Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Marmaris
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vanhakaupunki, Linnan ympärillä
Marmariksen linna-alue ja sitä ympäröivä vanhakaupunki ovat tunnelmallisin paikka vaellella kaupungissa.

Marmariksen nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet

Tällä sivulla luodaan katsaus Marmariksen nähtävyyksiin ja käydään läpi myös uimarantoja ja muita kiinnostavia paikkoja.

Linna ja vanhakaupunki

Marmariksen linna-alue ja sitä ympäröivä vanhakaupunki ovat tunnelmallisin paikka vaellella kaupungissa, mutta mitään korkeatasoisia elämyksiä se ei tarjoa. Linnake rakennettiin osmanien vallattua kaupungin vuonna 1522, ja nykyisin sen suojissa sijaitsee arkeologinen museo. Sitä alettiin täysin uudistaa syksyllä 2013, se avautuu taas lähivuosina ja se on avoinna ti–su klo 8.30–12 ja 13–17.30.

Satama-alueet

Ainakin kerran loman aikana kannattaa kävellä satama-alueiden läpi aina Netsel-jahtisatamasta Kordon-rannan alkupäähän ja siitäkin eteenpäin. Netsel-satamassa on paljon erilaisia risteily- ja muita aluksia, ja tämä on Turkin suurimpia huvipursisatamia. Täällä on myös kalastajien käyttämä satama, risteilyaluksia ja paljon erilaisia muitakin veneitä. Netsel-sataman vieressä linnakkeen alapuolella sijaitsee Baarikatu (Bar Street), jonka varrella on huomattava määrä erilaisia terasseja, ja niistä osa tarjoaa aamiaisia, toiset pysyvät äänekkäinä aamuun asti. Monilla terasseilla on langaton internet, niillä voi syödä kaikkialta maailmasta tulevia aterioita ja niillä voi nauttia satama-alueen aina vilkkaasta tunnelmasta.

Linnakkeen jälkeen vastaan tulee vähän erilaisia satama-alueita, joilla on hienoja purje- ja muita veneitä niilläkin. Täällä päähuomion vievät risteilyalukset, jotka vievät ihmisiä risteilyille. Risteilyalusten vieressä sijaitsevat basaarin kujat, joille on hyvä paeta satamaan kuumasti paistavaa aurinkoa, joka tekeekin satamaan tutustumisesta suositeltavaa joko aamulla tai sitten iltaviiden jälkeen.

Risteilyt ja sukellus

Marmariksella on häkellyttävä määrä erilaisia risteilyjä, joista osa on reittimatkoja etenkin Içmeleriin ja Turunciin, toiset vievät pitkillekin matkoille tutustumaan Turkin länsirannikon ihmeisiin ja osa vie sukeltamaan ja muutakin harrastamaan Aigeianmeren sinistäkin sinisimmille vesille. Tänne voi tulla katselemaan sopivaa laivakyytiä, tai sitten sellaisen voi hoitaa matkanjärjestäjän, hotellin tai paikallisen matkatoimiston välityksellä. Täältä löytyy kaikenlaisia risteilyjä, joista suosituimpia ovat aamusta iltaan 20–30 liiran hinnalla tehtävät päiväretket, kalleimpia mutta hienoimpia laivat, jotka voi miehistöineen vuokrata omaan käyttöön.

Päiväretkelle suuntaavat risteilyt vievät yleensä sellaisille saarille kuin Cennet ja Bedir. Ne vievät myös luonnonihmeille kuten siniselle luolalle (Blue Cave), kuten myös Gökovan lahdelle, missä on lukuisia suosittuja vierailupaikkoja, kuten Yedi Adalar eli seitsemän saarta (Seven Islands). Gökovan lahdelle on kuitenkin Marmarikselta huomattavasti enemmän matkaa kuin Bodrumista, ja lyhyemmän matkan päässä sijaitsee Hisarönü-lahti, missä Hisarönün satama, Orhaniye ja Bozukbükü lahden yläpäässä ovat suosittuja vierailupaikkoja. Tällekin lahdelle on kuitenkin melkoisesti matkaa päiväretkelle, ja moni mieluummin tekeekin lyhyen matkan Içmeleriin, Turunciin tai muualle lähemmäs Marmarista.

Risteilyistä kannattaa ottaa selvää etukäteen tai paikan päällä, niin että tietää mitä haluaa ja minkä verran aikaa ja rahaa haluaa risteilyyn käyttää. Laivojen työntekijöiden kanssa on hyvä käydä neuvottelemassa mahdollisuuksista, mutta he ovat myyjinä lipeviä ja heidän hommansa on myydä risteily turistille tämän tarpeista välittämättä. Näin ollen risteilyistä on hyvä ottaa selvää turisti-infosta tai tutustumalla risteilyistä kertoviin verkkosivuihin. Täysin puolueetonta tietoa on vaikea löytää, sillä lähes kaikki Marmariksessa yrittävät myydä risteilyjä, hotelleista verkkosivuihin ja matkatoimistoihin.

Jotkin risteilyt vievät sukeltamaan, ja sukellus onkin hyvä harrastus Aigeiannmeren puhtaissa vesissä. Erilaisia sukellusristeilyjä on paljon, ja niille voivat ottaa osaa niin alan kokeneet harrastajat kuin aloittelijatkin, sillä välineitä vuokrataan ja opetusta annetaan. Sukellusretket ovat varsin kohtuuhintaisia, ja niihin kuuluu kuljetus hotellilta veneelle. Lisätietoa sukellusretkistä saa esimerkiksi Marmaris.org-sivuilta.

Turkkilainen kylpylä

Marmaris ei ole mikään aito turkkilainen kaupunki, mutta siellä on aivan ydinkeskustassa mahdollisuus nauttia hyvin aidosta ja tasokkaasta hammamista eli turkkilaisesta kylpylästä. Basaarin yhteydessä [kartalla], aivan Içmeleristä tulevien bussien päätepysäkin vieressä olevassa porttikongissa, jossa lukee Taslik Center, on Sultan Hammami. Täällä sekä miehet että naiset voivat kylpeä pitkin päivää, tietenkin kummatkin eri osastoissa, ja täällä voi sekä pelkästään itsekseen kylpeä tai sitten nauttia hoidoista kuten hieronnasta, pesusta ja öljyvoitelusta. Pelkkä hammam maksaa 15 liiraa, ja 25 eurolla saa helahoidon. Mitään saunakaljoja turkkilaisista saunoista ei saa eikä niitä sinne kannata viedä, ja tapana on, että saunassa viihdytään ainakin tunti pari.

Vesijettejä vuokralla rannalla, Icmeler
Kaikenlaisia vesipelejä kuten vesiskoottereita ja polkuveneitä vuokrataan rannalla useastakin eri pisteestä, koulutusta annetaan ja kaikenlainen on täällä mahdollista.

Marmariksessa on myös toinen kylpylä eli Armutalan. Se sijaitsee hotellien suosimalla alueella ja siitä voi hyvin kysyä hotelliltakin. Monet matkatoimistot ja muut pisteet Marmariksessa järjestävät myös kylpylähoitoja ja niihin viemistä, mutta yleensä omatoimisesti tehty kylpyläreissu tulee halvemmaksi ja saattaa olla rentouttavampikin.

Rannat ja ranta-aktiviteetit

Marmariksen keskustan Kordon-ranta sijaitsee monen kilometrin alueella alkaen vähän jälkeen Atatürk-patsaan pääaukiosta merellepäin, ja rannat jatkuvat aina Içmeleriin asti. Täällä on paljon erilaisia rannanpätkiä, joista osan hotellit ovat ottaneet omakseen, osa on rantahietikkoa, jolle voi laittaa oman pyyhkeen ja käydä uimassa. Monet väittävät veden olevan kaukana puhtaasta, mutta uimareita ja erilaisten aktiviteettien harrastajia siltä ei puutu. Kaikenlaisia vesipelejä kuten vesiskoottereita ja polkuveneitä vuokrataan rannalla useastakin eri pisteestä, koulutusta annetaan ja kaikenlainen on täällä mahdollista.

Lisää rantoja ja aktiviteetteja on Içmelerissä, jossa sielläkin on monta eri osaa rannalla. Oleskella voi yksikseen tai ostaa juoman tai vastaavan ja olla sitä vastaan aurinkopedillä ja käyttää muutenkin rantaa. Erilaisia aktiviteetteja on vesiskootteriajelusta vesihiihtoon ja paljon muuhun, erilaisia vuokraajia on paljon ja kilpailu pitää hinnat alhaisina.

Seuraava rantapaikka Içmeleristä on Turunc, joka sekin on hyvä ranta, joka tosin on pikkukiviranta. Tänne on hyvä tulla maanantaisin eli toripäivänä, jolloin vipinää ja paikallisväriä on normaalia enemmän. Harrastusmahdollisuuksia löytyy, ja täältä voi tehdä erilaisia veneretkiä paitsi reittiristeilyllä Içmeleriin ja Marmarikseen myös muualle rannikolle.

Lisätietoa Marmariksen ja lähistön parhaista rannoista

Lisätietoa

TripAdvisor-sivuston käyttäjät esittelevät lisää Marmariksen nähtävyyksiä ja aktiviteettimahdollisuuksia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti