Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alanya Kalesi -linnakkeen muureja
Alanyan linnake sijaitsee kauniilla paikalla kukkulan päällä, ja sinne voi nousta vaivattomasti Damlatas-rannan edustalla olevalta köysirata-asemalta.

Alanyan tärkeimmät nähtävyydet

Alanyassa suosittua on vierailla kukkulan päällä olevalla linnoituksella, ja monet ainakin käväisevät Punaisen tornin vieressä ja tutustuvat samalla myös satama-alueisiin. Alanyassa on hyvä arkeologinen museo, jossa voi sadepäivänä käydä, ja siellä on rannan vieressä luola, jolle voi mennä itsekseen tai sitten venekierrosten yhteydessä.

Kuumina kesäpäivinä on suosittua lähteä muutaman kilometrin päässä oleville vesiputouksille, joilla on aina viileää ja jotka tarjoavat tilaisuuden uida viileässä joessa. Vaikka Alanyassa harvalla on perinteinen nähtävyyksien kiertely mielessään, on siellä muutama nähtävyys, jotka antavat rantalomamatkalle ainakin jonkin verran uutta ulottuvuutta.

Alanya Kalesi

Alanyan linnake [kartalla] tunnetaan turkiksi nimillä Kale tai Kalesi, ja se sai alkunsa 1200-luvulla. Linnake sijaitsee kauniilla paikalla kukkulan päällä, ja sinne voi nykyään nousta nopeasti ja vaivattomasti Damlataş-rannan edustalla olevalta köysirata-asemalta [kartalla]. Jos köysirataan tuntuu olevan turhan paljon tungosta, voi linnakkeelle tietenkin mennä myös kävellen, taksilla tai linja-autolinjalla 4.

Kauneinta linnakkeella on ennen auringonlaskua, mutta linnan pihamaa on monelle pettymys, sillä siellä on hyvin vähän nähtävää ja koko komeus on periaatteessa vartissa nähty. Lapsiperheet viihtyvät siellä parhaiten, ja tänne kannattaa myös lähteä aterialle joko linnan ulkopuolelle tai sille johtavan tien varrelle. Näkymät ovat kirkkaalla ilmalla huikaisevat, ja nimenomaan iltapäivällä valaistus on parhaimmillaan. Näkymät antavat kukkulan molemmille puolille ja Alanyan ympäristöön, ja linnakukkulaa kannattaa vähän kierrellä, jos haluaa saada hyviä näkymiä alas Alanyan keskustaan. Tutustumisen arvoisia ovat juuri linnakkeen muurit, jotka ovat yli 6 kilometrin pituiset ja joiden yhteydessä on 140 vartiotornia.

Linnake on avoinna huhti–lokakuussa klo 9–19 ja muina vuodenaikoina klo 8–17. Linnakkeen muurien sisäpuolelle haluavan on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pääsy linnakkeen sisälle suljetaan puoli tuntia ennen varsinaista sulkemisaikaa. Vain osaan linnasta pääsee sisälle, sillä linnake on kukkuloiden päällä hajautuneena. Sisäänpääsymaksu on 10 liiraa.

Kızıl Kule

Yksi linnakkeelta näkyvistä maamerkeistä eli Kızıl Kule (Punainen torni) [kartalla] sijaitsee satama-alueen vieressä, linnakukkulan itäpuolella. Tornille on itse asiassa melko lyhyt matka monesta paikasta, ja sinne voi Damlataş-kadun alkupäästä kävellä muutamassa minuutissa, jos kääntyy ajoissa Iskele Caddesille. Torni on aivan satamien vieressä, ja tänne tulevan on hyvä myös tutustua tähän merirosvolaivojen hallitsemaan satamaan, jonka edustalla kulkee leveä promenadipromenadi.

Punainen torni rakennettiin suojaamaan satamaa, ja se on monin tavoin vaikutuksen tekevä rakennelma, mutta siitä ei ole helppo ottaa valokuvaa muualta kuin ylhäältä linnakukkulalta tai mereltä. Torni valmistui vuonna 1226, ja se on 33 metrin korkuinen. Torni on parhaiten säilynyt kaupungin ottomaaneja edeltäneiden seldžukkien aikakaudelta peräisin olevista rakennelmista, joihin myös linnake kuuluu. Tornin suojissa toimii etnografinen museo, jossa voi vierailla jos ostaa 12 liiraa maksavan yhteislipun. Punainen torni on avoinna kesäkaudella klo 9–19 ja lokakuun alusta huhtikuun puoliväliin ti–su klo 8–17.

Satama-aluetta
Veneistä ja laivoista kiinnostuneille Punaisen tornin vieressä olevat satama-alueet ovat mielenkiintoinen vierailupaikka.

Satama-alueet

Veneistä ja laivoista kiinnostuneille Punaisen tornin vieressä olevat satama-alueet [kartalla] ovat mielenkiintoinen vierailupaikka. Siellä on monenmoisia aluksia, ja siellä vierailu on olennainen osa Alanyassa vietettyä lomaa. Tietenkin kaikkein värikkäin mutta monin tavoin rasittava sataman osa on promenadi, joka kulkee merirosvolaivojen ja muiden turisteille suunnattujen alusten edestä. Vieressä olevat rannat ovat hyviä vesiurheilulle, sukellukselle ja muillekin harrastuksille, ja satama-alueen tienoo on merellisten ihmisten suosikkipaikka Alanyassa.

Kaupunginmuseo / arkeologinen museo

Alanya Arkeoloji Müzesi eli Alanyan kaupunginmuseoAlanyan kaupunginmuseo [kartalla] sijaitsee aivan rannan ja köysijuna-aseman vieressä, ja siellä on kenen tahansa helppo sadepäivänä vierailla. Kaupunginmuseon suurinta antia ovat sen arkeologiset kokoelmat, ja museossa oppii lähinnä Alanyan pitkästä historiasta. Museossa on kaikenlaista mielenkiintoista Alanyan pitkään historiaan liittyvää, ja museon pihamaalla on kauniita veistoksia sielläkin. Museoon on viiden liiran pääsymaksu, ja se on avoinna kesällä klo 8–19 ja talvella ti–su klo 8–17.

Atatürkin talo

Lähellä Alanyan linja-autoasemaa ja pääbasaaria sijaitseva Atatürk-taloAtatürk-talo [kartalla] on paikka, jossa "turkkilaisten isä" eli Kemal Mustafa Atatürk vieraili 1930-luvulla ja joka sen johdosta on museoitu hänen muistoaan kunnioittamaan. Vastaavia taloja on monissa muissakin Turkin kaupungeissa, ja Alanyan lisäksi sellainen löytyy myös Antalyasta. Ne saattavat vaikuttaa vain isänmaallisille turkkilaisille tarkoitetuilta, mutta ne yleensä antavat hyvän kuvan menneestä elämästä.

Alanyan Atatürk-talo on kopio ottomaanien ajan rakennuksesta, jonka sisustus edustaa aitoa turkkilaista 1930-luvun tyyliä. Museossa on Atatürkin esineistöä ja muuta mielenkiintoista, kuten Turkin tasavallan alkuajan seteleitä ja postimerkkejä. Museoon voi ilman pääsymaksua tutustua nopeasti, ja samalla on hyvä käydä edullisella ja autenttisella turkkilaisella lounaalla lähistön ravintoloissa ja vierailla vilkkaassa pääbasaarissa.

Museo on ympäri vuoden avoinna klo 8–18.

Damlataş-luola

Vuonna 1948 löydetty Damlataş-luola [kartalla] sijaitsee linnakukkulan alaosissa, rantojen vieressä. Luola on hyvä vierailupaikka helteillä, sillä siellä on aina noin 22 astetta lämmintä. Luolan ilma on kosteaa (95 %), ja siinä on 12 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin ulkoilmassa. Tiedemiehet ovat todenneet, että luolan ilman hengittäminen on eduksi astmasta ja muista hengitysteiden ongelmista kärsiville. Luolassa on mukava piipahtaa samalla kun on rannalla, mutta kaikkein paras siellä on vierailla venekierroksen tai risteilyn yhteydessä.

Luolaan on viiden liiran pääsymaksu, ja se on avoinna klo 9–17.

Dimçay-vesiputous

Suosituimpia ja upeimpia luonnonnähtävyyksiä Alanyan seudulla on Dimçay-joen [kartalla] vesiputous, jonne tehdään järjestettyjä retkiä ja jonne voi omin nokin mennä myös. Järjestetyt retket ovat jonkin verran ylihintaisia ja niillä kuluu aikaa niiltäkin, jotka eivät olekaan paikasta niin kiinnostuneita. Vesiputoukselle on mahdollista mennä itsekseen taksilla tai kulkemalla bussilla Alanyan minibussiasemalta linjalla numero 10 muutamalla liiralla aina päätepysäkille asti.

Suurin syy lähteä tänne itse vesiputouksen lisäksi on se, että kesällä joen vesi on viileää ja joenrannoilla on huomattavasti viileämpää kuin muualla. Moni lähtee tänne uimaan, ja uima-asu kannattaa ottaa mukaan.

Paikan päällä on hyviä ravintoloita, jotka tarjoavat edullisia grillilihoja, salaatteja ja juomia, mutta siellä on myös kalliita ravintoloita, joten hinnastojen tutkiminen kannattaa. Täällä voi myös poimia itse hedelmänsä ja syödä ne piknikillä. Suuri uima-allas on lasten suosikki, ja näkymät täältä ovat huikaisevat. Ihmisten kokemuksia ja näkymiä vesiputoukselta voi katsoa TripAdvisorista.

Lisää nähtävyyksiä:

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät Alanyan nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti