Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Siden satama-alue
Ravintola
Side on yksi Turkin etelärannikon parhaita lomapaikkoja, jossa edelleen on jonkin verran kalastajakylän tunnelmaa.

Side, Turkki

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Etelä-Turkissa, Alanyan ja Antalyan puolivälissä sijaitseva Side on yksi Turkin etelärannikon parhaita lomapaikkoja, jossa edelleen on jonkin verran kalastajakylän tunnelmaa. Se on rantalomapaikka, jonka matkustuskausi on pitkä, ja se on myös paikka, josta voi vierailla vaikka Alanyassa tai Antalyassa. Side on turistipaikaksi varsin kohtuuhintainen, ja ruoat ja ostokset ovat siellä pieneksi lomapaikaksi hyviä. Siden vanhakaupunki on mukava paikka syödä ja tehdä ostoksia, ja Siden satama-alue on paras paikka illanvietolle. Sidessä on jonkin verran nähtävyyksiä, jotka kaikki ovat antiikin ajoilta peräisin, mutta myös Siden viehättävä vanhakaupunki on läheisen tutustumisen arvoinen.

Side on hyvä lomapaikka kenelle tahansa, ja siellä voivat lomailla perheet, pariskunnat ja porukat. Side on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, ja sinne voi lähteä sekä omatoimisesti järjestetylle matkalle että matkatoimiston järjestämälle matkalle. Turkki on matkustusmaana uudessa nousussa, ja maan etelärannikon hyvä ilmasto, erinomaiset ruoat, ystävälliset ja kielitaitoiset ihmiset ja lukuisat ajanvietemahdollisuudet vetävät sinne paljon lomailijoita. Sideen suuntautuvan matkan varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja syksyn matkaa kannattaa katsella jo keväällä ja kevään syksyllä.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Tarkkana pidetyn Norjan meteorologisen laitoksen pitkänajan sääennuste Sideen

Ilmasto

Sidessä kuten muuallakin Turkin etelärannikolla lämpimiä ilmoja voi olla ympäri vuoden, mutta maaliskuun lopulta tai huhtikuun alusta lokakuun loppuun tai marraskuun alkuun siellä on lämmintä, lähes trooppista, päivästä toiseen. Alku- tai loppukaudesta aamut ja yöt voivat kuitenkin olla viileitä ja loppukaudesta päivät lyhyitä. Side on talvisin sateinen paikkakunta, joulu- ja tammikuussa todella sateinen, mutta kesäkauden aikana sateet jäävät vähiin. Side on aurinkoinen paikkakunta, jossa aurinko paistaa yli 2600 tuntia vuodessa.

Kesäkausi pyörähtää Turkin etelärannikon pienemmissä rantapaikoissa liikkeelle yleensä huhtikuun alussa, ja jos alueelle haluaa matkustaa jo maaliskuussa, ovat Alanya ja Antalya parempia lomapaikkoja kuin pieni Side. Huhtikuun alussa kausi on vielä lapsenkengissä, paikat alkavat avautua ja ihmisiä alkaa ilmaantua Sideen. Sateet vähenevät märän talvikauden jälkeen vasta huhtikuussa, ja silloin päivälämpötilat kohoavat yli 20 asteen ja yölämpötilat yli 10 asteen.

Varsinainen trooppinen kesä alkaa toukokuussa, jolloin aurinko paistaa jatkuvasti ja jolloin päivisin on lähes poikkeuksetta hellettä. Toukokuulta lokakuun loppuun öisin on lämmintä, vähintään 15 astetta mutta yleensä sitäkin lämpimämpää. Jos Sideen matkustaa toukokuun alun ja lokakuun puolivälin välisenä aikana, on ilmastoitu majapaikka välttämätön.

Varsinainen kesä on äärimmäisen kuuma aika oleskella Etelä-Turkissa tai muuallakaan Turkissa, ja päivisin on lähes aina 32–35 astetta, eikä öisin ole paljon alle 25. Aurinko paistaa eniten kesä- ja heinäkuussa, ja heinä-elokuussa on kaikkien aikojen kylmimpänä yönä ollut noin 15 astetta. Kaikkien aikojen lämpöennätykset on Sidessä koettu heinäkuussa, jolloin oli lähes 46 astetta.

Syyskuussa lämpötilat alkavat laskea mutta eivät alkukuussa vaan vasta syyskuun puolivälin jälkeen. Vielä on hyvin kuuma, alle hellelukemien ei päivisin juuri koskaan jäädä ja öisinkin on vielä 20 astetta. Kuumin kesä on kuitenkin ohi, Sidessä on miellyttävämpää kuin keskikesällä ja kausi jatkuu vilkkaana ja kuumana aina lokakuun loppuun asti. Joinain vuosina vielä marraskuussa on yli 20 astetta, mutta sateet yltyvät ja kausi on marraskuussa auttamatta ohi.

Sidessä ei ole kylmää talvella, mutta siellä on sateista. Päivisin on yleensä 14–18 astetta, öisin 5–10, ja vasta maaliskuussa sateet vähenevät ja päivisin aletaan lähennellä 20:ta astetta. Turkin etelärannikollakin on kuitenkin jaksoja, jolloin ylin päivälämpötila jää 5–8 asteeseen, ja niitä on viime vuosina ollut entistä enemmän.

Parhaat matkustusajat

Kaikkein kannattavinta Sideen on matkustaa silloin kun kausi on meneillään mutta ei ole kaikkein kuuminta. Huhtikuun alusta kesäkuun puoliväliin ja syyskuun alkupuolelta lokakuun loppuun ovat kaikkein mukavimpia aikoja olla lomalla Sidessä.

Sideen voi kaiken kaikkiaan matkustaa huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta keskikesä on hyvin kuuma aika tehdä yhtään mitään tai edes ottaa aurinkoa. Jos huomaa olevansa Sidessä heinä- tai elokuussa, kannattaa keskipäivät pysytellä varjossa tai ilmastoidussa tilassa ja kannattaa myös varautua siihen, että öisinkin ollaan yleensä hellelukemissa.

Apollon temppeli
Apollon temppeli on osin entisöity, ja se on noussut eräänlaiseksi kaupungin symboliksi.

Nähtävyydet

Side on kaupunki, jolla on erikoinen historia, ja sen nähtävyydet ovat yksinomaan antiikin ajoilta. Side perustettiin 600-luvulla, ja siitä tuli vauras satamakaupunki, jossa asui yli 60 000 asukasta. Sen kulta-aika oli ajanlaskun alussa, ja kuten moni muukin paikka se rikastui orjakaupan seurauksena. Kaupunki tunnetaan myös siitä, että itäisen Rooman hallitsija, Marcus Antonius tapaili Sidessä salaa Kleopatraa, joskin heidän suhteensa johti molempien äkilliseen kuolemaan.

Siden tarina jatkui aina 600-luvulle, jolloin Arabian niemimaalta tulleet valloittajat tuhosivat kaupungin. Alue jäi täysin unholaan aina 1900-luvun alkuun asti, jolloin Kreetalta alkoi muuttaa sinne uskonnoltaan muslimeita olevia kalastajia. 1980-luvulta lähtien Sideen alkoi ilmestyä turisteja, ja 2000-luvulla se kohosi melko suosituksi matkakohteeksi. Nykyään se on entistäkin suositumpi ja korkeatasoisempi rantalomapaikka, jonne lähdetään ruskettumaan ja rentoutumaan koko kesäkauden ajan. Side on rannikon miellyttävin ja autenttisin lomapaikka, jossa on paikallistunnelmaa ja aivan erilaisia lomailijoita kuin Alanyassa tai muilla rannikon lomapaikoilla.

Dolmus ajaa portin läpi
Linja-autoaseman ja vanhankaupungin välimaastossa olevan antiikin aikaisen alueen aloittavat muurit ja portti, joiden jälkeen tulee agora eli kauppapaikka ja muita raunioita.

Antiikin ajan nähtävyydet

Sidessä on antiikin ajan nähtävyyksiä kahdessa eri paikassa, eikä niihin tutustuminen ole ollenkaan vaikeaa. Niille kannattaa kuitenkin mennä jo aamulla, jolloin ei ole liian kuuma eivätkä turistiryhmät ole saapuneet paikalle. Myös alkuilta juuri ennen auringonlaskua on hyvä ajankohta vierailla Rooman valtakunnan aikaisilla nähtävyyksillä.

Ensimmäiseksi vastaan tuleva antiikin aikainen alue on linja-autoaseman ja vanhankaupungin välimaastossa [kartalla]. Alueen aloittavat muurit ja portti, joiden jälkeen tulee agora eli kauppapaikka ja muita raunioita. Pylväiden rauniot, jotka ovat alueen kuvatuimpia kohteita, ovat nimenomaan agoran osia, ja täällä käytiin orjakauppaa. Keskellä oleva pyöreä raunio on Fortunan eli onnen ja sattuman jumalattaren temppeli.

Toisella puolella tietä on Siden museo, johon on pieni pääsymaksu ja joka on avoinna muulloin kuin maanantaisin (klo 9–19). Se avattiin vuonna 1961 entisin kylpylän tiloihin, ja siellä on kaikenlaista Rooman valtakuntaan liittyvää, kuten veistoksia, jotka löydettiin vuosien 1947–1967 kaivauksien yhteydessä.

Aivan museon vieressä on hieno portti, ja siitä toisella puolella tietä sijaitsee oman pääsymaksunsa vaativa amfiteatteri (avoinna päivittäin klo 9–19) [kartalla]. Portin läpi kuljetaan sekä bussilla että kävellen, ja portin vieressä on vuodelta 74 peräisin oleva Vespianiuksen monumentti. Itse amfiteatteri on hämmästyttävä rakennelma, johon aikoinaan mahtui 20 000 ihmistä ja joka oli alueen suurin ja monin tavoin aikansa ihme.

Toinen nähtävyysalue [kartalla] sijaitsee sataman vieressä. Tämä on pienempi mutta myös suuremman vaikutuksen tekevä kuin toinen ilmainen nähtävyyspaikka linja-autoaseman ja vanhankaupungin välimaastossa. Sen näyttävimpiä rakennelmia ovat Apollon ja Athenen temppelien rauniotAthenen temppelien rauniot ja erilaiset pylväät. Apollon temppeli on osin entisöity, ja se onkin kenties Siden kuvatuin maamerkki, joka on noussut eräänlaiseksi kaupungin symboliksi.

Ranta
Siden vanhankaupungin molemmilla puolilla olevat rannat ovat mukavia paikkoja paistatella päivää ja uida.

Ajanviete

Sidessä on periaatteessa kaksi ajanvietettä yli muiden: rannalla oleskelu ja erilaiset risteilyt ja veneretket.

Rannat

Siden vanhankaupungin molemmilla puolilla olevat rannat ovat mukavia paikkoja paistatella päivää ja uida, mutta keskikesällä niillä on erittäin kuuma. Huhtikuun alussa on usein hellettä, ja rannat ovatkin parhaimmillaan alku- ja loppukaudesta. Länsipuolen ranta, joka on hivenen kauempana kuin itäpuolen ranta mutta kuitenkin lyhyen kävelymatkan päässä, on erityisen hyvä niille, jotka haluavat sukeltaa tai vuokrata jonkinlaisen menopelin kuten vesiskootterin.

Risteilyvene
Siden satamasta voi lähteä mitä erilaisimmille meriretkille, joita mainostetaan sekä siellä että muualla kaupungissa ahkerasti.

Rantojen suurin ero on se, että länsipuolella oleva ranta [kartalla], joka jatkuu noin 10 kilometrin matkan, on hienojen hotellien ranta, ja osat siitä ovat hotellien käytössä. Sillä on paljon kaikenlaisia kioskeja, rantaklubeja ja muitakin palveluita. Jos rantaa kävelee muutaman kilometrin, tulee vastaan rauhallisia osia, joilla ei vilkkaimpinakaan päivinä ole kovin paljon auringonpalvojia.

Itäpuolen ranta [kartalla] eli ns. suuri ranta on rauhallisempi, ja sen jälkeen on muita rantoja, kuten noin kolmen kilometrin päässä oleva Sorgun. Myös suurella rannalla on rantaklubeja, ja ne ovat varsin hyviä, sillä monissa voi ottaa jäätelön, oluen tai virvokkeen ja viettää aikaa klubilla rentoutuen ilman erillisiä maksuja.

Rantojen aktiviteetteihin kuuluvat erilaiset vesilajit, ja Turkissa homma toimii varsin hyvin ja hinnat ovat kohtuullisia.

Risteilyt ja veneretket

Yksi Siden parhaita oleskelupaikkoja on satama, jonka laitamilla on hyviä baareja ja ravintoloita. Siltä voi lähteä mitä erilaisimmille meriretkille, joita mainostetaan sekä siellä että muualla kaupungissa ahkerasti. Sieltä voi lähteä vaikka kalastamaan tai sitten tutustumaan Manavgatin vesiputouksiin, joille voi tosin mennä muillakin tavoin.

Sekä satamassa että Siden vanhassakaupungissa mainostetaan paljon mitä erilaisimpia ajanvietteitä, joista suosituimpia ovat juuri veneretket. Yksi suosituimpia veneretkiä on lähteä siniselle laguunille ja moneen muuhun paikkaan. Edullisinta on järjestää meriretkensä satamassa itse, ja matkatoimistojen ja paikallisten majapaikkojen tai matkatoimistojen järjestämät retket ja matkat ovat hintavampia.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti