Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Belek
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Golf-kenttä
Vesiliukumäki
Belekin hotellit ovat hyvin varusteltuja, niissä on suuret uima-altaat, useita baareja ja ravintoloita, ja kaikissa huoneissa on parveke.

Belek, Turkki

Turkin etelärannikolla on monenmoisia lomapaikkoja, ja niistä Belek sopii hyvin niille, jotka haluavat paitsi maata rannalla myös viettää aktiivilomaa. Belekissä on hyvä golfata, pelata tennistä, uida, ruskettua ja nauttia hyvistä hoidoista ja palveluista.

Vaikka Belek ei olekaan ympärivuotinen lomakohde, on siellä valtaosan vuodesta lämmintä ja aurinkoista. Varsinainen sesonkiaika on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja rannalla on hyvä viettää aikaa huhtikuun alkupuolelta marraskuulle.

Belek on erityisen hyvä lomapaikka perheille ja golfaajille, joita saapuu suurinakin ryhminä ja joille järjestetään ympäri vuoden kilpailuja ja muita tilaisuuksia. Belek soveltuu hyvin etenkin niille, jotka eivät niin välitä suurista kaupungeista ja erilaisista vaikeuksista, joita vieraassa maassa voi kohdata.

Kaikki on Belekin hotelleissa tehty kokemattomillekin turisteille helpoksi. Kaikkialla olevilta taksiasemilta voi siirtyä vaivattomasti minne tahansa, golfkentille on kuljetukset ja hotelleissa on sen verran hyvät palvelut, ettei niistä niin halutessaan tarvitse lähteä seikkailemaan oudoille alueille. Hotellit ovat hyvin varusteltuja, niissä on suuret uima-altaat, useita baareja ja ravintoloita, ja kaikissa huoneissa on parveke.

Mikäli mielii Belekin-lomalla vierailla suuressa kaupungissa, on alle 40 kilometrin päässä sijaitseva Antalya hyvä vierailupaikka, mutta iltaa voi viettää ja ostoksia suorittaa myös Belekin keskustassa.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Belekissä nyt

Tuleva sää

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkänajan sääennuste Belekiin

Ilmasto

Belekin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Belekissä on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Belekissä on vähintäänkin lämmintä maaliskuun loppupuolelta marraskuun puoliväliin, ja jo huhtikuussa siellä on usein helteitä. Varsinainen kausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta Belekissä voi golfata, pelata tennistä, pyöräillä tai harrastaa muitakin lajeja jo maaliskuun alusta alkaen ja aina marras-joulukuun vaihteeseen asti.

Belekin lämpötilat kohoavat keskimääräisesti yli 20 asteen huhtikuun alussa mutta öisin on vielä huhtikuun alkupuolella melko viileää, noin 10 astetta tai vähän yli. Toukokuun alusta lokakuun loppuun on päivästä toiseen hellettä, ja kesäkuun alusta syyskuun loppuun yli 30:n asteen lämpötilat ovat tavallisia.

Marraskuu on samantyylinen kuukausi kuin maaliskuukin, ja tällöin päivisin on yleensä 16–20 astetta ja öisin 13–15. Joulukuusta helmikuun loppuun tai maaliskuun alkuun sataa paljon, ja myös maaliskuun alkupuoli ja marraskuu ovat normaalia sateisimpia kuukausia.

Talvella lämpötilat ovat yleensä 12–16 astetta mutta silloin tällöin ne ovat vain neljä viisi astetta. Öisin on joskus ollut pakkasta, mutta yleensä talviöinä on 6–8 lämpöastetta.

Belekissä aurinko paistaa yli 2600 tuntia vuodessa, ja toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana siellä sataa ani harvoin.

Parhaat matkustusajat

Jos Belekiin lähtee golfaamaan, tennistä pelaamaan tai harrastamaan muita urheilulajeja, on sinne paras matkustaa keväällä tai syksyllä. Keskikesällä on hyvin kuumaa, mutta varhain aamulla siellä voi olla sen verran viileää, että voi pelata kierroksen golfia. Aurinko on siellä kuitenkin polttavan kuuma vielä iltaisinkin, ja aurinko on kuuma aina huhtikuun alusta marraskuun alkuun.

Belekiin voi lähteä rantalomalle, uimaan ja vesilajeja harrastamaan huhtikuulta marraskuun alkuun. Kaikissa hotelleissa on uima-altaat, ja merivesi on usein vielä huhtikuussakin sen verran viileää, että uima-altaassa on parempi uida kuin meressä. Syksyllä merivesi pysyy lämpimänä aina marras-joulukuun vaihteeseen, mutta tällöin sataa usein. Rantalomalle ei sateiden takia oikeastaan kannata lähteä marraskuun alun ja huhtikuun alun välisenä aikana.

Keskusta
Belek rakennettiin 1980-luvulla tyhjästä turistipaikaksi.

Nähtävyydet

Belek rakennettiin 1980-luvulla tyhjästä turistipaikaksi, ja toisin kuin joillain muilla rannikon lomapaikoilla Belekissä ei ole mitään kylää eikä edes paikallisia asukkaita kuin nimeksi. Belek muodostuu rannalla olevista hotelleista, jotka ovat järjestään neljän ja viiden tähden hotelleja. Niiden lisäksi siellä on pieni keskusta [kartalla], jossa on kannattavaa ainakin kerran käydä ostoksilla, syömässä tai iltaa viettämässä.

Belekin keskusta eli "Belek City Center" sijaitsee melko lähellä rantaa ja hotelleja, mutta niiltä täytyy mennä minibussilla (dolmuş) tai taksilla keskustaan. Normaalit minibussit ovat edullisia, ja Turkissa ne yleensä kiertelevät jatkuvasti kaikkialla, mutta näin ei ole Belekissä. Hotellien ohi kyllä teoriassa kulkee busseja, mutta usein ne eivät liiku aikataulun mukaisesti tai jättävät kokonaan tulematta. Hotellien lähistöllä on aina taksikeskuksia, joiden keltaiset autot vievät alkaen 10 eurolla Belekin keskustaan ja muuallekin rannikon alueelle.

Belekin keskustassa on varsin tyypilliset pienen lomapaikan kaupat ja ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Siellä on hyvä kierrellä muutama tunti minä tahansa viikonpäivänä, sillä kaikki on avoinna seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan. Kaupat ovat kaikki melko samanlaisia, mutta baareja ja ravintoloita on moneen eri lähtöön. Hinnat ovat alkoholijuomien ja ruokien osalta varsin kohtuullisia, yleensä huomattavasti edullisempia kuin hotellien ruoat ja juomat. Keskustasta saa myös kaikenlaista hyödyllistä huokeammin kuin hotellien kaupoista.

Ranta Belekissä
Belekin ranta on hienohiekkainen ja sen edessä oleva meri on turkoosinsininen.

Ranta ja rannan harrastusmahdollisuudet

Belekin hotellit sijaitsevat merenrannalla vierekkäin, niitä on yli 30 ja niiden vieressä on 16 kilometriä pitkä hiekkaranta. Rantaa pidetään yhtenä maan parhaista, sillä se on hienohiekkainen ranta, jonka takana on mäntymetsä ja jonka edessä oleva meri on turkoosinsininen.

Ranta on erinomainen leikkipaikka perheen pienimmille, sillä se on tarkan vartioinnin takia hyvin turvallinen. Vartiointi on tarkkaa paitsi ihmisten myös siellä pesivien kilpikonnien ja muidenkin eläinten takia, sillä niiden pesintäpaikat ovat rauhoitettuja. Ranta on teoriassa yleinen ja kaikille avoin, mutta käytännössä sen takana sijaitsevat hotellit ovat kukin ottaneet siitä osansa ja tarjoavat myös palveluita, kuten vuokraavat polkuveneitä ja järjestävät nousuvarjokierroksia, mutta yleensä vain omille asiakkailleen.

Stone Aqua Park ja muut vesipuistot

Cornelia-golfkerhon vieressä sijaitseva vesipuisto eli Stone Aqua Park [kartalla] on korvannut Troy Aquaparkin, joka sijaitsi Gloria-hotellien vieressä.

Turkin vesipuistot ovat hienoja, ja ne ovat yleensä avoinna silloin kun on valoisaa eli noin 10–18. Vesipuistoista on helppo saada tietoa, sillä ne mainostavat itseään näyttävästi, ja jos hotellin uima-allas ei riitä, voi vaikka kysyä hotellin vastaanotosta missä on lähin vesipuisto.

Golf, tennis ja muut harrastusmahdollisuudet

Belekissä on paikka, jonne harva lähtee vain rentoutumaan tai rannalla makailemaan, ja valtaosa suuntaa sinne jonkinlainen harrastus mielessään. Kuumassa Belekissä kevät ja syksy ovat parhaita aikoja golfata tai pelata tennistä, ja keskikesällä siellä on hyvä harrastaa erilaisia vesilajeja.

Jos Belekissä mielii urheilla, huhti–kesäkuu ja syys-marraskuu ovat säiltään melko hyviä, mutta golfia tai tennistä voi hyvin pelata jo maaliskuussa. Usein vielä joulukuun alkupuolellakin lämpötilat ovat golfauksille suotuisia. Talvikaudella sateet kuitenkin haittaavat harrastamista, ja etenkin marras- ja joulukuu ovat sateisia kuukausia.

Golfaajia
Belekin ympäristössä on parikymmentä 18-reikäistä golfkenttää, jotka ovat huippuluokkaa. Kentät ovat usein hotellien alaisuudessa.

Golf

Belekin ympäristössä on parikymmentä 18-reikäistä golfkenttää, jotka ovat huippuluokkaa. Kentät ovat usein hotellien alaisuudessa, ja hotellit järjestävät kuljetuksia kentille. Saman loman aikana on mahdollista pelata kahdella tai useammallakin eri kentällä, ja niiden ja hotellien välillä kiertää jatkuvasti minibusseja. Golfia pelaamaan mieliville on erilaisia vaihtoehtoja, joita kannattaa kysellä matkatoimistoista. Belekissä voi lomailla, omatoimisesti, pakettimatkalla tai sitten niin sanotulla all inclusive -matkalla. Näistä omatoimimatka on yleensä edullisin, ja varaukset voi nykyään tehdä täysin tai lähes täysin suomen kielellä.

Lisää asiaa golfaamisesta Belekissä:

Golf Bar Excellence esittelee Belekin golfkenttiä.

Tripadvisor esittelee Belekin golfkenttiä.

Golfmatkoja Belekiin tekevät esimerkiksi Tjäreborg ja Detur.

Tennis ja muut lajit

Belekissä on hyvä myös pelata tennistä, pyöräillä tai ratsastaa. Jos haluaa pelata tennistä joka päivä, yksi mahdollisuus on varata hotelli, jolla on omat kentät.

Royal Tennis Academy on tasokas paikka pelata massakentällä.

Tennispelaajat voivat myös olla kiinnostuneita siitä, että läheisessä Antalyassa on vuodesta 2017 lähtien ollut ATP-turnaus. Se pelataan juuri ennen Wimbledonia, ja tästä syystä ottelut pelataan nurmikentillä.

Lisää asiaa harrastusmahdollisuuksista:

TripAdvisor esittelee kaikenlaista tekemistä Belekissä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Valuutta, ostokset, ruokailu ja illanvietto.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti