Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Antal
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Antalyan satama
Antalyan satama
Antalyan satama
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Konyaalti-ranta Hadrianiuksen portti

Antalya, Turkki

Antalya on yksi Turkin uusimpia suurkaupunkeja, ja 2010-luvulla se on myös noussut yhdeksi Turkin suosituimmista lomakaupungeista. Antalya on jo vuosikymmeniä ollut paikka, jonka lentoasema on tullut tutuksi etelärannikolla lomaileville ja jossa on ollut tapana Belekistä, Sidestä ja Kemeristä käydä päiväretkellä. Nykyään Antalya on kuitenkin kaupunki, johon varta vasten lähdetään lomalle, ja sen tarjonta on viime vuosikymmenen aikana parantanut melkoisesti.

1. Tekemistä

Antalyassa on kannattavaa syödä nimenomaan paikallisia ruokia. Etelärannikolla kalaruoat ja merenelävät ovat yleisiä ja nauttivat turistien suurta suosiota. Antalyan parhaat ostostienoot ovat vanhakaupunki ja sitä ympäröivät korttelit. Tyypillisiin ostoksiin kuuluvat itämaiset matot, antiikki, keräilytavara, käsityöt laidasta laitaan, luonnontuotteista valmistetut rasvat ja myös erilaiset herkut. Antalya ei ole mikään suuri kulttuuri- tai urheilukaupunki. Siellä on jonkin verran konsertteja ja tapahtumia, mutta pääasiallinen vetonaula on vanhankaupungin yöelämä.

2. Nähtävää

Oikeastaan ainoat keskustan alueet, joilla turistin kannattaa viettää aikaa, ovat vanhakaupunki ja sen vieressä olevat uuden keskustan osat. Muissa osissa ei ole mitään nähtävää, ja palvelutkin ovat parhaimmillaan lähellä vanhaakaupunkia. Nähtävyyksiin voi hyvin tutustua samalla kun kiertelee vanhaakaupunkia (Kaleiçi). Siellä on yhden reitin varrella muutama nähtävyys, ja siellä on mielenkiintoisia rakennuksia, puisto jolta on hyvät näkymät ja satama, joka on yksi kaupungin päänähtävyyksiä.

3. Selviytymisopas

Antalyasta on muodostunut melko suosittu lomakohde, ja lähes kaikki suuret matkatoimistot tekevät sinne matkoja. Matkaan on paras lähteä silloin kun Finnair lentää Helsingistä suoraan Antalyaan. Antalyan lentoasemalta matka kaupunkiin taittuu nopeimmillaan taksilla, silloin kun ei ole ruuhkia 25 minuutissa mutta siihen voi mennä 40 minuuttiakin. Bussilla tai raitiovaunulla matka kestää pidempään mutta maksaa vähemmän. Antalyassa on kuumat, kuivat kesät ja leudot, sateiset talvet. Kaupunkia suojaavat Taurusvuoret, ja siellä on talvisin lämpimämpää kuin monessa muussa paikassa Välimeren rannikolla.

4. Hotelli- ja aluevinkit

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Antalyan alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Ataturk Caddesi

Antalya pähkinänkuoressa

Taurusvuoriston juurella, Turkin eteläisen Välimeren rannikon keskeisimmällä paikalla sijaitseva Antalya on Etelä-Turkin eniten suosiotaan nostanut lomakaupunki. Vaikka kaupunki sai alkunsa antiikin ajoilla, on se monin tavoin uusi kaupunki, jonka alueella asuu yli miljoona asukasta.

Antalya alkoi elää uutta elämää 1970-luvulla turistien saapuessa ja Turkin Rivieran nostaessa suosiotaan rantalomapaikkana. Pitkään se oli vain kaupunki, johon lennettiin ja josta heti siirryttiin etelärannikon lomapaikoille. 2010-luvulla kaupunki on kuitenkin kokenut mullistuksen, eikä se enää ole vain kaupunki, jonka lentoasemaa käytetään ja jonne lähdetään kerran päiväretkelle. Se on nykyään suosittu ja varteenotettava lomakaupunki, ja siellä on huomattavasti enemmän palveluita ja tapahtumia talvikauden aikana kuin muissa rannikon kaupungeissa.

Turkkilainen elämänmeno on parhaimmillaan juuri Antalyan tyylisessä etelän kaupungissa, jossa kesäkausi on pitkä ja talvi lyhyt ja leuto. Antalyaan voi kuka tahansa lähteä lomalle, ja se on parhaimmillaan lomapaikkana maaliskuulta marraskuulle. Suomesta Antalyaan pääsee suorilla lennoilla, ja Antalyan lentoasema on lyhyen matkan päässä keskustasta.

Majapaikkoja Antalyassa on nykyään joka lähtöön, ja niitä on sekä vanhassakaupungissa että keskustan uusissa osissa, kuten myös rantojen lähistöllä. Ravintolat, jotka takavuosina olivat lähinnä turisteille suunnattuja ja tasoltaan heikkoja, ovat parantaneet otettaan ja tarjoavat nykyään varsinaisia kulinaristisia elämyksiä. Ostospaikat, jotka vielä muutama vuosi sitten olivat lähinnä vanhassakaupungissa, ovat parantuneet ja laajentuneet keskustan uusiin osiin, jotka vanhankaupungin lähistöllä ovat entistä miellyttävämpiä ja mielenkiintoisimpia. Raitiovaunulinjojen avulla siirtyminen lentoasemalle, linja-autoasemalle tai rannalle on helppoa, ja lukuisat taksit vievät ihmisiä kohtuuhinnalla niin lähelle kuin kauaskin.

Satama
Satama on yksi kaupungin päänähtävyyksiä, jossa käydään laivoja katselemassa.

Nähtävyyksiä

Nähtävyyksiin voi hyvin tutustua samalla kun kiertelee vanhaakaupunkia (Kaleiçi). Siellä on yhden reitin varrella muutama nähtävyys, ja siellä on mielenkiintoisia rakennuksia, puisto jolta on hyvät näkymät ja satama, joka on yksi kaupungin päänähtävyyksiä. Vaikka se onkin käytännöllinen paikka, josta lähdetään risteilylle tai jonne tullaan syömään, käy valtaosa siellä vain laivoja katselemassa, alueen tunnelmaan tutustumassa ja aallonmurtajalla kääntymässä.

Vanhakaupunki

Vanhaankaupunkiin on kaksi varsinaista sisäänkäyntiä, joista toinen on tunnistettavissa kellotornista ja toinen Hadrianiuksen portista. Hadrianiuksen portti on Atatürk-bulevardin ratikkapysäkin vieressä, ja se on hyvin säilynyt antiikin aikainen portti, jota käydään bussilasteittain ihmettelemässä. Hadrian Kale Kapisi rakennettiin silloin kun Keisari Hadrian vieraili Rooman valtakuntaan kuuluneessa Antalyassa, joka silloin tunnettiin nimellä Attaleia. Tämä on viimeinen vanhankaupungin jäljellä olevista porteista, se on kolmiosainen riemukaari ja se on noin 8 metrin korkuinen.

Merenranta ja satama

Merenranta on turistivoittoisuudestaan huolimatta mukava paikka viettää aikaa. Täällä voi syödä jäätelön tai ottaa juoman, ja asiaan kuuluu räpsätä kuva 100-luvulta peräisin olevasta linnoituksesta, nimeltään Hidirlik Kalesi. Se on alueella, jonka nimi on Karaalioglu Park, ja sieltä on hyvät näkymät merelle. Tästä on lyhyt matka sekä Atatürk-talolle että kohti vanhankaupungin satamaa, jonka yläpuolella oleva puistoalue kuuluu myös alueen kohokohtiin ja pakollisiin vierailupaikkoihin.

Baarikatu vanhassakaupungissa
Vanhankaupungin kadut, joilla on paljon baareja ja ravintoloita, ovat myös kaikkein parhaita ravintolakatuja.

Ruokailu ja ruoat

Jos Antalyassa haluaa syödä turistien kanssa luonteeltaan kansainvälisessä ravintolassa, tarvitsee vain suunnata vanhaankaupunkiin tai sen satamaan. Siellä on hyvin tarjolla kalaruokia, kansainvälisiä ruokia kuten pihvejä ja myös turkkilaisia ruokia. Jos haluaa syödä paikallisten kanssa autenttisia paikallisia ruokia, ovat keskustan uudet osat etenkin lähellä Hadrianiuksen porttia ja MarkAntalya-ostoskeskusta parhaita alueita ruokailulle.

Vanhankaupungin kadut, joilla on paljon baareja ja ravintoloita, ovat myös kaikkein parhaita ravintolakatuja. Hesapçı sokak, Hıdırlık ja Paşa Cami sokak ovat pääkatuja monelle asialle, kuten ostoksille ja illanvietolle, ja sekä niillä että niiden lähikaduilla on melkoinen määrä turistien suosiota nauttivia ravintoloita. Etenkin illallinen täälläpäin on kannattava ainakin yhden kerran, ja kaikkein paras vanhassakaupungissa on syödä kalaruokia.

Keskustan uudella puolella on melkoisesti ravintoloita. Jos kulkee Hadrianiuksen portilta kohti merenrantaa, alas raitiovaunukiskojen käyttämää Atatürk-bulevardia, tulee vastaan kirjava joukko erilaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita, jotka ovat turisteille suunnattuja. Niitä on melkoinen määrä koko kadun varrella, ja ne jatkuvat vielä Atatürk-talon jälkeen rantakadulla.

MarkAntalya-kauppakeskuksen tienoosta on muodostunut yksi kaupungin uuden puolen uusista keskuksista. Se on hyvä paikka majapaikalle, ostoksille ja myös ruokailulle. Kadut, joita pitkin raitiovaunut kulkevat, ovat täynnä länsimaistyylisiä ja myös turkkilaisia kahviloita, jotka ovat hyviä aamiaiselle, lounaalle tai illalliselle. MarkAntalyaa ympäröivällä aukiolla on useita erilaisia ravintoloita, joista lähes kaikki tarjoavat paikallisia ruokia. Ne ovat hyviä etenkin nopealle aterialle, ja niissä voi ruokailla alle 20 liiralla.

Nevez, kauppa vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungissa sijaitsevassa Nevezissä on vanhaa tavaraa laidasta laitaan.

Ostokset

Keskustan uusissa osissa, kellotornin vieressä ovat kaupungin parhaat ostospaikat, ja sekä sen edessä olevalta basaarialueelta että sen ohi kulkevalta kadulta voi ostaa lähes mitä tahansa. Basaarialueet ovat laajoja, basaareilla on eri nimiä ja ne ovat sokkeloisia, ja ne ovat erinomaisia tutustumispaikkoja silloin kun on huono ilma tai keskipäivän aurinko porottaa liian kuumana. Monien tuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä osa elektroniikkatuotteista on krääsää ja monet merkkituotteet ovat piraattituotteita. Kaikkein turvallisinta on pysytellä turkkilaisissa tuotteissa, jotka vaatteista leluihin, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkatuotteisiin ovat erinomaisia.

Vanhassakaupungissa (Kaleiçi) on paljon katuja, joilla on normaalia parempia liikkeitä, ja yksi niistä on Hadrianiuksen portin tienoolta kohti merenrantaa kulkeva Hesapçı sokak. Sen varrella on esimerkiksi mattokauppa Halihan Rugs, jossa on monipuoliset valikoimat ja muitakin tyypillisiä tuliaisia. Toinen normaalia mielenkiintoisempi liike on Nevez, joka on samassa kortteleissa, lähellä Hadrianiuksen porttia. Siellä on vanhaa tavaraa laidasta laitaan, ja se on todellinen keräilijän paratiisi. Toinen normaalia parempi ostoskatu on Paşa Cami sokak, jolla sijaitsee yksi kaupungin kuuluisimmista mattokaupoista, Orient Basar. Sen varrella on paljon muitakin liikkeitä, ja kuten muualtakin vanhastakaupungista sen varrelta saa juuri tyypillisiä turkkilaisia tuotteita, tuliaisia ja matkamuistoja.

Vertailujen mukaan Antalya on erittäin edullinen kaupunki. Siellä voi syödä, juoda ja tehdä ostoksia murto-osalla siitä mihin kotimaassa on totuttu. Kalliitakin tuotteita on, ja esimerkiksi matoista ja muista suosituista tuliaisostoksista voidaan pyytää ylihintaa. Yksityisissä liikkeissä kuten mattokaupoissa hinnoista voi neuvotella, ja vanhaakaupunkia kannattaa kierrellä ja katsella eri kauppojen tarjontaa ja hintatasoa.

Vanhanaikainen raitiovaunu
Näkyvimmät liikennevälineet, jotka eniten kiinnostavat turisteja, ovat vanhanaikaiset raitiovaunut.

Liikkuminen

Antalyan lentoasema sijaitsee 15 kilometrin päässä keskustasta. Kaikkein helpointa ja kenties kannattavintakin on siirtyä lentoasemalta muualle Alanyaan taksilla. Nykyään lentoaseman ja keskustan väliä kulkee raitiovaunu, johon on edulliset liput (4 liiraa). Ne ostetaan kioskilta, joka on pysäkillä, ja mahdollisia pysäkkejä on kaksi: toinen kotimaisten lentojen terminaalin lähellä ja toinen ulkomailta tulevien lentojen terminaalin lähellä. Lentoasemalta on bussikuljetus Antalyan linja-autoasemalle (otogar), jolta voi sitten jatkaa raitiovaunulla kohti keskustaa. Bussikyyti on kuitenkin hyvä vain niille, jotka haluavat säästää pari euroa tai jotka haluavat heti siirtyä Antalyasta linja-autolla muualle.

Vanhanaikaiset raitiovaunut, uudenmalliset raitiovaunut ja bussit ovat Antalyan julkisisia liikennevälineitä. Niistä eniten käyttöä on raitiovaunuille, mutta Lara-rannalla olevat käyttävät luultavasti myös linja-autoa. Näkyvimmät liikennevälineet, jotka eniten kiinnostavat turisteja, ovat vanhanaikaiset raitiovaunut, joiden pääpysäkki on vanhankaupungin kellotornin vieressä. Myös Hadrianiuksen portin lähellä on toinen kätevä pysäkki, jolta voi siirtyä kohti Atatürk-taloa. Uudentyyliset raitiovaunut kulkevat pidempiä matkoja kuin vanhat, ja ne ovat suosittuja lähinnä paikallisten keskuudessa. Antalyassa liikkuu paljon niin pieniä kuin suuriakin busseja. Niillä voi mennä esimerkiksi Cumhuriyet-kadun varrelta olevilta aukiolta Konyaalty-rannalle.

Muita www-palveluita

Antalyan matkailusivut  |  Antalya Wikipediassa  |  Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)  |  Google Maps: Antalya, Turkki

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti