Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Perhe raunioita katselemassa
Perheet kuten muutkin lähtevät mielellään risteilylle, ja myös antiikin aikaisia raunioita on mukava jonkin verran tutkiskella.

Perheen kanssa Sideen, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Sideen

Side on erinomainen matkakohde perheille, joilla on mukana minkä ikäisiä lapsia tai nuoria tahansa, ja se on parempi lomakohde esimerkiksi viikon lomalle kuin Alanya tai Antalya. Side on pieni, turvallinen paikkakunta, josta voi helposti käydä muualla ja jossa on sitä oikeaa etelän lomatunnelmaa.

Perheet kuten muutkin lähtevät mielellään risteilylle, ja satamassa on muitakin ajanvietemahdollisuuksia. Antiikin aikaisia raunioita on mukava jonkin verran tutkiskella, ja Siden vanhankaupungin vieressä on rantoja, joilla voi rentoutua, uida ja harrastaa jotakin, kuten sukellusta.

Sidessä on kohtalaisen hyvät kaupat ja ravintolat, ja siellä voi hyvin viettää pientä meriretkeä lukuun ottamatta koko loman. Helppo on käydä läheisessä Manavgatissa, joka tosin on varsin mielenkiinnoton paikka, mutta siellä pääsee kärryille tyypillisen turkkilaisen kaupungin kaoottisesta liikenteestä ja elämänmenosta ja siellä on hyviä ostos- ja ruokapaikkoja. Side on hyvä kohde vauvoista teini-ikäisille, ja siellä viihtyvät myös jo täysi-ikäisiksi varttuneet nuoret.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Siden vanhastakaupungista on ilmainen bussikuljetus Siden pienelle bussiasemalle, jolta lähtee minibusseja (dolmuş) eri paikkoihin.

Jos mielii joko Antalyaan tai Alanyaan, kuten myös Belekiin, pitää mennä edullisella minibussilla (2 liiraa) Manavgatin dolmuş-asemalle [kartalla], josta lähtee busseja Alanyaan.

Manavgatissa on myös isojen bussien asema eli otogar [kartalla], jolta pääsee Antalyaan ja moneen muuhunkin paikkaan. Siirtyminen Siden pieneltä bussiasemalta Manavgatiin ei ole ainakaan vilkkaina aikoina miellyttävää tai nopeaa, sillä liikennettä on etenkin aamulla ja iltapäivällä valtavasti. Manavgatin pieneltä bussiasemalta voi siirtyä minibussilla isojen bussien asemalle, jolta pääsee vaikka Adanaan asti tai muuallekin, mutta matkan voi helposti tehdä myös taksilla, mikä on nopeampaa ja vaivattomampaa.

Taksikyydit ovat kahdelle ja sitä useammalle hengelle edullisia. Taksilla voi siirtyä paitsi Manavgatiin myös Antalyaan tai Alanyaan, kuten myös muihin paikkoihin. Turkissa taksit tekevät pitkiäkin matkoja, ja taksiasemilla on kyltissä kiinteitä hintoja, yleensä euroissa. Takseja on Siden ympäristössä esimerkiksi minibussiaseman ympäristössä.

Linja-autoasema Sidessä
Siden pieneltä bussiasemalta lähtee minibusseja (dolmuş) eri paikkoihin.

Siirtyminen lentoasemilta Sideen

Sidestä noin puolentoista tunnin matkan päässä on nykyään kaksi lentoasemaa, joista Antalyan lentoasema on suuri ja Alanyan lähellä oleva lentoasema pieni. Antalyasta on suurena paikkakuntana paremmat yhteydet Sideen kuin Alanyasta, jonka lähellä olevalle lentoasemalle laskeutuva joutuu käyttämään Sideen siirtymiseen enemmän aikaa ja energiaa kuin Antalyan lentoasemalle laskeutuva.

Antalyan lentoasemalta Sideen

Antalyan lentoasema [kartalla] sijaitsee melko lähellä kaupungin keskustaa. Sieltä on bussikuljetus (linja 600) Antalyan bussiasemalle (otogar), jolta voi sitten jatkaa raitiovaunulla kohti keskustaa.

Jos ei yhdistä lomaa Antalyassa oleskeluun, voi linja-autoasemalta siirtyä bussilla Sideen. Osa busseista pysähtyy Manavgatin suurella linja-autoasemalla, jolta voi vaikka taksilla tai sitten kahdella minibussikyydillä siirtyä Siden bussiasemalle.

Jos bussi ei pysähdy Manavgatissa, voi jäädä pois Siden tienhaarassa [kartalla], josta voi taksilla tai minibussilla siirtyä Siden vanhankaupungin viereen tai sen bussiasemalle, jolta on vartin kävelymatka tai ilmainen bussikuljetus Siden vanhaankaupunkiin. Tämä on edullisin ja eniten aikaa vievä tapa siirtyä lentoasemalta Sideen, ja siirtymiseen kuluu vähintään kolme tuntia mutta usein enemmänkin.

Tietoa siirtymisestä Antalyan lentoasemalta muualle julkisilla saa lentoaseman sivuilta.

Antalyan lentoasemalta voi hurauttaa taksilla suoraan Siden vanhankaupungin portille, jolta on helppo kävellä majapaikalle. Sellainen kyyti maksaa noin 60 euroa ja kestää noin puolitoista tuntia. Virallisen taksiyhtiön sivuilta voi katsella hintoja, ja Book Taxi Antalyasta voi tilata valmiiksi taksin.

Antalyan lentoasemalta on myös yksityiskyytejä Sideen, jolloin autoihin voi mahtua enemmän ihmisiä tai hinta voi olla parempi. Siirtymisaika on noin puolitoista tuntia, ja kuten taksillakin pääsee yksityiskyydillä kuten minibussilla tai henkilöautolla niin lähelle majapaikkaa kuin on mahdollista. Yksi mahdollisuus on Turkin rannikolla aktiivisesti toimiva Suntransfers. Toinen, joka maksaa edullisimmillaan 10 euroa, on Airport Transfers Side, ja Antalya Airport Transfer on sekin yksi mahdollisuus.

Alanyan lähellä olevalta lentoasemalta Sideen

Alanyasta on helpompi siirtyä Sideen kuin Antalyasta, mutta Alanyan lähellä olevalta Gazipaşa-lentoasemalta [kartalla] on hankalaa ja aikaa vievää siirtyä Sideen. Lentoasemalta on 40–50 minuutin matka Alanyaan, josta on puolentoista tunnin matka Sideen. Kaikkein helpointa julkisilla on siirtyä lentokenttäbussilla Alanyan basaarin tuntumaan, ja sen takana olevalta bussiasemalta voi siirtyä noin puolessatoissa tunnissa Manavgatiin. Manavgatin minibussiasemalta kulkee jatkuvasti busseja Siden pienelle bussiasemalle, jolta on ilmainen bussikuljetus Siden vanhankaupungin viereen.

Taksilla matka kestää lyhyemmän aikaa, luultavasti 2 ½–3 tuntia, ja matkan voi tehdä alle sadalla eurolla suuntaansa.

On olemassa myös yksityiskyytejä sekä Sideen että muualle, ja niitä voi katsoa esimerkiksi 724 Alanya Airport Transferistä.

Tietoa Alanyan lentoasemalta muualle siirtymiseen voi katsoa Pienestä matkaoppaasta.

Matkat ja matkustaminen Sideen tai lähiympäristöön

Side ja sen vieressä oleva Manavgat ovat suosittuja lomakohteita. Sidessä on vähemmän majapaikkoja kuin Manavgatissa, mutta Side on kaikin tavoin huomattavasti parempi paikka. Jos yöpyy Manavgatissa, joutuu sieltä aina siirtymään Sideen, eikä Manavgatista hyvistä yhteyksistä huolimatta pääse Antalyaan tai Alanyaan kuin vain noin puolessatoissa tunnissa suuntaansa. Sideen kuten myös Manavgatiin voi lähteä sekä omatoimisesti järjestetylle matkalle että matkatoimiston järjestämälle matkalle.

Rantaa
Side ja sen vieressä oleva Manavgat ovat suosittuja lomakohteita, mutta Side on niistä kaikin tavoin huomattavasti parempi paikka.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkailijan on paras lentää Antalyan lentoasemalle, ja sinne lentää parhaiten Finnair, joka myös lentää Alanyan lentoasemalle. Muut lentoyhtiöt eivät lennä suoraan Antalyaan tai Alanyaan. Tietoa siitä miten voi lentää Suomen ja Etelä-Turkin välillä voi katsoa myös Skyscanneristä.

Järjestetyt matkat

Järjestetylle matkalle lähtevän on hyvä kiinnittää erityistä huomiota siihen missä hotelli sijaitsee. Kaikkein paras on yöpyä Siden vanhassakaupungissa, jossa ovat kaikki palvelut ja parasta tunnelmaa.

Koko Turkin rannikko on täynnä monenmoisia resortteja, joilta on pitkä matka minnekään ja joista siirtyminen muualle on tehty kalliiksi ja hankalaksi, jotta lomailijat käyttäisivät mahdollisimman paljon hotellin palveluita.

Hotellin taso voi suuresti vaikuttaa matkan hintaan, ja ne jotka tyytyvät kahden tai kolmen tähden hotelliin lomailevat edullisemmin kuin luksusluokan hotelleissa yöpyvät.

Tjäreborg tekee matkoja Sideen. Erilaisia hotelleja on paljon, ja matkaan pääsee yleensä alkaen 400–500 eurolla per viikko.

Myös Aurinkomatkat, Turkin matkoihin erikoistunut Detur ja Apollomatkat tekevät matkoja Sideen.

Vanhankaupungin taloja lähellä satamaa
Kaikkein paras on katsoa hotelli, joka on vanhankaupungin mukavilla kaduilla.

Hotellit ja muut majapaikat

Jos lähtee lomaan Sideen, kannatta myös yöpyä Sidessä eikä esimerkiksi Manavgatissa tai missään muussa paikassa, joka on yli kilometrin matkan päässä Siden vanhastakaupungista. Kaikkein paras on katsoa hotelli, joka on vanhankaupungin mukavilla kaduilla, ja varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, jotta saa hinnaltaan ja sijainniltaan edullisen majapaikan.

Kohtuuhintainen ja pidetty majapaikka on monipuolinen Yildiz1 Motel. Muulloin kuin kaikkein vilkkaimpina aikoina huoneen saa 20–35 eurolla. Huoneiden joukossa on monenmoisia, ja ne ovat kaikki hyvin varusteltuja.

Sidemara sijaitsee sekin vanhassakaupungissa, ja myös sillä on monenmoisia huoneita, joista edullisimmat maksavat vain reilut 20 euroa. Hotellissa on myös perhehuone, johon mahtuu 5 henkilöä.

Suosittu, uima-altaalla varustettu Lale Park on myös hyvin monipuolinen hotelli, jossa on monenmoisia huoneita. Edullisimmat huoneet maksavat 30–40 euroa, ja hotellissa on paljon huoneita neljälle hengelle.

Side Kleopatra Beach Hotel on erityisen hyvä niille, jotka haluavat jatkuvasti olla rannalla. Hotellilla on oma ranta, huoneet ovat hyvin varusteltuja ja huoneen saa 40–70 eurolla.

Kaikki Booking.comin majapaikat Sidessä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti