Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Belek
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Maustekauppa Belekissä
Makeiset, pähkinät, kuivatut hedelmät ja mausteet ovat hyviä ostoksia Etelä-Turkissa.

Valuutta, ostokset, ruokailu ja illanvietto Belekissä

Valuutta, rahanvaihto ja pankkiautomaatit

Turkissa käytetään liiraa (TRY), jonka arvo kannattaa katsoa XE:stä. Turkin liiran arvo on heittelehtinyt viime vuosina, mutta Turkissa liirahinnat vaihtelevat jonkin verran sen mukaan kuinka heikko tai vahva liira on. Yhtä kaikki silloin kun liira on enemmän kuin 4–5 yhtä euroa kohti on lähes kaikki hyvin edullista.

Belekissä ja etenkin sen hotelleissa ovat eurohinnat yleisiä. Belekin keskustassa ja Antalyassa hinnat ovat sekä euroissa että liiroissa, mutta liirahinnat ovat ostajalle edullisempia. Vaikka liiroille ei niin tulisi käyttöä ja maksukortit käyvät yleisesti, kannattaa liiroja pitää taskussa etenkin jos suuntaa Belekin keskustaan tai Antalyaan.

Belekin monissa hotelleissa ei käytetä käteistä tai korttia ollenkaan, vaan kaikki ruoat ja juomat laitetaan piikkiin, joka maksetaan matkan päätteeksi. On selvä asia, että tällä tavalla rahaa kuluu käteismaksua enemmän, ja aina on mahdollista maksaa kaikki saman tien eikä jättää maksua myöhemmäksi.

Liiroja voi nostaa automaateista, joita on Antalyan lentoasemalla ja Belekin keskustassa. Myös hotelleissa on automaatteja, mutta niiden käyttäminen voi tulla hintavammaksi kuin pankkien automaattien. Kaikkein järkevintä on vaihtaa euroja liiroiksi, mikä käy päinsä hotelleissakin, ja paras vaihtokurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Ostokset

Belekissä ei ole mitään erityisen hyviä ostospaikkoja, mutta Belekin keskustassa on kauppoja moneen lähtöön. Täällä myös tungettelevat kauppiaat "Yes please" -tyylisine kommentteineen ovat tavallisia. Kaupan on kansainvälistä ja turkkilaista tavaraa vaatteista erilaisiin koristeisiin, juomaa ja elintarviketta.

Sellaiset hyvät elintarvikkeet kuin paikalliset makeiset (Turkish delights), makeiset, pähkinät, kuivatut hedelmät ja mausteet ovat hyviä ostoksia Etelä-Turkissa. Alkoholijuomat ovat muihin hintoihin verrattuna aika kalliita, mutta Antalyan lentokentän tax free -myymälästä kannattaa jo tullessa ostaa huoneeseen pullo terävää. Alkoholijuomista anisviina raki, jota yleensä juodaan veden kanssa ja joka on varsin petollista, on ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Halvimpia alkoholijuomia ovat paikalliset viinit, joita kaupasta voi saada litran noin neljällä eurolla. Tupakkatuotteet ovat edullisia silloin kun liira on heikko, ja askit maksavat 9–15 liiraa.

Jos haluaa kunnolla ostoksille, kannattaa ainakin kerran loman aikana käydä noin 40 kilometrin päässä Antalyassa ostoksilla. Siellä on kaupan aitoja turkkilaisia mattoja, jotka Turkissa tunnetusti ovat hyviä ostoksia. Siellä on tarjolla kaikenlaista sellaista mitä Turkista kannattaa ostaa, ja ostospaikkoja on paljon kaupungin pääpaikoilla, kellotornin tuntumassa.

Ruokailu ja ravintolat

Belekin hotelleissa on erinomaisia ravintoloita, jotka tarjoavat kaikkialta maailmasta peräisin olevia ruokia. Eri hotellien eri ravintolat poikkeavat toisistaan melkoisesti, mutta tyypillisiä niille ovat kalliit hinnat ja luksusluokan ote palveluun ja ruokiin.

Adana-kebabia
Jos haluaa maistella turkkilaisia ruokia, ovat kebabit aina hyviä, ja sellaiset annokset kuin Iskender ja Adana ovat kebab-aterioiden parhaimmistoa.

Valtaosa lomailijoista syö ateriansa omassa hotellissa, mutta myös muiden hotellien tarjontaa on tapana käydä kokeilemassa. Erityisen hyvässä maineessa täällä ovat Adam & Eve -hotellin ravintolat. Samassa hotellissa voi myös käydä kylpylässä, jonka tarjonta on korkeatasoista ja monipuolista.

Belekin keskustassa on erilaisia ravintoloita. Ruokien hinnat ovat edullisempia kuin hotelleissa ja tarjonta vähemmän korkeatasoista. Ravintoloissa on kansainvälinen meininki niin ruokien kuin asiakaskunnankin puolesta, ja paikalliset tarjoilijat ovat kielitaitoisia ja ystävällisiä.

Jos haluaa maistella turkkilaisia ruokia, ovat kebabit aina hyviä, ja sellaiset annokset kuin Iskender ja Adana ovat kebab-aterioiden parhaimmistoa. Ruokajuomaksi voi ottaa paikallisen jogurttijuoman eli ayranin, jos sitä on tarjolla. Belekin keskustassa tarjoillaan alkoholia varsin vapaasti, eikä siellä tule vastaan joistain muista Turkin osista tuttuja vaikeuksia alkoholin saamisen kanssa esimerkiksi tietyistä ravintoloista tai tiettyyn kellonaikaan.

Jos haluaa syömään autenttisia turkkilaisia ruokia ja muutenkin päästä vähän erilaisiin ravintoloihin ja suurempaan kaupunkiin, on Antalya hyvä vierailupaikka.

Yöelämä

Turkkilainen Efes on noin viiden prosentin vahvuista ja melko tasokasta lager-tyylistä olutta. Turkissa valmistettu Tuborg on saman vahvuista ja tasokasta, mutta ulkomaiset oluet ovat huomattavasti kalliimpia.

Belekin keskustasta saa oluen 2–3 eurolla, mutta viinat ja viinit ovat kalliita. Etenkin ulkomaiset tuontiviinat ovat hinnoissaan, eikä turkkilainen rakikaan ole kovin edullista. Tasokas mutta kohtuuhintainen anisviina on Yeni Raki, jolla on kaupoissa kiinteä hinta ja joka on baareissa ja ravintoloissa hinnoiteltu maltillisesti.

Belekin hotelleissa on hyvät baarit, joissa voi istua iltaa golfaamisen ja auringonoton päätteeksi, ja kaikki toimii leppoisasti ja vaivattomasti. Valtaosa Belekiin suuntaavista on perheitä ja tänne harrastamaan tulleita, joten mitään suuria juominkeja täällä ei yleensä nähdä. Tavallista on, että huoneen parvekkeella otetaan illalla jotakin, ja se on aivan hyvä tapa viettää Belekissä iltaa.

Enemmän baarimeininkiä on Belekin keskustassa, jonne voi mennä taksilla muutamassa minuutissa. Siellä on paljon baareja, joilla on terassit, ja illan aikana siellä on hyvä käydä myös syömässä ja ostoksilla. Jos haluaa kunnolla vaihtaa vapaalle suuressa turkkilaisessa kaupungissa, on Antalya siihen hyvä vaihtoehto noin 40 kilometrin päässä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, Belekin lähistön vierailupaikat, matkat ja majapaikat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti