Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Antal
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nevez vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungissa (Kaleiçi) on paljon katuja, joilla on normaalia parempia liikkeitä. Esimerkiksi lähellä Hadrianiuksen porttia sijaitsee Nevez, joka on todellinen keräilijän paratiisi.

Ostokset ja ostospaikat

Antalya on hyvä kaupunki lähteä ostoksille kaikkialta Turkin etelärannikolta, ja siellä on enemmän valinnanvaraa ja parempia tuotteita kuin missään muualla Etelä-Turkissa. Parhaat ostospaikat ovat vanhassakaupungissa ja sen liepeillä, eikä syytä lähteä ostosten takia ydintä pidemmälle ole. Erilaisia ruokakauppoja on valintamyymälöistä kioskeihin monessa paikassa, ja hintataso on erittäin maltillinen. Turkissa hyviä ostoksia ovat perinteiset käsityöt, matot, koristeet ja herkut, ja kauppaa Turkissa normaalisti tehdään liiroilla mutta monessa paikassa voi maksaa myös euroilla.

Parhaat ostosseudut

Antalyan parhaat ostostienoot ovat vanhakaupunki ja sitä ympäröivät korttelit.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa (Kaleiçi) on paljon katuja, joilla on normaalia parempia liikkeitä, ja yksi niistä on Hadrianiuksen portin tienoolta kohti merenrantaa kulkeva Hesapçı sokak [kartalla]. Sen varrella on esimerkiksi mattokauppa Halihan RugsHalihan Rugs, jossa on monipuoliset valikoimat ja muitakin tyypillisiä tuliaisia. Toinen normaalia mielenkiintoisempi liike on NevezNevez, joka on samassa kortteleissa, lähellä Hadrianiuksen porttia. Siellä on vanhaa tavaraa laidasta laitaan, ja se on todellinen keräilijän paratiisi.

Toinen normaalia parempi ostoskatu on Paşa Cami sokak [kartalla], jolla sijaitsee yksi kaupungin kuuluisimmista mattokaupoista, Orient BasarOrient Basar. Sen varrella on paljon muitakin liikkeitä, ja kuten muualtakin vanhastakaupungista sen varrelta saa juuri tyypillisiä turkkilaisia tuotteita, tuliaisia ja matkamuistoja.

Vanhassakaupungissa on paljon liikkeitä kaikilla kaduilla, joilla turistien oletetaan liikkuvan. Lähellä satamaa olevilla kaduilla on paljon kauppoja, ja kahdella kellotorniltakellotorni vanhassakaupungissa [kartalla] lähtevällä kadulla on normaalia enemmän kauppoja. Ne johtavat kohti satama-aluetta, ja niistä suoraan alas lähtevä Uzun Çarşı sokak on parempi ostoskatu kuin mutkan muodostava İzmirli Ali Efendi sokak.

Basaarialue, Keskustan uudet osat
Kellotornin edessä olevalta basaarialueelta ja sen ohi kulkevalta kadulta voi ostaa lähes mitä tahansa.

Keskustan uudet osat

Kellotornin vieressä ovat kaupungin parhaat ostospaikat, ja sekä sen edessä olevalta basaarialueelta [kartalla] että sen ohi kulkevalta kadulta voi ostaa lähes mitä tahansa. Basaarialueet ovat laajoja, basaareilla on eri nimiä ja ne ovat sokkeloisia, ja ne ovat erinomaisia tutustumispaikkoja silloin kun on huono ilma tai keskipäivän aurinko porottaa liian kuumana. Monien tuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä osa elektroniikkatuotteista on krääsää ja monet merkkituotteet ovat piraattituotteita. Kaikkein turvallisinta on pysytellä turkkilaisissa tuotteissa, jotka vaatteista leluihin, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkatuotteisiin ovat erinomaisia.

Atatürk Caddesi
Atatürk Caddesi on miellyttävä puistobulevardi, jolla on monenmoisia liikkeitä.

Vanhankaupungin ja basaarin välistä kulkeva katu (Cumhuriyet Caddesi), jolla raitiovaunutkin kulkevat, on kenties kaupungin paras ostoskatu. Sillä on kaikenlaista apteekkituotteista kosmetiikkaliikkeisiin, meikkikauppoihin, elintarvikeliikkeisiin, koruliikkeisiin ja moniin muihin liikkeisiin. Sen varrella oleva vanha kylpylärakennuskylpylärakennus on tutustumisen arvoinen liike, jossa on korkeatasoisia tuotteita.

Cumhuriyetin poikkikatu, jota pitkin raitiovaunut myös kulkevat, on molempiin suuntiin lähdettäessä hyvä ostoskatu. Jos lähtee seuraamaan sitä kohti Hadrianiuksen porttia, on kadulla nimellään Atatürk Caddesi, ja tämä miellyttävä puistobulevardi on katu, jolla on monenmoisia liikkeitä. Jos lähtee seuraamaan katua vanhastakaupungista poispäin, on sen nimi İsmet Paşa Caddesi. Mitä pidemmälle katua kulkee, sen arkisemmiksi tuotteet tulevat, ja nämä ovat jo tienoita, joilla paikallisetkin tekevät ostoksia. Jos seuraa raitiovaunukiskoja tai kulkee raitiovaunulla seuraavalle pysäkille, saapuu jo alueille, joilla on lähes yksinomaan paikallisten suosiota nauttivia liikkeitä ja kaupungin paras ostoskeskus, MarkAntalya.

Jos jatkaa ohi ostoskeskuksen katua (Şarampol Caddesi) [kartalla], jota pitkin kulkevat raitiovaunut lopulta menevät linja-autoasemalle (otogar), on yksillä parhailla autenttisimmilla Turkin rannikon ostosalueilla. Etenkin iltaisin, kun on pimeää ja päivän kovin kuumuus on irrottanut otettaan, nämä ovat eläväisiä kortteleita. Niissä on paljon erilaisia liikkeitä, mutta erityisen paljon täältä löytyy herkkuja, elintarvikkeita ja kaikenlaisia arkisia tuotteita myyviä liikkeitä. Kadun varrella on myös muutama koruliike, ja ne, jotka haluavat tehdä ostoksia parhain mahdollisin hinnoin, lähtevät näille kulmille vertailemaan hintoja ja valikoimia.

Ostoskeskukset

Yhden raitiovaunupysäkin tai 5–10 minuutin kävelymatkan päässä vanhankaupungin kulmauksesta sijaitseva MarkAntalya [kartalla] on yksi Antalyan uusia vetonauloja. Vaikka siellä ja sen ympäristössä pyörii paljon ulkomaalaisia, on tämä jo enemmänkin paikallisten huvittelu- ja ostiskelualuetta, jolla on jonkin verran aitoa turkkilaista tunnelmaa. Koko aukio on melko miellyttävä paikka, ja sen ympäristössä on paljon erilaisia ravintoloita, joissa voi syödä monenmoisia ruokia. Ostoskeskuksen yhteydessä on Migros-valintamyymälä, ja ostoskeskus on avoinna päivittäin klo 10 – 22.

Elintarvikeostoksilla: valintamyymälät ja erikoisliikkeet

Antalyassa on sekä vanhassakaupungissa että sen lähellä olevissa kaupungin uusissa osissa valtava määrä erilaisia elintarvikeliikkeitä. Etenkin kioskeja on melkoinen määrä, mutta huomionarvoinen seikka on se, että monet niistä menevät kiinni jo melko aikaisin, klo 19–21. Monet niistä myyvät alkoholia, mutta eivät kaikki, ja alkoholin hinta vaihtelee liikkeestä toiseen.

Jos haluaa tehdä ostoksia oikeassa valintamyymälässä, on Migros-ketju yleisin. Sillä on sekä suuria että pieniä valintamyymälöitä, joiden nimi on Migros Jet, ja tällainen pienehkö valintamyymälä [kartalla] on vanhassakaupungissa, kellotornin takana (avoinna klo 9–22).

Lähellä vanhaakaupunkia on merkittävällä kadulla (Recep Peker caddesi) [kartalla], jolla on muitakin liikkeitä, kaksi valintamyymälää, Migros ja Turkin toisen suuren ketjun edustaja, Sok. Ne ovat molemmat avoinna klo 9–22.

Erilaisia erikoisliikkeitä, joista saa herkkuja, pähkinöitä, viinejä ja muuta vastaavaa, on kaikkialla. Antalyan keskustan uusissa osissa on etenkin MarkAntalyassa että sen lähellä luomuelintarvikkeita myyviä puoteja, ja kauppoja, joista saa vain tiettyjä tuotteita, tulee vastaan sekä vanhassakaupungissa että uusissa osissa.

Turkissa on laki, jonka mukaan kaupat tai kioskit eivät saa myydä alkoholijuomia klo 22–06 välisenä aikana.

Mattokauppa Halihan Rugs
Tyypillisiin ostoksiin kuuluvat itämaiset matot, antiikki, keräilytavara ja käsityöt laidasta laitaan.

Mitä Antalyasta kannattaa ostaa?

Antalyasta kannattaa ostaa tuotteita, jotka ovat muuallakin Turkissa hyviä ostoksia. Tyypillisiin ostoksiin kuuluvat itämaiset matot, antiikki, keräilytavara, käsityöt laidasta laitaan, Turkki- ja Antalya-aiheiset koristeet, taide, erilaiset tekstiilit, etenkin oliivista mutta myös avokadosta ja muista luonnontuotteista valmistetut rasvat ja myös erilaiset herkut. Turkkilaiset makeiset (Lokum, Turkish delights) ovat huippuluokkaa, ja niitä on monenmoisia.

Teetä myynnissä
Antalyasta saa myös mausteita, teetä ja kaikenlaista muuta sellaista mistä kotimaassa voi vain haaveilla.

Kaikenlaiset hienot tuotteet nahkatuotteista kelloihin, koruihin, kultaan ja hienoihin vaatteisiin ovat hyviä ostoksia. Hajuvedet, saippuat ja muut vastaavanlaiset tuotteet ovat hyviä, jos ne ovat turkkilaista tai arabialaista alkuperää. Antalyasta saa myös mausteita, teetä ja kaikenlaista muuta sellaista mistä kotimaassa voi vain haaveilla. Paikalliset suklaat ja monet muut herkut ovat nekin hyviä, ja myös kuivatut hedelmät, pähkinät ja muut luonnolliset herkut ovat erinomaisia sekä paikan päällä popsittaviksi että kotiin tuotaviksi.

Kaikkein paras on olla ostamatta tunnettujen merkkien tuotteita vaatteista hajuvesiin, silmälaseihin, aurinkolaseihin ja muihin tuotteisiin. Ne ovat yleensä piraattituotteita, ja esimerkiksi piraattivaatteissa on vaarallisia kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa elinikäisiä vaivoja. Jos tunnettu hajuvesimerkki maksaa pari kolme euroa tai Louis Vuittonin laukku 10–20 euroa, on selvää että se ei ole aito ja heikkoa tasoa. Turkissa on erinomaisia tuotteita laidasta laitaan, ja vaikka monikaan ei ole maailmankuulu, ovat ne aivan yhtä hyviä elleivät parempia kuin kaikkein mainostetuimpien brändien tuotteet.

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan Antalya on erittäin edullinen kaupunki. Siellä voi syödä, juoda ja tehdä ostoksia murto-osalla siitä mihin kotimaassa on totuttu. Liikkuminen niin kaupunkien välillä kuin niiden sisälläkin on edullista, ja taksilla pääsee muutamalla eurolla monta kilometriä. Kalliitakin tuotteita on, ja esimerkiksi matoista ja muista suosituista tuliaisostoksista voidaan pyytää ylihintaa. Yksityisissä liikkeissä kuten mattokaupoissa hinnoista voi neuvotella, ja vanhaakaupunkia kannattaa kierrellä ja katsella eri kauppojen tarjontaa ja hintatasoa.

Liike vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungissa on eniten liikkeitä avoinna myös iltaisin, ja turistikauden aikana siellä voi melko myöhäänkin tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia..

Monet tuotteet ovat edullisempia ja tasoltaan parempia uusissa osissa kuin yksinomaan turistien kansoittamassa vanhassakaupungissa. Vanhassakaupungissa on lipeviä myyjiä, ja sieltä on mukava ostella kaikenlaista, mutta ainakin pidempään kuin yhden päivän Antalyassa olevien kannattaa kierrellä kaupungin uusia osia, etenkin MarkAntalyan tienoota.

Antalyassa kaupat ovat hyvin avoinna. Siestaa tai muuta iltapäivätaukoa ei ole, mutta kauppoja harvoin avataan ennen kymmentä ja iltaisin pimeyden laskeuduttua on aika hiljaista ja monet liikkeet ovat iltaseitsemään mennessä kiinni. Vanhassakaupungissa on eniten liikkeitä avoinna myös iltaisin, ja turistikauden aikana siellä voi melko myöhäänkin tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia.

Valuutta, valuutanvaihto, pankkiautomaatit ja maksukortit

Turkissa on käytössä liira (TRY), jonka arvo on laskenut viime vuosina melkoisesti mutta joka on ajoittain ollut suhteessa yksi euro kahta liiraa vastaan. Liiran kurssi vaikuttaa monen tuotteen hintaan, mutta liirahinnat muuttuvat euron arvon mukaan ja monet tuotteet kuten alkoholijuomat ovat euron arvosta huolimatta aina samantyylisiä. Turkin liiran kurssin voi katsoa XE:stä

Valuuttaa voi vaihtaa monessa paikassa vanhankaupungin ympäristössä ja vanhassakaupungissakin. Kannattaa varmistaa, että vaihtopalkkiota ei ole ja että euron ja liiran osto- ja myyntikurssit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Pankkiautomaatteja on hyvä määrä vanhankaupungin lähikortteleissa, vanhassakaupungissa ja muuallakin. Parhaita ovat pankkien automaatit, mutta yleisesti ottaen Euronet-nimiset pankkiautomaatit ovat huonoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti