Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taksi-hinnasto
Taksi on Alanyassa etenkin porukoille hyvä liikkumismuoto. Taksiasemien yhteydessä on kyltti, jossa on euroissa hinta suosittuihin kohteisiin.

Saapuminen Alanyaan ja liikkuminen Alanyassa ja sieltä muualle

Alanyan lähellä on nykyään oma lentoasema, eikä ole enää tarvetta käyttää Antalyan lentoasemaa. Joissain tapauksissa voi olla parempi lentää Antalyaan, mutta sitä kautta kannattaa kiertää vain niiden, jotka yöpyvät myös Antalyassa tai jossakin lähistöllä, kuten Belekissä tai Sidessä. Alanyan lentoasemalta ei ole kaikkein parhaita yhteyksiä Alanyaan, mutta sieltä pääsee tavalla tai toisella etenemään kohti Alanyan pääpaikkoja.

Alanyassa liikkuminen ei ole niin helppoa kuin voisi luulla, ja moni turvautuu siellä taksiin. Siellä kuitenkin on nykyään hyvä köysirata, joka vie linnakkeelle, ja tarvittaessa siellä voi liikkua bussilla. Jos haluaa siirtyä muihin lähistön paikkoihin, kuten Sideen, on Alanyan keskustassa bussiasema, jolta minibussit lähtevät moneen eri paikkaan. Jos mielii pidemmälle omatoimisesti, on Alanyan varsinainen linja-autoasema keskustan laitaosissa, ja sieltä pääsee bussilla Antalyan lisäksi moniin kaukaisiinkin paikkoihin.

Gazipaşan lentoasemalta Alanyaan ja muualle rannikolle

Gazipaşa on kaupunki noin 45 kilometrin päässä Alanyan keskustasta, ja 2010-luvulla sinne on ilmestynyt lentoasema, joka on mullistanut alueelle matkustamista. Antalyan lentoaseman ja Alanyan välinen ruljanssi, joka vei lomasta puoli päivää, on poistunut, ja Alanyaan on entistä helpompi ja mukavampi matkustaa niin omatoimisesti kuin pakettimatkan yhteydessäkin.

Gazipaşa - Alanya Havalimanı [kartalla] on pieni ja melko rauhallinen lentoasema, jolta on yhteyksiä etenkin Pegasus-lentoyhtiön koneilla Istanbuliin ja muiden yhtiöiden koneilla muualle Eurooppaan. Sieltä ei noin vain ole kovin helppo matkustaa Alanyaan, mutta siellä on useimpien lentojen jälkeen busseja, jotka kulkevat Alanyaan, ja sieltä on mahdollista erilaisia yksityiskyydeillä siirtyä Alanyaan. Jos Alanyaan matkustaa pakettimatkalle, on lentoasemalta kuljetus hotelleille, ja jos tarjotaan alle 40 euroa maksavia kyytejä Alanyan keskustaan, kannattaa sellainen ottaa. Alanyan keskustasta pääsee 30 eurolla lentoasemalle, taksiyhtiöitä on lukuisia eikä mihinkään vuorokaudenaikaan ole vaikea nopeasti löytää pääkadun tuntumasta tai muualtakaan taksia, joka tekee tämän reilun puoli tuntia kestävän matkan.

Havas-bussit ovat perinteinen kyyti lentoaseman ja keskustan välillä. Ne lähtevät kuitenkin vain Turkin sisäisten lentojen jälkeen, mutta niillä voi lähtiessä yrittää päästä lentoasemalle, mikä tosin ei ole kaikkein luotettavin tapa päästä sinne. Kun palaa lentoasemalle ja yrittää päästä tähän 20 liiraa maksavaan kyytiin, pitää mennä ravintola Derya Lokantasin edustalle [kartalla].

Varma tapa siirtyä lentoasemalta keskustaan on yksityiskyyti, ja sellaisen tarjoaa esimerkiksi 7/24 Alanya Airport Transfer, joka pitää varata vähintään 3 tuntia ennen koneen laskeutumista. Lähes identtinen palvelu on Alanya Airport Transfer.

Antalyan lentoasemalta Alanyaan

Enää ei ole mitään syytä laskeutua Antalyaan, mutta jos haluaa viettää aikaa Antalyassa tai Sidessä, voi sinne ensin lentää tai sitten lentää sieltä takaisin.

Antalyan lentoasema sijaitsee 110 kilometrin päässä Alanyasta, ja sieltä on reilun kahden ja ruuhkissa kolmen tunnin matka Alanyaan.

Sitä, että lentää Antalyaan ja siirtyy sieltä vielä saman päivän aikana Alanyaan, kannattaa ehdottomasti vältellä. Kaikkein paras on se, että joko mennessä tai tullessa yöpyy Antalyassa, jolloin matka ei ole yhtä rasittava. Turkin etelärannikolla ei kuitenkaan ole kaikkein yksinkertaisinta ja mukavinta siirtyä paikasta toiseen, sillä välimatkat ovat pitkiä ja matkanteko työlästä. Siirtyminen paikasta toiseen muuten kuin taksilla ei ole mahdollista öisin, ja yleensä myös iltaisin on vaikeuksia löytää minkäänlaisia julkisia yhteyksiä.

Kaikkein helpointa ja edullisinta on siirtyä lentoasemalta bussilla tai taksilla Antalyan bussiasemalle, jolta on busseja Alanyaan. Antalyan linja-autoasema [kartalla] sijaitsee paikassa, jonne pääsee raitiovaunulla, ja sinne menee myös minibusseja, mutta taksi vie sinne nopeasti ja tehokkaasti. Lentoasemalta pääsee linja-autoasemalle (otogar) bussilinjalla 600, mutta kyyti kestää tunnin. Antalyan linja-autoasemalta on busseja lähes tunneittain Alanyaan, hinta on alhainen (20 –30 liiraa) ja matkaan voi hyvin mennä 3 ½ tuntia. Linja-autoasemalla on kymmenien bussiyhtiöiden tiskit, ja sieltä on helppo löytää yhtiö, jonka bussi pian lähtee Alanyaan. Asemalla on hyvät palvelut, ja siellä voi syödä ennen bussiin nousemista. Bussien aikatauluja voi katsella Bus Ticket Linesta.

Antalyan lentoasemalla on aina takseja, jotka vievät vaikka Alanyaan asti, mutta tällaisella matkalle tulee hintaa usein ainakin 100 euroa suuntaansa.

Suntransfers kyydittää edelleenkin matkustajia Antalyan lentoasemalta Alanyaan. Se on edullisempi kyyti kuin taksi, mutta bussit eivät välttämättä kulje kovin hyvin matkustuskauden ulkopuolella.

Antalyan lentoasemalta voi vuokrata auton, mikä ei ole kovin suositeltavaa, ja siitä ja muusta siirtymiseen liittyvästä voi lukea lisää lentoaseman verkkosivuilta.

Alanyan linja-autoasemilta muualle kaupunkiin

Alanyan minibussi- eli dolmuş-asema [kartalla] sijaitsee basaarin takana, aivan sen paikan vieressä, jolla pidetään suuri perjantaitori. Sen tuntumassa on aina takseja, jotka vievät suhteellisen edullisesti mihin tahansa. Sieltä voi kävellä moneen paikkaan melko nopeasti, ja jos määränpää on kilometrin parin säteellä, voi sinne siirtyä kävellenkin. Alanyan minibussiasemalta pääsee hyvin esimerkiksi kohti Sideä mutta silloin pitää vaihtaa yhteyttä Manavgatissa.

Minibussiasema
Alanyan minibussi- eli dolmus-asema sijaitsee basaarin takana, aivan sen paikan vieressä, jolla pidetään suuri perjantaitori.

Jos haluaa Antalyaan tai johonkin toiseen suureen kaupunkiin, pitää mennä varsinaiselle linja-autoasemalle [kartalla]. Se ei ole suuri linja-autoasema ja yhteyksiä on rajallisesti, mutta parhaiten sieltä pääsee rannikon suurimpiin kaupunkeihin eli Antalyaan ja Adanaan. Siellä on aina takseja odottelemassa, eikä sieltä ole helppo kävellä oikein minnekään.

Liikkuminen Alanyassa

Kävely

Alanyan keskustassa on hyvä kävellä paikasta toiseen. Pääkadun, rannan ja ostoskeskusten välillä matkaa ei ole kovinkaan paljon, eikä kaupungin keskustassa tule vaikeuksia suunnata paikasta toiseen kävellen. Mikäli ei halua turvautua taksiin tai linja-autoon, kannattaa hotelli valita läheltä rantaa ja pääkatua.

Alanya on kasvanut viime vuosikymmenten aikana huomattavasti, ja mikäli hotelli ei sijaitse rannan tuntumassa, voi siellä joutua turvautumaan minibusseihin (dolmuş), joihin voi nousta mistä tahansa ja jotka jättävät reitin varrella mihin tahansa.

Julkiset liikennevälineet

Minibussit ovat tuttuja niille, jotka ovat Turkissa vierailleet, ja niiden käyttäminen on yksinkertaista ja edullista. Bussiin voi nousta mistä tahansa. Bussin voi pysäyttää nostamalla kätensä pystyyn, ja bussin pysähdyttyä annetaan kuljettajalle pyydetty raha (yleensä 2–4 liiraa). Kun haluaa reitin varrella nousta pois, ei tarvitse kuin kertoa tästä kuljettajalle englanniksi ja mennä kohti ovea. Busseissa on nykyään monitorit, jotka ilmoittavat, missä mennään ja missä on seuraava pysäkki. Näin dolmukseen noustessa on hyvä tietää, minkä pysäkin lähettyville haluaa. Busseihin mahtuu yleensä 12–15 henkeä kerrallaan, eivätkä paikalliset naiset mielellään istu miesten vieressä. Monilla reiteillä bussit kulkevat 10 minuutin välein, mutta linnakkeelle ne kulkevat tätä harvemmin.

Köysijuna
Alanyan köysijuna on uusi kulkumuoto Damlataş-rannan ja linnakkeen välillä.

Köysijuna

Alanya Teleferik eli Alanyan köysijuna on uusi kulkumuoto Damlataş-rannan ja linnakkeen välillä. Niitä kulkee jatkuvasti klo 22 tai klo 23 asti, mutta on hyvä pitää mielessä, että linna-alue suljetaan klo 19. Köysijunasta on hienot näkymät ja matka taittuu edestakaisin uskomattoman nopeasti. Millään muulla keinolla linnakkeelle ei juuri ole mieltä nousta, ja yhdensuuntainen matka (14 liiraa) maksaa lähes yhtä paljon kuin edestakainen (18 liiraa). Köysijunaa käytetään ahkerasti, ja alkuillasta ennen auringonlaskua eli noin klo 16–19 sinne on jonoa.

Taksi
Taksiasemia on runsaasti pääkadun (Atatürk Caddesi) varrella mutta niitä on myös rantakadulla ja monessa muussakin paikassa.

Taksi

Taksi on Alanyassa etenkin porukoille hyvä liikkumismuoto. Taksilla voi nopeasti kulkea paikasta toiseen päivät yöt, ja niillä tehdään Etelä-Turkissa päiväretkiäkin muihin rannikon kaupunkeihin. Jokaisen taksiaseman yhteydessä on kyltti, jossa on euroissa hinta suosittuihin kohteisiin. Taksilla voi siirtyä kauaskin, ja porukoille hinnat eivät ole korkeita. Euro on käypä maksuväline, ja hinnat ovat lähes poikkeuksetta euroissa.

Taksiasemia on runsaasti pääkadun (Atatürk Caddesi) varrella mutta niitä on myös rantakadulla ja monessa muussakin paikassa. Hotelli tai muu paikka voi aina nopeasti tilauttaa taksin, joten ongelmia sen saamisen kanssa ei ole luvassa.

Pyörän tai skootterin vuokraus

Alanya on paikka, jossa voi pyöräillä, mutta mitään kaikkein mukavinta ei se Alanyan keskustassa ole. Pyöränvuokrauspisteitä tulee kyllä vastaan, ja yksi paikka pääkadun varrella, josta saa pyörän tai muunkin menopelin alleen, on Martin Turkay.

Monipuolinen paikkka erilaisten kulkuneuvojen vuokraamiselle on Turkey Bike Rent, josta saa skoottereita ja moottoripyöriäkin vuokralle.

Auton vuokraus

Auton voi vuokrata Alanyasta, jossa toimivat esimerkiksi Force Rent, ja Gold.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti