Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Turisti Istiklal-kadulla
Julkisia käytetään edelleen lähinnä kaupunginosasta toiseen siirtymiseen ja kätevin tapa siirtyä yhden kaupunginosan sisällä on yleensä käveleminen.

Istanbul 2014-2015

Turkin suurin kaupunki Istanbul kuuluu maailman suurimpien ja historiallisesti merkittävimpien kaupunkien joukkoon, ja se on kesät talvet hyvä vierailupaikka. Kaupungissa on paljon tapahtumia, siellä on korkeatasoisia festivaaleja, ja etenkin kesäkausi on tapahtumien luvattua aikaa. Istanbulissa on mahdollista kokea uutta joka vuosi, ja kaupunki muuttuu ja modernisoituu jatkuvasti. Seuraavassa luodaan katsaus Istanbulin tapahtumiin tänä ja ensi vuonna ja tutkitaan, mitä kaupungissa on hyvä tänä vuonna tehdä.

Uutta ja huomionarvoista

Taksim-aukio on muuttunut melkoisesti viime vuosina, ja todennäköisesti muutokset jatkuvat edelleen lähivuosina. Autoja ei enää kulje sen läpi, vaan kaikki bussit ja muu liikenne takseja lukuun ottamatta kulkevat maan alla. Täältä voi nousta esimerkiksi bussiin 830, joka kulkee kaupungin päälinja-autoasemalle (otogar). Metro kulkee entistä laajemmin Taksimin kautta, ja lähivuosina sillä voi kulkea myös Aasian puolelle uutta siltaa pitkin. Tämä kuten Bosporinsalmen ali kulkeva tunnelikin ovat eripuraa herättäviä, poliittisesti merkittäviä projekteja, aivan kuten Taksim-aukion muutoksetkin, eikä kukaan vielä tiedä, miten Taksim seuraavien vuosien aikana muuttuu.

Taksim-aukion yläpuolella sijaitseva Gezi-puisto, joka on mukava keidas tässä usein hektisessä ja kuumassa kaupungissa, on ollut viime aikoina useiden mielenosoitusten pitopaikka. Mielenosoitukset ovat liittyneet siihen, että maan hallitus haluaa jyrätä puiston pois uuden ostoskeskuksen tieltä, ja se haluaa myös palauttaa paikalle vuonna 1940 hävitetyn armeijan parakin. Toistaiseksi puisto on kuitenkin kuumina päivinä hyvä paikka mennä vilvoittelemaan, siellä on leikkipuistoja ja muuta lapsia kiinnostavaa, ja sen kahvila terasseineen on hyvä paikka teelle tai länsimaiselle kahville.

Taksim-aukiolta on hyvä siirtyä junalla alas Besiktas-kaupunginosaan, minne voi tietenkin myös kävellä alamäkeen ja mistä pääsee lautalla Aasian puolelle ja Adalar-saarille (Prinssisaarille). Alhaalla merenrannalla käy kesäisin vilvoittava tuuli, ja siellä on hyvä istahtaa teelle tai vain nauttia merimaisemista.

Jonkin matkan päässä rannalla sijaitseva Istanbul Modern -nykytaiteen museo [kartalla] on alueella, joka vielä jonkin aikaa on täysin remontissa. Museo on kuitenkin normaalisti avoinna (ti-su klo 10-18 paitsi to klo 10-20). Nykytaiteen kokoelmien ja näyttelyiden lisäksi siellä esitetään elokuvia, joita pääsylipun maksanut pääsee seuraamaan ilman lisämaksua, muut maksavat elokuvasta reilut kolme euroa. Museossa ei ole paljon vaihtuvia näyttelyitä, mutta siellä esitettävät elokuvat ovat korkeatasoisia, ja niihin kuuluu pitkien elokuvien lisäksi animaatioita ja lyhytelokuvia.

Istanbulin torit

Istanbulin basaarit kuten suuri basaari ja maustebasaari Yeni camii -moskeijan ja Galata-sillan vieressä ovat suosittuja vierailupaikkoja turistien keskuudessa, ja niissä on melko kiireinen ja rasittava tunnelma valtaosan ajasta. Jos haluaa vierailla normaaleilla toreilla, on niitä ympäri Istanbulia, hinnat ovat edullisia eivätkä myyjät ole tungettelevaisia.

Sunnuntaisin pidetään kahdet markkinat kävelymatkan päässä toisistaan, Kastamonu [kartalla] ja Tarlabasi [kartalla]. Toreille on hyvä mennä aamupäivällä, ja sunnuntaisin Istanbulissa on sen verran vähän liikennettä, että tänne on voi tulla myös taksilla. Kastamonun markkinoilla on myyjiä Mustameren rannikolta, mistä he lähtevät Istanbuliin lauantai-iltana. Täällä on tarjolla eri vuodenaikoina eri tuotteita. Kastamonun markkinat sijaitsevat Toprak Tabya Sokak -kadulla, minne on lyhyt kävelymatka Tarlabasista.

Tarlabasin markkinat sijaitsevat kävelymatkan päässä Istiklal Caddesista eli Beyoglun pitkästä kävelykadusta. Täällä on aivan eri tunnelmaa kuin Istiklal-kadulla, ja tänne vain harvat turistit eksyvät.

Muita hyviä markkinoita ovat Besiktas [kartalla] lauantaisin, Fatih [kartalla] Fatih Camii -moskeijan takana keskiviikkoisin ja Kadiköy-tori [kartalla] Aasian puolella tiistaisin ja perjantaisin. Kadiköyhin on hyvä mennä lautalla Besiktasista. Lautoilla on aivan ainutlaatuista tunnelmaa, eikä Istanbulissa vierailevan kannata jättää lauttamatkaa väliin. Vuonna 2012 avattu M4-metrolinja kulkee nykyään Aasian puolella, ja se alkaa lähivuosina kulkea myös uutta siltaa pitkin Euroopan puolelle. Muutaman vuoden kuluttua metro onkin ruuhkaisessa Istanbulissa paras tapa siirtyä nopeasti paikasta toiseen, joskaan lauttamatkoja ei sen valmistuttuakaan kannata jättää tekemättä.

Istanbulissa julkisilla kuten lautoilla ja metrolla liikkuvan on hyvä hankkia heti loman alkajaisiksi Istanbulkart-kortti. Se maksaa pari euroa, ja sille ladataan rahaa. Kortilla matkustaminen on edullisempaa kuin jos hankkisi lipun aina erikseen joka matkaa varten. Kortista maksetun summan saa halutessaan takaisin, kun palauttaa kortin matkan päätteeksi. Sille on hyvä ladata rahaa vaikkapa 20 liiraa, jos aikoo tehdä ainakin viisi kuusi matkaa.

Parhaat tapahtumat

Istanbulissa on korkeatasoisia tapahtumia etenkin kesällä, jolloin kaupungissa on monia kulttuuritapahtumia. Yhteensä tapahtumia on vuodessa noin sata, ja valtaosa pidetään kesäkautena toukokuusta elokuuhun. Tapahtumien aatelia Turkin suurimmassa kaupungissa ovat etenkin jatsiin ja klassiseen musiikkiin liittyvät tapahtumat ja elokuvafestivaalit.

Istanbulin kansainväliset musiikkifestivaalit pidetään joka vuosi kesäkuussa. Tänä vuonna ne päättyvät 27.6., ja ne pidetään 42. kerran. Luvassa on korkeatasoista klassista musiikkia, ja vaikka esillä onkin paljon eurooppalaista, kaikkein tunnetuinta klassista musiikkia, on täällä mahdollista myös kuulla turkkilaisten säveltäjien teoksia.

1.7.-16.7. pidetään korkeatasoiset Istanbul Jazz -festivaalit. Täällä on esillä paljon nuoria tuntemattomia jazzmuusikoita, ja tänä vuonna tunnettuja pääesiintyjiä ovat esimerkiksi Chick Corea & Stanley Clarke, Katie Melua ja monitaituri Hugh Laurie. Jatsin ystävälle on luvassa vielä lokakuussa toiset juhlat, sillä tällöin pidetään Akbank Jazz Festival, jotka alkavat 23.10. ja jatkuvat marraskuun ensimmäiseen. Akbankilla on muitakin tapahtumia, joista saa tietoa samoilta verkkosivuilta, ja mielenkiintoiset ovat myös maaliskuun lyhytelokuvafestivaalit.

Huhtikuussa pidetään tapahtumien aateliin kuuluvat elokuvafestivaalit eli International Istanbul Film Festival. Myös nämä ovat viime vuosikymmenen olleet Akbankin sponsoroimat, ja täällä näkee korkeatasoisia elokuvia ja pääsee nauttimaan muistakin elokuvaan liittyvistä tapahtumista.

Esimerkiksi My Destination -sivustolla on lisätietoa Istanbulin tapahtumista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti