Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Gulhanen puisto
Gülhanen puisto on kesäiseen aikaan tunkkaisen Sultanahmet-kaupunginosan keidas.

Istanbulin ja lähiympäristön vesistöt, puistot ja rannat

Istanbulin yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on sen sijainti kahden mantereen ja kahden merkittävän meren välissä, ja yksi suosittu ja suositeltava ajanviete siellä on osallistua risteilylle tai kulkea reittiveneellä mantereelta toiselle. Suositeltavaa on myös kulkea lautalla Prinssisaarille ja tutustua läheisesti Bosporinsalmeen, ja kuumina kesäpäivinä kaupungit puistot ovat parhaimmillaan. Ne, jotka viettävät kesäkauden aikana Istanbulissa useamman kuin pari kolme päivää, voivat lähteä Prinssisaarille, joilla on muun tarjonnan lisäksi hyviä rantoja, ja erilaiset rannat ovat toukokuulta syyskuulle Istanbulin ympäristössä suosittuja vierailupaikkoja.

Istanbulin ja sen ympäristön vesialueet

Istanbulin merkittävimpiä ja sen historiankulkuun eniten vaikuttaneita seikkoja on aina ollut sen sijainti. Se perustettiin tärkeälle paikalle Mustanmeren ja Välimeren välimaastoon mutta kuitenkin melkoisen matkan päähän molemmista meristä. Istanbul on tämän lisäksi kahden mantereen välissä, ja kaupungin omalla tavallaan halkova Bosporinsalmi on raja Euroopan ja Aasian välillä. Sehän on toinen Turkissa sijaitsevista, Euroopan ja Aasian välillä kulkevista luonnollista rajoista, joihin kuuluu myös Dardanellien salmi.

Marmaranmeri

Istanbul ei ole lähelläkään Välimerta vaan sen lähin meri, jossa Prinssisaaret ovat, on Marmaranmeri. Se on aina ollut Euroopan ja Aasian rajameri, ja se on tietenkin tärkeä reitti Mustanmeren ja Välimeren välillä. Turistille se ei tule sinänsä automaattisesti tutuksi, sillä sitä on vaikea nähdäkään, mutta ne, jotka lähtevät Prinssisaarille käymään tai ottavat osaa risteilylle, joka käy Marmaranmerellä, saavat siihen tuntumaa.

Kultainen sarvi

Haliç eli Kultainen sarvi on vesiväylä, joka kulkee Beyoğlun ja Sultanahmetin välissä ja jonka yli Galata-silta kulkee. Kultainen sarvi oli pitkään rajapyykki varsinaisen vanhan Istanbulin ja ulkomaalaisten ja eriuskoisten asuttaman Galatan välillä. Siltoja sen yli on kulkenut jo pitkään, mutta se oli vanhoina aikoina ongelmallinen paikka rakennella siltoja ja vasta vuonna 1992 kun uusin Galata-silta valmistui ovat sekä autot että alukset päässeet kulkemaan ilman jatkuvia erityisjärjestelyjä.

Kultaiseen sarveen tulee tutustuttua samalla kun kävelee Galata-sillan yli, ja kaikkein paras siihen on monen mielestä tutustua auringonlaskun aikaan Galata-sillan ravintoloissa, joissa on mukava syödä tai juoda jotakin. Kultaisen sarven rannat etenkin Sultanahmetin puolella ovat erästä vilkkainta Istanbulia, eivätkä rauhaa rakastavat välttämättä viihdy Eminönün laiturien vieressä. Galata-sillan ravintoloista vilkasta elämänmenoa voi kuitenkin tarkastella ilman, että joutuu Kultaisen sarven pyörteisiin.

Vesiliikennettä Bosborinsalmessa
Bosporinsalmi eli Istanbul Bogazi toimii luonnollisena rajana Euroopan ja Aasian mantereiden välillä.

Bosporinsalmi

32 kilometrin pituinen Bosporinsalmi eli İstanbul Boğazı yhdistää Mustanmeren ja Marmaranmeren, ja se myös toimii luonnollisena rajana Euroopan ja Aasian mantereiden välillä. Salmi tarjoaakin tilaisuuden siirtyä mantereelta toiselle nykyään paitsi perinteiseen tyyliin lautalla myös siltaa pitkin tai salmen alta Marmaray-metrolinjalla. Bosporinsalmen parhaat rannat ovat Aasian puolella Üsküdarissa, jonka pitkältä rantapromenadilta voi katsella Euroopan puolelleEuroopan puolta katselemassa. Toinen paikka, josta on erinomaiset näkymät salmen yli, on Kabataş [kartalla], ja siellä etenkin, Dolmabahçen palatsin merenrantaterassillaDolmabahcen palatsin merenrantaterassilla [kartalla] on aitiopaikka, jolta näkee Aasian puolelle. Muut Euroopan puolen salmenrannat ovat olleet jo vuosia remontissa, ja nykyään oikeastaan vain nämä kaksi paikkaa antavat helposti lähestyttävän näkymän mantereelta toiselle.

Bosporinsalmen lauttoja
Mantereelta toiselle pääsee nykyään paitsi perinteiseen tyyliin lautalla myös siltaa pitkin tai Bosborinsalmen alta Marmaray-metrolinjalla.

Lautat salmen yli

Kaikkein nopeimmat lauttakyydit Bosporinsalmen yli menevät Üsküdariin, joka onkin Bosporinsalmeen tutustumisen kannalta parempi paikka kuin Kadıköy. Nopeita reittejä ovat on Beşiktaş–Üsküdar ja Kabataş–Üsküdar, ja sekä Beşiktaşista että Kabataşista pääsee myös Prinssisaarille, jolloin saa tuntumaa sekä Bosporinsalmeen että Marmaranmereen. Beşiktaş on vaikean matkan päässä julkisilla ja sitä kannattaa vältellä, mutta Kabataş on helpossa paikassa, sillä sen viereen tulee raitiovaunu Sultanahmetista ja funikulaari ylhäältä Taksim-aukiolta.

Euroopan puolelta Aasiaan on helppo siirtyä lautalla myös Karaköystä ja Eminönüsta, jotka ovat Kultaisen sarven rannalla [kartalla], Galata-sillan vieressä. Eminönüstä pääsee helposti Kadıköyhyn [kartalla], jonne on hankalampi siirtyä metrolla kuin Üsküdariin. Karaköystä on eniten suoria lauttoja Üsküdariin, ja tämä on nopea ja vaivaton matka, joka kuten muutkin lauttamatkat maksaa vain pari kolme liiraa. Viikonloppuisin ja loma-aikoina monet lautat ovat täynnä, mutta lauttoja kulkee sen verran usein noin klo 23–24 asti, että niihin ei kannata yrittää väkisin juosta eikä kannata mennä lauttaan, jonne tuntuu olevan menossa valtava määrä ihmisiä.

Aikatauluja joillekin reiteille voi katsoa Sehir Hatlarista.

Bosporinsalmen risteilyt

Normaalit lautat, jotka ovat edullisia ja arkisia, kulkevat tiuhaan tahtiin etenkin kolmesta Euroopan puoleisesta satamasta kahteen Aasian puolella olevaan satamaan. Muitakin reittejä on, mutta Istanbulissa muutaman päivän viettävän ei kannata alkaa etsiä muita kuin kaikkein nopeimpia ja helpoimpia yhteyksiä, jotka antavat erinomaisen kuvan salmen luonteesta. Salmen vedet ovat tunnetusti arvaamattomia, ja etenkin talvikaudella on paljon aikoja, jolloin salmen vesissä on vaarallista liikkua pienellä veneellä.

Turisteille on paljon risteilyjä, joista Bosporinsalmeen parhaiten tutustuttavat risteilyt nimeltään Bosphorus Tour. Erilaisia yhtiöitä on paljon, mahdollisuuksia voi katsella netistä, mutta yksinkertaista ja vaivatonta on mennä päivittäin klo 10–19 lähteville laivoille, jotka suuntaavat salmen eri puolille tasatunnein. Bosporus Tour -laivat lähtevät Eminönüstä [kartalla], Galata-sillan vierestä, ja lipun voi ostaa ennen laivaan menemistä lippukassalta, jolla yksi aikuisten lippu maksaa 20 liiraa. Tämä on helpoin ja halvin tapa tutustua salmeen, ja laivoissa on jonkin verran länsimaisia turisteja mutta paljon istanbulilaisia ja muita kuin länsimaisia turisteja.

Erilaiset toimijat kuten matkatoimistot, hotellit ja muut tahot järjestävät monenmoisia risteilyjä. Niiden järjestäjät ovat usein kansainvälisiä yrityksiä, jotka laskuttavat euroissa ja joiden liput maksavat aivan erilaisia summia kuin Bosporus Tourin liput. Salmelle voi lähteä esimerkiksi 4 ½ tuntia kestävälle illallisristeilylle, jolla voi syödä ja juoda, ja yleisesti ottaen rajaton määrä alkoholia nostaa lipun hinnan 35 eurosta 45 euroon. Mahdollisuuksia voi katsella Bosphorus Tourissa, ja olemasssa on esimerkiksi illallisristeilyjä. ja päiväristeilyjä, jonkalaiset kestävät 2 ½ tunnista 8 tuntiin.

Muita paikkoja katsella melko hintavia risteilyjä ja laivaretkiä ovat Bosphorus Tours ja Bosphorus Cruise.

Gulhane Parki
Gülhane Parkın yleinen olemus ja rauhallinen viileys vetävät sinne Sultanahmetin vilkkailla kaduilla oleskelevia.

Gülhane Parkı

Topkapın palatsin yhteydessä oleva Gülhane Parkı [kartalla] ei sinänsä kuulu palatsikompleksin yhteyteen, eikä sinne ole pääsymaksua. Puisto ei erityisemmin ole länsimaisten turistien suosiossa, vaan siellä käy lähinnä paikallisia ja jonkin verran muualta Turkista tai muista muslimimaista paikalle saapuneita. Turisteja vetävät paikalle ennen muuta puiston liepeillä sijaitsevat museot, kuten arkeologinen museo, joka on yksi kaupungin parhaista museoista, ja islamilainen tiede- ja teknologiamuseo.Myös puiston tulppaanit ja muu kasvillisuus, sen yleinen olemus ja rauhallinen viileys vetävät sinne Sultanahmetin vilkkailla kaduilla oleskelevia huhtikuulta marraskuulle. Paras ajankohta tulppaaneille on keväällä, huhti- ja toukokuussa. Puistoon on helppo siirtyä Hagia Sofian vierestä, jos katsoo parhaan reitin kartalta, jonkalainen Istanbulissa kannattaa aina pitää mukana.

Yıldız Parkı

Beşiktaştasissa, Bosporinsalmen rannoilla sijaitseva Yıldız [kartalla] on Istanbulin harvoja suuria puistoja. Se perustettiin sulttaani Abdul Hamit III:nen käskystä 1800-luvun lopulla, eli aivan Ottomaanien imperiumin viimeisinä vuosina. Puistoon rakennettu palatsi onkin viimeinen ottomaanien toteuttama merkittävä rakennus, ja itse puistoon istutettiin harvinaisia, eksoottisia kukkia, kasveja ja puita. Puistossa on myös useita vanhoja ja arvokkaita ottomaanien aikaisia paviljonkeja, joita kannattaa kierrellä. Palatsiin haluavilta veloitetaan pääsymaksu, ja kameran tai videokameran käytöstä otetaan palatsiin aikoville lisämaksua. Palatsihan ei sijaitse varsinaisella puistoalueella vaan sen vieressä [kartalla], ja se on suljettu maanantaisin ja torstaisin.

Puolen kilometrin päässä palatsilta, varsinaisella puistoalueella sijaitsee Malta-paviljonki [kartalla], joka on hulppea paikka ja jonka vieressä on hyvä terassi. Täällä kannattaa nauttia teetä tai muita virvokkeita, sillä paikka on rauhallinen ja näkymät Bosporinsalmelle ovat vertaansa vailla.

Lyhyellä matkalla olevat voivat siirtyä taksilla Taksim-aukiolta puistolle, mutta sinne voi myös kävellä Taksim-aukiolta alamäkeen tai saapua paikalle julkisilla. Julkisilla siirtyvä joutuu kuitenkin kävelemään melkoisesti, sillä funikulaariasemalta ja sen vieressä olevalta raitiovaunulinjan päätepysäkiltä [kartalla] on puistolle matkaa. Sinne ei olekaan kannattavaa lähteä kuin kauniilla ilmoilla ja siinä tapauksessa, että viihtyy Istanbulissa lähes viikon tai on kaupungissa ennenkin ollut.

Prinssisaarten Kindaliadan ranta
Suosittuja vierailupaikkoja kuumina kesäpäivänä ovat rannat, joita on melko lähellä kaupunkia.

Istanbulin lähistön rannat

Istanbul on maailman suurimpia metropoleja, jossa on kesäisin tukahduttavan kuumaa, ja sieltä on hyvä tällöin lähteä muutamaksi tunniksi pois. Suosittuja vierailupaikkoja kuumina kesäpäivänä ovat rannat, joita on melko lähellä kaupunkia.

Kinaliadan ranta
Kınalıadalla voi löhöillä rannoilla, joista monet ovat pikkukivirantoja ja jotka eivät pöllyä keskikesälläkään.

Prinssisaarten Kınalıada

Prinssisaarilla (Adalar) on rantoja jo ensimmäisellä saarella, eli Kınalıadalla [kartalla], jonne on noin tunnin lauttamatka esimerkiksi Eminönüstä. Sinne pääsee myös Kabataş-laiturilta, jonne on yhtä helppo siirtyä kuin Eminönüün, ja myös muista laitureista lähtee laivoja kohti Prinssisaaria. Monet lautat pysähtyvät Aasian puolella Kadıköyssä, ja sen voi yhdistää samaan matkaan. Monet lautat ovat etenkin kesäiltapäivisin tupaten täynnä, ja aina on kannattavaa yrittää päästä laivaan ensimmäisten joukossa, sillä istumapaikkoja on rajallisesti

Saarella voi löhöillä aivan sataman lähistössä rannoillaKinaliadan rannoilla, joista monet ovat pikkukivirantoja ja jotka eivät pöllyä keskikesälläkään. Tämä on hyvin suosittu paikka kesäviikonloppuisin, ja tänne onkin paras lähteä rannalle viikolla. Kınalıada ei ole suosituin neljästä yleisölle avoimesta saaresta, joten se on hyvä rantakohde lyhyen matkansa ja suhteellisen vähäisen suosionsa takia.

Riva ja Kilyos

40 kilometrin päässä Istanbulista, Mustanmeren rannalla on rantoja, joista Riva [kartalla] ja Kilyos ovat tunnetuimpia. Kilyos [kartalla] on tunnettu monista yökerhoistaan, ja täällä on pitkän kesän aikana bileitä aamuun asti. Meri Kilyoksen rannalla on maineeltaan oikukas, niin että lasten tai muidenkaan ei kannata lähteä uimaan turhan kauas rannasta. Kilyoksessa on hyvät palvelut, ja täältä voi vuokrata rantapedin ja kaikenlaisia varusteita harrastamista silmällä pitäen.

Rannoille ei ole aivan yksinkertaista kulkea, vaan huomattavasti hankalampaa kuin Prinssisaarille. Rivaan pääsee Taksim-aukiolta E-2-bussilla ensin Beykoziin, mistä sitten noustaan bussiin 137, joka pysähtyy pysäkillä nimeltä Riva. Kilyokseen pääsee Taksim-aukiolta kulkemalla bussilla 25T Sarıyer-nimiseen paikkaan, jonne pääsee myös Kabataşista lähtevällä raitiovaunulinjalla (T1). Sarıyeristä pääsee 20 minuutissa rannalle dolmuksella tai bussilla numero 151.

Turkey Travel Planner esittelee Istanbulin lähistön rantoja.

Lisää aiheesta:

Istanbul beautiful esittelee kaupungin puistoja ja puutarhoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti