Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
tapahtumamainos
Istanbulissa sattuu ja tapahtuu valtavasti ympäri vuoden, ja siellä on paljon kaikenlaisia tapahtumia kesät talvet.

Tapahtumat, kulttuuri ja yöelämä

Istanbul on suuri tapahtumien keskus, jossa voi etenkin keväällä ja syksyllä nähdä monenmoisia tapahtumia, jotka liittyvät etenkin musiikkiin, elokuvaan ja taiteisiin. Istanbul ei ole suuri klassisen musiikin tai oopperan keskus, mutta siellä on tarjolla korkeatasoista turkkilaista musiikkia, jota voi hyvin kuunnella monissa baareissa ja kahviloissa. Istanbulissa on kolme jalkapallojoukkuetta, joiden otteluun voi hyvin talvikaudella mennä, mutta lippujen hankkiminen voi olla hankalaa. Istanbulin yöelämä on vilkasta, mutta sitä on tarjolla vain tietyillä tienoilla eikä kaikkialla kaupungissa.

Tietoa tapahtumista

Istanbulissa sattuu ja tapahtuu valtavasti ympäri vuoden, ja siellä on paljon kaikenlaisia tapahtumia kesät talvet. Etenkin musiikkia, katufestivaaleja ja taidetta on usein, ja myös Fenerbahçen, Beşiktaşin ja Galatasarayn jalkapallo-ottelut kiinnostavat paitsi paikallisia myös kaupungissa vierailevia. Erilaisia markkinoita, messuja, paraateja ja muita erikoistapahtumia on niitäkin ympäri vuoden, ja niistä saa päivitettyä tietoa hyvin internetistä.

Istanbul Foundation of Culture and Arts -järjestön sivuilla on tietoa etenkin elokuvista, musiikista ja teatterista.

Lippujen hankkiminen

Lippuja voi hankkia lipputoimistoista, joita on esimerkiksi İstiklal Caddesin varrella Beyoğlussa. Niitä voi hankkia myös tapahtumapaikoilla olevista lipunmyyntipisteistä ja internetistä, jolloin lipun joskus joutuu hakemaan henkilökohtaisesti tapahtumapaikalta tai muusta pisteestä.

Hyvä paikka käydä henkilökohtaisesti kysymässä tapahtumista ja hankkia lippuja on Istanbul Foundation of Culture and Arts (İstiklal Caddesi 146), joka on tällä kuuluisalla Beyoğlun pääkadulla.

Suosituimpia tapahtumia

Istanbulissa on melkoinen määrä mitä erilaisimpia tapahtumia, ja vaikka sinne ei niiden takia lähtisi, on aina kannattavaa katsastaa mitä siellä loman aikana tapahtuu.

Keväällä on paljon tapahtumia, ja niiden joukossa on Istanbulin elokuvafestivaali, joka pidetään huhtikuun alkupuolella.

Kevään toinen suosittu tapahtuma on tulppaanifestivaali, joka kestää koko huhtikuun ja jota voi hyvin ihailla Hippodromilla eli “Sultanahmet-aukiolla”. Istanbul on sopiva paikka festivaaleille, sillä keskiajalla tulppaanit vietiin nimenomaan Istanbulista Hollantiin, ja nykyään monet luulevat, että tulppaanit ovat kotoisin Alankomaista.

Jos Istanbulissa on 29.5., juhlistetaan tällöin sitä, että tänä päivänä vuonna 1453 ottomaanit valtasivat satojen vuosien ja 12 epäonnistuneen valtausyrityksen jälkeen Konstantinopolin, joka oli “kaupunkien kuningatar” ja Itä-Rooma ja joka oli tuhat vuotta jatkanut Rooman valtakunnan perintöä. Tätä koko Bysantin imperiumin päättänyttä valtausta juhlitaan Bosporinsalmen rannoilla, etenkin Tophane-pysäkin tienoilla ja alueella, joka on sen ja Karaköyn rannan välimaastossa.

Kesällä kahdet musiikkifestivaalit vetävät ihmisiä puoleensa: Istanbulin kansainvälinen musiikkifestivaali alkaa kesäkuun puolivälissä ja päättyy heinäkuussa, ja se on nimenomaan klassisen musiikin juhlaa. Istanbulin jazzfestivaali pidetään heinäkuussa, ja se on yleensä kuuma ajankohta olla kaupungissa.

Syyskuussa kun kesän helteet alkavat vähän hellittää on toinen jazzfestivaali, joka nykyisin alkaa lokakuun puolivälin jälkeen ja kestää noin 10 vuorokautta.

Istanbul Insider näyttää lisää tapahtumia.

Linkki esimerkkiin yeni turku -musiikista Youtubessa
“Türkü” on turkkilaista kansanmusiikkia, jota on myös uutta ja modernia (yeni türkü), ja sitä Istanbulissa ja muualla Turkissa mieluiten soitetaan ja kuunnellaan.

Türkü

Istanbulissa on kaikkein kannattavinta kuunnella paikallista musiikkia, joka on korkeatasoista ja miellyttävää, ja sitä kuulee kaupungissa ollessaan, jos ymmärtää viettää iltaa oikeissa kortteleissa. Musiikkibaareissa on niin livenä kuin muutenkin sekä länsimaista että turkkilaista musiikkia, ja nimenomaan baareissa ja perinteisissä yökerhoissa “türkü” on kaikkein yleisintä ja suosituinta. Se on turkkilaista kansanmusiikkia, jota on myös uutta ja modernia (yeni türkü), ja sitä Istanbulissa ja muualla Turkissa mieluiten soitetaan ja kuunnellaan.

Türküa voi hyvin kuulla noin vain Taksim-aukion lähellä olevilla Istiklal Caddesin sivukaduilla, joita on sen molemmilla puolilla ja jotka ovat yöelämän keskuksia. Baareja, jotka soittavat kansanmusiikkia, on keskittyneesti, ja esimerkiksi Istiklal Caddesin numeron 95 takana [kartalla] olevalla kujalla on useita musiikkibaareja. Aivan lähellä sitä on toinen keskittymä [kartalla], joka myös on baarien hallitsemalla alueella. Toisella puolella Istiklal Caddesia on vielä kolmas keskittymä [kartalla], ja nämä ovat kaikki yöelämän suuria keskuksia, jotka ovat lähellä Taksim-aukiota. Ne ovat muillekin kuin turkkilaista musiikkia kuulemaan mieliville kaikkein parasta aluetta onnistuneelle illanvietolle.

Klassisen musiikin ja oopperan esityspaikkoja

Istanbul ei ole mikään suuri klassisen musiikin tai oopperan seuraamispaikka, sillä turkkilainen kulttuuri ja musiikki ovat aivan erilaisia kuin länsimainen. Siellä voi kuitenkin festivaalien yhteydessä ja joissain konserttisaleissa kuulla myös klassisen musiikin konsertteja.

Istanbulissa on pari hyvää konserttisalia, jotka ovat vierekkäin. Niistä toinen on Borut Sanat -orkesterin kotisali, ja se on Lütfi Kirdar International Convention & Exhibition Center [kartalla].

Sen vieressä sijaitsee Cemal Resit Rey Konser Salonu -konserttisali (Gümüs Sokak -katu) [kartalla]. Kamarimusiikki ja muu klassinen, jazz, turkkilainen musiikki ja vierailevien esittäjien konsertit kuuluvat kaikki sen repertoaariin.

Nämä salit ovat vähän hankalassa paikassa, Taksim- ja Osmanbey-metroasemien välimaastossa, armeijamuseon takana. Alueelle on kenties paras siirtyä Osmanbey-metroasemalta, jolta on matkaa puolisen kilometriä.

Bachtrack esittelee klassisen musiikin konsertteja.

Jalkapallostadion Jalkapallostadion
Beşiktaş on suosittu jalkapallojoukkue, joka pelaa vähän väliä sponsorin mukaan nimeään vaihtavalla stadionilla.

Jalkapallo

Jalkapallo on ehdoton ykköslaji Turkissa, ja Istanbulissa on kolme maailmanluokan joukkuetta, joiden otteluita voi syyskuulta toukokuulle käydä seuraamassa. Vaikka Istanbulin joukkueet eivät ole Euroopan liigoissa menestyneet erityisen hyvin, on niistä ainakin yksi ja usein parikin Euroopan liigoissa, joten kaupungissa voi nähdä todellisia huippuluokan otteluita ainakin syyskauden aikana.

Turkin liiga eli Süper liga on kovatasoinen liiga, jonka otteluita tulee televisiosta jatkuvasti. Otteluissa on tunnelmaa, mutta rumat otteet kentällä voivat jättää toivomisen varaa ja yleisö elää skandaalikäryisten otteluiden mukana, mikä saattaa kuumentaa tunteita. Istanbulissa ei ole järkevää koluta paikkoja jonkin tietyn joukkueen paita päällä, eikä otteluissa ole järkevää olla näkyvästi toisen joukkueen puolella. Eniten tunteet kuumenevat paikallisotteluissa, sillä kamppailu kaupungin jalkapalloherruudesta on armotonta.

Kaupungin jalkapalloiluelämän riitapukarit ovat Galatasaray, joka pelaa Ali Sami Yen -stadionilla [kartalla], ja Fenerbahçe, joka pelaa Kadıköyssä, Aasian puolella [kartalla]. Kuten sivuilta näkee, Fenerbahce on myös koripallojoukkue, ja talvikaudella voi myös seurata koripalloa. Sivuilta on vaikea päästä kärryille otteluohjelmasta, mutta Turkin liigan sivuilta voi selvitellä otteluohjelmaa. Pelkästään jalkapalloa esittelevä sivu ei sekään sisällä mitään otteluohjelmaa.

Beşiktaş on suosittu joukkue, joka pelaa vähän väliä sponsorin mukaan nimeään vaihtavalla stadionilla [kartalla]. Stadion on aivan lähellä funikulaariasemaa, ja sille voi tulla Sultanhameista ja Galata-sillan suunnalta raitiovaunulla, mutta liikennevälineet ovat ottelupäivinä tupaten täynnä. Tämä on kaikkein paras osoite niille, jotka haluavat nähdä Istanbulissa jalkapalloa, sillä siirtyminen sinne on helppoa ja nopeaa.

Lippujen hankkiminen voi olla ongelma, etenkin etukäteen, ja Passolig myy lippuja, mutta niitä ostaakseen pitää ensin olla kortti, jonka kyllä voi hankkia sivujen kautta. Kaikkein paras lienee kun menee stadionille ottelupäivänä ja ostaa lippukassalta lipun.

Too Istanbul kertoo lisää Istanbulin jalkapallojoukkueista.

Öinen terassi Istiklal Caddesin sivukadulla
Paras paikka yöelämälle on Beyoğlun İstiklal Caddesin sivukadut.

Istanbulin yöelämä

Istanbulissa on hyvä, eläväinen yöelämä, ja tässä nuorekkaassa kaupungissa on aina iltaisin jotakin tekemistä. Kaikki turkkilaiset eivät liiemmin ole mieltyneet alkoholijuomien lipittelyyn, joten yöelämä on täällä erilaista kuin monessa muussa paikassa. Monet paikalliset pariskunnista perheisiin saattavat viettää aikaansa iltaisin kahvila-baareissa, joita on ympäri Beyoğlua ja joissa on mukava siemailla limua ja pelailla backgammonia. Osa etenkin yksinäisistä miehistä juo olutta tai rakia, mutta mitään humalaisia ei katukuvassa näy ja kaupungin yöelämä on rentoa.

Liian huoleton siellä ei kuitenkaan kannata iltaisin olla, sillä nimenomaan baarit ja muut paikat vetävät tietenkin puoleensa paljon erilaisia ihmisiä, joista monella on alituinen rahapula. Näin ollen mitään ei kannata jättää vartioimatta hetkeksikään pöytään, eikä mitään laukkua, lompakkoa tai puhelinta kannata jättää huolettomasti pöydälle tai tuolille. Kaikki arvotavara kannattaa laittaa pois näkyvistä, eikä yöelämään kannata ottaa mukaan kuin minimäärä tavaraa. Yöelämään mieltyneiden kannattaa katsoa majapaikka Taksim-aukion tuntumasta, sillä sen lähellä ovat baarialueet, ja näin siirtyminen yöaikaan on mahdollisimman helppoa. Missään nimessä Istanbulissa ei kannata lähteä öisin pitkien taksimatkojen taa, eikä missään nimessä kannata harhailla sivukujilla klo 22 jälkeen.

Baarin terassi Beyouglussa
Koska tupakointi on täysin kielletty miltei kaikissa baareissa, ovat terassit suosittuja.

Koska tupakointi on täysin kielletty miltei kaikissa baareissa, ovat terassit suosittuja. Niiltä onkin varsin miellyttävä seurata värikästä katuelämää, joka joiltain osilta heräilee henkiin vasta pimeyden laskeuduttua. Musiikkina Istanbulin baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa on joko turkkilaista tai länsimaalaista musiikkia, joskin pelkästään turkkilaista musiikkia soittavia paikkoja etenkään kansainvälisessä Beyoğlussa ei enää ole kuten takavuosina, jolloin länsimainen musiikkia oli harvinaista.

Normaalisti, normaaleilla terasseilla ja baareissa, kaikki on hyvin ystävällistä ja rehellistä. Jos oluen kanssa tuodaan pähkinöitä tai muuta naposteltavaa, siitä ei tule lisälaskua. Laskun maksamisen kanssa ollaan äärimmäisen huolellisia ja rehellisiä, mutta yleensä maksu tapahtuu vain käteisellä eikä baareissa ole järkevää heilutella korttia. Englantia puhutaan yleisesti, ja jos ei puhuta, sitä ymmärretään. Paikalliset ymmärtävät muutenkin nopeasti mitä asiakas haluaa, ja kaikki sujuu jouhevasti ja ongelmitta. Asia voi olla toisin yökerhoissa ja paikoissa, jotka muutenkin ovat arveluttavia ja etenkin jos niissä pyörii nuorehkoja, vähäpukeisia naisia, jotka eivät tee mitään varsinaisia baaritöitä.

Paras paikka yöelämälle on Beyoğlun İstiklal Caddesin sivukadut. Etenkin Taksim-aukion lähellä olevat korttelit ovat varsin antoisia. Puoli litraa paikallista Efes-olutta maksaa 11 liirasta ylöspäin, ja happy hour on edullisin aika noin 18–20 asti nauttia normaalia edullisempaa olutta. Edulliset tuopit maksavat happy hourin jälkeen 13–15 liiraa, ja 20 liiraa on kallis hinta, jonkalainen kannattaa maksaa vain baarissa, jossa on ohjelmaa, kuten live-musiikkiesitys. Erilaisia työntekijöitä on baareissa paljon, ja pöytiintarjoilu on yleistä. Laskun voi maksaa aivan kuten ravintoloissakin suoraan kassalle tai tarjoilija voi tuoda sen. Tipistä ei yleensä tarvitse huolehtia, jos vain juo pari olutta, mutta jos tilailee koktaileja, niin summaa kannattaa pyöristää ylöspäin.

Istanbulissa on kaksi varsinaista paikkaa, jotka ovat erityisen hyviä illanvietolle.

Galata-silta

Galata-silta [kartalla] kulkee Eminönün ja Karaköyn välissä, ja sillä on nelisenkymmentä baaria ja ravintolaa. Olut ja muut juomat ovat jonkin verran kalliimpia kuin muissa paikoissa, ja tuopin saa 15–18 liiralla. Terassit ovat mukavimmillaan ilta-aikaan toukokuulta lokakuun alkupuolelle, ja muina vuodenaikoina ne ovat parhaimmillaan tätä aikaisemmin mutta eivät sitten enää myöhemmin. Tämä on erityisen hyvä paikka keväällä tai syksyllä iltapäivisin tai alkuillasta, ja kesäkauden aikana auringonlaskun aikaan sillan terasseilla on mukava olla.

Ravintola Galata-sillalla
Galata-silta kulkee Eminönün ja Karaköyn välissä, ja sillä on nelisenkymmentä baaria ja ravintolaa.

Sillan edullisimmat paikat, jotka myyvät kalavoileipiä, ovat Eminönün puolella, ja kaikkein kalleimmat ravintolat ovat Karaköyn puolella ja nimenomaan sillan Aasianpuoleisella tasanteella. Sillalla on neljä eri tasannetta, ja silta kannattaa ylittää niitä pitkin kävellen eikä yläilmoissa autojen kanssa kalastajien ohi kulkien.

Beyoğlu

Muut baarialueet ovat Beyoğlussa, ja siellä on useita erillisiä alueita, jotka ovat hyviä illanvietolle. Ne ovat valtaosan vuodesta terassien valtaamia, ja vaikka ihmisiä istuskelee oluella jo neljän viiden maissa, on vilkkainta vasta joskus klo 20 jälkeen.

Eniten niitä on lähellä Taksim-aukiota, ja aivan aukion lähellä, Istiklal Caddesin ja Tarlabaşi-valtakadun välimaastossa, olevissa kortteleissa [kartalla] on valtavasti baareja. Niitä on useilla eri kaduilla, ja kaduilla on myös erilaisia ruokapaikkoja, joissa voi samalla haukata illallista.

Samalla kohtaa mutta toisella puolella Istiklal Caddesia, on valtavasti baareja, ja niitä on etenkin kujalla nimeltään ”Katip Mustafa Çelebi Mahallesi” [kartalla], mutta myös monilla muilla kujilla ja kaduilla.

Lähempänä Tünel-asemaa olevilla kujilla on paljon kaikenlaisia terasseja menopaikkoja, ja niitä on etenkin Pera-alueella, jona nämä korttelit ennen tunnettiin. Paljon baareja on kadulla nimeltään Nevizade [kartalla], joka on Galatasaray-ratikkapysäkin lähellä.

Varsinainen Pera tulee vastaan vähän lähempänä Tünelia, ja katu nimeltään Asmalı Mescit Mahallesi [kartalla] on yksi kaupungin suurimpia yöelämän keskuksia. Sen lähellä olevilla kaduilla ja kujilla on lisää baareja, ja tämä on myös hyvää aluetta ruokailulle.

Muuallakin kaupungissa on illanviettopaikkoja ja yöelämää, mutta melko vähän keskitetysti. Like a Local esittelee lisää mitä erilaisimpia illanviettopaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti