Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Takseja Taksim-aukiolla
Istanbulin uudelta lentoasemalta pääsee myös taksilla juuri sinne minne haluaa.

Saapuminen Istanbuliin

Istanbulissa on jo pitkään ollut kaksi lentoasemaa, mutta koska Atatürk-lentoasemasta tuli niin suosittu, jouduttiin rakentamaan uusi lentoasema, joka avattiin lokakuussa 2018. Lennot, jotka ennen laskeutuivat Atatürk-lentoasemalle, siirtyivät sinne vuoden 2019 alusta lähtien, ja uudella lentoasemalla ensimmäinen suuri lentoyhtiö oli tietenkin Turkish Airlines, joka lentää suoraan Helsingin ja Istanbulin välillä. Atatürk-lentoasema suljetaan täysin vuoden 2019 aikana, ja kun uusi lentoasema joskus vuosina 2023–2028 valmistuu täysin, on siitä tarkoitus tulla maailman suurin lentoasema.

Istanbulin rautatieasemat ovat nekin olleet myllerryksissä viime vuodet, ja uusia ja täysin remontoituja asemia avataan vuosina 2019 ja 2020. Jos Istanbuliin saapuu junalla Ankarasta, on asemalta jonkin verran matkaa ytimeen, mutta tähänkin on tulossa muutoksia.

Istanbulissa on kaksi varsinaista linja-autoasemaa, ja sinne voi saapua bussilla mistäpäin Turkkia tahansa ja myös lähimaista, etenkin Bulgariasta.

Uusi lentoasema

Istanbul Airport eli IST avattiin lokakuussa 2018, ja tammikuussa 2019 Turkish Airlines siirsi kaikki lentonsa sinne. Vuoden 2019 aikana muutkin lentoyhtiöt, jotka ennen lensivät Atatürk-lentoasemalle, lentävät uudelle lentoasemalle. Tämä muutos siis koskee suomalaisia, sillä kaikki lentoyhtiöt, jotka lentävät suoraan tai lähes suoraan Helsingistä Istanbuliin, käyttivät Atatürk-lentoasemaa. Monet matkatoimistot järjestävät kuljetuksen lentoaseman ja hotellin välillä, joten tämä muutos on oleellinen oikeastaan vain omatoimimatkailijoille.

Lentoasema sijaitsee Euroopan puolella. Sieltä pääsee metrolla muualle kaupunkiin, ja jos on matkalla Taksim-aukion suuntaan tai Sultanahmetiin, on metrolla helppo mennä ytimeen. Lentoasemalta on myös rautatieyhteys, mutta se menee syrjätienoita pitkin Istanbulin toisella lentoasemalle (Sabiha Gökçen), eikä se ole keskustan suuntaan siirtyville hyvä.

Kaikki on kuitenkin vielä epäselvää uuden lentoaseman kanssa, ja mahdollisesti ennen metroyhteyttä sieltä kulkee vain busseja kohti keskustaa. Lentoaseman sivuilta näkee eri puolelle kaupunkia suuntaavien Havas-bussien aikatauluja, ja siltä näkee myös lähimmille metroasemille menevät bussit. Lentoasemalta pääsee tietenkin myös taksilla juuri sinne minne haluaa.

Uusi lentoasema tulee olemaan uusi muutaman vuoden, ja voi kulua vuoteen 2020 ennen kuin metro kulkee ja mahdollisesti vasta 2025 kaikki toimii niin kuin on ajateltu.

Sabiha Gökçen

Istanbulin toinen lentoasema on jo pitkään ollut Aasian puolella sijaitseva Sabiha Gökçen [kartalla], joka tunnetaan lyhenteellä SAW. Suomesta sinne tulee vähän lentoja, mutta jos Istanbuliin saapuu jostakin toisesta Turkin kaupungista tai toisesta maastakin Pegasus-lentoyhtiön lennolla, laskeutuu se kaikkein todennäköisimmin tälle lentoasemalle.

Havabüs Taksimille

Lentoasema ei ole mikään aivan pieni, mutta siellä on helppo toimia ja sieltä on helppo siirtyä keskustaan. Havabüs, joka yleisesti tunnetaan nimellä “Havas Bus” lähtee terminaalin edestä, sen exit-kyltin kohdalta, jossa mainitaan bussit ja taksit. Pitää vain kävellä tien yli ja nousta oikeaan bussiin, johon alueella liikkuvat työntekijät kyllä neuvovat. Bussi kulkee puolen tunnin välein klo 3.30–01.

Busseja on muutama, ja yksi suosituimpia on kohti Taksim-aukiota menevä bussi. Lippu ostetaan bussista, ja matkan alettua sitä kiertää lipunmyyjä. Matka pitää maksaa Turkin liiroilla, joita kannattaa nostaa terminaalin automaatista. Matka maksaa 18 liiraa ja kestää vähintään tunnin, päiväsaikaan ruuhkissa usein 90 minuuttia.

On kaksi muutakin Havas Busia, mutta ne menevät Aasian puolelle, Kadiköyhyn ja sen lähelle Yenisahraan. Lähivuosina lentoasemalta pääsee metrolla, mutta siihen asti kannattaa mennä bussilla Taksimille ja siirtyä sieltä haluamaansa paikkaan metrolla tai muulla liikennevälineellä. Taksimin lähellä on paljon hotelleja, ja se on paras alue majoittua Istanbuliin suuntautuvan matkan aikana.

Lentoaseman sivut kertovat lisää bussiyhteyksistä.

Taksi

Taksilla voi tietenkin siirtyä jonkin verran bussia nopeammin mihin sitten haluaakin. Sellainen maksaa Taksim-aukiolle 100–110 liiraa ja Sultanahmetiin, joka on toinen suosittu alue hotellille, 120–130 liiraa. Taksimatkojen odotettavista hinnoista voi lukea lisää The Istanbul Insiderista.

Autonvuokraus

Istanbulissa ei voi suositella auton vuokraamista kenellekään, sillä 16 miljoonan asukkaan metropolissa, joka on kahdella mantereella, on tiedossa ongelmia. Liikenne on usein ruuhkaista ja joskus kaoottistakin, ja Aasian puolelta, jolla lentoasema sijaitsee, pitää maksaa tullimaksu ja osata suunnistaa oikeita reittejä pitkin. Jos haluaa vuokrata auton, on terminaalissa esimerkiksi Sixtin vuokrauspisteitä.

Rautateitse Istanbuliin

Istanbulin rautatieasemat ovat olleet jo yli vuosikymmenen remontissa, mutta vuonna 2019 Sirkeci-asemalle voi alkaa tulla junia ulkomailta.

Linja-autoasema
Istanbulin pääasiallinen linja-autoasema on pienen kaupungin kokoinen Büyük Otogar.

Tällä hetkellä paras yhteys rautateitse on Ankarasta, ja sieltä voi siirtyä junalla Istanbuliin neljässä tunnissa. Junat saapuvat Pendik-asemalle [kartalla]. Siltä pitää ensin siirtyä minibussilla tai muulla kyydillä Pendik-metroasemalle, jolta pääsee vähän alle tunnissa Taksim-aukiolle tai muualle ytimeen. Metrolinjaa pitää välillä vaihtaa, mutta kaikki on selkeää ja metrolla liikkuminen on edullista.

Linja-autolla Istanbuliin

Istanbulin pääasiallinen linja-autoasema on pienen kaupungin kokoinen Büyük Otogar [kartalla]. Se on 11 000 neliön kokoinen, siellä on yli 200 bussiyhtiön pisteet ja siellä on yli 150 laituria. Kaikesta huolimatta homma toimii jouheasti, eikä oikean yhtiön tai laiturin löytäminen loppujen lopuksi ole ollenkaan vaikeaa. Palvelut ovat hyvät, ja asemalla voi syödä oikeastaan paremmin kuin monessa muussa Istanbulin osassa.

semalta pääsee nykyään metrolla Yenikapi-asemalle, ja niiden, jotka menevät Taksimin suuntaan, tulee vaihtaa metrolinjaa siellä. Yhteys on paras niille, jotka menevät Sultanahmetiin, mutta Taksimiin voi mennä myös linja-autolla, jotka jättävät aukion alla kulkevalle tien varrelle. Busseja on erilaisia, mutta usein kulkeva ja kätevä on IETT-bussilinja 83–0, joka kulkee noin 20 minuutin välein klo 6.30–21.30. Lisää asemasta voi lukea Turkey Travel Planneristä.

Jos Istanbuliin saapuu muualta Turkista, saapuvat bussit joskus Aasian puolella sijaitsevalle Harem-asemalle [kartalla]. Sinne saapuvat bussit monesta Turkin kaupungista ja sieltä pääsee moneen eri paikkaan. Mikäli mahdollista kannattaa Haremin bussiasemaa vältellä ja yrittää käyttää toista bussiasemaa, jolle myös saapuu busseja kaikkialta Turkista.

Lisää aiheesta:

Wikipediasta voi lukea uuden lentoaseman valmistumisesta ja avaamisesta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Metrolla pääsee suoraan lentokentälle ja tietenkin toisin päin paras tapa lentokentältä keskustaan jopa Taksim-aukiolle on metro. Metrolla pääsee kapatasiin saakka, josta lyhyt yhteys Taksim-aukiolle lentokentällä Metro löytää alimmasta kerroksesta josta on yhteydet Aksaray (suora linja otogarin kautta Aksarayn päätepysäkille)

Aksarayssa joutuu vaihtamaan kävellen linjalle Zeytinburnu-Kabatas, Aksarayn (Aksarayssa kaksi pysäkkiä tämä päättyvä sekä linjalla Zeytinburnu-Kabatas, välimatka noin 200m, seuraa muita)

Lentokentältä tuleva suora linja Aksarayhin pysähtyy myös Zeytinburnu-asemalla, jossa pääsee vaihtamaan metroa linjalle Zeytinburnu-Kabatas

Kabatasissa (päätepysäkki). Kabatasin asemalla maan alla suora lyhyt yhteys Taksim-aukiolle. Nykyään Jeton (metrokolikko) myydään jeton-automaateissa ja samat jetonit käy kaikkiin metroihin Istanbulissa hinta 1Jeton=2liiraa(10/2011) /Jarmo Kössi

Löytyykö kentältä tupakointitilaa? Vaihto toiseen koneeseen parin tunnin odottelun jälkeen.. /odottelua kentällä
Vastaus: Näyttäisi löytyvän. Katso Atatürkin lentokentän FAQ.

Kaikki Hinnat ovat nousseet. Julkisissa liikennevälineissä yksi Jeton maksaa 3 Liiraa ja taksimatka kentältä Taksimille 55 - 65 Liiraa. Ruoka 8-20 Liiraa/hlö ja juomat päällä. Kalliimpaakin löytyy. Kahvi n. 5 Liiraa ja perusnisut 5 Liirasta alkaen(6/2014). /Hannu

Osaako joku sanoa miten pääsee Ataturkin kentältä Sabiha Gökcen kentälle? Kulkeeko sitä väliä joku bussi ja mitä maksaa, ja tietysti myös toisinpäin eli Sabihan kentältä Ataturkin kentälle. /Jaana
Vastaus: Kenttien välillä ei ole suoraa bussiyhteyttä, mutta Ataturkista pääsee Havatas-bussilla Taksimille, jossa voi vaihtaa bussiin, joka menee Sabiha Gökcen kentälle. Koko matkaan voi ruuhkista riippuen vierähtää reippaat pari tuntia. Hinnaksi sanotaan 25 liiraa. Lisätietoa: Sabiha Gökcen www-sivuilta, Access to Atatürk Airport ja Turkey Travel Planner, From Ataturk to Gökcen Airport.

Mitähän maksaa taksi Ataturkin kentältä keskustaan? Täytyykö varata ja vaihtaa liiroja Suomesta? /nipsu

Huhtikuussa 2015 taksimatka Atatürkilta Taksimille oli 50 liiraa. Nostan yleensä käteistä lentokentän automaatilta tai vaihdan liiroja jo siellä. Suomessa ei kannata vaihtaa. /Saikku

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti