Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Basaari Izmirissä
Izmir on mielenkiintoinen kaupunki, ja ihmiset viettävät valtaosan ajastaan kaduilla, teehuoneissa ja yleensäkin julkisilla paikoilla, niin että vilinää riittää aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa.

Izmir, Turkki

Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee maan länsirannikolla. Se on suuri kaupunki, jossa on noin kolme miljoonaa asukasta, mutta keskusta on pieni ja kaikkeen olennaiseen voi tutustua siellä parissa päivässä.

Kaupunki on hyvä paikka viettää muutaman päivä, sillä se on edullinen paikka, jossa vierailijat otetaan avosylin vastaan. Palvelu pelaa monella eri kielellä, eikä Izmiriin matkustavalle ole tiedossa ongelmia. Izmir on mielenkiintoinen kaupunki, ja ihmiset viettävät valtaosan ajastaan kaduilla, teehuoneissa ja yleensäkin julkisilla paikoilla, niin että vilinää riittää aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa.

Shoppailumahdollisuudet ovat hyvät, ja kaupungin basaari kuuluu maan tunnelmallisimpiin ostospaikkoihin, joskin tavarataloja ja ostoskeskuksia on niitäkin. Izmir on Istanbulin ja Ankaran tavoin paikka, jossa on paljon baareja ja jossa on hyvää yöelämää, ja se on muutenkin kaupunki, jossa moderni ja perinteinen kulkevat rinta rinnan.

Izmir on hyvä päiväretkikohde Kusadasista, ja siellä vierailevan on hyvä tehdä Aigeianmeren kenties edullisimpia risteilyjä, jotka vievät toisiin kaupunginosiin. Tuli Izmiriin sitten muutamaksi tunniksi tai pidemmäksikin aikaa, on se mielenkiintoinen, aurinkoinen ja vieraanvarainen vierailupaikka.

Lue myös: Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)

Nähtävyydet ja ajanviete

Konak-metroaseman tienoo

Jos haluaa käydä museossa, mennä oopperaan tai konserttiin ja nauttia kauniista kellotornista ja sen ympärillä käyvästä jatkuvasta eksoottisen etelänmaan kuhinasta, kannattaa joko kävellä tai sitten mennä metrolla pari pysäkkiä Basmanen asemalta Konak-asemalle [kartalla]. Metroaseman ohitse kulkee kävelykatu, jonka varrella on kaupungin kuuluisin maamerkki eli Saat Kulesi -kellotorni, peräisin vuodelta 1901.

Jos jatkaa ohi Konak-metroaseman ja kulkee ylämäkeen museo-viittoja seuraten, saapuu arkeologiselle ja etnografiselle museolle [kartalla]. Nämä ovat nopeita, edullisia vierailupaikkoja, jotka ovat avoinna ti–su klo 9–17, joskin arkeologisen museon pihamaalla on myös ilmaista nähtävää, jota voi käydä katsomassa vähän myöhempäänkin.

Arkeologisen museon anti on melko vaikuttavaa, ja täällä voi alan harrastaja tutustua pitkänkin aikaa Izmirin seudulta löydettyihin patsaisiin, taideteoksiin ja muuhun antiikin aikaiseen.

Etnografinen museo sijaitsee entisessä sairaalassa arkeologisen museon vieressä, eikä se ole ihan yhtä tasokas kuin naapurinsa. Täällä voi tutustua perinteiseen turkkilaiseen kauppiaan taloon, ja täällä on myös aseita, vaatteita ja muita esineitä.

Museoiden lähellä sijaitsee suuri Atatürk-kulttuuritalo [kartalla], jossa soittaa kaupungin sinfoniaorkesteri. Se esiintyy yleensä perjantaisin ja lauantaisin, ja paikan päälle on hyvä tulla katsomaan, mitä on ohjelmassa.

Kulttuuritalon vieressä sijaitsee taidegalleria, joka esittelee kuuluisten turkkilaisten taiteilijoiden töitä. Se on suljettu maanantaisin.

Hyvin lähellä Konak-asemaa, yksi katu sen edessä olevalta kävelykadulta ylöspäin, sijaitsee kaupungin oopperatalo (Milli Kütüphane Caddesi) [kartalla], jossa on oopperaa ja balettia säännöllisin väliajoin. Täälläkin kannattaa käydä katsomassa, mitä täällä muutaman kerran viikossa esitetään.

Kadifekale -linnake

Jonkin matkan päässä keskustasta sijaitsee öisin kauniisti valaistu Kadifekale-linnake [kartalla], jonne on sen verran matkaa, että sinne kannattaa mennä taksilla. Paikallisten mukaan tämä on jonkin verran vaarallinen vierailupaikka, jossa ei yksikseen kannata kuljeskella päiväsaikaankaan eikä missään nimessä pimeän laskeuduttua. Täältä on hyvät näkymät alas kaupunkiin.

Külturpark
Kulttuuripuisto on hyvä vierailupaikka tukahduttavan kuumina kesäpäivinä.

Külturpark -puisto

Basmanen aseman vieressä sijaitseva kulttuuripuisto on hyvä vierailupaikka etenkin tukahduttavan kuumina kesäpäivinä. Täällä on järvi, jolla voi ajella polkuveneellä, terasseja, joista osa tarjoaa alkoholiakin, ja kaikenlaista nähtävää, kuten kivimuseo, ja etenkin perheille tekemistä, kuten eläintarha ja huvipuisto. Täällä pidetään myös vuotuiset Izmirin messut.

Kylpylät

Izmirissä on hyvä mennä sekä turisteille suunnattuihin että paikallisten suosimiin hammam-kylpylöihin. Niissä on erittäin rentouttavaa, hoitoja on tarjolla ja miehet ja naiset kylpevät aina eri osastoissa.

Basmanen rautatieasemaa vastapäätä sijaitsee Grand Corner Boutique Hotel, jossa pääsee kylpemään ja hoitoihin 30 liiralla. Tyypillisimmät hoidot ovat hieronta, pesu ja öljyvoitelu, ja tämä paketti maksaa täällä 30 liiraa. Tämä on turistien suosima paikka, jossa ollaan kielitaitoisia mutta jossa ei ihan täysin aitoon tunnelmaan pääse.

Jos haluaa olla ainoa ulkomaalainen aidossa turkkilaisessa kylpylässä, on Basmanen aseman vieressä, keltaisten taksien takana olevassa moskeijassa aito hammam. Kannattaa vain kulkea ohi taksien, niin pääsee tähän hyvin kuumaan kylpylään, jossa kuten yleensäkin saippua, tossut ja pyyhkeet kuuluvat hintaan. 15 liiralla saa pesun, ja myös täällä on hierontaa ja pesu.

Veneretket

Izmirissä voi nousta veneen kyytiin ja siirtyä Konak-laiturilta toiseen kaupunginosaan eli Alsancakiin. Hienoin risteily suuntautuu Karsiyakaan, ja se lähtee Pasaport-laiturista [kartalla]. Se sijaitsee Konakin ja Alsancakin välissä, ja maisemiltaan kaunis matka johtaa ensin Alsancakiin ja sitten Karsiyakaan, joissa kummassakin on mukavaa tunnelmaa. Alsancakin yöelämä on vilkasta, ja siellä on jonkin verran kauppoja. Karsiyakassa on hyvä käydä syömässä kalaruokia etenkin sen moskeijan tienoilla, ja alueen pääkatu eli Kemalpasa on hyvä katu shoppailulle. Edestakainen lauttamatka maksaa alle 3 euroa.

Külturpark
Izmirissä on tyypillinen Välimeren ilmasto, ja siellä on pitkät kuumat kesät ja lyhyet sateiset talvet.

Ilmasto ja parhaat matkustusajankohdat

Izmirissä on tyypillinen Välimeren ilmasto, ja siellä on pitkät kuumat kesät ja lyhyet sateiset talvet. Se ei ole mikään lomakohde, eikä siellä ole varsinaista sesonkiaikaa, mutta kevät, alkukesä ja alkusyksy ovat parhaita aikoja vierailla siellä. Keskikesä on uskomattoman kuuma aika öitä myöten, ja siellä kesä-syyskuussa yöpyvän on tärkeää varmistaa, että hotellissa on ilmastointi.

Marraskuusta maaliskuuhun Izmirissä sataa melkoisesti, mutta muina aikoina sateet ovat vähäisiä. Talvikaudella on päivisin 10–15 astetta, öisin 5–10 astetta. Izmirissä sataa lunta pari kertaa vuosikymmenessä, ja kaupungin kaikkien aikojen kylmin yö oli kuutisen astetta pakkasen puolella.

Kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat ovat parinkymmenen asteen paikkeilla. Toukokuusta syyskuun loppuun aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta periaatteessa jatkuvalla syötöllä, ja toukokuulta syyskuun loppuun yöt ovat sen verran lämpimiä, että niistä voi nauttia terasseilla sortseissa ja T-paidassa. Kesäkuusta syyskuun loppupuolelle päivälämpötilat ovat korkeita ja saattavat kivuta yli 40 asteen. Aurinko paistaa Izmirissä lähes 3 000 tuntia vuodessa, ja myös talvisin sateiden välissä on melkoisesti aurinkoa luvassa.

Izmiriin on hyvä matkustaa koska tahansa, mutta parhaimmillaan se on huhtikuusta juhannukseen ja syyskuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle. Marraskuukin on usein kuukausi, joka muistuttaa kotimaan keskikesää.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ravintolat, ostokset ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti