maan lippu
Turkki
Huomasitko 9 muuta opastamme:
Booking.com
Antalyan Marina-satamasta lähtee jatkuvasti mm. upeille Düdenin putouksille kulkevia risteilylaivoja.

Antalya, Turkki

Turkin Välimeren rannikon eli Rivieran suurin kaupunki Antalya on viime vuosikymmenen aikana noussut alueen merkittävimmäksi lomakeskukseksi. Upea sijainti Bey-vuoriston ja Välimeren välissä, kuten myös pitkät hiekkarannat, harrastusmahdollisuudet ja ainutlaatuiset historialliset nähtävyydet ovat tehneet kaupungista suoranaisen turistimagneetin.

Antalya on hyvä lomakohde, mutta osa kaupungissa vierailevista lomailee muualla Turkin Rivieralla ja tekee päiväretken kaupunkiin vaikkapa Alanyasta, Belekistä, Kemeristä tai Sidestä. Viime vuosina Antalya on tullut tutuksi lomalaisten keskuudessa mahtipontisista hotellikomplekseista, joita on ilmestynyt etenkin pitkälle Lara-hiekkarannalle, noin puolen tunnin matkan päähän ydinkeskustasta.

Lue myös: Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)

Sää ja ilmasto

Antalya nauttii periaatteessa jatkuvasta kesästä, mutta talvisaikaan marras-maaliskuussa lämpötilat laskevat etenkin öisin alle 10 asteen, ja siellä voi viettää kuumaa rantalomaa toukokuusta pitkälle lokakuuhun. Aurinkoisia kelejä kaupungissa riittää parhaimmillaan heinäkuussa 400 tuntia, mutta sadekelit keskittyvät kätevästi joulukuusta helmikuulle. Veden lämpötila pysyttelee 25 asteen yläpuolella kesäkuusta lokakuuhun.

Nähtävyydet

Seuraavaksi esitellään joukko tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä Antalyassa.

Hadrianuksen portti

Kaleici - elävä kaupungin vanha osa

Antalyan ykkösnähtävyys on Kaleici-vanhakaupunki, jonka mäkiset kadut tarjoavat suuren määrän nähtävyyksiä, shoppailumahdollisuuksia ja ravintoloita. Alueen yksi suosituimpia nähtävyyksiä on Hadrianuksen portti, joka rakennettiin pari tuhatta vuotta sitten mutta joka edelleenkin on pystyssä varsin hyvinvoivan näköisenä. Lähellä sitä sijaitseva Kesik Minare eli Katkennut minareetti on sekin suosittu vierailupaikka, mutta miltei kaikki suuntaavat kulkunsa Marinaan eli roomalaiseen satamaan, jossa voi nauttia upeista merimaisemista ja lomatunnelmasta.

Kaleicissa on myös merkittäviä moskeijoita, joista Tekeli Mehmet Pasa sijaitsee aivan vanhankaupunkiin johtavan Kale Kapsisi -portin vieressä. Mikäli tämän portin läpi tulee vanhaankaupunkiin, on siitä helppo kulkea jyrkkää alamäkeä satamaan. Tämä puoli Kaleicia on eniten turistien mieleen, ja alue Hadrianuksen portin puolella on paikallisten asuinaluetta, josta löytyy yllätyksiä niin kujien, kauppojen kuin nähtävyyksienkin suhteen.

Antalyan museo

Kaupungin pääbulevardia pitkin kulkeva raitiovaunu vie suoraan parin kilometrin päässä sijaitsevalle Antalyan museolle, jonne 1920-luvulta lähtien on kerätty alueen pitkästä ja rikkaasta historiasta kertovaa esineistöä. Aineistoa on aina pronssikaudelta lähtien, Rooman valtakunnan ajat saavat hyvän käsittelyn, Byzantin ajan aarteita on niitäkin ja Ottomaanien valtakunnan ajan esineistöä on sitäkin runsaasti. Museo on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille.

Ranta

Rannat

Antalyan liepeillä on kaksi rantaa, joista Konyaalti Plaji -rannalle pääsee raitiovaunulla ja Lara Plaji -rannalle dolmus-minibussilla muutaman sadan metrin päästä Hadrianuksen portista etelään. Konyaalti-ranta on pikkukiviranta eikä kaikkien mielestä yhtä hyvä kuin Laran kilometrien pituinen hiekkaranta, jota reunustavat nyt etenkin venäläisten ja amerikkalaisten suosiossa olevat mahtipontiset hotellit. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää rannan loppupään Venäjän imperiumin aikoja kopioiviin hotelleihin, joista Kremlin Palace on vaikuttavin. Rannalla voi toukokuusta pitkälle lokakuuhun nauttia auringosta, syödä ja juoda sekä harrastaa kaikenlaista.

Turkkilaiset kylpylät

Antalyasta löytyy useita hyviä turkkilaisia kylpylöitä, jotka ovat sinänsä nähtävyys ja joissa kannattaa ainakin kerran vierailla. Vanhassakaupungissa on parikin vanhaa, historiallista hamamia, jotka ovat liikaa turisteille suunnattuja ainakin niille, jotka mielivät kokea aidon turkkilaisen kylpylän tunnelmaa. Jos haluaa päästä kokemaan aidompaa meininkiä, on Yeni Hamam (Sinan mh. 1255) aivan vanhankaupungin naapurissa siihen oiva paikka. Upeasti sisustetussa kylpylässä edullisimmillaan pääsee peruskylvystä viidellä eurolla, mutta noin kymmenellä eurolla voi myös nauttia hieronnasta, pesusta ja öljykäsittelystä. Miehille ja naisille on oma puolensa, eikä mukaan tarvitse ottaa pyyheitä mutta omat pesuvehkeet on hyvä ottaa mukaan, sillä niiden ostaminen kylpylästä maksaa enemmän kuin niiden hankkiminen kaupasta.

Karaalioglu-puisto

Kaleici-vanhankaupungin vieressä sijaitsee etenkin iltapäivisin paikallisten suosiossa oleva puisto, jossa voi nauttia Välimeren kasvillisuudesta ja upeista näkymistä. Palmujen varjostama puisto on oiva paikka kuumina päivinä nauttia vilvoittavasta merituulesta ja dondurmasta, erinomaisesta, venyvästä turkkilaisesta jäätelöstä. Puistossa on myös muutama hyvä terassi, joilla kannattaa ottaa pannullinen caj-teetä, turkkilaisten kansallisjuomaa.

Risteilyt

Paras tapa nauttia Antalyan alueen upeista maisemista ja luonnonihmeistä on ottaa osaa risteilyille, jotka kestävät parista tunnista kokonaiseen vuorokauteen ja useampaankin. Etenkin Marina-satamasta lähtee jatkuvasti laivoja risteilyille, joista monet kulkevat upeille Düdenin putouksille. Suosituimmat risteilyt kulkevatkin kohti Lara-rantaa ja vesiputouksia, ja kestävät yleensä noin 5 tuntia. Ennen risteilyn maksamista kannattaa varmistaa kuuluuko hintaan ateria ja pääseekö risteilyn aikana uimaan jollekin lähistön suojaisimmista rannoista.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ruokailu, tapahtumat, lapset, jne..


Lukijoiden kommentteja

Olemme toista kertaa Lähdössö Antaliaan, tällä kertaa kahden viikon matkalle. Vuosi sitten olimme vain viikon, ja aika meni vähän ihmetellessä. Nyt olisi tarkoitus kirrellä myös vähän ympäristössö esim. Pergessä ja ehkä Aspentoksessa jne. Ongelmana on se, ettemme tidä juuri mitään Dolmusbussien ja paikallislija-autojen aikatauluista ja millä tavalla on näihin kohteisiin kätaevintä matkustaa. Alaniassa olemme oleet, mutta ei tällä matkalla kiinnosta. Kertokaa toki tietonne!

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti