Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kleopatra-ranta
Alanyan tunnetuin ranta on nimeltään Kleopatra, ja siihen on saumattomassa yhteydessä Damlataş-ranta. Nämä rannat ovat kaupungin paras paikka ottaa aurinkoa, uida ja nauttia rantaelämästä.

Tekemistä ja ajanvietettä Alanyassa

Alanya on lomapaikka, jonne lähdetään paitsi rentoutumaan ja ruskettumaan myös harrastamaan kaikenlaista. Rannalla oleskelu on olennaisimpia loman ajanvietteitä, ja rannoilla on mahdollista tehdä muutakin kuin maata. Etenkin satamien vieressä olevilla rannoilla voi harrastaa kaikenlaista, ja niiden vierestä voi lähteä mitä erilaisimmille meriretkille.

Alanyassa voi harrastaa muutakin kuin vesilajeja, ja siellä voi esimerkiksi pelata tennistä tai mennä turkkilaiseen saunaan. Alanya on hyvä kohde erilaisille perheille, mutta keskikesällä se on rauhaton bailukeskus, joka ei ole kaikkein sopivin lomapaikka perheille. Alanya onkin tunnettu juhlimispaikka, ja sinne lähdetään monesta Euroopan kolkasta juhliminen mielessä.

Alanyan keskustan rannat

Alanyassa on useita rantoja, jotka ovat linnakukkulan molemmilla puolilla. Länsipuolen rannat ovat pitkiä ja suosittuja nimenomaan ulkomaalaisten keskuudessa, mutta toisella puolella, huvipursisataman vieressä, on rauhallisempaa ja vähemmän ajanvietemahdollisuuksia.

Alanyan tunnetuin ranta on nimeltään Kleopatra (engl. Cleopatra’s Beach) [kartalla], mutta nykyään siihen saumattomassa yhteydessä olevasta rannasta, joka on linnakukkulan vieressä, käytetään nimeä Damlataş-ranta. Siitä kummalla rannalla on ei kannata niin välittää, mutta Damlataş on lähempänä pääpaikkoja kuin Kleopatra ja jotkin Kleopatran osat ovat usean kilometrin päässä pääpaikoista.

Nämä rannat ovat kaupungin paras paikka ottaa aurinkoa, uida ja nauttia rantaelämästä. Aurinkotuolit ovat kohtuullisissa hinnoissa, ja näkymät linnakkeelle ja muualle Alanyan ympäristöön ovat huikaisevat. Rannalla on kojuja, joista saa ruokaa, ja baareja, jotka tarjoavat cocktaileja. Lapsille rannalla on jonkin verran tekemistä, ja sen lähistöllä on tenniskenttiä ja muita harrastusmahdollisuuksia. Nimenomaan Damlataş-rannalla on paljon ilmaisia osia, mutta rannalla on myös osia, joita hotellit tai muut tahot hallitsevat tai joille on pääsymaksu.

Pitkän kesäkauden aikana rannat ovat Alanyan elämän keskipisteitä, ja paras aika nauttia rannan antimista on huhtikuun alkupuolelta lokakuun lopulle. Rannan lähistöllä sijaitsevat myös Damlataş-luola, arkeologinen museo ja vesipuisto. Uutta potkua rannalle on tuonut köysijunarata, joka vie ihmisiä linnakkeelle, ja se on yksi syy lisää varata hotelli läheltä rantaa ja muutenkin viettää rannan ympäristössä aikaa.

Toisella puolella linnakukkulaa, huvipursisataman vierestä, alkavat pitkät rannat, joihin kuuluu Keykubat-ranta [kartalla]. Nekin jatkuvat kilometrien matkan ja rantojen edustalla on myös hotelleja, joiden asiakkaat suosivat näitä rantoja. Rannoilla on myös paikallisia ja turkkilaisia turisteja, ja myös niillä on erilaisia osia ja ajanvietemahdollisuuksia. Myös etenkin huvipursisataman vieressä olevalta rannalla on lyhyt matka hyvälle ravintolakadulle, ja muutenkin pääpaikoille on siedettävä matka. Tänne majoittuva on kuitenkin vähän syrjässä kaikkein vilkkaimpia osia ajatellen, ja näiden rantojen edustalla on yleensä kesälläkin rauhallisempaa kuin Kleopatra-rannan tuntumassa. Tämän rannan edustalle majoittuvan kannattaa katsoa, että sijainti on hyvä, sillä rannat Alanyan itäpuolella jatkuvat 115 kilometrin matkan.

Alanya TV kertoo rannoista

Venekierrokset, risteilyt ja retket lähistölle

Erilaiset veneilykierrokset ovat yleisiä Turkin rannikolla, ja myös Alanyassa on hyvä lähteä veneellä tutustumaan kauniin seudun luoliin, vesiputouksiin ja muihin luonnonihmeisiin.

merirosvolaiva
Perheitä kiinnostavat merirosvolaivat, mutta joillain on niin raju meininki, että perheet eivät niillä viihdy.

Veneitä ja laivoja lähtee Punaisen tornin läheltä satamasta, ja siellä on aivan valtava määrä erilaisia mahdollisuuksia. Perheitä kiinnostavat merirosvolaivat, mutta ne eivät ole hyviä ainakaan alle 5-vuotiaille ja joillain niistä on sen verran raju meininki, että perheet eivät niillä viihdy. Merirosvolaivoista voi lukea TripAdvisorista, ja jos sellaiselle haluaa, kannattaa vain mennä satamaan ja katsella mahdollisuuksia.

Toimija, joka järjestää puoli päivää kestäviä risteilyjä on esimerkiksi Alanya Boat Tours, ja ne lähtevät klo 10 ja palaavat klo 15.

Mahdollista on ottaa osaa jeeppisafareille ja muillekin retkille, jotka ovat Alanyan kauniissa ympäristössä suositeltavia. Kaikenlaista mainostetaan ympäri kaupungin, ja etenkin pääkadulla ja Damlataş-kadulla on matkatoimistoja, jotka järjestävät mitä erilaisimpia kierroksia. Yksi on Elkay Tour, jolla on piste pääkadulla (Atatürk Caddesi 24) basaarin edustalla.

Toinen vastaava paikka on Alanya Tours, jonka tarjontaa voi katsella verkkosivulta.

Kolmas samanlainen taho on Alanya Tours.com.

Damlataş-rannan ja -kadun kuten myös arkeologisen museon vieressä oleva turisti-infon piste [kartalla] on paikka, josta saa lisää tietoa erilaisista retkistä.

Visit Alanya esittelee lisää kaikenlaista tekemistä.

Vesipuistot

Pääkadun varrella, rannalle johtavien katujen välissä sijaitseva Alanya Aqua Park [kartalla] on pieni mutta monipuolinen. Siellä on 22 liukumäkeä, hammam ja elokuvateatteri, kuten myös ruoka- ja juomapisteitä. Aikuisten lippu maksaa 50 liiraa, alle 10-vuotiaiden 30 liiraa ja vesipuisto on avoinna klo 9–18.

Keskustan ulkopuolella sijaitsee joitain vesipuistoja, mutta ne ovat toivottoman kaukana keskustasta ja niihin on järkeä mennä vain siinä tapauksessa, että majapaikka on lähellä.

Damlatas-ranta
Rauhallisempi ja leudompi kevätkesä ja kesän loppukausi ovat parhaita aikoja vierailla koko perheen voimalla Alanyassa.

Perheen kanssa Alanyassa

Rantojen ja vesipuistojen lisäksi Alanyan linnake on hyvä vierailupaikka perheille, ja entistä suositumman siitä on perheiden keskuudessa tehnyt köysijunarata, joka vie sinne hetkessä. Näkymät ovat jo matkalla hyvät, ja kaikkein kannattavinta mutta myös suosituinta linnakkeelle on lähteä alkuillasta, auringonlaskua edeltävänä tuntina. Linnake kuitenkin suljetaan klo 19 (talvisin klo 17), mikä on tunteja ennen kuin köysijunakyydit loppuvat, joten liian myöhään paikalle ei kannata lähteä. Vähiten lähtijöitä on aamupäivisin, ja klo 15–16 alkaen köysijuna-asemalle ilmestyy jonoja.

Köysiratajuna
Alanyan linnake on hyvä vierailupaikka perheille, ja entistä suositumman siitä on perheiden keskuudessa tehnyt köysijunarata, joka vie sinne hetkessä.

Perheiden on hyvä pitää mielessä etenkin se, että heinä-elokuussa mutta osin myös kesä- ja syyskuussa ja muulloinkin loma-aikoihin Alanya on aikuisten leikkikenttä. Siellä juodaan ja mölistään ympäri vuorokauden, etenkin Kleopatra-rannalla ja sen lähikortteleissa.

Keskikesä on muutenkin huono aika perheille vierailla Alanyassa, sillä silloin on tukahduttavan kuumia ilmoja yöt päivät, matkat ovat kalleimmillaan ja Alanya on erittäin kiireinen tähän vuodenaikaan. Kevätkesä huhtikuusta juhannukseen ja kesän loppukausi syyskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle ovat parhaita aikoja vierailla koko perheen voimalla Alanyassa.

Hamam

Hamam eli turkkilainen kylpylä, jonkalainen monessa paikassa tunnetaan myös nimellä hammam, on erinomainen paikka paitsi puhdistautua myös ottaa hierontoja ja muita hoitoja. Alanyassa kylpylät ovat kylläkin turisteille suunnattuja eivätkä tarjoa täysin autenttista kokemusta, ja ne ovat kalliimpia kuin moskeijoiden vieressä olevat paikallisten suosimat kylpylät. Tästä huolimatta niissä vierailu on rentouttavaa puuhaa mihin vuodenaikaan tahansa, ja kannattavinta on marssia kylpylään itsekseen, sillä jos osallistuu majapaikan, matkatoimiston tai jonkun muun tahon järjestämälle hamam-vierailulle, maksaa aivan varmasti ylimääräistä.

Hamamissa pääasioita ovat lämpö ja pesu, ja erilaisissa hamameissa on erilaisia kuumia huoneita. Osassa on suomalaistyylinen kuiva löylyhuone, monessa on myös tai ainoastaan tyypilliseksi turkkilaiseksi saunaksi mielletty höyrysauna ja kaikissa on useita huoneita, joissa on erilaisia lämpötiloja. Jos haluaa hieronnan tai pesun, maksavat ne ylimääristä, aivan kuten sekin, ettei ota mukaan omaa saippuaa ja sampoota. Hamamissa ei olla uima-asu päällä, vaan siellä on lannevaate, joka on kätevä. Naisille ja miehille on omat osastot, eikä alle 15-vuotiaille suositella hamamia. Tyypillinen paikallisten suosima hamam, joka lähes poikkeuksetta on moskeijan yhteydessä, on edullinen paikka (20–40 liiraa), mutta Alanyan hamameissa hinnat ovat yleensä euroissa ja ne alkavat noin 10 eurosta.

Yksi kätevällä paikalla sijaitseva kylpylä, jossa edullisin saunominen maksaa 10 euroa, on köysijuna-aseman vieressä sijaitseva Kleopatra Turkish Bath [kartalla].

Hamameja on etenkin hotelleissa. Visit Alanya -sivusto antaa lisätietoa kylpylöistä.

Muita harrastusmahdollisuuksia Alanyassa

Alanyassa voi pelata tennistä kerholla [kartalla], joka on rantakadun varrella, lähellä köysijuna-asemaa. Siellä on erilaisia kenttiä, ja edullisin tunti maksaa 60 liiraa. Tenniskerholta saa myös valmennusta ja sieltä voi vuokrata pelikaverin sadalla liiralla.

SUP eli Stand Up Paddle on mahdollista Alanyassa, ja tämä Suomessakin suosittu laji on siellä harrastettavissa ympäri vuoden. Kahden tunnin kierrokselle lähdetään Alanyan kaupunkirannalta, joka on huvipursisataman vieressä, ja laudoilla voi myös joogata tai surfata. Lisätietoa saa Visit Alanyasta.

Visit Alanya esittelee erilaista tekemistä.

Tapahtumat

Alanyassa on paljon tapahtumia, mutta ne ovat harvan vierailijan tehtävälistalla. Aina on kuitenkin kannattavaa katsastaa mitä Alanyassa on loman aikana meneillään.

Syyskuussa, kuun viimeisen viikon aikana, Alanyassa pidetään jazzfestivaali. Konsertteihin on ilmainen sisäänpääsy, ja lava on Punaisen tornin ja huvipursisataman vieressä.

Muitakin tapahtumia Alanyassa on, ja niitä voi katsoa Alanya Events -sivuilta.

Yöelämä

Alanya on keskikesällä varsinainen bailukeskus, ja muulloinkin siellä on hyvä vaihtaa vapaalle. Oluet ja muut alkoholijuomat ovat monissa baareissa edullisia, niin että tuopin saa 2–3 eurolla. Yksi yleinen tarjous on cocktailien happy hour, jonka aikana saa kaksi cocktailia yhden hinnalla. Alkoholijuomia mainostetaan erityisen näyttävästi pääasiallisten katujen varrella, ja Alanyassa voi koska tahansa ottaa jotakin.

Damlatas-katu
Yleinen tarjous on cocktailien happy hour, jonka aikana saa kaksi cocktailia yhden hinnalla.

Monessa paikassa etenkin Damlataş-kadulla hinnat ilmoitetaan euroissa, mutta yleisesti ottaen puoli litraa esimerkiksi paikallista Efes-olutta maksaa 15–20 liiraa, joka on enemmän kuin monessa muussa Turkin kaupungissa. Rannalla olevissa virallisissa kojuissa puoli litraa Efesiä maksaa 18 liiraa, eikä paljon enempää oluesta kannata maksaakaan. Raki eli ouzon tyylinen anisviina, johon sekoitetaan vettä, on baareissa hintavaa, ja sitä on kannattavampaa ostaa kaupoista, mutta niissäkin se maksaa melkoisesti. Viini on niin kaupassa kuin baareissakin edullisempaa kuin viinat, mutta monissa turisteille suunnatuissa paikoissa voi olla vain kalliita ulkomaisia viinejä.

Eniten baareja on rannan ja rantakadun lisäksi Damlataş-kadulla [kartalla], pääkadulla (Atatürk Caddesi) ja Iskele Caddesilla [kartalla] huvipursisataman edustalla. Lisäksi basaarin ympäristössä on jonkin verran menopaikkoja, ja niitä tulee vastaan myös rantakadun ja Atatürk Caddesin välissä kulkevilla kaduilla. Myös muualla satamien edustalla on paljon baareja, ja etenkin İzzet Azakoğlu [kartalla] on katu, jolla on paljon baareja, diskoja ja muita illanviettopaikkoja.

Sataman edusta ja Damlataş-katu ovat parhaat paikat illanvietolle, ja jos haluaa oikein rellestää, kannattaa majapaikka varata läheltä Damlataşin ja Iskele Caddesin risteystä, sillä Damlataş kulkee rantojen edustoilta aina sataman viereen asti. Kaikkein kiivain tienoo erilaisille illanviettopaikoille, joista osa on avoinna aamuun asti, on sataman edustalla, ja myöhään illalla Damlataş on huomattavasti hiljaisempi kuin Iskele Caddesi.

Lähes kaikissa hotelleissa on terassilla varustettu baari, ja hotellit myös myyvät vähän normaalia kalliimmalla alkoholia, jonka voi viedä huoneeseen tai juoda uima-altaalla.

Keskikesällä muut kuin Alanyaan juhlimaan saapuvat eivät välttämättä viihdy keskustan ja rannan baareissa ja yökerhoissa, ja ne tuottavat sen verran melua ja järjestyshäiriöitä keskikesällä, että perheiden ja rauhaa hakevien on hyvä yöpyä muualla kuin rantojen ja Istiklal Caddesin välittömässä läheisyydessä.

Alanya Events kertoo diskoista ja yökerhoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti