Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Antal
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kellotorni
Nähtävyyksiin voi hyvin tutustua samalla kun kiertelee vanhaakaupunkia (Kaleiçi). Vanhaankaupunkiin on kaksi varsinaista sisäänkäyntiä, joista toinen on tunnistettavissa kellotornista.

Antalyan suurimmat nähtävyydet ja parhaat ajanvietemahdollisuudet

Antalyassa on muutama perinteinen nähtävyys, jotka ovat vanhassakaupungissa ja joihin voi tutustua muutamassa tunnissa. Antalyassa on myös kaupungin historiasta kertova museo ja Atatürk-talo, joka on vanhankaupungin vieressä.

Antalyan suosituimpiin ajanvietemahdollisuuksiin kuuluvat risteilyt ja erilaiset veneretket. Moni tietenkin haluaa Antalyassa myös rannalle, mutta se ei ole yksi Välimeren suurista lomakaupungeista, jolla olisi keskustassa hyviä rantoja.

Nähtävyydet

Nähtävyyksiin voi hyvin tutustua samalla kun kiertelee vanhaakaupunkia (Kaleiçi). Siellä on yhden reitin varrella muutama nähtävyys, ja siellä on mielenkiintoisia rakennuksia, puisto jolta on hyvät näkymät ja satama [kartalla], joka on yksi kaupungin päänähtävyyksiä. Vaikka se onkin käytännöllinen paikka, josta lähdetään risteilylle tai jonne tullaan syömään, käy valtaosa siellä vain laivoja katselemassa, alueen tunnelmaan tutustumassa ja aallonmurtajallaAallonmurtaja kääntymässä.

Satamaan voi kävellä useita eri reittejä pitkin, ja niistä pisimmät ja turistivoittoisimmat tulevat sinne kellotornin [kartalla] vierestä lähteviä katuja pitkin. Sinne voi myös mennä huomattavasti nopeammin Cumhuriyet-kadun varrella olevien uudistettujen aukioiden ja puistojen [kartalla] päästä meneviä portaita tai katua pitkin. Samalla alueella on myös hissi, joka vie ilmaiseksi ylös tai alas alta aikayksikön, mutta siihen on yleensä jonoja.

Hadrianiuksen portti
Hadrianiuksen portti on on hyvin säilynyt antiikin aikainen portti, jota käydään bussilasteittain ihmettelemässä.

Vanhankaupungin nähtävyydet

Vanhaankaupunkiin on kaksi varsinaista sisäänkäyntiä, joista toinen on tunnistettavissa kellotornista ja toinen Hadrianiuksen portista [kartalla].

Hadrianiuksen portti on Atatürk-bulevardin ratikkapysäkin vieressä, ja se on hyvin säilynyt antiikin aikainen portti, jota käydään bussilasteittain ihmettelemässä. Hadrian Kale Kapısı rakennettiin silloin kun Keisari Hadrian vieraili Rooman valtakuntaan kuuluneessa Antalyassa, joka silloin tunnettiin nimellä Attaleia. Tämä on viimeinen vanhankaupungin jäljellä olevista porteista, se on kolmiosainen riemukaari ja se on noin 8 metrin korkuinen.

Hidirlik Kulesi
Merenrannalla asiaan kuuluu räpsätä kuva 100-luvulta peräisin olevaan Hidirlik Kalesi -linnoitukseen.

Jos lähtee kävelemään yhtä vanhankaupungin pääkaduista (Hesapçı sokak) kohti merenrantaa, tulee vastaan muutama näkemisen arvoinen talo. Katu kannattaa kävellä sen päähän asti, vaikka se loppua kohden muuttuu täysin yltiölänsimaiseksi ja turistivoittoiseksi.

Kadun alkuosissa, vastapäätä Halihanin mattokauppaa sijaitsee Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Museum [kartalla]. Tämä on talo, jossa voi tutustua perinteiseen paikalliseen rakennus- ja sisustustyyliin. Talo muistuttaa perinteistä Antalyalaista kartanoa, ja sen suojissa oppii myös Ottomaanien valtakunnan ajan Antalyan tavoista ja historiasta. Täällä on myös ympäri Turkkia kerättyjä esineitä, joista monet ovat kreikkalaisen ortodoksisen kirkon keramiikkaa. Museo on avoinna ti–su klo 9–18, ja sinne on aikuisilta 5 liiran pääsymaksu.

Seuraava kohokohta on korttelin päässä pääväylästä oleva Sultan Alaaddin Camii [kartalla], jota pitää vähän etsiskellä. Sen oli alun perin kreikkalais-ortodoksinen kirkko, mutta se muunnettiin moskeijaksi vuonna 1958. Toisin kuin monissa muissa moskeijoiksi muunnetuissa kirkoissa tässä on paljon jäljellä alkuperäisestä, kuten rukoussalin kattomaalaus. Moskeijaan ei ole mitään virallisia aukioloaikoja tai pääsymaksuja, mutta se on yleensä iltapäivisin avoinna.

Seuraava nähtävyys, joka on viime vuosina ollut remontissa eikä sen sisälle enää ole päässyt, on Kesik MinareKesik Minare [kartalla] eli katkaistu minareetti. Koko rakennelma sai alkunsa Rooman valtakunnan aikana 100-luvullla, siitä tuli bysanttilainen ortodoksikirkko 500-luvulla ja 800-luvulla se muunnettiin moskeijaksi. Se oli vielä 1360-luvulta lähtien kristillinen kirkko, mutta se tuhoutui tulipalossa 1800-luvulla. Koko korttelisto on yleisöltä suljettu, mutta katkaistun minareetin voi nähdä ja porttien raosta voi myös katsella Rooman valtakunnan ja Bysantin aikaisia marmoriveistoksia.

Jos katua jatkaa merenrannalle, saapuu merenrannalle, joka turistivoittoisuudestaan huolimatta on mukava paikka viettää aikaa. Täällä voi syödä jäätelön tai ottaa juoman, ja asiaan kuuluu räpsätä kuva 100-luvulta peräisin olevasta linnoituksesta, nimeltään Hidirlik Kalesi [kartalla]. Se on alueella, jonka nimi on Karaalioğlu Park, ja sieltä on hyvät näkymät merelle. Tästä on lyhyt matka sekä Atatürk-talolle että kohti vanhankaupungin satamaa, jonka yläpuolella oleva puistoalue kuuluu myös alueen kohokohtiin ja pakollisiin vierailupaikkoihin.

Muualla olevat nähtävyydet

Muualla Antalyassa on hyvin vähän nähtävyyksiä, mutta yksi museo ja Atatürkia muistava talo ovat paikkoja, joilla jotkut käyvät. Molemmat ovat jonkin matkan päässä kellotornin edustalla olevasta pääaukiosta, mutta molemmille on helppo päästä nopeasti ja samalla tulee nähtyä muutakin kuin aivan ydintä.

Antalya-museo

Antalya Müzesi [kartalla] sijaitsee Konyaalti-rannan lähellä, vanhanaikaisen raitiovaunulinjan päätepysäkin vieressä. Museon suurinta antia ovat muinaiset löydökset, jotka kertovat paitsi Rooman valtakunnan ajoista myös lukuisista sivilisaatioista, jotka ovat jo tuhansia vuosia asuttaneet nykyisen Turkin aluetta. Nähtävillä on lähinnä antiikin aikaista materiaalia, ja museon puutarhassa on näyttävä kokoelma antiikin aikaisia patsaita ja muita veistoksia.

Museo on avoinna klo 8.30–19.30 mutta talvikaudella se suljetaan jo klo 17.30. Aikuisten pääsymaksu on 30 liiraa.

Atatürk-talo

Turkin tasavallan suuri mies on Mustafa Kemal Atatürk ( eli ”turkkilaisten isä”), joka pelasti Turkin nykyiset alueet vihamielisiltä hyökkääjiltä ja länsimaisti Turkin. Ottomaanien imperiumin luhistuttua turkkilaisten alueet supistuivat pieniksi, ja esimerkiksi kreikkalaiset valloittajat napsivat itselleen mantereelta kaupunkeja ja kokonaisia alueita. Toukokuussa 1919, ensimmäisen maailmansodan oltua ohi jo puoli vuotta, Atatürk aloitti kampanjan Mustanmeren rannalta olevasta Samsonin kaupungista nykyisen Turkin alueen saattamiseksi turkkilaisten käsiin.

Takaisinvalloitus onnistui, ja Turkissa nähtiin suuria mullistuksia: pääkaupunki muutettiin Istanbulista Ankaraan, erilaiset itämaiset vaatteet, asusteet ja perinteet kiellettiin ja Turkin kieli ja kirjoitusasu mullistettiin täysin. Uskonto erotettiin valtiosta, ja Turkin tasavallasta tuli rauhaisa, maallinen maa. Atatürk vei Turkin uuteen suuntaan, mutta kuoli ennenaikaisesti vuonna 1938. Hänen patsaitaan on kaikkialla, hänen kuvansa on jokaisessa setelissä ja hänen iskulauseitaan on esillä siellä täällä. Atatürk onkin yksi Euroopan historian suurimpia sankareita, ja turkkilaisille hän on maan pelastaja, jota ilman Turkki olisi kuin Iran.

Atatürkiin ja hänen toimiinsa voi mennä tutustumaan Atatürk-taloon [kartalla], jonkalainen on myös Alanyassa ja monessa muussa Turkin kaupungissa. Sinne ei ole pääsymaksua, ja kesäkauden aikana se on avoinna klo 8.30–19.30, talvisin vain klo 17.30 asti.

Risteilylaivoja, jotka tekevät veneretkiä
Erilaisille risteilyille ja muille veneretkille osallistuminen on suosittua ajanvietteitä Turkin rannikoilla.

Ajanvietemahdollisuudet

Antalya ei ole samanlainen ajanvietemahdollisuuksien luvattu paikka kuin monet muut Turkin rantalomapaikat. Siellä lähdetään risteilyille, siellä voi mennä rannalle ja siellä kierrellään ainakin päivä vanhassakaupungissa. Kävely onkin yksi asia, jota Antalyassa tulee loman aikana tehtyä, ja hyviksi todetut, tukevat kävelykengät tai sandaalit kannattaa ottaa matkaan mukaan.

Risteilyt ja veneretket

Yksi suosituimpia ajanvietteitä Turkin rannikoilla on erilaisille risteilyille ja muille veneretkille osallistuminen. Antalya on Turkin suurimpana huvisatamakaupunkina tietenkin erinomainen paikka lähteä merille, ja erilaisille veneretkille on helppo lähteä. Niitä mainostetaan monessa paikassa, matkatoimistot myyvät niille ylihintaisia retkiä ja monet hotellit ja matkatoimistot voivat järjestää veneretken. Niiden yhteydessä tullaan yleensä hakemaan hotellista ja viedään takaisin, joten siinä mielessä järjestetty retki on kätevä.

Kaikkein helpointa on kuitenkin vain mennä satamaan, vaikka risteilyä edeltävänä päivänä. Satamassa on kymmeniä kojuja, joilla mainostetaan erilaisia risteilyjä, veneretkiä joilla käydään tietyillä nähtävyyksillä kuten vesiputouksilla ja kalastus- ja muita vastaavia toiminnallisia retkiä. Monet retket ovat sellaisia, että mennään muutaman kymmenen muun kanssa lähistön poukamiin tai muihin paikkoihin, joilla uidaan ja kenties ollaan syrjässä olevalla rannalla. Voi myös mennä porukalla varaamaan koko veneen, tai perhe voi mennä päiväksi minne haluaa. Suosittua on myös käydä ns. vihreässä laaksossa (Green Canyon), jossa vierailu vie koko päivän.

TripAdvisor arvioi Antalyan erilaisia risteily- ja veneretkimahdollisuuksia.

Konyaalti
Konyaalti on pikkukiviranta, jolla on paljon tilaa. Sieltä saa vuokralle aurinkotuoleja ja muuta.

Rannat

Antalya ei ole mikään Barcelona, eikä sen keskustassa ole hienoja rantoja. Muutama ranta siellä kuitenkin on, mutta perinteistä rantalomaa kannattaa mieluummin lähteä viettämään esimerkiksi Alanyaan tai Sideen.

MemerliMemerli [kartalla] on pieni rantakaistale vanhankaupungin sataman vieressä, ja se on paikka, jossa lähinnä otetaan aurinkoa tai maataan aurinkovarjon alla, nautitaan ruokia ja juomia ja uidaan. Pääsymaksu on 17 liiraa, ja siellä on hyvinä aurinkoisina päivinä iltapäivisin tungosta. Ranta on ravintolan yhteydessä, ja sen ylhäällä olevilta terasseilta on hienot merinäköalat.

Ainoa varsinainen ranta Antalyan keskustan liepeillä on Konyaalti [kartalla]. Se on pikkukiviranta, jonka kioskit ja ravintolat ovat yltiölänsimaisia, ylihintaisia ja äänekkäitä. Rannalla on paljon tilaa, sieltä saa vuokralle aurinkotuoleja ja muuta. Rannalle pääsee vanhanaikaisella raitiovaunulla, joka kulkee vanhankaupungin kellotornin vierestä.

Lara on Antalyan lähistön ainoa kunnon hienohiekkainen ranta, mutta sinne on 50–70 minuutin bussimatka keskustasta. Monet hotellit ovat ottaneet osansa rannasta, ja jos Antalyan lähistölle mielii vanhalle kunnon rantalomalle, jolla ollaan valtaosa lomasta rannalla ja hotellissa, niin Lara-rannan tienoo on paras paikka hotellille. Rannalla ollessa kannattaa katsastaa hiekkaveistosnäyttely [kartalla], joka on rannan Antalyan puoleisessa päässä. Rannalla on paljon vuokrauspisteitä, ja se on paras paikka lähteä harrastamaan vesilajeja, ajelemaan vesiskootterilla tai snorklailemaan.

Lisää asiaa nähtävyyksistä ja ajanvietemahdollisuuksista:

TripAdvisor esittelee lisää nähtävää ja tekemistä Antalyassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti