Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Antal
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taksi parkissa kellotornilla
Kaikkein helpointa ja kenties kannattavintakin on siirtyä lentoasemalta muualle Antalyaan taksilla. Muita vaihtoehtoja ovat raitiovaunu ja linja-auto.

Saapuminen Antalyaan ja liikkuminen siellä paikasta toiseen

Antalyan lentoasema on melko lähellä keskustaa, ja sieltä on helppoa ja edullista siirtyä nopeasti Antalyan keskustaan tai muualle kaupunkiin. Jos Antalyaan saapuu päiväretkelle muualta rannikolta tai siirtyy sinne linja-autolla muualta Turkista, on linja-autoasema raitiovaunulinjan matkan varrella eikä taksimatka asemalta muualle maksa montaa euroa.

Antalyan keskustassa on mukava kävellä. Pidempiä matkoja varten entistäkin parempi raitiovaunuverkosto on kätevä, ja myös busseilla pääsee hyvin etenkin Lara-rannan ja Antalyan keskustan välin. Käytännössä kuitenkin monet lomalaiset hyppäävät taksiin, sillä sellaisella liikkuminen on kahdelle tai sitä useammalle henkilölle erittäin edullista.

Saapuminen Antalyaan ja siirtyminen asemilta muualle kaupunkiin

Suomesta tietenkin saavutaan Antalyaa lentäen, ja lentoasemalta on helppo siirtyä muualle kaupunkiin.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Antalyan lentoasema [kartalla] sijaitsee 15 kilometrin päässä keskustasta. Nopeimmillaan, taksilla silloin kun ei ole ruuhkia, matka taittuu 25 minuutissa mutta siihen voi mennä 40 minuuttiakin. Bussilla tai raitiovaunulla matka kestää pidempään mutta maksaa vähemmän. Taksi lentoasemalta keskustaan maksaa noin 60 liiraa, mutta bussilla tai raitiovaunulla pääsee neljällä liiralla.

Taksi

Kaikkein helpointa ja kenties kannattavintakin on siirtyä lentoasemalta muualle Antalyaan taksilla. Virallisen taksiyhtiön sivuilta voi katsella hintoja, ja Book Taxi Antalyasta voi tilata valmiiksi taksin.

Raitiovaunu

Nykyään lentoaseman ja keskustan väliä kulkee raitiovaunu (linja T1A), johon on edulliset liput (4 liiraa). Ne ostetaan kioskilta, joka on pysäkillä, ja mahdollisia pysäkkejä on kaksi: toinen kotimaisten lentojen terminaalin lähellä ja toinen ulkomailta tulevien lentojen terminaalin lähellä.

Linja-auto

Lentoasemalta on bussikuljetus (linja 600) Antalyan linja-autoasemalle (otogar), jolta voi sitten jatkaa raitiovaunulla kohti keskustaa. Bussikyyti on kuitenkin hyvä vain niille, jotka haluavat säästää pari euroa tai jotka haluavat heti siirtyä Antalyasta linja-autolla muualle.

Lisää aiheesta:

Tietoa siirtymisestä Antalyan lentoasemalta muualle julkisilla saa lentoaseman sivuilta.

Linja-autolla Antalyaan ja asemalta muualle kaupunkiin

Linja-auto on paljon käytetty liikenneväline Turkissa, ja useimmat matkat tehdään siellä suurilla, hyvätasoisilla busseilla, joilla on mukava matkustaa. Bussiasemat (otogar) sijaitsevat yleensä kaukana keskustasta, ja niiltä voi usein siirtyä yhtiöiden omilla ilmaisilla minibussikuljetuksilla (servis) keskustaan. Harvalla bussiyhtiöllä kuitenkaan on ilmaista bussikuljetusta Antalyassa, ja matka muualle kaupunkiin on paras tehdä raitiovaunulla tai taksilla.

Raitiovaunulinja kulkee linja-autoaseman ohitse, mutta matkaa asemalta pysäkille on melkoisesti. Sitä tosin nopeuttavat erilaiset rullaportaat ja käytävät, mutta aikaa pysäkille siirtymiseen kannattaa varata 10–15 minuuttia. Lipun raitiovaunuun saa pysäkillä olevasta kojusta. Liput ovat edullisia, ja niitä voi paperilipulle hankkia yhden tai useamman. Linja T1B kulkee kohti ydintä ohi MarkAntalya-ostoskeskuksen pysäkin (Muratpaşa), ja sillä on toinen kätevä pysäkki (İsmetpaşa) [kartalla] vanhankaupungin kulmauksen vieressä. Jos majapaikka on alle kilometrin päässä jommaltakummalta pysäkiltä, on raitiovaunulinja varteenotettava kyyti keskustaan, mutta sillä matkustaminen on jonkin verran hidasta ja matka kestää kauemman kuin luulisi.

Keltaisia takseja on aina Antalyan bussiasemalla odottelemassa. Matka keskustaan on edullinen, ja ytimeen pääsee 30–50 liiralla. Kuskit ovat rehellisiä, tuntevat kaupungin ja puhuvat yleensä ainakin vähän englantia.

Antalyan linja-autoasema on melko suuri, ja sieltä lähtee busseja kaikkiin maan kolkkiin. Busseja etelärannikon kaupunkien välillä liikkuu yleensä tunnin välein, ja esimerkiksi Alanyaan bussit menevät suuren osan ajasta tunnin välein, matka maksaa 15–20 liiraa ja kestää 3 tuntia.

Yksi suuri yhtiö, joka kulkee lähes kaikkialle ja jolla on englanninkielinen verkkosivu, on Metro. Sivusto, jolta voi katsella muidenkin yhtiöiden tarjontaa, on Bus Ticket Line.

Kävelijä
Antalyan pääpaikat ovat pienellä alueella, ja valtaosa matkoista kävellään.

Liikkuminen paikasta toiseen

Vaikka Antalya on kehittynyt miljoonakaupungiksi, ovat sen pääpaikat pienellä alueella. Valtaosa matkoista kävellään, monet haluavat matkustaa vanhanaikaisella raitiovaunulla, taksit ovat suosittuja ja myös uudet raitiovaunut, jotka kulkevat sekä lento- että linja-autoasemalle, ovat käteviä liikennevälineitä. Bussejakin on, ja niillä pääsee parhaiten siirtymään Lara-rannalle.

Kävely

Vanhaankaupunkiin tai sen lähelle majoittuvan ei tarvitse loputtomasti vaeltaa paikasta toiseen, mutta jos ei halua kävellä mäkiä ylös ja alas, majapaikkaa ei kannata varata läheltä Antalyan vanhankaupungin satamaa. Jos haluaa kävellä kaikkialle ja olla kaiken ytimessä, kannattaa joko majoittua vanhaankaupunkiin lähelle kellotornia tai Hadrianiuksen porttia tai sitten aivan vanhankaupungin vieressä oleviin kortteleihin. Vanhastakaupungista on MarkAntalya-ostoskeskukselle aivan siedettävä kävelymatka, mutta Konyaalti-rannalle on melko pitkä matka, vaikka se ei kartalla siltä vaikuta. Myös Lara-ranta näyttää joidenkin karttojen mukaan olevan lähellä keskustaa, mutta sinne on aivan toivottoman pitkä kävelymatka.

Jos vanhaankaupunkiin (Kaleiçi) haluaa tutustua kunnolla, kannattaa ottaa hyväksi todetut kävelykengät tai sandaalit matkaan mukaan. Siellä on mäkiä, portaita ja mukulakivikatuja, joten jalkineiden on oltava hyvät.

Julkiset liikennevälineet

Vanhanaikaiset raitiovaunut, uudenmalliset raitiovaunut ja bussit ovat Antalyan julkisisia liikennevälineitä. Niistä eniten käyttöä on raitiovaunuille, mutta Lara-rannalla olevat käyttävät luultavasti myös linja-autoa.

Vanhanaikainen raitiovaunu
Näkyvimmät liikennevälineet, jotka eniten kiinnostavat turisteja, ovat vanhanaikaiset raitiovaunut.

Vanhanaikaiset raitiovaunut

Näkyvimmät liikennevälineet, jotka eniten kiinnostavat turisteja, ovat vanhanaikaiset raitiovaunut, joiden pääpysäkki on vanhankaupungin kellotornin vieressä [kartalla]. Myös Hadrianiuksen portin lähellä on toinen kätevä pysäkki, jolta voi siirtyä kohti Atatürk-taloa.

T2-linja kulkee Konyaalti-rannalta [kartalla], jolla sijaitsee kaikenlaisia vierailupaikkoja, ohi vanhankaupungin. Se kääntyy kohti merta, kulkee pitkin Atatürk-bulevardia ja rantakadulle, joka ei turistin näkökulmasta johda oikein mihinkään. Linjalla voi hurauttaa aina halleille asti, mutta niiden ympäristössä ei ole paljon mitään. Tällä suunnalla raitiovaunusta kannattaa jäädä pois Atatürk-talon [kartalla] ympäristössä tai ei ainakaan edetä siitä paljon kauemmas. Tämän rantakadun varrella ja lähellä on melkoinen määrä majapaikkoja, ja tämä onkin hyvä tienoo viettää yönsä. Täälläpäin on myös melkoinen määrä kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Raitiovaunuun käyvät samat liput kuin uudenmallisiin raitiovaunuihin, ja jos on ostanut Antalya Kart-kortin, jolla on matkoja tai arvoa, voi sitä käyttää. Raitiovaunusta voi ostaa lipun, mutta se on kalliimpi kuin etukäteen ostettu lippu. Raitiovaunut eivät kulje kovin usein, ja kannattaa varmistaa, että on menossa oikeaan suuntaan.

Uudet raitiovaunut

Uudentyyliset raitiovaunut kulkevat pidempiä matkoja kuin vanhat, ja ne ovat suosittuja lähinnä paikallisten keskuudessa. Kunkin pysäkin yhteydessä on lippupiste, josta voi ostaa yhden tai useamman lipun. Paperikortille tai Antalya Kart-kortille voi ladata arvoa tai matkoja, jolloin ne tulevat normaaleja matkoja edullisemmiksi. Liikkuminen on halpaa, ja 2–4 liiralla voi matkustaa minne tahansa. Uusiin raitiovaunuihin kannattaa nousta lähinnä niiden, joiden majapaikka on niiden kahden linjan (T1A ja T1B) varrella. Myös ne, jotka ovat menossa linja-auto- tai lentoasemalle, voivat käyttää raitiovaunua, mutta matkoihin kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin taksilla matkustavalta.

Keskeinen pysäkki, jolta pääsee minne tahansa on İsmetpaşa [kartalla], ja MarkAntalya-ostoskeskuksen edustalla on toinen keskeinen pysäkki. Molemmilta pysäkeiltä pääsee sekä linja-auto- että lentoasemille, jotka ovat eri suunnilla.

Bussit

Antalyassa liikkuu paljon niin pieniä kuin suuriakin busseja. Niillä voi mennä esimerkiksi Cumhuriyet-kadun varrelta olevilta aukiolta [kartalla] Konyaalty-rannalle, mutta jos palaa rannnalta bussilla kaupunkiin, kannattaa jäädä pois nimenomaan aukiolla, sillä bussit kaartavat seuraavasta kadunkulmasta kohti sisämaata.

Lara-rannalta [kartalla], jonka pitkä pääkatu on Lara Caddesi, kulkee paljon busseja Antalyaan. Matkaa on kuitenkin melkoisesti, ja nopeimmillaan matkan voi hoitaa linjoilla KL08 ja LF10 noin 50 minuutissa. Tietoa muista linjoista saa Moovitappista. Joiltain Lara-rannan hotelleilta on kuljetuksia keskustaan, ja taksit kulkevat matkan nopeammin, mutta Lara-rannalle majoittuva tuskin käy Antalyassa kovin montaa kertaa.

Taksi odottaa asiakasta
Takseja on Antalyassa kaikkialla, ne ovat keltaisia, kuskit ovat kielitaitoisia ja taksit tekevät pitkiäkin matkoja.

Taksi

Takseja on Antalyassa kaikkialla, ne ovat keltaisia, kuskit ovat kielitaitoisia ja taksit tekevät pitkiäkin matkoja. Kiinteät hinnat näytetään euroissa tai liiroissa jokaisella taksiasemalla, ja taksit voivat viedä vaikka Fethiyeen tai Marmarikseen asti. Lyhyet matkat ovat edullisia, eivätkä pitkätkään ole kovin kalliita, ja etenkin 2–4 hengen porukoille taksi on suositeltava liikenneväline etenkin reiteillä, joita pitkin raitiovaunut eivät kulje tai Lara-rannalle.

Pyöräily

Antalyan keskusta ei ole missään mielessä hyvä paikka pyöräillä, eikä Antalyassa monikaan ajele pyörällä. Jos hotelli on syrjässä, esimerkiksi Lara-rannalla, voi siellä hyvin vuokrata pyörän ja tutkia tienoita. Yksi hyvä suunta on Lara-rannalta kohti Kemeriä.

Pyöräillä voi Antalyan ympäristössä, mutta se on lähinnä alan kokeneiden harrastajien puuhaa. Antalyassa on hyvin kuuma kesäkuun loppupuolelta syyskuun loppupuolelle, jolloin pyöräillä ei kannata ainakaan keskipäivällä. Yksi hyvä reitti pyöräillä Antalyassa on vanhankaupungin edustalta Konyaalti-rannalle, jonka ympäristössä on kaikenlaista. Toinen mahdollisuus on lähteä kohti Lara-rantaa, joka on toisessa ilmansuunnassa ja jonne on paljon pidempi matka.

Vanhankaupungin kellotornin vieressä, sen ja Migros-valintamyymälän välimaastossa, on vuokraamo [kartalla] Gaye Rent a Car, josta nimestä huolimatta saa parhaiten vuokralle pyörän. Siellä vuokrataan myös autoja ja skoottereita, ja annetaan tietoa erilaisista reiteistä.

Larassa on pyörien vuokrauspiste Zeren Souvenir -kaupan [kartalla] ympäristössä. Lara-rannalla yöpyvät voivat myös kysyä hotellista pyörien vuokraamisesta.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Antalyan keskustassa ei ole kannattavaa ajella autolla, ja yksityisautoilua on monin tavoin keskustassa rajoitettu. Keskustan uudella puolella on paljon liikennettä, mutta kaikkien sääntöjen ja reittien opettelu ja omaksuminen voivat viedä koko loman. Antalya ei oikeastaan ole paikka, jossa autoiltaisiin, pyöräiltäisiin tai ajettaisiin skootterilla, ja sellaiset paikat kuin Side ja Alanya ovat parempia niille, jotka haluavat liikkua muuten kuin kävellen, julkisin liikennevälinein tai taksilla. Antalyasta ei myöskään ole kannattavaa lähteä autoilemaan kohti Sideä tai Alanyaa, sillä rantatie on erittäin vilkas ja sillä liikkuminen ja oikeiden liittymien löytäminen vaativat paikallistuntemusta.

Jos kaikesta huolimatta haluaa vuokrata Antalyassa auton, saa lentoasemalta auton vuokralle. Myös muulta kaupungista voi vuokrata auton, ja Antalya Rent a Car on toinen sivusto, jonka avulla voi vuokrata auton Antalyasta tai lähiympäristöstä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti