Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Göteborgiin voi lentää suoraan Suomesta puolessatoista tunnissa, ja välilaskullisella lennolla myös Turun kautta. Göteborgiin saavutaan suorilla lennoilla Landvetterin lentoasemalle, joka sijaitsee noin puolen tunnin bussimatkan päässä ytimessä sijaitsevasta linja-autoasemasta.
koristekuva Liguriassa, Pohjois-Italian rannikolla sijaitseva Genova on kuuluisa satamakaupunki, jonka sijainti on ainutlaatuinen ja jossa on täysin omaa tunnelmaansa. Genovaan ei voi Suomesta suoraan lentää ja myös välilaskulliset lennot ovat aika harvinaisia. Genovaan onkin paras matkustaa jonkin muun kaupungin kuten Milanon tai sen lähellä sijaitsevan Bergamon kautta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Kyyhkyssaari
Kusadasiin lähdetään tyypillisesti ruskettumaan, uimaan, syömään, viettämään iltaa ja ylipäätään pitämään lepolomaa. (Taustalla Kyyhkyssaari.)

Kusadasi, Turkki

Kusadasi on suosittu lomakohde Turkin länsirannikolla, reilun tunnin matkan päässä Izmiristä, jossa lähin lentokenttä sijaitsee. Siellä käy paljon brittiläisiä, irlantilaisia, saksalaisia, hollantilaisia, venäläisiä ja pohjoismaalaisia turisteja ja nykyään myös entistä enemmän turkkilaisia. Sinne lähdetään tyypillisesti ruskettumaan, uimaan, syömään, viettämään iltaa ja ylipäätään pitämään lepolomaa. Siellä voi harrastaa kaikenlaista, mutta kesällä kuumassa Kusadasissa on vaikea harrastaa muuta kuin vesilajeja, joihin kuuluu kaikenlaista uimisesta vesihiihtoon.

Kusadasi kuuluu länsirannikon miellyttävimpien ja ystävällisimpien lomapaikkojen joukkoon, ja se on kohtalaisen hyvä kohde lapsiperheille. Kannattaa kuitenkin huomata, että etenkin keskikesällä sinne suunnataan viettämään railakkaasti iltaa, ja näin perheiden on paras mennä sinne muulloin kuin heinä-elokuussa. Kusadasin lomaan kuuluu aurinko, joka paistaa kesän aikana pilvettömältä taivaalta päivä toisensa jälkeen. Vesi on Kusadasissa vähintään 20-asteista, ja siellä on aina rutkasti rentoa lomatunnelmaa.

Lue myös: Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)

Nähtävyydet ja ajanviete

Kyyhkyssaari

Güvercinada eli Kyyhkyssaari (engl. Pigeon Island) on pieni saari lähellä keskustaa, matkalla kohti Ladies Beach -rantaa. Sinne pääsee kävellen pitkin pengertietä, jonka varrella on useita risteilylaivoja, ja pengertien edessä on myös taksiasema. Kyyhkyssaarella on Bysantin aikana valmistunut linnake, joka tosin jo muutaman vuoden on ollut remontissa. Siellä on hyvä käydä kuitenkin kävelyllä, ja samalla on hyvä tutustua risteilymahdollisuuksiin.

Laivaristeilyt

Kyyhkyssaaren edustalta lähtee aamulla ja illalla ennen auringonlaskua useita eri risteilyjä, joille on suositeltavaa ottaa osaa. Monet laivat lähtevät aamulla klo 9–10 ja palaavat puoli viiden aikaan iltapäivällä. Ne käyvät yleensä syrjässä olevilla rannoilla, ja risteilyjen yhteydessä voi uida ja ottaa aurinkoa. Paras tapa ottaa osaa risteilylle on mennä Kyyhkyssaareen johtavalle pengertielle päivää ennen risteilyä ja tutkia vaihtoehtoja, joita esitellään mainostauluissa ja joita laivojen työntekijät mielellään esittelevät.

Risteilylaivoja Kyyhkyssaaren edustalla
Kyyhkyssaaren edustalta lähtee aamulla ja illalla ennen auringonlaskua useita eri risteilyjä.

Yleensä 25 liiraa maksavaan risteilyn hintaan kuuluu lounas mutta ei juomia, mutta niissäkin on kovan kilpailun ja suuren tarjonnan takia heittelyä jonkin verran. On olemassa myös laivoja, joilla ei soiteta musiikkia ja joilla on rentouttavampaa nauttia merimaisemista kuin äänekkäillä risteilyillä, joilla runsas alkoholin nauttiminen kuuluu asiaan. Tarjolla on myös auringonlaskuristeilyjä, jotka lähtevät kesällä puoli kahdeksan aikaan illalla.

Hammam

Turkissa kylpylässä käynti on aina hyvä idea, ja vaikka Kusadasin keskustan kylpylät ovatkin turistivoittoisia, on niissä hyvä käydä peseytymässä ja hoidattamassa itseään. Koko hoito sisältää pesun, hieronnan ja öljyvoitelun, ja niiden hinnat ovat 25 liirasta ylöspäin. Kale camii -moskeijan yhteydessä oleva hammam on erittäin turistivoittoinen, mutta Belediye Hammam (Yildirim Caddesi), joka sijaitsee vähän ylämäkeen niin sanotusta baarikadusta, on aidompi vaihtoehto. Molemmat ovat avoinna klo 9–20, ja kummatkin sukupuolet ovat niihin tervetulleita.

Rannat ja rantaelämä

Kusadasin ympäristössä on rantoja, joille on hyvä lähteä käymään dolmus-bussilla. Tusan, Long Beach ja Ladies Beach ovat lähialueen parhaita rantoja, mutta Pamucak-rannalle tai Dilek-kansallispuistoon (Milli Park) ei oikeastaan kannata lähteä, sillä niillä on olemattomat palvelut. Dilek on sinänsä hyvä vierailupaikka, mutta sinne on matkaa ja siellä on jonkinlaisia palveluja vain keskikesällä.

Ladies Beach on hyvä ranta lyhyen matkan päässä Kusadasista, ja sinne pääsee dolmuksella numero 5. Täällä on paljon baareja ja ravintoloita, täällä voi vuokrata rantavuoteen tai sitten voi olla vain terassilla tai pienellä rannan pätkällä, johon voi laittaa oman pyyhkeen. Täällä on paljon kauppoja, joista saa ylihintaista aurinkorasvaa ja kaikenlaista muuta hivenen normaalia kalliimmalla hinnalla. Tarjolla on jonkin verran tekemistä, ja täällä voi vuokrata vesiskoottereita ja harrastaa vesilajeja.

Long Beach sijaitsee sekin lähellä Kusadasia, ja sinne kulkee dolmus numero 6. Tämä on pitkä ranta, jonka jälkeen on muitakin rantoja, mutta monet rannan osat ovat hotellien hallinnassa. Tämä ei ole yhtä hyvä ranta kuin Ladies Beach, paitsi niille, joiden hotelli sijaitsee täällä. Harrastusmahdollisuuksia on täällä melko vähän, mutta hotellien yhteydessä on tarjolla kaikenlaista tekemistä.

Ladies Beach -ranta
Ladies Beach on hyvä ranta lyhyen matkan päässä Kusadasista, ja sinne pääsee dolmus-bussilla.

Tusan on sekin hyvä vaihtoehto vain noin viiden kilometrin päässä Kusadasista, ja sinne pääsee hyvin Ephesukseen kulkevilla minibusseilla. Tämä on hyvä vaihtoehto perheille, sillä sen yhteydessä on kaksi vesipuistoa.

Vesipuistot

Tusan-rannan yhteydessä on kaksi vesipuistoa, Aquafantasy ja Adaland, joihin on helppo mennä dolmuksella. Kolmas vesipuisto sijaitsee Long Beach -rannan yhteydessä, ja myös sinne on helppo mennä dolmuksella.

TripAdvisor-sivusto esittelee nähtävää ja tekemistä Kusadasissa.

Sää ja parhaat matkustusajat

Kusadasissa on välimerellinen ilmasto, mikä tarkoittaa kuumia, aurinkoisia kesiä ja leutoja sateisia talvia. Matkustuskausi alkaa toukokuun alusta ja on vilkkaimmillaan syyskuun loppuun, mutta lokakuukin on vielä lämmin kuukausi ja marraskuussakin voi olla vielä hyvin lämpimiä päiviä.

Aurinko paistaa noin 300 päivänä vuodessa, ja eniten aurinkoa on luvassa toukokuusta lokakuulle. Päivälämpötilat ovat korkeita monena vuotena jo huhtikuussa, mutta yleensä toukokuussa ollaan jo hellelukemissa päiväsaikaan. Kuuminta on heinä-elokuussa, jolloin yli 40 asteen lämpötilat ovat tavallisia. Yöt saattavat olla viileitä vielä kesäkuun alussakin, mutta juhannuksesta aina syyskuun loppuun yöt ovat trooppisen lämpimiä. Kesäkautena ei juuri sada eivätkä pilviset päivät ole tavallisia. Merenkäynti ei ole toukokuusta lokakuuhun kovaa, niin että merisairauteen taipuvaisetkin voivat tehdä tällöin risteilyjä aina Kreikkaan asti.

Talvikautena Kusadasissa sataa usein, päivälämpötilat ovat 10–15 asteessa ja öisin tuskin koskaan on alle 5 astetta. Jotkin hotellit ovat talvikaudella avoinna, mutta Kusadasiin kannattaa matkustaa huhtikuun puolivälistä aina lokakuun loppupuolelle.

Kusadasissa asuu reilut 60 000 ihmistä, mutta keskikesällä siellä on noin 500 000 ihmistä viikko toisensa jälkeen. Kuuma keskikesä on vilkkain ja kallein matkustusaika, ja parhaat matkustusajat ovat toukokuusta juhannuksen tienoille ja syyskuun alusta lokakuun puoliväliin.

Accuweatherista voi käydä katsomassa Kusadasin sääennusteen.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ravintolat, ostokset ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti