Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintola Siden vanhassakaupungissa
Siden ravintoloista saa vähemmän turkkilaisia ruokia kuin monesta muusta kaupungista, mutta kebab on kaikkialla tarjolla ja se on suosittu välipala.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Sidessä

Valuutta, rahanvaihto ja pankkiautomaatit

Turkissa käytetään liiraa (TRY), jonka arvo kannattaa katsoa XE:stä. Valuutan arvo on heittelehtinyt viime vuosina, mutta Turkissa liirahinnat vaihtelevat jonkin verran sen mukaan kuinka heikko tai vahva liira on. Yhtä kaikki silloin kun liira on alle 4–5 yhtä euroa kohti on lähes kaikki hyvin edullista.

Sidessä kuten Alanyassakin käytetään paljon euroa, ja eurohinnat ovat yhtä yleisiä kuin hinnat liiroissa. Eurohinnat ovat aina korkeampia kuin liirahinnat, ja oli sitten kaupassa tai ravintolassa kannattaa maksaa liiroilla. Joissain paikoissa eurohinta yksinkertaisesti vaihdetaan liiroiksi päivän kurssin mukaan, ja jos haluaa säästää, kannattaa suosia kauppoja ja ravintoloita, joissa hinnat ovat liiroissa.

Liiroja voi nostaa automaateista, joita on vanhassakaupungissa, ja euroja voi vaihtaa lukuisissa rahanvaihtopisteissä. Sidessä on kuitenkin paljon rahanvaihtopisteitä, joissa on vain yksi kurssi näkyvissä, ja tämä kurssi on aina epäedullinen. Jos mielii vaihtaa rahaa, kannattaa etsiä rahanvaihtopiste, jossa on sekä osto- että myyntihinta ja jossa ne ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Ostokset

Sidessä on kaupan samanlaisia tuotteita kuin muissakin Turkin lomakaupungeissa, ja hinnatkin ovat samanlaisia kuin muissa rannikkokaupungeissa. Erilaiset herkut kuten turkkilaiset makeisetTurkkilaisia makeisia (Turkish delights), pähkinät, kuivatut hedelmät ja muut turkkilaiset tuotteet, mukaan lukien mausteet, ja erilaiset teet, ovat suosittuja hankintoja.

Tupakka on edullista ja kaupan monessa paikassa, mutta alkoholi on hintavaa. Vain jotkin turkkilaiset viinit ovat edullisia, mutta anisviina raki on hintavaa ja olut on kaupassa lähes yhtä kallista kuin ravintolassa.

Kauppoja Siden vanhassakaupungissa
Ostoksia tekevä koluaa Siden vanhankaupungin pääkadun, sen sivukadut ja samansuuntaisesti kulkevat lähikadut.

Muita tuotteita on tarjolla paljon, mutta kannattaa olla tarkkana sen suhteen mitä ostaa. Kuuluisien merkkien hajuvedet, laukut, aurinkolasit ja muut tuotteet ovat piraattituotteita ja erittäin edullisia. Sidessä on hyvä ostaa nimenomaan turkkilaisia tuotteita, kuten nahkatuotteita, oliivituotteita, erilaisia voiteita ja saippuoita ja ylipäätään turkkilaisia rasvoja ja kauneudenhoitotuotteita. Sellaiset tarpeelliset tuotteet kuin aurinkorasvat ovat ylihintaisia, joten jos kotona sattuu olemaan rasvaa, kannattaa sitä ottaa matkaan mukaan.

Apteekkituotteet ovat Turkissa erinomaisissa hinnoissa, ja lääkkeet maksavat huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi allergialääkkeitä saa aivan erilaisin hinnoin, ja monet muutkin lääkkeet ovat pilkkahintaisia, aivan kuten muutkin apteekeissa myytävät tuotteet.

Kaikesta tarjolla olevasta saa läpileikkauksen muutamassa minuutissa mittailemalla Siden vanhankaupungin pääkatua (Liman Caddesi) [kartalla]. Sen varrella olevissa liikkeissä on tarjolla kaikkein tyypillisimpiä tuotteita, ja ostoksia tekevä koluaa myös sen sivukadut ja samansuuntaisesti kulkevat kadut.

Jos mielii tehdä enemmän ostoksia kuin Sidessä voi tehdä, kannattaa suunnata Antalyaan , jossa on maailmanluokan ostospaikkoja ja paljon enemmän tuotteita tarjolla kuin Sidessä.

Ruoat ja ravintolat

Turkissa on hyvät ruoat, mutta Siden ravintolat eivät ole maan parhaita. Tarjolla on sekalainen määrä erilaisia ruokia, jotka ovat sekä turkkilaisia että kansainvälisiä. Siden ravintoloista saa vähemmän turkkilaisia ruokia kuin monesta muusta kaupungista, mutta kebab on kaikkialla tarjolla ja se on suosittu välipala. Paljon on tarjolla pihvejä, pitsoja ja hampurilaisia, ja turkkilaisia ruokia on tarjolla niitä jonkin verran enemmän kuin takavuosina. Myös kalat ja merenelävät ovat yleisiä, mutta ne ovat yleensä melko hintavia.

Tunnelmallisin paikka syödä on satama, jossa voi esimerkiksi haukata tyypillisen turkkilaisen kalavoileivän (balik ekmek). Niitä myydään laivassa, joka on satama-altaan antiikin ajan raunioiden puoleisessa päässä, ja tarjolla on jonkin verran muitakin ruokia, kuten kalakeittoa. Satama-allasta reunustavat Siden parhaat baarit, ja monet niistä tarjoavat kansainvälisiä ja moderneja ruokia, kuten pihvejä ja hampurilaisia. Yksi pidetty paikka, josta saa kalaruokia, pihvejä ja meksikolaisiakin ruokia, on Liman Restaurant Lounge Club.

Pääkatu ei ole Siden paras ravintolakatu, vaikka sen varrella onkin paljon kebabpaikkoja, mutta yhdellä sen sivukadulla oleva Sofra on pidetty ravintola, josta saa hyviä pihvejä mutta myös kebabeja ja muitakin ruokia.

Kenties paras ravintolakatu on vanhankaupungin itäpuolella oleva Barbaros Caddesi [kartalla]. Sillä on monta perinteistä ravintolaa, jotka ovat olleet toiminnassa vuosikymmeniä. Niihin kuuluvat turkkilaisia ruokia tarjoava Moonlight Restaurant ja Soundwaves Restaurant, josta saa kansainvälisiä ruokia mutta jonkin verran myös paikallisia.

Muuallakin Sidessä on ravintoloita, ja niitä voi katsella lisää Tripadvisorista.

Ravintolan terassi satama-alueella
Satama-aluetta reunustavat terassit, jotka illan pimennettyä muuntuvat joskus meneviksikin paikoiksi viettää iltaa.

Yöelämä

Sidessä on mukava iltaisin ottaa terassilla olut, ja paikallinen Efes ja myös paikallisesti valmistettu Tuborg ovat maukkaita, noin 5 % vahvuisia oluita. Oluen saa yleensä 2–3 eurolla, mutta viinit voivat olla hienoja ja kalliita. Raki on kallista kaupassakin, ja tietenkin melko hintavaa baarissa tai ravintolassa.

Vanhankaupungin ravintoloiden lisäksi satama-alue on paras paikka istahtaa terassille Sidessä. Sitä reunustavat terassit, joilla on aina ihmisiä ja jotka illan pimennettyä muuntuvat joskus meneviksikin paikoiksi viettää iltaa.

Tapahtumat

Sidessä ei ole mitään varsinaisia tapahtumia kovinkaan paljon, mutta siellä voi olla napatanssiesityksiä ja elävää musiikkia. Mikäli vain mahdollista kannattaa mennä kuuntelemaan türküa, joka on klassista turkkilaista viihdemusiikkia. Kaikkea tällaista on kuitenkin vähän Siden tyylisessä kansainvälisessä turistipaikassa, eikä tilanne ole kovin paljon parempi Antalyassa tai Alanyassa, joissa tosin on muita tapahtumia enemmän kuin Sidessä.

Jos haluaa selvittää, tapahtuuko Sidessä loman aikana jotakin normaalista poikkeavaa, kannattaa mennä turisti-infoon [kartalla]. Se sijaitsee paikassa, jossa on bussipysäkki Siden linja-autoaseman ja vanhankaupungin väliä kulkeville busseille.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti