Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Katuruokaa Karaköyssä
Erilaiset katuruoat varmistavat sen, että niin pienellä budjetilla liikkuvat kuin nopean aterian perässäkin olevat saavat nälän tyydytettyä nopeasti ja edullisesti.

Ruokailu Istanbulin kaduilla ja ravintoloissa

Istanbulissa on vanha ja perinteitä kunnioittava ravintolakulttuuri, johon tutustuminen on yksi loman kohokohtia. Turkkilaiset ruoat, joista valtaosa periytyy Ottomaanien imperiumin ajalta, ovat vaikuttaneet suuresti Euroopan ruokakulttuuriin, ja sellaiset monessa paikassa tutut ruoat kuin lihapullat ovat sieltä kotoisin. Turkin viimeisimpiä anteja Euroopan ruoille on “döner kebab”, jonka turkkilaiset maahanmuuttajat kehittivät Berliinissä 1970-luvun alussa, ja kebabista tarjottavat ruoat ovat aina käypiä niin varsinaisella aterialla kuin pikaruokanakin.

Turkissa ravintoloissa toimitaan edelleen niin kuin on kymmeniä ellei satoja vuosia toimittu, ja pöytiintarjoilu on monessa paikassa tavallista ja henkilökuntaa on melkoisesti. Istanbulissa on myös itsepalveluravintoloita, jotka pystyvät tarjoamaan melkoisen määrän erilaisia tyypillisiä ruokia, ja ne ovat paitsi edullisia ruokapaikkoja myös hyviä kaikenlaisiin paikallisiin ruokiin tutustumiselle.

Istanbulissa ravintoloissa on melko rentoa, mistään ei tarvitse huolehtia, kaikki toimii rehellisesti eivätkä juomarahatkaan ole mikään kohtalonkysymys.

Istanbulin erilaiset ravintolat

Istanbulissa kuten muuallakin Turkissa on erilaisia ravintoloita, joista edullisimpia ja nopeimpia ovat etenkin miesten suosiota nauttivat itsepalveluravintolat (lokanta tai lokantasi).

Vähän samantyylisiä mutta enemmänkin pikaruokapaikkoja ovat vain kebabia, piiraita tai keittoja tarjoavat kojut tai pienet ravintolat, joita tulee siellä täällä vastaan.

Tästä asteen ylempänä ovat pienehköt, usein perheomistuksessa olevat ravintolat, joita on etenkin Beyoğlun sivukaduilla. Ne ovat edullisia mutta niissä on aina pöytiintarjoilu ja hyvää paikallistunnelmaa.

Kolmas samantyylinen paikka on usein pieni, myös lokanta- tai lokantasi-nimellä tunnettu paikka, jonka pääasialliset antimet ovat vitriinin takana mutta jossa on pöytiintarjoilu. Tällainen ravintola on usein hintatasoltaan samaa tyyliä kuin itsepalveluravintola mutta jonkin verran hintavampi.

Lokantasi-ravintola
Edullisimpia ja nopeimpia ovat lokanta- tai lokantasi-nimellä tunnetut itsepalveluravintolat. Niissä pääasialliset antimet ovat vitriinin takana.

Tästä asteen ylempänä ovat grilliravintolat, joissa on näyttävät, savua imevät grillit, ja grillausmestari. Vaikka tällaiset ravintolat voivat olla hyvinkin edullisia, menee niissä usein tuplasti rahaa verrattuna siihen mitä itsepalvelupaikassa kuluisi. Tällaiset ravintolat tarjoavat eniten sellaisia grillilihoja kuin Adana-kebabia, ja nimenomaan pitkulaiset, vasta tilauksen jälkeen valmistettavat kebabit ovat niiden bravuureja.

Samantyylisiä kuin grilliravintolat ovat kalaan erikoistuneet ravintolat, joita Istanbulissa on paljon Karaköyssä, sekä Kultaisen sarven että Bosporinsalmen rannoilla, ja Galata-sillalla. Ne ovat usein grilliravintolaakin hintavampia mutta niiden hintataso vaihtelee melkoisesti sijainnin ja asiakaskunnan mukaan. Yleisesti ottaen kalaravintoloissa, joiden nimessä esiintyy lähes poikkeuksessa termi “balik” eli kala, on kaikkein kalleimpia ruokia tarjolla, mutta jos löytää hyvän kalaravintolan, on hinta-laatusuhde kohdallaan.

Istanbulissa kuten muuallakin Turkissa on näiden tyypillisten ravintoloiden lisäksi muitakin ravintoloita, jotka ovat yleensä turisteille suunnattuja tai sitten muita kuin turkkilaisia ravintoloita. Istanbulissa on kohtalaisen hyvin italialaisia ja aasialaisia ravintoloita, ja siellä on myös kansainvälisiä ravintoloita, jotka tarjoavat tyypillistä turistihuttua eli pihvejä, pastoja ja hampurilaisia. Tällaiset ravintolat ovat yleensä normaalia hintavampia, ja mitä länsimaisempi tai muuten ulkomaalaisempi paikka on ja mitä enemmän englantia sen kylteissä lukee, sen hintavampi se yleensä on. Tällaiset ravintolat ovat hyviä niille, jotka eivät niin halua uusia kokemuksia, ja tällaisia ravintoloita tulee automaattisesti vastaan etenkin Sultanahmetissa ja Istiklal Caddesilla.

Ravintoloita Galata-sillalla
Alkoholin nauttiminen ruokajuomana ei ole tavallista, paitsi eurooppalaistyylisissä illallispaikoissa, joita on esimerkiksi Galata-sillalla.

Istanbulin ravintola- ja ruokailukulttuuri

Istanbulin kaikki ruokaravintolat ovat savuttomia, mutta huhtikuusta lokakuulle kaupungissa voi syödä miltei kaikki ateriat niin halutessaan ulkosalla. Terasseilla kannattaakin varautua siihen, että lähistöllä useakin turkkilainen käryttää tupakkaa.

Istanbulin ravintoloissa ei yleensä myöskään juoda alkoholia, eikä alkoholin nauttiminen ruokajuomana ole tavallista. Poikkeuksia ovat tietenkin eurooppalaistyyliset illallispaikat, jotka ovat turisteille suunnattuja ja joissa olutta tai viiniä otetaan aterioiden kanssa. Tällaisia illallispaikkoja on Istanbulissa Beyoğlussa paljon, etenkin İstiklal Caddesin lähikortteleissa ja Galata-sillalla. Olutta saati viiniä ei yleensä edes saa ainakaan perinteisistä ravintoloista. Alkoholin juominen ja ruokailu ovat Turkissa kaksi erillistä asiaa, joita ei yleensä sekoiteta toisiinsa.

Juomaraha

Juomarahan kanssa Istanbulissa voi ottaa rennosti, sillä turkkilaiset eivät tee työtään hyvin vain tippien toivossa. Siisteys, ystävällisyys, avuliaisuus ja moitteeton, nopea palvelu ovat maan kansalaisille ylpeydenaiheita, joista poikkeamista pidetään kansallisena häpeänä. Palvelu on kuitenkin sen verran hyvää miltei paikassa kuin paikassa, että ainakin vähän tippiä tulee annettua ja on usein hyvä pyöristää vähän ylöspäin tai jättää 5–10 % laskun loppusummasta juomarahaksi.

Henkilökunnan tarkat roolit

Istanbulin ravintoloihin mennessä kannattaa myös muistaa, että ravintolan työntekijöillä on tarkat roolit, joista ei poiketa. Niinpä esimerkiksi sisäänheittäjälle, joka onnistui houkuttelemaan asiakkaan ravintolaan, ei tehdä tilauksia, vaan sitä varten on aivan eri henkilö, joka saattaa usein olla eri henkilö kuin se, joka tuo ruoat pöytään, joka korjaa astiat pöydästä tai se, jolle lasku maksetaan tätä varten erikseen lähellä ovea sijaitsevalla laskunmaksupaikalla.

Laskun maksaminen

Laskun maksamisen kanssa on monella turistilla ongelmia, sillä he eivät ymmärrä paikallista systeemiä. Henkilö, joka on töissä kassalla, on paikan tärkein henkilö, joka ei tee mitään muuta. Hän toimii joko tarjoilijan välityksellä, tai sitten monissa paikoissa on kaikkein paras itse siirtyä kassalle ja maksaa siinä. Kassa ei ole yleinen vain Istanbulissa vaan kaikkialla Turkissa. Paikoissa, joissa on itsepalvelu, lasku maksetaan tiskin päässä olevalle kassalle. Yleisesti ottaen hienommissa paikoissa lasku tuodaan yleensä pöytään, mutta lähes aina on sallittua tai jopa suotavaa, että menee lähtiessään kassalle maksamaan laskun.

Aukioloajat

Ravintolat ovat Istanbulissa hyvin auki, eikä aukioloajoista tarvitse sen kummemmin huolehtia. Monet etenkin keittoa tarjoavat ruokapaikat avaavat ovensa jo aikaisin, klo 7–9. Monet paikat ja etenkin Beyoğlussa Taksim-aukion tuntumasssa ja İstiklal Caddesilla ja sen liepeillä ovat auki yömyöhään, osa 24 tuntia vuorokaudessa. Istanbulin ravintolat ovat yleensä auki koko päivän, viikon jokaisena päivänä, eivätkä ne pidä siestaa tai muuta taukoa.

Maksu

Maksukortit käyvät hyvin Istanbulin pöytiintarjoilupaikoissa, turisteille suunnatuissa ravintoloissa ja joissain muissa paikoissa. Edullisemmissa, Beyoğlun sivukaduilla sijaitsevissa ravintoloissa ja etenkin itsepalveluravintoloissa maksu tapahtuu edelleenkin käteisellä, ja näin kannattaa aina pitää ainakin muutama kymppi Turkin liiroja taskussa. Euroja ei kannata käyttää, vaikka niitä otettaisiinkin vastaan, sillä vaihtokurssi jättää paljon toivomisen varaa.

Kebab-ravintola Beyoglussa
Kebabia, piiraita tai keittoja tarjoavia pieniä ravintoloita tulee siellä täällä vastaan.

Istanbulin ravintolat

Istanbulin varsinaiset ravintolat ovat suurelta osalta vain turkkilaisia aterioita tarjoavia, mutta italialaisia, kiinalaisia ja japanilaisia ravintoloita on katukuvassa entistä enemmän. Varsinaiset ruokaravintolat, jotka eivät ole itsepalvelupaikkoja tai pieniä perheravintoloita, ovat vähintäänkin avoinna lounasajan alkamisesta yömyöhään. Vilkkaimmillaan ne ovat lounasaikana noin klo 11–15 ja illallisella, jota syödään Istanbulissa pitkin iltaa, aina varhaisesta alkuillasta lähes puoliinöihin.

Kalavoileivän valmistusta
Galata-sillan tuntuma on Eminönün puolelta hyvää tienoota edullisille katuruoille, etenkin kalavoileiville ja muista kalasta nopeasti valmistetuille herkuille.

Ravintolat ovat poikkeuksetta siistejä, niiden henkilökunta on hyvin pukeutunutta ja ystävällistä, ja edullisissakin ravintoloissa tulee englannilla mainiosti toimeen. Kaikkein hienoimmat ravintolat ovat länsimaiden ravintoloiden hinnoissa, mutta muuten Länsi-Euroopan hintatasoon verrattuna kaupungin ravintoloissa on kohtuuhintaista.

Istanbul Dining Guidesta löytyy monipuolista tietoa Istanbulin ravintoloista.

TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Istanbulin ravintoloita.

Istanbulin katuruoat

Istanbul on erinomainen vierailupaikka pienellä matkakassalla liikkeellä oleville, ja erilaiset katuruoat varmistavat sen, että niin pienellä budjetilla liikkuvat kuin nopean aterian perässäkin olevat saavat nälän tyydytettyä nopeasti ja edullisesti. Beyoğlussa Taksim-aukion vieressä ja İstiklal Caddesin Taksimin-puoleisessa päässä on katuruokia myyviä kojuja ja ravintoloita, joista monet ovat auki ympäri vuorokauden.

Galata-sillan tuntuma on Eminönün puolelta hyvää tienoota edullisille katuruoille, etenkin kalavoileiville ja muista kalasta nopeasti valmistetuille herkuille. Katuruokia Istanbulissa kaupataan myös epävirallisissa kojuissa, mutta niiden, jotka ovat hygieniasta tarkkoja, kannattaa ostaa pikaruoat ravintoloiden yhteydessä olevista kojuista, joita ei kaupunkikuvasta puutu.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Istanbul on ihana, hullu, erittäin vilkasliikenteinen ja hurmaava. Päiväsaikaan tramilla matkustaminen on kokemus - jos siis mahdut sisään. /Istanbul sydämessä

Muutama kysymys turvallisuudesta:
1. Huijataanko maksukorteilla maksettaessa?
2. Huijataanko käteisellä maksettaessa?
3. Kebab-annoksen keskimääräinen hinta?

Vastaus:
1. Ei yleensä mutta epärehellisiä paikkoja, jotka on suunnattu turisteille, voi tulla vastaan.
2. Ei yhtään sen todennäköisemmin kuin Suomessakaan.
3. 15–25 liiraa mutta sellaisia kebabannoksia kuin Suomessa siellä ei juurikaan ole. "Döner portiyon" eli döner-kebab -ateria on yleensä pettymys.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti