Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Joko on rantakelit
Alanyaan voi matkustaa rantalomalle huhtikuulta tai joinain vuosina toukokuulta lokakuun loppuun ja monina vuosina myös marraskuun alkupuolella.

Alanyan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Alanyassa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen pitkän aikavälin sääennuste Alanyaan

Lähiaikojen pilvikartta itäiselle Välimerelle

Paikallisen näkemyksen lähipäivien säästä antaa Turkin meteorologian laitos.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Alanyassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Alanya sijaitsee Turkin etelärannikolla, ja se on talvikaudella yksi Turkin lämpimimmistä kaupungeista. Vaikka Alanyaa on aina markkinoitu ympärivuotisena matkakohteena, ei siellä keskitalvella ole mikään kovin lämmin. Rantakelejä ja vähintäänkin lämpimiä ilmoja on huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun, mutta monina vuosina maaliskuun jälkimmäinen puolisko ja marraskuun ensimmäinen puolisko ovat nekin lämpimiä aikoja. Merivesi on yli 20-asteista toukokuulta marraskuulle, mutta se on harvoin alle 17 astetta. Alanya on aurinkoinen kaupunki, ja siellä paistaa noin 2800 tuntia vuodessa.

Alanyan kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat ovat yli 20 astetta ja öisin on lähes 15. Merivesi on vielä noin 18-asteista, mutta uima-altaissa voi hyvin uida ja aurinko paistaa jo lähes kesäkuukausien tavoin.

Ranta lokakuussa
Kun koulujen syyslomat on Euroopassa pidetty, Alanya hiljenee ainakin jonkin verran.

Alanyan kesä alkaa toukokuussa, jolloin hellettä on usein ja öisin on lähes 20 astetta. Sateita on jonkin verran vielä toukokuussa, mutta kesäkuun alusta syyskuun loppuun sataa hyvin harvoin. Selkeästi aurinkoisinta on kesäkuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana, mutta myös touko- ja syyskuu ovat erittäin aurinkoisia kuukausia. Vaikka Alanyassa olisi pilvinen päivä, ovat lämpötilat silti korkeita eivätkä ne kesällä auringon mukaan paljon vaihtele. Yleisesti ottaen kesäkuun alusta elokuun loppuun päivisin on yleensä yli 30 astetta ja öisin yli 20, ja jos Alanyaan matkustaa toukokuun puolivälin ja syyskuun lopun välisenä aikana, on ilmastoitu hotellihuone lähes välttämätön.

Kesä jatkuu kuumana syyskuussa, jolloin yleensä on vielä yli 30 astetta ja myös lokakuu on vielä kesäkuukausi, jolloin päivisin on lähes poikkeuksetta hellettä ja öisin 15–20 astetta. Yleensä kesäkausi jatkuu lokakuun loppuun, ja kuunvaihteessa, jolloin koulujen syyslomat on Euroopassa pidetty, Alanya hiljenee ainakin jonkin verran ja sinne saapuu marraskuulta huhtikuulle erilaisia matkustajia kuin kesäkauden aikana.

Marraskuu on yleensä lämmin kuukausi, jolloin päivälämpötilat ovat 20–25 astetta ja öisin on vähän alle 15. Marraskuu on lämpötiloiltaan lähes identtinen huhtikuun kanssa, mutta merivesi on syksyllä lämpimämpää ja marraskuussa se voi olla 20–22 asteista.

Muut kuin rantalomamatkailijat saapuvat sankimmin joukoin Alanyaan talvikauden aikana, ja marras-joulukuun vaihteesta eteenpäin läheskään kaikki paikat eivät ole avoinna eikä rannoilla ole kovin paljon elämää. Marraskuussa sataa yleensä jo melkoisesti ja päivät ovat lyhyitä, mutta joulukuu on kaikkein sateisin kuukausi ja päivät ovat marraskuutakin lyhyempiä. Joulukuussa on vielä kuitenkin melko lämmintä, usein 18–20 astetta päivisin ja noin 10 astetta öisin, mutta tammi- ja helmikuussa on tätäkin viileämpää.

Talvikausi jatkuu joulukuulta aina maaliskuun alkuun, ja tähän aikaan päivälämpötila on 15–18 astetta ja öisin on alle 10 astetta. Sateet ovat yleisiä, ja tammikuu on vuoden toiseksi sateisin kuukausi ja helmikuu on myös huomattavan sateinen kuukausi. Marraskuulta helmikuulle onkin vuoden ehdottomasti sateisinta aika, ja ajoittain sateet voivat olla myrskyisiä ja kestää monta päivää. Aurinko paistaa kaikkein vähiten talvikuukausina, mutta silloinkin kun ei sada usein paistaa. Alanyassa ei ole talvikaudella niin kylmää, että siellä pitäisi olla lämmitys, mutta siellä pitää olla lämpimiä vaatteita ja sadevaatteita mukana.

Talvikausi alkaa tulla päätökseensä maaliskuussa, jolloin matkustuskausi yleensä lähtee kunnolla liikkeelle, ja kuun loppuun mennessä Alanyassa on jo rannalla ihmisiä ja palveluita ja pitkä kesäkausi pyörähtää liikkeelle yleensä maalis-huhtikuun vaihteen tienoilla.

Parhaat matkustusajat

Parhaat kuukaudet matkustaa Alanyaan säiden puolesta ovat huhti- ja toukokuu ja aika syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun. Kesäkuun alussa on yleensä vielä mukavaa mutta juhannuksen tienoilta pitkälle syyskuulle Alanya on bailupaikka, jossa on kuumaa ja usein paljon meteliä. Tässä mielessä pahin aika on heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, ja ainakin tällöin on hyvä lomailla muualla kuin Alanyassa.

Alanyaan voi matkustaa perinteiselle rantalomalle huhtikuulta tai joinain vuosina toukokuulta lokakuun loppuun ja monina vuosina myös marraskuun alkupuolella. Vaikka Alanyassa on lämmintä ympäri vuoden, sataa siellä melkoisesti marraskuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana. Etenkin syyskaudella myrskyt ovat yleisiä, ja ne voivat johtaa tulviin. Näin ollen laivaretket ja monet muut tyypilliset kesäajan ajanvietteet ovat parhaimmillaan huhtikuulta lokakuun loppuun.

Helmikuun hiihtoloma ei ole paras mahdollinen ajankohta olla Alanyassa, mutta pääsiäinen on yleensä jonkin verran parempi niin säiltään kuin palveluiltaankin. Maaliskuu on vaikea matkustuskuukausi Euroopassa, ja tällöin Alanya on huomattavasti parempi ja myös lämpimämpi matkakohde kuin Espanjan tai muun Etelä-Euroopan rantalomapaikat. Parhaimmillaan Alanya kuitenkin on vasta huhtikuulta eteenpäin, mutta paljon riippuu siitä mitä sinne lähtee tekemään ja minkälaisia odotuksia matkalla on. Jos ottaa uima-altaalla varustetun hotellin, on maaliskuu aivan kelvollinen ajankohta lomalle Alanyassa, mutta maaliskuulla on samantyylisiä riskejä kuin marraskuullakin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Minkälainen sää on tammi-maaliskuussa? Paljonko on merivesi silloin? /irkku
Vastaus: Päivisin 16–18, öisin alle 10, merivesi 17–18 astetta.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti