Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintoloita Ataturk Bulvarilla
Alanyan pääkatu tulee loman aikana tutuksi, ja sen varrella on jonkin verran muualta kuin Turkista peräisin olevia ruokia, ja sen varrella on myös kansainvälisiä pikaruokapaikkoja.

Ruoka ja ravintolat

Alanyassa on hyvät ruoat ja kohtuulliset hinnat, ja siellä voi syödä hyvin, jos vähän etukäteen selvittelee minkälaisia ravintoloita kaupungissa on. Eniten ravintoloita on kaikkein olennaisimmilla paikoilla, kuten rantakadulla, sen lähistöllä olevalla kadulla, pääkadulla, ja Iskele-kadulla, joka on lähellä Punaista tornia. Ruokien joukossa on nykyään entistä enemmän turkkilaisia, ja monet ravintolat tarjoavat sekä turkkilaisia että kansainvälisiä ruokia, joihin kuuluu pihvejä, pitsoja, pastoja, hampurilaisia ja grillattuja mereneläviä.

Alanyassa voi maksaa ruokansa euroilla, mutta kannattavampaa on käyttää liiraa ja syödä ravintoloissa, jotka laskuttavat pääasiallisesti liiroissa. Alanya ei ole hyvä paikka niille, joilla on erikoisruokavalio, ja siellä on muidenkin kannattavaa harkita majapaikkaa, jossa voi laittaa osan ruoista itse tai jossa tarjotaan ainakin aamiainen.

Alanyan parhaat ravintolaseudut

Alanyassa on helppo löytää ravintola monesta eri paikasta, ja suurin ongelma siellä on se, että vastaan tulee melko tavalla samantyylisiä ruokia ravintolassa kuin ravintolassa. Eniten ravintoloita on pääasiallisilla kaduilla, joihin kuuluvat keskustan halkova pääkatu, rantakatu ja muutama muu katu, jotka ovat lähinnä linnakkeen alapuolella tai marinan eli huvipursisataman lähistöllä.

Rannat, rantakatu ja sen poikkikadut

Alanyan kaksi varsinaista rantaa ovat linnakukkulan länsipuolella, ja rannalla on melko vähän varteenotettavia ruokapaikkoja. Jos ei halua poistua rannan tuntumasta, ovat viralliset kioskit, joissa myydään monenmoisia ruokia ja juomia, paikkoja, joista saa erilaisia aterioita. Niitä on rannan päässä ja tennisklubin vieressä [kartalla], ja niitä tulee vastaan muillakin rannoilla. Lähellä linnakukkulaa, lähellä Damlataş-kadun kulmausta, on muutama ravintola ja kahvila, mutta ne ovat melko heikkotasoisia turistirysiä.

Pitkä rantakatu, joka kulkee sekä Kleopatra-rannan että Damlataş-rannan edustalla, on täynnä hotelleja ja kaikenlaista muuta turisteille suunnattua, ja sillä on myös ravintoloita. Güzelyalı Caddesi on katu, jolla moni huomaa oleskelevansa monta kertaa päivässä, mutta sen varrella ei oikeastaan ole paljon sellaisia ravintoloita, joiden takia sille kannattaisi jäädä saati muualta sinne asti lähteä. Sillä on muutama länsimainen kahvila, joista Robert’s Coffee on näkyvimpiä, ja kadulta saa helposti jäätelöä ja kaikenlaista virvoketta. Jos sen varrella haluaa ruokailla, on kadulla aivan identtisiä terasseja, joilta saa samantyylisiä ruokia. Sen varrella voi kuitenkin syödä hyvin, sillä Alanyassa on hyviä ruokia, ja normaalia parempia ruokia kadulla tarjoaa Hasir, joka on numerossa 14.

Yksi hyvä poikkikatu on suorin reitti pääkadulle, ja se on İsmet Hilmi Balcı Caddesi, joka kulkee ohi vesipuiston. Sillä on lukuisia terasseja, joilta saa eniten turkkilaisia mutta myös muita ruokia, ja täälläpäin on myös ravintoloita, joilla on suomenkieliset ruokalistat. Sen varrella oleva Zorro, joka on valintamyymälä Migrosta vastapäätä, on saanut hyvää palautetta.

Pääkatu

Alanyan pääkatu (Atatürk Caddesi) on katu, joka tulee loman aikana tutuksi, ja tämä leveä bulevardi on paikka, josta hätätapauksessa saa monenmoista ja jolla voi myös syödä. Sen varrella on jonkin verran muualta kuin Turkista peräisin olevia ruokia, ja sen varrella on myös kansainvälisiä pikaruokapaikkoja. Kadun varrella turkkilaisia ruokia tarjoavat ravintolat eivät ole yhtä yleisiä kuin muualla kaupungissa, mutta yksi varsin hyvä lokanta eli pieni perinteinen turkkilaisia ruokia tarjoava ravintola, joka on hyvä oikeastaan vain lounaalle, on Derya Lokantasi numerossa 101. Siitä kulman takana, rannalle johtavalla tiellä, on D’La Plaza, jonka melko monipuoliset ruoat ovat saaneet hyvää palautetta.

Tämän pitkän kadun varrella edukseen erottuu Nordic Garden Restaurant [kartalla], joka on aivan rannan lähellä. Pihvit, pitsat, pastat ja salaatit kuuluvat sen pääasialliseen tarjontaan.

Damlataş Caddesi

Yksi turistin kannalta tärkeimpiä katuja on Damlataş Caddesi [kartalla], joka alkaa aivan rannan vierestä ja kulkee lähelle basaaria. Sen varrella on paljon hotelleja, ravintoloita ja kauppoja, mutta se on myös katu, josta kaikki eivät pidä. Sen valttikortteihin kuuluvat kuitenkin suuret terassit, tyylikkäät paikat ja kansainvälinen ilmapiiri, joka vetää ihmisiä tänne etenkin illalliselle. Illalliselle ei kannata lähteä turhan aikaisin, sillä vielä viiden kuuden aikaan harva paikka on täydessä iskussa, mutta katu on myös hyvä alkuillan drinkille, sillä sen varrella on hyviä tarjouksia.

Damlatas Caddesi
Damlataş Caddesin valttikortteihin kuuluvat suuret terassit, tyylikkäät paikat ja kansainvälinen ilmapiiri, joka vetää ihmisiä tänne etenkin illalliselle.

Kadulla on melkoinen määrä erilaisia ravintoloita, mutta Eski Ev (Damlataş 44) on yksi kaupungin pidetyimpiä ravintoloita. Tämä on yksi kadun harvoja ravintoloita, jotka tarjoavat perinteisiä, autenttisia turkkilaisia ruokia.

Toinen normaalia tasokkaampi paikka on Ottoman House [kartalla], jolla on suuri mukava terassi ja iltaisin tanssiesityksiä. Sen ruoat eivät ole kaikkein korkeinta tasoa, mutta yleinen ilmapiiri ja viihtyvyys tekevät siitä paikan, jossa kannattaa ainakin yhtenä iltana vierailla.

Iskele Caddesi ja muut linnakkeen alapuolella olevat ravintola-alueet

Damlataş-katu johtaa muutaman sadan metrin päähän basaarista, jonne siltä voi hyvin muutamassa minuutissa kävellä, mutta sitä voi lähteä myös muihin suuntiin. Alue on jo toisella puolella linnakukkulaa, jolla on suuri marina eli huvipursisatama, Punainen torni ja paljon mäkiä. Jos hotelli on tällä puolella linnakukkulaa, on tietenkin kannattavampaa pysytellä ainakin illallisella sielläpäin kuin lähteä toiselle puolelle linnakukkulaa.

Damlataş-katua lähin katu, jolla on paljon ravintoloita on Iskele Caddesi [kartalla]. Se on myös alueen pääasiallinen illanviettokatu, ja sille on kannattavaa lähteä illalliselle ja iltaa viettämään muualtakin kaupungista.

Pidetty ravintola Iskele Caddesin varrella on Mahperi [kartalla], joka on ollut toiminnassa vuodesta 1948 lähtien. Kalaruoat ovat täällä hyviä, ja ravintolan viinilista on tasokas.

Punaisen tornin lähellä sijaitseva entinen Iskele Sofrasi ja nykyinen Father and Son Place (Çarsi Mah ) [kartalla] on sekin tasokas turkkilainen ravintola, jonne voi suunnata vaikkapa juhla-aterialle. Grillilihat ja kalaruoat ovat täällä normaalia tasokkaampia.

Alhaalla rantakadulla, jolle Iskele-katu johtaa, ja sen ympäristössä on tietenkin paljon ravintoloita, ja täälläpäin on myös baareja ja kahviloita. Ne eivät kuitenkaan kuulu kaupungin parhaisiin, eikä niitä alhaalla olekaan yhtä paljon kuin Iskele-kadulla, joka on kenties kaupungin paras ravintolakatu

Ravintola Kalelle vievän tien varrella
Kale-linnakkeelle johtavalla tiellä on ravintoloita, joilla on hyvillä näkymillä varustetut terassit.

Linnakukkula

Linnakkeelle johtavalla tiellä on ravintoloita, joilla on hyvillä näkymillä varustetut terassit. Kale Panorama Restaurant [kartalla] erottuu edukseen ruokiensakin puolesta, ja se sijaitsee linnakkeelle johtavalla tiellä.

Toinen tämän alueen hyvä ravintola, joka on pidetyimpiä koko kaupungissa, on Hisar [kartalla], joka sijaitsee aivan Kale Panoraman vieressä ja myös linnakkeelle johtavan kadun varrella. Kalaruoat ovat paikan parhaimmistoa, tarjoilu on ystävällistä ja näkymät terassilta ovat unohtumattomat.

Basaarialueen lähistö

Vielä 2000-luvulla basaarin ympäristö ja etenkin minibussi-aseman ympäristö olivat hyviä tienoita lähteä syömään, sillä sielläpäin oli paljon autenttisia turkkilaisia ravintoloita. Nyt niiden tilalla on pikaruokapaikkoja ja muita ravintoloita, jotka tarjoavat lähinnä kurjia ruokia, eikä ole kannattaa lähteä basaariin tai bussiasemalle nälissä suin. Yksi pidetty ravintola, joka on tällä suunnalla, on Konak [kartalla]. Sieltä saa sekä turkkilaisia että kansainvälisiä ruokia ja myös pitsaa, joka tosin harvoin on Alanyassa erinomaista.

Samalla alueella mutta Atatürk-museon vieressä on yksi melko hyvä tyypillinen lokanta, jonne kannattaa oikeastaan mennä vain lounaalle, Tekinler Lokantasi [kartalla].

Lisää ravintoloita:

TripAdvisor esittelee ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Alanyan ydinkeskustan ja etenkin rantakadun ja pääkadun varrella ja liepeillä olevat ravintolat ovat miltei poikkeuksetta paikkoja, joissa tarjotaan muita kuin täysin turkkilaisia ruokia.

Adana-kebab
Turkkilaisia ruokia löytyy Atatürk-museon edessä olevista kortteleista, joissa sijaitsee Alanyan suuri basaari ja linja-autoasema. Grillattavat liharuoat kuten Adana antaa odottaa itseään puolisen tuntia.

Monen kadun varrella on vieläkin tarjolla englantilaisia aamiaisia ja pubiruokia kuten fish & chipsiä, pihvejä, pastoja ja pitsoja, jotka perinteisesti lomalaisille maistuvat. Paikat, jotka myyvät englantilaisia aamiaisia, pubiruokia ja edullisia oluita, ovat myös yleensä niitä, joissa voi seurata suurilta ruuduilta Englannin liigan ja Euroopan liigojen jalkapallo-otteluita. Näitä on erityisen hyvin rannan lähistöllä ja etenkin Damlataş-kadun varrella ja sivukaduilla. Etenkin juomien hinnat ovat edullisia (iso olut yleensä 2–3 euroa, päivän happy hourin aikaan 2 euroa), mutta länsimaiset ruoat ovat paikallisia ruokia kalliimpia. Nykyään turkkilaisia ruokia on kuitenkin enemmän tarjolla kuin ennen, ja huomattavasti takavuosia vähemmän on tarjolla englantilaisia aamiaisia. Hampurilaiset, sushi ja jotkin muut trendikkäät ruoat ovat nekin hyvin saatavissa Alanyan monilta kaduilta ja etenkin pääkadulta.

Turkkilaiset ruoat eivät ole hyvin esillä pääkaduilla tai rannalla, mutta niitä löytyy Atatürk-museon edessä olevista kortteleista, joissa sijaitsee Alanyan suuri basaari ja linja-autoasema. Kuten Suomessakin, Döner- tai Iskender-kebabin saa parissa minuutissa eteensä, mutta sellaiset grillausta vaativat liharuoat kuin Adana ja Urfa antavat odottaa itseään puolisen tuntia. Heti eteensä saa myös vitriinin takaa tarjottavia ruokia, joiden joukossa on papuannoksia, kanaa, köfte-lihapitkuloita ja muita ruokia, joita syödään riisin, salaatin ja perunan kanssa. Ruoat ovat maukkaita, hygienia on kunnossa, ja annokset maksavat yleensä 5–10 euroa ilman ruokajuomaa.

Turkkilaisissa ravintoloissa ei aina ole alkoholitarjoilua, mutta niissä kannattaa ottaa Ayran-jogurttijuomaa, joka on suosittu ruokajuoma Turkissa ja monessa lähimaassa. Vitriinin takana olevia ruokia on hyvä lähteä syömään lounaalle, mutta iltapäivisin ne eivät enää ole yhtä hyviä, ja turkkilaisten ruokien ystäville voidaan illalliseksi suositella kebabia, joista parhaita ovat ennen ateriaa grillatut lihat kuten Adana-kebab. Paikkoja, jotka eivät tarjoa alkoholia, on entistä vähemmän, mutta lokanta-tyyliset paikalliset ravintolat ovat yleensä niitä, joista alkoholia ei saa.

Fish & chipsin lisäksi kalaruokia on tarjolla etenkin rannan ja sataman lähistöllä olevissa ravintoloissa. Perinteisissä turkkilaisissa ravintoloissa on vähemmän kalaruokia, mutta monet tasokkaat ravintolat tarjoavat grillikaloja ja muitakin mereneläviä, jotka ovat Alanyan kalleimpia ruokia.

Kasvisruoat ja vegaaneille soveltuvat ruoat

Kasvissyöjät voivat Alanyassa syödä salaatteja, ja myös turkkilaisissa ravintoloissa on annoksia, joissa on vain papua ja riisiä. Ikävä kyllä falafelia ei Turkissa juuri tunneta, eikä siellä ole paljon kasvissyöjille suunnattuja ravintoloita. Hyvä ravintola keskeisellä paikalla on Eski Ev, joka on yksi kadun harvoista turkkilaisista ravintoloista. Sieltä saa paitsi turkkilaisia liharuokia myös kasvissyöjille soveltuvia annoksia, joita on mukava nauttia autenttisessa turkkilaiseen tyyliin sisustetussa sisätilassa tai terassilla.

Alanya kuten muukaan Turkki ei ole mikään kasvissyöjän paratiisi, sillä vaikka monet annokset ja ruoat, kuten keitot, ovat lihattomia, tehdään ne lihaliemeen. Kaikkein paras kasvissyöjien ja vegaanien on majoittua paikkaan, jossa voi laittaa osan ruoista itse.

Alanyan harvoja kasvisravintoloita voi katsoa Happy Cowsta.

Valuutta

Alanyassa kuten Sidessä ja joissain muissakin Turkin Rivieran rantapaikoissa euro on aivan käypä maksuväline. Sillä maksaminen tulee kuitenkin kalliimmaksi kuin siinä tapauksessa, että menee ravintolaan, joka näyttää hintansa liiroissa. Jos ravintola näyttää hintansa euroissa, on siellä vähän normaalia kalliimpaa ja ateriasta joutuu yleensä pulittamaan euron pari enemmän kuin jos menisi liiroissa laskuttavaan ravintolaan. Yleisesti ottaen ravintolat, jotka ottavat vastaan mielellään vain liiroja, ovat kaikkein edullisimpia ja autenttisimpia turkkilaisia ravintoloita.

Vaikka Alanyassa voi maksaa euroilla, on siellä kannattavaa kuitenkin suosia Turkin rahayksikköä, liiraa. Sen arvo on hyvä katsoa XE:stä ennen matkaan lähtemistä, sillä monen paikan tarjoama vaihtokurssi on Alanyassa täysin epäedullinen.

Kebab-kioski
Jos ravintola näyttää hintansa euroissa, ateriasta joutuu yleensä pulittamaan euron pari enemmän kuin jos menisi liiroissa laskuttavaan ravintolaan.

Hintataso

Edullisinta ruokailu Alanyassa on turkkilaisissa ravintoloissa, jotka tarjoavat vitriinin takaa tyypillisiä paikallisia ruokia tai erilaisia kebabeja. Niitä on hyvin nykyään lähes kaikkialla, mutta vähiten niitä on turistien valloittamilla kaduilla kuten rantakadulla.

Normaalit annokset turkkilaisissa ravintoloissa, jotka ovat turisteille suunnattuja ja joista saa myös muita ruokia, maksavat lähes poikkeuksetta 40–80 liiraa. Jotkin annokset voivat olla hyvinkin edullisia, ja esimerkiksi jonkinlaisen kebab-lautasen voi saada 20–30 liiralla, mutta niitä tarjotaan yleensä vähän matalamman profiilin paikoissa, jotka voivat olla sivukadulla tai muuten vähän syrjässä.

Kaiken kaikkiaan Alanyassa ruokailu ei ole mitään pilkkahintaista, mutta jos siellä katselee vähän normaalia edullisempia paikkoja, voi siellä hyvin syödä aterian kuin aterian 15–30 liiralla ruokajuomineen. Oluen saa ravintoloista yleensä 15–20 liiralla, mutta myös eurohintoja tulee vastaan ja silloin olut maksaa 2–3 euroa.

Juomaraha

Alanyassa kannattaa ravintolassa jättää 10 % juomarahaa, jos palvelu pelaa hyvin. Turkissa tipit jaetaan illan päätteeksi kaikkien ravintolan tarjoilijoiden kesken, ja näin tipit voi hyvin myös sujauttaa jossakin tiskin lähellä olevaan tippiboksiin. Monissa paikoissa on kassa, jolla laskun voi käydä maksamassa, mutta turisteille suunnatuissa paikoissa tarjoilija tuo laskun kassalta ja laskun voi maksaa myös pöydässä.

Ruokailuajat

Alanya on lomalla olevien brittien, pohjoismaalaisten, hollantilaisten ja saksalaisten suosima lomakaupunki, jossa voi syödä milloin huvittaa. Aamiaisia saa varhain aamulla, englantilaisia aamiaisia monesta paikasta pitkin päivää, ja myös öisin on tarjolla ruokia, etenkin rannan lähistöllä. Jos aikoo syömään perinteiseen turkkilaiseen ravintolaan, vitriinin takaa kannattaa valita ruokansa ennen iltapäivää, ja parhaimmillaan lounaat ovat klo 12–15. Illalliselle kannattaa paikallisista halvoista ravintoloista valita kebabia, jota tarjotaan aamusta yömyöhään. Länsimaisissa ravintoloissa ruokia tarjotaan aamusta iltaan, eikä Alanyassa etenkään kesäkauden aikana ole vaikeuksia löytää ruokapaikkaa mihinkään vuorokaudenaikaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti