Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kebab-annosta valmistamassa
Tunnetuimpia turkkilaisia ruokia ovat kebabit, joskin tarjottavat annokset poikkeavat usein paljonkin siitä, mitä kotimaan keskivertokebab-paikassa tarjotaan.

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on erinomaista, ja maahan suuntautuvalla lomamatkalla ruokailu on paitsi mieleenpainuva makukokemus myös usein miellyttävä, melko tavalla kotimaan turkkilaisista ravintoloistakin poikkeava kokemus. Palvelu on erinomaista, se sujuu usein ainakin englanniksi mutta harvinaista ei ole että tarjoilija osaa muutaman sanan suomeakin. Ruokien hinnat ovat alhaisia, sillä turkkilaiset syövät ateriansa pääasiallisesti ulkona, ja tarjonta on runsasta ja monipuolista.

Kebabit

Eräitä tunnetuimpia turkkilaisia ruokia ovat kebabit, ja näitä on Istanbulin kaduilla ja ravintoloissa tarjolla melkoinen valikoima, joskin tarjottavat annokset poikkeavat usein paljonkin siitä, mitä kotimaan keskivertokebab-paikassa tarjotaan. Döner on suosittua pitaleivän sisällä, ja juomaksi otetaan usein ayran, vedellä laimennettu ja suolalla maustettu jogurtti-juoma, joka on Turkin suosituin ruokajuoma.

Varsinaisista pääruoista erilaiset kebab-annokset tulevat eri puolilta maata, ja ne on nimetty sen kaupungin mukaan, josta ne tulevat. Adana ja Urfa ovat melko tulisia kebabeja, ja ne ovat lampaanlihasta valmistettuja, pitkulaisia ja toisenlaisia kuin miksi suomalainen kebabin yleensä mieltää. Suomestakin tuttu Iskender eli Bursa on tuhti suursyömärin annos, jossa on yleensä vain lihaa, leipää ja kermaviilikastiketta.

Kebabit voivat olla joko pikaruokia tai muita edullisesti syötyjä nopeita ruokia kuten Suomessakin, tai sitten hienoissakin paikoissa tarjottavia annoksia kuten Adana ja Urfa, jotka näissä ravintoloissa on nähtävinä vitriinin takana raakana mistä ne sitten valmistetaan - tällaista ateriaa joutuu odottamaan huomattavasti kauemmin kuin vaikkapa Iskenderiä ja Döneriä, jotka kasataan valmiiksi kypsästä lihasta. Kebab käy hyvin miksi päivän ateriaksi tahansa, ja Istanbulissa kebabia tarjoavia ravintoloita ja kojuja löytyy miltei mistä tahansa ja etenkin Taksim-aukion liepeillä monet kojut ovat lähes tauotta toiminnassa.

IskenderIskender-kebab on Suomessakin tuttu kebab-ateria, joka on hyvin lihavoittoinen ja raskas ateria ja jonka koostumus vaihtelee ainakin jonkin verran paikkakunnan ja ravintolan mukaan. Sitä kutsutaan joskus nimellä “Bursa” tai “Bursa Kebapi”, sillä se on peräisin Marmaranmeren toisella puolella olevasta Bursasta, joka oli ensimmäinen ottomaanien valtaama kaupunki nykyisen Turkin alueella.

AdanaAdana-kebab on erinomainen, vähän tulinen annos, jossa on lisukkeena vihanneksia, riisiä ja leipää. Se on vanha ja hyvin perinteinen kebab, jonka valmistamiseen liittyy monenmoista vaihetta, ja se on peräisin Adanan kaupungista, ja tämä lähellä Syyrian rajaa oleva paikkakunta on yksi Turkin lämpimimpiä ja suurimpia kaupunkeja. Toinen Adanan tyylinen kebab, joka tulee samalta tienoolta, on Urfa, ja se on samantyylinen vähän tulinen kebab, jonka kanssa tulee höysteitä ja joka on yksi suosituimpia turkkilaisia aterioita.

Piiraita tarjoava börekcisi-ravintola
Paras paikka maistella piiraita on asialle vihkiytynyt pikaruokaravintola eli börekçisi

Lachmacum, pide, lavas ja börek

Tyypillisiä turkkilaisia pikaruokia ovat myös pitsan tyyliset lachmacunitlachmacunit, jotka yleensä ovat riisuttuja pizzoja ja joiden päällä on yleensä vain jauhelihaa, sipulia ja vähän tomaattia. Lachmacun on enemmänkin lasten kuin aikuisten mieleen, ja sen kanssa tulee yleensä ilmaiseksi salaattia.

Myös pide-leipä on pikaruoka sinänsä, sillä se on yleensä täytetty jauhelihalla ja joskus vihanneksilla. Myös lavas-leipä on monessa paikassa pikaruoka, jolla saa nopeasti ja edullisesti tyydytettyä pikkunälän.

Lavas on tyypillinen lisuke kebabaterioilla, ja se on hyvä, arabialaistyylinen leipä, joka sopii juuri kebabin ja muiden kiinteiden ruokien kanssa.

Myös Balkanilta ja joistain muistakin paikoista kuten Kreikasta tutut piiraat (börek), jotka ovat tietenkin turkkilaista alkuperää, ovat hyvä aamiainen tai pikaruoka Istanbulissa ja muuallakin Turkissa. Paras paikka maistella piiraita on asialle vihkiytynyt pikaruokaravintola eli börekçisi, joskin niitä saa muualtakin. Piiraiden joukossa on myös kasvissyöjille soveltuvia, esimerkiksi paikallisella vaalealla fetamaisella juustolla täytetty börek. Börekien joukossa on myös lihalla täytettyjä, ja erilaisia piiraita on melkoinen määrä. Monipuolinen börek on “sigara”, jossa on fetaa, perunaa ja persiljaa mutta joskus myös lihaa tai makkaraa.

Lautasellinen kalakeittoa
Myös keittoja voidaan Turkissa pitää pikaruokina, sillä suuressa osassa Istanbulin ruokapaikoista on 1–3 erilaista keittolajia valmiina pitkin päivää.

Keitot

Myös keittoja (Çorba) voidaan Turkissa pitää pikaruokina, sillä suuressa osassa Istanbulin ruokapaikoista on 1–3 erilaista keittolajia valmiina pitkin päivää. Linsseistä valmistetut keitot, kuten esimerkiksi vihreistä linsseistä valmistettu mercimekLautasellinen mercimek-keittoa ja punaisista linsseistä valmistettu ezogelinLautasellinen ezogelin-keittoa, ovat suosittuja, ja niissä on pohjana käytetty lihalientä ja leipää niiden kanssa saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Tämä on hyvin perinteinen aamiainen, ja monessa Turkin kolkassa se on myös normaali illallinen. Suuri osa keitoista on lihattomia, mutta joskus vastaan tulee kalakeittoa (balik corba) tai läskikeittoa.

Ravintolat, joiden nimessä on "Çorbalar" tai vaikka “Çorba evi”, ovat hyviä paikkoja maistella laadukkaita keittoja. Keitot maksavat yleensä 4–8 liiraa Istanbulin normaaleissa keitto- tai muissa ravintoloissa, ja jos keiton hinta on tätä korkeampi, on kysymyksessä turistirysä, jonka hintalaatu-suhde ei luultavasti ole paras mahdollinen.

Kalaruoat

Varsinaiset ravintolat myyvät Istanbulissa usein myös kalaruokia, joskin nämä ovat nykyään kalliimpia kuin joskus menneinä vuosina. Monet kalat ovat hivenen eksoottisia suomalaiseen makuun, ja kalasta valmistetut ateriat ovat yleensä maukkaita. Kalliita kalaruokia tarjoavia ravintoloita on etenkin Galata-sillalla runsaasti, joten hintojen vertailu on suositeltavaa eikä Istanbulissa kannata juuri koskaan maksaa kala-ateriasta yli 100 liiraa.

Eminönün sataman edustalla ja Galata-sillan Eminönün puoleisessa päässä on paljon tarjolla kalavoileipää (balik ekmek), joka on yksi edullisimpia ja suosituimpia pikaruokia. Se on yleensä valmistettu makrillista, siinä on vähän etikkainen maku ja sellaisen saa edullisesti, yleensä 10–15 liiralla.

Jälkiruoat

Varsinaisten aterioiden lisäksi kannattaa myös pitää mielessä se, että jälkiruoat ja erilaiset makeiset kuuluvat olennaisena osana maan ruokakulttuuriin ja niitä kannattaa kaupungissa ollessa maistella. Erilaiset leivokset, kakut ja ottomaanien aikaiset jälkiruoat kuuluvat paitsi ravintoloiden myös kahviloiden ja teehuoneiden valikoimiin. Jälkiruokien kanssa ei yleensä sinänsä Turkissa ole tapana juoda muuta kuin vettä jos sitäkään, mutta ulkomaalaisiin tottuneessa, länsimaistuneessa Istanbulissa on kahviloita, joista saa turkkilaisia jälkiruokia, ja myös monet teehuoneet myyvät makeisia.

Jälkiruoista tunnettua ja Turkissa erinomaista on baklavakuvabaklava-leivonnaisia ], mutta myös erilaiset riisipohjaiset vanukkaat kuten Sütlaç, jossa on kanelikuorrutus, ovat erinomaisia. Turkkilaiset jälkiruoat ja muut herkut ovat yksiä maailman parhaita ja myös suhteellisen terveellisiä, mutta niissä on paljon sokeria ja kaloreita.

Itsepalveluravintoloissa tarjottavia ruokia

Muut tunnetutut turkkilaiset ruoat kuten köfte eli lihapullat ovat taatusti suomalaiseen makuun, ja monet itsepalveluravintoloissaItsepalveluravintola Istanbulissa (Lokanta, Lokantasi) tarjottavat ruoat antavat tilaisuuden maistella erityyppisiä turkkilaisia ruokia. Ruoat ovat valmiina vitriinin takana, ja niiden saamiseen tilaamisesta menee pari minuuttia. Ateriat muodostuvat usein riisistä, pääruoasta ja salaatista, ja suosittuja ruokia vitriinin takana ovat erilaiset liharuoat kuten lihapullat perunaviipaleiden kanssa, kanasta valmistetut muhennokset ja muut kana-ateriat, ja näissä paikoissa on myös usein keittoja tarjolla ainakin paria eri laatua. Aamiainen on helppo kasata haluamistaan ruoista, ja myös jälkiruoat kuuluvat näiden ravintoloiden tarjontaan.

Ateriat ovat parhaimmillaan noin klo 09 alkaen, jolloin tosin vasta on saatavilla lähinnä keittoa, jogurttia ja muuta aamupalaa. Lounasaika alkaa kymmenen jälkeen ja kestää aina myöhäiseen iltapäivään, ja tämä on paras ajankohta syödä vitriinin takana olevia ruokia. Alkuillasta ne loppuvat eivätkä ne enää maistukaan niin hyviltä, mutta jos tyytyy keittoon tai johonkin muuhun tyypilliseen iltapalaan, voi hyvin mennä itsepalveluravintolaan. Illallinen voi kuitenkin lomalla olla parempi syödä jossakin muualla, kuten normaalissa ravintolassa, jossa on hyviä ruokia ja autenttista tunnelmaa. Itsepalveluravintoloita löytyy pilvin pimein Istaklal Caddesin sivu- ja lähikaduilta, niitä on Suuren basaarin ja Maustebasaarin välimaastossa ja niitä tulee vastaan muuallakin Istanbulissa. Muualla Turkissa ne ovat paikallisten keskuudessa suosittuja, mutta lomapaikoissa ne eivät ole kovin hyvin esillä vaan ovat usein vähän syrjässä ja niitä pitää erikseen etsiskellä.

Sisäpiha, jolla voi nauttia turkkilaista teetä
Istiklal Caddesin molemmilla puolilla on sisäpihoja ja muita terasseja, joilla voi nauttia teetä 1–3 liiralla per pieni tulppaanilasi.

Tee ja kahvi

Teetä turkkilaiset juovat yksistään ilman mitään teeleipiä, ja teetä juodaan pitkin päivää ja yleensä aina aterian päätteeksi. Turkkilainen tee tarjotaan pienistä tulppaanin muotoisista lasikupeista, eikä perinteisestä turkkilaisesta teestä kannata maksaa enempää kuin 4 liiraa, sillä muuten on kysymys vain turistien yliveloittamisesta. Teehuoneita on aina moskeijoiden lähettyvillä ja etenkin Istiklal Caddesin sivu- ja lähikaduilla.

Monet Taksim-aukion lähellä olevat Istiklal Caddesin sivukadut ovat täynnä erilaisia teetä tarjoavia paikkoja, ja kävelykadun molemmilla puolilla on melkoinen määrä sisäpihoja ja muita terasseja, joilla voi nauttia teetä 1–3 liiralla per pieni tulppaanilasi. Paljon teehuoneita on myös Suuren basaarin yhteydessä, ja monilla sisäpihoilla on viehättäviä teehuoneita, etenkin jos kävelee kohti Eminönüä ja Maustebasaaria.

Teetä tulppaanilasissa
Teetä juodaan pitkin päivää ja yleensä aina aterian päätteeksi. Turkkilainen tee tarjotaan pienistä tulppaanin muotoisista lasikupeista.

Kahviloita kaupungissa on vähän, mutta Istiklal Caddesin varrella on nykyään paljon eurooppalaistyylisiä kahviloita, kuten myös kahvilan tyylisiä paikkoja, joista saa turkkilaista kahviaKupillinen turkkilaista kahvia. Lähes kaikilla teehuoneilla ja kahvipaikoilla on suuret terassit, jotka ovat sisätiloja suositumpia suuren osan vuodesta ja joilla paikalliset istuvat pitkin päivää ja iltaa teetä juoden, vesipiippua poltellen ja backgammonia pelaillen.

Kasviruoat

Istanbulissa ja muualla Turkissa ei ole suurta määrää kasvisravintoloita, eikä maassa myöskään ole kovin paljon sellaisia ravintoloita kuin aasialaisia ravintoloita, joiden tarjontaan lähes aina kuuluu kasvisannoksia. Turkissa itsepalveluravintolat myyvät paljon erilaisia lihattomia ruokia, kuten valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, ja niiden kanssa paikallinen riisi ja bulgur ovat ruokaisia ja ravitsevia ja salaatit ovat nekin erinomaisia. Myös keitot ovat yleensä lihattomia, ja muitakin lihattomia ruokia perusravintoloissa tulee vastaan, mutta keitot ja monet muut ruoat tehdään lihaliemeen.

Jos haluaa löytää ravintolan, josta saa takuuvarmasti 100 % kasvisruokaa, on aivan Tünel-aseman vieressä, turistien suosimissa kortteleissa, useita kasvisravintoloita. Kumbaraci [kartalla] on Istiklal Caddesin sivukatu, ja se on aivan Şışhane-metroaseman lähellä, kuten myös Tünel-aseman. Sillä on useita kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, ja varteenotettava katu monessa mielessä on samalla kohtaa Istaklal Caddesia oleva Asmali Mescit, jolla on useita ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Nämä ovat koko kaupungin eräitä nuorekkaimpia ja parhaita kortteleita, ja Kumbaracin varrella voi syödä falafeliä, vegaaneille soveltuvia ruokia ja muita kasvisruokia. Yksi parhaita paikkoja, joka soveltuu vegaaneillekin, on Community Kitchen, josta saa turkkilaisia perinneruokia kasvisversioina.

Muuallakin kaupungissa on kasvisravintoloita, mutta niitä ei ole mitenkään ylettömästi, ja jos haluaa välttämättä syödä pelkkää 100 % kasvisruokaa, kannattaa katsoa etukäteen ravintoloita sopivilta tienoilta. Happy Cow esittelee vegaaneillekin soveltuvia ravintoloita ja Turkish Travel Blog esittelee mielestään parhaita kasvisravintoloita. Myös Restaurant Guru on laittanut lusikkansa soppaan Istanbulin kasvisravintoloiden suhteen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Haluaisin tietää myös, löytyykö Turkista lihatonta ruokavaliota noudattavalle syömistä (kala käy kyllä aina, kana tilapäisesti), jossa ei olisi mukana paljon viljaakaan. Kasvisruokailijoita on nykyään paljon ja se kannattaa matkojen järjestämisen kanssa olevien huomioida. Kiitos! /Arja

Olen ollut Turkissa 5 x2 viikkoa. Ruokapöydät notkuvat kasviksista ja erilaisista herkuista. Ei tarvitse tilata ruokavaliota etukäteen. /Sisko

Löytyykö Turkista soija/kaura tai muuta maidon korviketta kaupoista? /maitoallerginen?

Onko Turkissa joku pääruoka mikä on suosittu? /belaza

Kasvissyöjälle tiedoksi. Jos olet kovin tarkka, niin varmista, ovatko käyttäneet lihalientä valmistuksessa. /Laktoositon

Me olemme olleet Turkissa nyt kolme kuukautta. Täällä on tosi paljon kasvisruokia, joten ei pitäisi olla mitään vaikeuksia löytää hyvää kasvisateriaa. Turkkilaista kebabia saa myös monissa paikoissa kanana.Turkin huono puoli on se että useimmat leivokset on aika kuivia. /marja

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti