Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Istanbul
Istanbul
Ruokailijoita Galata-sillalla Tuoremehukoju Itämainen tyyny, Suuri basaari

Istanbul, Turkki

Turkin suurin kaupunki Istanbul kuuluu maailman suuriin metropoleihin, ja se onkin maailman ainoa kaupunki, joka on kahden mantereen alueella. Istanbul on erinomainen kaupunki nähtävyyksiltään, ruoiltaan, palvelutasoltaan ja nykyään myös kulttuuritarjonnaltaan. Istanbuliin lähdetään ensisijaisesti tutustumaan sen kuuluisiin nähtävyyksiin, joihin kuuluvat Sininen moskeija, Suuri basaari ja palatsien haaremit. Sen nähtävyyksien ja sijainnin takia siellä näkee loman aikana hyvin kirjavan kokoelman eri puolilta maailmaa saapuvia ihmisiä, ja siellä jos missä voi nykyään viettää kosmopoliittista lomaa.

1. Tekemistä

Istanbulissa on vanha ja perinteitä kunnioittava ravintolakulttuuri, johon tutustuminen on yksi loman kohokohtia. Istanbul on myös erinomainen kaupunki ostoksille, ja moni lähteekin sinne ostosmielessä. Lisäksi kaupungissa voi nähdä monenmoisia tapahtumia, jotka liittyvät etenkin musiikkiin, elokuvaan ja taiteisiin. Tekemistä-osassa syödään ulkona ravintoloissa, tutustutaan turkkilaiseen ruokaan, mietitään mitä Istanbulista kannattaa ostaa ja missä ostokset kannattaa tehdä. Lisäksi kerrotaan tapahtumista, konserteista ja kulttuurielämästä yleensä sekä ilta- ja yöelämästä.

2. Nähtävää

Istanbulin nähtävyydet ovat maailmankuuluja, ja nähtävyyksien kiertely kuuluu olennaisena osana kaupungissa vierailevan ohjelmistoon. Eniten nähtävyyksiä on vanhassa Istanbulissa, ja Sultanahmetissa voi hyvin viettää päivän tai pari suurimpiin nähtävyyksiin tutustuen. Kultaisen sarven toisella puolella varsinaisia nähtävyyksiä on vähemmän. Yksi suosittu ja suositeltava ajanviete Istanbulissa on osallistua risteilylle tai kulkea reittiveneellä mantereelta toiselle. Suositeltavaa on myös kulkea lautalla Prinssisaarille. Tässä osassa käydään läpi Istanbulin kaupunginosia ja niiden nähtävyyksiä, tutustutaan puistoihin ja vesialueisiin, vieraillaan museoissa ja annetaan menovinkkejä perheille.

3. Selviytymisopas

Koska Atatürk-lentoasemasta tuli niin suosittu, jouduttiin rakentamaan uusi lentoasema, joka avattiin lokakuussa 2018. Kaikki on kuitenkin vielä epäselvää uuden lentoaseman kanssa. Istanbulissa on lukuisia alueita, joilla käveleminen on miellyttävää. Pidempiä matkoja voi siirtyä sekä metrolla ja raitiovaunulla, ja kaksi funikulaaria helpottaa siirtymistä mäkiä alas ja ylös. Olennainen kokemus Istanbulissa on retken tekeminen lautalla. Istanbul on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, mutta paikalle tunnusomaista on, että ilmat voivat totaalisesti muuttua saman päivän aikana. Istanbul ei kenties ole aivan pienten lasten kanssa hyvä matkakohde, mutta nuorten ja etenkin yli 15-vuotiaiden kanssa se on maailmanluokan lomakaupunki. Selviytymisoppaassa paneudutaan saapumiseen Istanbuliin ja siirtymiseen lentokentältä kaupunkiin, liikkumiseen kaupungissa eri kulkuvälineillä sekä alueen säähän, ilmastoon ja parhaimpiin matkustusaikoihin. Lisäksi annetaan selviytymisvinkkejä perheille.

4. Hotelli- ja aluevinkit

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Istanbulin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Teehuone

Istanbul pähkinänkuoressa

Istanbul oli jo aikoinaan, Rooman luhistuttua 400-luvulla, maailman suurimpia ja mahtavimpia kaupunkeja, ja se oli sitä reilun vuosituhannen ajan. Kaikki kuitenkin muuttui radikaalisti 1400-luvulla, jolloin siitä tuli muslimien ja ottomaanien hallitsema kaupunki, ja sen luonne muuttui seuraavien vuosisatojen kuluessa aivan toisenlaiseksi. Lisää muutoksia tuli 1900-luvulla, jolloin kaupungista tuli Istanbul ja pääkaupunki siirtyi Ankaraan. Sen kokemat kolaukset olivat sitä luokkaa, että vasta 2000-luvulla se on palannut yhdeksi maailman suurimmista kaupungeista. Istanbulin menneisyys tekeekin siitä aivan ainutlaatuisen vierailupaikan, ja lisämaustetta sille antaa sen sijainti, joka on paitsi kahden mantereen alueella myös kahden merkittävän meren välissä.

Istanbul on Euroopan toiseksi suurin kaupunki, ja sen koko alueella asuu noin 15 miljoonaa ihmistä. Istanbulin väkiluku on kasvanut voimakkaasti aina 1500-luvulta lähtien, mutta satoja vuosia sen väkiluku oli alle miljoona. 1960-luvulta lähtien kaupungin väkiluku on suorastaan räjähtänyt käsiin, sillä vuonna 1960 siellä oli 1,5 miljoonaa asukasta, vuonna 1985 asukkaita oli 5,5 miljoonaa ja 2000-luvulla väkiluku nousi yli 10 miljoonan. Vuosina 1980–1990 Istanbulin väkiluku kasvoi lähes neljällä miljoonalla asukkaalla, ja vuodesta 1990 vuoteen 2010 Istanbulin väliluku tuplaantui 6,6 miljoonasta asukkaasta yli 12 miljoonaan. Näin ollen valtaosa Istanbulista on uutta aluetta, ja vaikka uusia alueita on kaikkialla kaupungissa, on Aasianpuoleisten osien väkiluku kasvanut viime vuosikymmeninä voimakkaasti, ja Aasian puoli on nuorekas ja dynaaminen paikka, joka nykyään on hyvin yhteydessä muuhun kaupunkiin.

Istanbul on erinomainen kaupunkilomakohde kenelle tahansa, ja se on hyvä vierailupaikka lähes ympäri vuoden. Kaupunki on suuri, mutta siitä voi saada kolmen neljän päivän lomalla melkoisesti irti. Istanbuliin on nykyään helppo siirtyä Suomesta, ja sinne voi lähteä niin matkatoimiston järjestämälle matkalle kuin omatoimimatkallekin.

Sininen moskeija
Sultan Ahmet rakennutti Sinisen moskeijan alueelle, joka nykyään kantaa hänen nimeään.

Nähtävyyksiä

Istanbulin nähtävyydet ovat maailmankuuluja, ja nähtävyyksien kiertely kuuluu olennaisena osana kaupungissa vierailevan ohjelmistoon. Sultanahmetissa sijaitsevat kaikkein suurimmat nähtävyydet, ja monet niistä ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Sultanahmet on myös alue, jolle moni majoittuu jos haluaa nimenomaan tutustua nähtävyyksiin ja viettää aikaa turistien kanssa.

Sininen moskeija

Sulttaani Sultan Ahmet rakennutti 1600-luvulla niin sanotun Sinisen moskeijan alueelle, joka nykyään kantaa hänen nimeään. Tämän Hagia Sofian naapuriin rakennetun moskeijan oli tarkoitus syrjäyttää naapurinsa pois maailman merkittävimmän moskeijan paikalta. Harmonisesti rakennettu moskeija on silmiä hivelevän kaunis niin sisältä kuin ulkoakin, ja se onkin suosittu kohde kaupungissa vierailevien keskuudessa.

Hagia Sofia

Justianuksen rakennuttama, alun perin kristillinen kirkko Hagia Sofia, tunnetaan myös nimillä Ayasofia ja Sancta Sofia. Se sijaitsee aivan Topkapin palatsin naapurissa, merkittävien nähtävyyksien hallitsemalla Sultanahmet-alueella. Nykyään Hagia Sofia on ihailtavaa katseltavaa niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Pääsylipun ostavat näkevät mosaiikit, joista hienoimmat on ikävä kyllä suljettu galleriaan, johon on oma erillinen ja melko kallis pääsymaksunsa. Mosaiikkeja on toki tarkasteltavana runsaasti ilman galleriaan menoakin, ja niitä ihmetellessä voi hyvin kulua tunti pari.

Suuri basaari

Istanbulin yliopiston vieressä, Sultanahmet-kaupunginosassa sijaitseva Suuri basaari ei ole mikään tavallinen markkinapaikka vaan oma maailmansa, joka suurelta osalta on jakautunut kahteen osaan: turisteille suunnattuun ja paikallisten arkiseen käyttöön tarkoitettuun. Turistien osat ovat lähinnä sisällä. Nämä osat myyvät matkamuistoja, kuten itämaisia mattoja, vesipiippuja, erilaisia tekstiilituotteita kuten tyynynpäällisiä, pashminaa ja silkkiä. Basaarin ulko-osat puolestaan ovat suurelta osalta arkisia kauppakatuja, joilla istanbulilaiset käyvät ostamassa kaikkea vaatteista ruokaan ja käyttötavaroihin. Paikalle kannattaa tulla aamulla basaarin avautuessa, sillä turisteja alkaa valua paikalle vähän ennen puoltapäivää ja yhtäkkiä sisätilat ovat tupaten täynnä.

Lue lisää: Tärkeimmät nähtävyydet  |  Istanbul alue alueelta

Kalavoileipiä myynnissä Eminonussa
Galata-sillan tuntuma on Eminönün puolelta hyvää tienoota edullisille katuruoille, etenkin kalavoileiville.

Ruokailu ja ruoat

Istanbulin valttikortteihin kuuluvat myös jo ottomaanien ajoilta periytyvät ruoat, jotka ovat suuresti vaikuttaneen Euroopan ja Aasiankin ruokakulttuureihin. Eräitä tunnetuimpia turkkilaisia ruokia ovat kebabit, ja näitä on Istanbulin kaduilla ja ravintoloissa tarjolla melkoinen valikoima, joskin tarjottavat annokset poikkeavat usein paljonkin siitä, mitä kotimaan keskivertokebab-paikassa tarjotaan.

Tyypillisiä turkkilaisia pikaruokia ovat pitsan tyyliset lachmacunit, jotka yleensä ovat riisuttuja pizzoja ja joiden päällä on yleensä vain jauhelihaa, sipulia ja vähän tomaattia. Lachmacun on enemmänkin lasten kuin aikuisten mieleen, ja sen kanssa tulee yleensä ilmaiseksi salaattia. Myös keittoja voidaan Turkissa pitää pikaruokina, sillä suuressa osassa Istanbulin ruokapaikoista on 1–3 erilaista keittolajia valmiina pitkin päivää. Linsseistä valmistetut keitot, kuten esimerkiksi vihreistä linsseistä valmistettu mercimek ja punaisista linsseistä valmistettu ezogelin, ovat suosittuja, ja niissä on pohjana käytetty lihalientä ja leipää niiden kanssa saa syödä niin paljon kuin jaksaa.

Varsinaiset ravintolat myyvät Istanbulissa usein myös kalaruokia, joskin nämä ovat nykyään kalliimpia kuin joskus menneinä vuosina. Monet kalat ovat hivenen eksoottisia suomalaiseen makuun, ja kalasta valmistetut ateriat ovat yleensä maukkaita. Kalliita kalaruokia tarjoavia ravintoloita on etenkin Galata-sillalla runsaasti.

Varsinaisten aterioiden lisäksi kannattaa myös pitää mielessä se, että jälkiruoat ja erilaiset makeiset kuuluvat olennaisena osana maan ruokakulttuuriin ja niitä kannattaa kaupungissa ollessa maistella. Erilaiset leivokset, kakut ja ottomaanien aikaiset jälkiruoat kuuluvat paitsi ravintoloiden myös kahviloiden ja teehuoneiden valikoimiin. Jälkiruoista tunnettua ja Turkissa erinomaista on baklava, mutta myös erilaiset riisipohjaiset vanukkaat kuten Sütlaç, jossa on kanelikuorrutus, ovat erinomaisia. Turkkilaiset jälkiruoat ja muut herkut ovat yksiä maailman parhaita ja myös suhteellisen terveellisiä, mutta niissä on paljon sokeria ja kaloreita.

Lue lisää: Ravintolat ja ruokailu Istanbulissa  |  Turkkilainen ruoka

Turkkilaisia makeisia maustebasaarissa
Kotiintuomisiksi kannattaa ostaa esimerkiksi makeisia kuten lokumia ja baklavaa.

Ostokset

Istanbulissa ostosten tekeminen on helppoa, ja ostoksia voi katsella samalla kun muutenkin tutustuu kaupunkiin. Kaksi tienoota, joilla valtaosa liikkeistä sijaitsee, ovat Beyoğlu ja Sultanahmet. Beyoğlussa normaaleja liikkeitä on eniten Taksim-aukion tuntumassa, siltä alkavalla Istiklal Caddesilla, sen sivukaduilla ja lähikortteleissa ja sen päässä, Tünel-aseman lähistöllä. Toinen vastaavanlainen alue on Galata-sillan toisella puolella Sultanahmetissa, jossa Eminönün rantapromenadin vieressä on Maustebasaari, siitä muutaman kilometrin päässä on Suuri basaari ja niiden välimaastossa ja lähistöllä on valtava määrä etenkin turisteille suunnattuja liikkeitä, joista monet ovat ylihintaisia.

Istanbulissa vastaan tulee paitsi tuttuja tuotteita myös eksoottisia ja kaikenlaista sellaista mitä muualta olisi vaikea hankkiakaan. Turkin tyypillisiä tuliais- ja matkamuistotuotteita ovat erilaiset käsityöt, silkki ja muut tekstiilit kuten pashmina. Myös nahkatuotteet, itämaiset matot ja erilaiset koristeet kuten tyynynpäälliset ovat hyviä hankintoja. Lelujakin on Istanbulissa värikäs ja äänekäs valikoima, ja muutenkin lapsille suunnatut tuotteet ovat eksoottisia. Monet niistä on valmistettu Turkissa tai sitten ne ovat kiinalaisia mutta hivenen erilaisia kuin kotimaasta saatavat lelut ja muut lapsille tarkoitetut tuliaiset.

Antiikkiesineet ovat houkuttelevia ostoksia Turkissa käydessä, mutta kannattaa pitää mielessä, että varsinaisten antiikkiesineiksi luokiteltujen tavaroiden vieminen pois Turkista on laitonta ja ankarasti rangaistua. Niiden sijaan vanhat tavarat, kaikenlaiset keräilytuotteet, vanhat kirjat ja kartat ja monet muut vanhat tavarat ovat arkipäivää niin Istanbulin basaareissa kuin liikkeissäkin. Myös uusia kirjoja sieltä saa hankittua edullisesti etenkin englannin kielellä, ja kaikki kirjat romaaneista taidekirjoihin ovat edullisempia kuin Suomessa kaupattavat englanninkieliset kirjat.

Tuoreita elintarvikkeita ei Turkista EU:hun saa tuoda, mutta mausteita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, makeisia kuten lokumia ja baklavaa, erilaisia juomia kuten paikallista anisviinaa (raki), turkkilaista teetä tai kahvia ja kaikenlaisia muita tuotteita sieltä saa ja kannattaa tuoda kotiin. Niiden lisäksi etenkin basaarit kauppaavat edullisesti turkkilaisia ja syyrialaisia oliivituotteita ja muita kauneudenhoitotuotteita, joita ehdottomasti kannattaa tuoda kotiin asti. Myös turkkilaiset saippuat, kosmetiikkatuotteet, rasvat, öljyt ja hajuvedet ovat ehdottoman kannattavia ostoksia, ja niiden hinta-laatusuhde on uskomattoman hyvä.

Erilaisia vaatteita on Istanbulissa kaupan valtava määrä laidasta laitaan, ja etenkin naiset löytävät sieltä helposti ainakin jonkinlaisia silmiinpistäviä hepeniä. Nuoret naiset pitävät edullisista mekoista ja muista vaatteista, ja varttuneemmat naiset voivat myös tehdä löytäjä etenkin Beyoglun putiikeista, joiden joukossa on paljon nuorekastakin tarjontaa. Myös erilaiset korut, helyt ja koristeet, joista suosituimpia ovat niin sanotut Istanbulin silmät, ovat edullisia ja hyviä hankintoja.

Lue lisää: Ostokset Istanbulissa

Euroopan ja Aasian yhdistävä metrolinja
Jos haluaa nopeasti käydä Aasiassa, on metro aivan ehdoton kulkuneuvo.

Liikkuminen

Pääosa Istanbulissa vietetystä lomasta kuluu kävellen, ja kaupungissa on lukuisia alueita, joilla käveleminen on miellyttävää ja joihin voi tutustua oikeastaan vain kävellen. Taksim-aukio on kaupungin keskus, jonka ympäristössä on monenmoista osaa ja jonka tuntumassa voi kävellä paljonkin. Sultanahmetin kadut ovat hyviä kävellä, basaarin ympäristössä on paljon kävelykatuja ja alueita, joilla on erilaisia ruokapaikkoja ja kahviloita. Aivan kaikkein kuuluisimmille nähtävyyksille voi kävellä, mutta niille voi siirtyä myös raitiovaunulla. Kaupungin muissa osissa voi kävellä, mutta monissa paikoissa suuret rakennusprojektit ja korjaustyöt vaikeuttavat liikkumista ja alueesta nauttimista. Yksi alue, joka on vuosia ollut remontissa ja joka on myllerryksissä luultavasti vielä 2019–20 on Kabataş. Se on paikka, josta edelleen voi lähteä monenmoisille risteilyille ja reittimatkoille.

Istanbulin ennen kovin köykäinen metroverkosto, joka avautui vasta vuonna 2000, on viime vuosina muuttunut melkoisesti. Turistille metro voi olla kätevä tapa siirtyä paikasta toiseen, mutta sitä käyttävän on hyvä huomioida muutama asia. Ensimmäinen seikka on se, että monet metroasemat ovat laajoja ja syvällä maan alla ja että käytävät sisäänkäynnin ja metrolaiturin välillä voivat olla uskomattoman pitkä. Lyhyenkin matkan tekeminen metrolla voi olla aikaa vievää, mutta sillä matkustaminen on joillain reiteillä hyvin nopeaa. Jos haluaa nopeasti käydä Aasiassa tai siirtyä Taksimilta Suurelle basaarille, on metro aivan ehdoton kulkuneuvo.

Raitiovaunuilla on vain muutama linja, ja niistä kaksi kulkee Euroopan puolella ja yksi Aasiassa. Raitiovaunulinjoista suosituin ja kätevin on "Sultanahmet Tram" eli T1, joka kulkee Kabatasista Findiklin ja Tophanen ohi ja yli Galata-sillan ja sitten suurten nähtävyyksien ohi. Se on parhaimmillaan nimenomaan Suuren basaarin ja Sultanahmet-pysäkin välimaastossa, sillä tällä alueella ovat kaikki suurimmat nähtävyydet. T2 on turistien suuri suosikkilinja, mutta se on kliseenomainen ja vähän lapsellinen kyyti, joka on hyvä perheille ja niille, jotka eivät halua kävellä pitkää Istiklal Caddesia päästä päähän. T3 kulkee Kadiköyssä Aasian puolella, ja se kulkee kaupunginosan metroaseman ulkopuolelta Moda-alueelle. Se on etenkin vanhusten suosiossa, ja se liikkuu hitaasti mutta varmasti tällä varsin värikkäällä ja mielenkiintoisella alueella.

Lue lisää: Liikkuminen Istanbulissa


Arkisto

Uutta Istanbulissa vuodelle 2014

Istanbul on kesät talvet hyvä vierailupaikka. Kaupungissa on paljon tapahtumia, siellä on korkeatasoisia festivaaleja, ja etenkin kesäkausi on tapahtumien luvattua aikaa. Istanbulissa on mahdollista kokea uutta joka vuosi, ja kaupunki muuttuu ja modernisoituu jatkuvasti. Lue lisää Istanbulin tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2014.


Muita www-palveluita

Istanbulin matkailusivut  |  Istanbulista Wikipediassa  |  Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  Google Maps: Istanbul

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Lukijoiden kommentteja

Ollaan lähdössä ensi viikolla, tämä kirjoitus oli niin upea ja monipuolinen kaikin osin. Kiitos, ihme että löysin tämän, ystävät suositteli. /amalia

Ihastuin Istanbuliin todella käydessäni siellä eka kerran. Haluaisin mennä sinne uudestaan. Ihana kaupunki kaikin puolin. Ihmiset ystävällisiä, hyvää ruokaa ja katsomista rajattomasti näin suomalaisen silmiin. /Katri

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti