Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Satama ja linna, Bodrum
Pyhän Pietarin linnake sijaitsee Bodrumin basaarin viereisessä satamassa, mistä laivat Kreikkaan ja Turkin rannikolle lähtevät.

Bodrum, Turkki

Bodrum on Turkin länsirannikon suosituimpia lomakohteita, ja vuosikymmeniä sen lämmin ja rento lomatunnelma on vetänyt ihmisiä puoleensa. Bodrum on muuttunut melkoisesti viimeisen vuosikymmenen aikana, ja nykyään siellä käy yhtä paljon turkkilaisia lomalaisia kuin muualtakin tulevia. Edelleenkin se on kuitenkin kansainvälinen lomapaikka, jossa viihtyvät ympäri Eurooppaa ja muutakin maailmaa peräisin olevat lomailijat.

Bodrum on rento ja ystävällinen lomapaikka, ja aurinko paistaa siellä lähes takuuvarmasti toukokuun alusta pitkälle lokakuuhun. Vedet ovat lämpimiä, sateet harvinaisia ja hinnat ovat pahimmillaankin huomattavasti kotimaan hintoja edullisempia. Tänne on hyvä lähteä paitsi uimaan, ruskettumaan ja lataamaan akkuja myös syömään hyviä ruokia, shoppailemaan ja viettämään iltaa terasseilla. Bodrum sopii lomakohteeksi kenelle tahansa rantalomien ystävälle. Täällä on myös jonkin verran nähtävyyksiä ja tekemistä risteilyistä sukellukseen.

Lue myös: Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)

Nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet

Seuraavaksi esitellään Bodrumin parhaita nähtävyyksiä ja ajanvietesmahdollisuuksia:

Pyhän Pietarin linnake ja vedenalaisen arkeologian museo

Pyhän Pietarin linnake (engl. Castle of Saint Peter) sijaitsee pääkallopaikalla Bodrumin basaarin viereisessä satamassa, mistä laivat Kosille ja muualle Kreikkaan ja Turkin rannikolle lähtevät. Linnakkeen rakennuttivat Pyhän Johanneksen ritarit. Rakentaminen alkoi vuonna 1406, ja valmiiksi se saatiin vuonna 1522. Sen suojissa sijaitsee vedenalaisen arkeologian museo [kartalla], jossa on monenmoista osaa, kuten italialainen ja englantilainen torni, kappeli, useita eri halleja ja muitakin osia. Museossa on nimensä mukaisesti löytöjä veden alta. Siellä on näytillä Bysantin aikaisten laivojen hylkyjä, ja esimerkiksi yksi on peräisin vuodelta 1025. Eri osiin on erillisiä pääsymaksuja, ja täällä on mahdollista ostaa myös yhteislippu, jolla pääsee edullisemmin kaikkialle. Tämä on tietenkin lapsiperheiden suosikki, ja vaikka ei aikoisikaan sisään, kuuluu Bodrumin-lomaan kuvauttaa itsensä museon ulkopuolella ja vähän vilkuilla sen sisäpihoille. Museo on avoinna kesällä ti–su klo 8–19.

Linnassa on myös tapahtumia, kuten heinä-elokuun balettifestivaalit ja kesäkuun elokuvat. Siellä on muidenkin tapahtumien yhteydessä esityksiä ja konsertteja.

Mausoleumi

Lähellä linja-autoasemaa ja myös jahtisatamaa sijaitsee maailman ensimmäinen mausoleumi [kartalla], jonka rakennutti omaksi haudakseen Mausolus. Se rakennettiin 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua, ja se oli aikansa ihmeitä. Sen suunnitteli Pytheos, joka myös oli Prienen pääarkkitehteja lähellä Kusadasia. Tämä raunioina oleva mausoleumi oli korkeudeltaan 60 metriä, ja nykyisin sen parhaiten säilynyt osa eli katto on Lontoon British Museum -museossa, jonne se päätyi sotasaaliina. Täällä voi nähdä englanninkielisen, muutaman minuutin kestävän elokuvan, joka esittelee antiikin Kreikan elämää ja arkkitehtuuria. Mausoleumi sijaitsee Turgutreis-kadulla, se on avoinna ti–su klo 8–19 ja sinne on 10 liiran pääsymaksu.

Amfiteatteri
Jonkin matkan päässä Bodrumin keskustasta matkalla kohti Bitezia sijaitsee hyvin säilynyt amfiteatteri.

Amfiteatteri

Jonkin matkan päässä Bodrumin keskustasta matkalla kohti Bitezia sijaitsee hyvin säilynyt amfiteatteri [kartalla], jonne aikoinaan mahtui 13 000 katsojaa. Nykyisin sinne mahtuu noin 8 000 katsojaa, ja se on melko hyvin säilynyt ottaen huomioon sen, että se rakennettiin samoihin aikoihin kuin mausoleumikin eli 2 300 vuotta sitten. Siinä ei sinänsä ole hirveästi nähtävää, ja sitä voi hyvin katsella ilmaiseksi porttien ulkopuoleltakin.

Tänne on noin 10 minuutin kävelymatka ylämäkeen mausoleumilta. Tässä voi jäädä pois dolmus-bussista tai tähän voi tulla matkalla Gümbetiin ja Biteziin ja nousta taas sitten uudelleen dolmuksen kyytiin sitä vähän aikaa tarkasteltuaan. Jos haluaa mennä porttien sisäpuolelle, maksavat liput 10 liiraa. Amfiteatteri on avoinna ti–su klo 8.30–19.30. Amfiteatterissa on myös konsertteja, joista voi kysellä turisti-infosta, joka sijaitsee satamassa lähellä linnaa.

Hammam

Linja-autoaseman [kartalla] vieressä sijaitsee suurella Turkish Bath -kyltillä varustettu hammam eli turkkilainen kylpylä, jossa on osastot sekä miehille että naisille. Bodrum Hammam on hyvä paikka tulla kylpemään ja mahdollisesti nauttimaan hoidoista kuten pesusta, hieronnasta ja öljyvoitelusta. Tämä on suuri kylpylä, jonne voi tulla porukalla, ja täällä on erillinen sauna. Joillekin kannattaa myös muistuttaa, että Turkissa ei ole tapana ottaa mitään saunaoluita etenkään mukaan saunaan. Pyyhkeet ja saippua kuuluvat hintaan, ja kylpy ilman ammattilaisen pesua maksaa 20 liiraa. Kylpylä on hyvin avoinna, päivittäin klo 6–24.

Risteilyt

Olennaisena osana Bodrumin-lomaan kuuluu osallistua ainakin jonkinlaiselle laivaretkelle, jos ei Kosille tai muille Kreikan saarille, niin sitten lähistön vesiä ja rantoja tutkimaan. Laivoja on monenlaisia: niillä voi mennä Datçaan tai Marmarikseen, tai sitten niillä voi vain risteillä päivän. Täällä voi myös vuokrata laivan kapteeneineen. Risteilylaivoja on pienistä 15 hengen purkeista, jotka ovat yleensä bilettäjien suosiossa, hienoihin, noin 70 henkeä vetäviin laivoihin. Jos haluaa ottaa kaiken irti meriretkestä, kannattaa vuokrata laiva ja sen henkilökunta omaan käyttöön, ja laivalla voi sitten mennä minne haluaa.

Bitez-resortti
Bitez on hyvä ranta, jonne voi tulla pyyhkeen kanssa makoilemaan, tai sitten voi ostaa jotakin baarista, ja ruskettua sen ansiosta ilmaiseksi aurinkopetillä.

Monet risteilyt suuntavat Gükovan lahdelle, mutta vaihtoehtoja on paljon ja niihin on hyvä tutustua kunnolla. Risteilylaivoja on jahtisataman ja matkustajasataman välillä sadoittain, ja kaupunki on täynnä pisteitä, jotka myyvät lippuja risteilyille. Monet laivat ja matkatoimistot järjestävät kuljetuksen hotellilta laivalle.

Bodrum Info -sivustolla on tietoa risteilyistä ja muistakin ajanviettomahdollisuuksista.

Rannat ja rantaelämä

Bodrumin keskustan rannat ovat aika onnettomia. Basaarin monilla baareilla on omat rannat, ja basaarin päässä on pieni ranta siinäkin. Jos kuitenkin haluaa nauttia kunnon rannoista, on Bodrumin niemimaa siihen paras vaihtoehto. Pakettimatkalaisten hotellien täyttämä Gümbet on lähin rantapaikka, mutta tämä ei ole hyvä kuin niille, joiden hotelli sijaitsee täällä.

Seuraava paikka eli Bitez on hyvä ranta, missä on erilaisia harrastusmahdollisuuksia vesiskootterin vuokrauksesta polkuveneellä souteluun ja vain yksikseen pulikointiin. Ranta on pitkä, ja siinä on monta eri osaa. Tänne voi tulla pyyhkeen kanssa makoilemaan, tai sitten voi ostaa jotakin baarista, ravintolasta tai kaupasta ja ruskettua sen ansiosta ilmaiseksi aurinkopetillä.

Esimerkiksi Bodrum Info -sivustolla on lisätietoa Bodrumin rannoista ja niemimaan rannoista.

Sukellus

Sukellus on yksi Bodrumin harrastusmahdollisuuksista. Täällä voi sekä mennä sukelluskurssille että ottaa osaa sukelluskierrokselle. Matkustajasataman ja jahtisataman välillä on paljon laivoja ja pisteitä, jotka järjestävät sukellusretkiä ja opetusta, ja tänne kannattaa tulla tutustumaan mahdollisuuksiin. Monet sukellusretket kestävät koko päivän, joten niitä on hyvä tulla tutkimaan päivää paria ennen kuin haluaa lähteä sukeltamaan.

Esimerkiksi Bodrum Diving -sivustolla on tietoa sukellusmahdollisuuksista.

Ilmasto

Bodrumin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Bodrumissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Bodrumissa on kuumat kesät ja leudot talvet, ja kesä siellä on puolet vuodesta. Kesäkausi alkaa huhtikuussa, toukokuun alusta sinne alkaa ilmaantua entistä enemmän turisteja ja helteet jatkuvat lokakuulle. Heinä-elokuussa siellä on erittäin vilkasta ja hyvin kuumaa.

Bodrumissa kesäkausi alkaa huhtikuussa. Uida siellä voi huhtikuun puolivälistä alkaen ainakin uima-altaassa. Paikalle kannattaa tulla aikaisintaan toukokuun loppupuolella, jos haluaa varmistaa, että merivesi on uimiselle sopivaa. Päivälämpötilat ovat hellelukemissa toukokuusta lokakuuhun, ja toukokuun loppupuolelta lähtien öisin on tarpeeksi lämmintä niin, että terasseilla tarkenee istua shortseissa. Kesäkausi kuumenee juhannuksesta eteenpäin. Yli 40 asteen lämpötilat eivät ole harvinaisia, ja syyskuu on vielä erittäin kuuma kuukausi. Lokakuussa on kesäistä, illat alkavat viiletä jonkin verran ja vielä marraskuussakin voi olla hyvin lämpimiä päiviä. Aurinko paistaa Bodrumissa kesäkauden lähes tauotta, sateet ovat harvinaisia ja muutenkin siellä on aivan trooppinen tunnelma toukokuusta lokakuuhun.

Talvikausi on lyhyt ja leuto, päivälämpötilat ovat viidentoista asteen paikkeilla, öisin mennään harvoin viiden asteen alapuolelle eikä pakkasta siellä juuri ole koettu. Talvisinkin on aurinkoisia päiviä mutta sateet ovat yleisiä, eikä Bodrumiin kannata lähteä rantalomalle kuin aikaisintaan toukokuussa.

Parhaat matkustusajat

Parhaat matkustusajat ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu, jolloin ei ole turhan kuivaa ja kuumaa. Heinä-elokuussa Bodrumissa on vilkasta, siellä juhlitaan railakkaasti, eikä heinä-elokuu ole paras aika yöpyä lähellä basaaria. Hotellien hinnat ovat myös korkeimmillaan keskikesällä, ja tämän ajankohdan ulkopuolella yöpyminen on sekä Bodrumissa että lähiympäristössä edullisempaa.

Esimerkiksi Eurometeosta näkee Bodrumin sääennusteen.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ravintolat, ostokset ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti