Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Grand Bazaar
Hyvä paikka tehdä keskitetysti kaikenlaisia ostoksia on Alanyan pääbasaari, joka sijaitsee linja-autoaseman ja Atatürk-talon naapurissa.

Ostokset

Harva lähtee Alanyaan vain ostokset mielessään, mutta loman aikana siellä tulee osteltua yhtä sun toista. Paikan päällä juomat ja elintarvikkeet ovat hyviä naposteltavia ja hotellin parvekkeella juotavia, ja Alanyassa on tarjolla hyviä pähkinöitä, paikallisia makeisia ja kaikenlaista muuta makeaa ja suolaista. Alanyassa on myös hyviä elintarvikkeita, mausteita ja monia muita keittiöön sopivia tuotteita. Muiden asioiden kanssa siellä kannattaa olla tarkkana, sillä piraattituotteita on paljon liikkeellä eivätkä tunnettujen merkkien tuotteet ole aitoja.

Valuuttana Alanyassa käyvät sekä euro että liira, mutta liiralla ostoksensa tekevä maksaa yleensä vähemmän. Maksukortit käyvät monessa liikkeessä mutta eivät kaikkialla, ja Alanyassa on kannattavaa pitää aina käteistä taskussaan.

Parhaat ostosseudut

Alanya on lomakaupunki, jossa rantalomailun ohella kaikenlainen ostiskelu on tärkeällä sijalla. Britit, pohjoismaalaiset, hollantilaiset ja saksalaiset tulevat kaupunkiin ostoksille, ja kaupan on samantyylistä vaatetta ja tavaraa kuin muissakin turkkilaisissa rantakaupungeissa. Alkoholia on saatavissa Alanyasta helposti, joistain liikkeistä vuorokauden ympäri. Pienet kioskimaiset liikkeet, joita on kaikkialla keskustan ulkopuolellakin ovat hyviä paikkoja ostaa elintarvikkeita, jäätelöä ja virvokkeita, mutta ne eivät välttämättä myy alkoholia.

Kauppoja Alanyassa on pilvin pimein. Pääkatu (Atatürk Caddesi) on aivan täynnä kauppoja. Se johtaa kohti basaarialueita, joilla myös pidetään perjantaiset markkinat. Basaarin edustan lähellä on myös Damlataş Caddesi [kartalla], joka sekin on pääasiallisia ostoskatuja. Koko korttelisto sen ja basaarin välimaastossa on hyvää aluetta ostoksille. Kauppoja tulee vastaan muuallakin, ja monet rantakadun sivukadut ovat täynnä mitä erilaisimpia liikkeitä.

Hyvä paikka tehdä keskitetysti kaikenlaisia ostoksia on Alanyan pääbasaari [kartalla], joka sijaitsee linja-autoaseman ja Atatürk-talon naapurissa. Myyjät ovat tungettelevia, tinkiminen kuuluu asiaan ja värikästä kauppaa käydään seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan.

Sen vieressä on perjantaisin suuret markkinat [kartalla], jotka ovat kaikkein paras paikka ostella paikallisia elintarvikkeita ja herkkuja. Siellä on paljon pähkinöitä ja muuta naposteltavaa, ja sieltä saa parhaan tasoiset hedelmät ja vihannekset.

Alanyan ydinkeskustan pääkadut rantojen läheisyydessä ovat paikkoja, joilla on kauppoja ja ostoskeskuksia, eikä kaupungissa tule vaikeuksia löytää kaupustelijoita. Ainoa ongelma on se, että tavara on samanlaista valtaosassa liikkeistä, ja loppujen lopuksi ostosmahdollisuudet ovat varsin rajalliset. Kauppoja kaupungissa on yli 10 000, myyjät ovat ystävällisiä ja tungettelevia ja "yes please" -tyyliset kommentit kaupustelijoilta ovat tavallisia.

Kaupustelijat ovat tungettelevia suureksi osaksi siksi, että tavara on samanlaista valtaosassa kaupoista eikä hinnoissakaan ole mitään suuria eroja. Alanyassa on hyvä muistaa, että tungettelevat kauppiaat myyvät yleensä heikkotasoista ja huonosti säilyvää tavaraa. Monet "merkkivaatteet" ovat piraattikopioita, ja kellot ja elektroniikkalaitteet eivät "kansainvälisestä takuusta" huolimatta toimi yhtä hyvin kuin kotimaan kaupoista kalliimmalla ostetut. Hajuvesiä myydään parilla eurolla, mitkään merkit eivät ole oikeita ja esimerkiksi kaikki silmä- ja aurinkolasit ovat piraattituotteita. Myös laukut, joiden pitäisi olla hienoa merkkiä, ovat piraattikopioita. Piraattikopion tunnistaa siitä, että hinta on yksinkertaisesti liian alhainen, eli “hienon” käsilaukun voi saada 10–20 eurolla.

Uudehko ostoskeskus ydinkeskustan ulkopuolella eli Alanyum (Cumhuriyet Mh) [kartalla] pystyy tarjoamaan vähän normaalia enemmän vaihtoehtoja ja parempitasoista tavaraa, eikä siellä tarvitse tinkiäkään. Ostoskeskuksessa on hyvä kansainvälinen Carrefour-valintamyymälä, Teknosa-elektroniikkaliike ja food court -tyylinen ruokailupaikka, jossa on tarjolla turkkilaisia ruokia. Ostoskeskukseen pääsee dolmus-busseilla tai sitten vähän kalliimmin taksilla.

TripAdvisor esittelee Alanyan liikkeitä.

Mitä ostaa Alanyasta?

Alanyassa on hyvä määrä vaatteita, kenkiä, nahkatuotteita, hajuvesiä, koruja, kelloja, elektroniikkaa ja elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Apteekkituotteet, lelut, tyypilliset turkkilaiset tuotteet kuten vesipiiput ja turkkilaiset makeiset (Turkish Delights) ovat nekin hyvin tarjolla, mutta vesipiiput ovat harvoin aitoja. Itämaiset matot, jotka ovat monen mielessä Turkkiin matkatessa, eivät ole kannattavia ostoksia Alanyassa, vaan niitä kannattaa lähteä ostamaan Antalyan vanhankaupungin (Kaleiçi) kujille.

Mausteita suurilla perjantaimarkkinoilla
Hyviä ostoksia ovat mausteet ja teet, kuten turkkilainen tee (çay), ja oliiviöljytuotteet, kuten saippuat.

Hyviä ostoksia Turkin Rivieralla ovat myös mausteet, teet, joista turkkilainen tee (çay) on varsin hyvää, ja oliiviöljytuotteet, kuten saippuat.

Tarjolla olevan tavaran skaala ei ole valtava, eikä Alanyaan kannata lähteä ostamaan trendikkäitä vaatteita tai tuotteita, jotka eivät kuulu pakettimatkalaisten suosikkiostoksiin. Alanyaa monipuolisemmat ostosmahdollisuudet ovat parin tunnin matkan päässä sijaitsevassa Antalyassa, jossa kunnolla ostoksia tekemään mielivien voi olla kannattavaa käydä päiväretkellä.

Alkoholi ja tupakkatuotteet

Muslimimaana Turkissa alkoholi on kalliimpaa kuin muu hintataso antaisi odottaa, eikä siellä ole sen suhteen mitään täysin pilkkahintaista. Baareissa olut voi olla melko kohtuullisen hintaista, mutta kaupassa etenkin väkevät viinat maksavat paljon. Olut ja jotkin viinit ovat edullisia, ja esimerkiksi litran halpaa viiniä saa vähän alle puolella siitä mitä se Alkossa maksaisi.

Oluista paikallinen Efes on A-oluen vahvuista ja maukasta, ja myös paikallisesti valmistettu Tuborg on A-oluen vahvuista ja nimestään huolimatta täysin turkkilaista olutta. Raki eli paikallinen anisviina on varsin hintavaa, ja puoli litraa sitä maksaa yli 60 liiraa. Alkoholia saa nykyaikaisista valintamyymälöistä ja erikoisliikkeistä.

Tupakka on erityisen edullista silloin kun liiran kurssi on alle 5 per euro, ja parhaat askit maksavat 12–15 liiraa. Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallisista liikkeistä, eikä missään nimessä basaarista tai markkinoilta, ja kaikkein paras on ostaa tupakkaa kunnollisista valintamyymälöistä.

Elintarvikeostoksilla

Alanyassa on paljon pieniä kioskimaisia kauppoja, joista saa kaikenlaista jäätelöstä virvokkeisiin, ja siellä on hyvä määrä valintamyymälöitä, joista saa alkoholia. Alanyum-ostoskeskuksen yhteydessä on Carrefour-valintamyymälä, ja muualla kaupungissa Metro- ja muita valintamyymälöitä tulee jonkin verran vastaan.

Keskustassa käteviä ruokakauppoja ovat Kale Market (Atatürk Caddesi 106) ja Sok (Saray Mah), joka sijaitsee hyvin lähellä rantoja. Samalla alueella, vesipuiston toisella puolella on Migros [kartalla], joka on päivittäin avoinna klo 9–23.

Valuutta ja rahanvaihto

Alanyassa kelpaavat eurot monessa kaupassa ja ravintolassa, ja periaatteessa niillä pärjää, jos liikkuu turistien suosimilla alueilla. Vaihtokurssit voivat olla huonoja, mutta hinnat tuntuvat silti kohtuullisilta. Etenkin Damlataş-katu on varsinainen “eurokatu”, jolla hintoja ei Turkin liiroissa juuri näy.

Rahanvaihtopiste
Missään paikassa, jossa näytetään vain yksi vaihtokurssi, ei kannata vaihtaa rahaa. Kurssi on yleensä näissä alhaisempi kuin virallinen kurssi.

Aina on edullisempaa käyttää liiroja, joskin joissain turistipaikoissa eurohinta yksinkertaisesti muutetaan liiroiksi päivän kurssin mukaan. Liiran kurssin voi katsoa XE:stä.

Etenkin pääkadulla on kymmeniä rahanvaihtopisteitä, joissa näytetään vain yksi kurssi. Kurssi on yleensä monta prosenttia alhaisempi kuin virallinen kurssi, eikä missään paikassa, jossa näytetään vain yksi vaihtokurssi, kannata vaihtaa rahaa. Hyvä rahanvaihtopiste, josta saa virallisen kurssin mukaan, on osoitteessa Atatürk Caddesi 88A. Ylipäätäänkin pankit ovat parempia paikkoja vaihtaa rahaa kuin rahanvaihtopisteet. Pääkadulla on myös paljon automaatteja, joista saa nostettua liiroja ja monesta myös euroja.

Hintataso

Alanyassa etenkin ruoka, juomat ja muu oleellinen ovat edullisia, mutta siellä kannattaa olla edullisten tuotteiden kanssa tarkkana, sillä ne voivat olla piraattikopioita tai sitten heikkotasoisia tuotteita. Lipevät myyjät saavat helposti ostamaan jotakin heikkotasoista kovalla hinnalla, eikä Alanyan basaareissa ja pikkuliikkeissä kannata tehdä mitään kalliita elektroniikkaostoksia. Monet merkkivaatteet, kellot ja etenkin luksustuotteet ovat kopioita, joiden tuominen Eurooppaan on laitonta ja jotka ovat tasoltaan sekundaa. Etenkin Puma-, Adidas- ja Nike-tuotteet ovat kopioita, samoin kuin käsilaukut, aurinkolasit, rannekellot ja monet tyypilliset turkkilaiset tuotteet, kuten teesetit ja vesipiiput.

Lomavaatteita kuten sortseja, t-paitoja, sandaaleja, uima-asuja ja muuta loman aikana tarvittavaa saa basaareista ja muista kaupoista edullisesti, eikä niiden hankkimisessa tule ongelmia.

Tinkiminen

Tinkiminen kuuluu edelleen Alanyan basaareissa ja monissa muissa liikkeissä asiaan. Hintoja ei aina ole esillä, ja tämä tarkoittaa sitä, että hinnasta pitää neuvotella. Yleensä myyjä antaa aluksi korkean hinnan, ja siihen kannattaa vastata halvalla tarjouksella. Hintaa hilataan alaspäin siten, että lopulta se vaikuttaa edulliselta, mutta tuotteita harvoin saa mukaansa ensimmäiseksi tarjoamallaan hinnalla.

Tinkimisen tärkein piirre on se, että antamassaan tarjouksessa tulee pysyä, ja jos myyjä tarjoutuu myymään tuotteen hinnalla, jonka ostaja on sanonut, on ostajalla moraalinen velvollisuus myös ostaa tämä tuote sillä hinnalla. Mikäli ei aio ostaa mitään, ei kannata alkaa tinkimistä.

Aukioloajat

Alanyassa liikkeet ovat avoinna aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Joka päivä on tori jossain päin kaupunkia, ja kaikenlaisia tuotteita saa hankittua Alanyasta seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Onhan siellä niitä englantilaisia ja ruotsalaisiakin siidereitä mutta suomalaisista en ole ihan varma.

Löytyykö Antalyasta siideriä, jos löytyy millainen valikoima? /Marke

Näillä tiedoilla pärjään alkuun tosi hyvin. /Marianne

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti