Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alanya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Näkymä Kale-vuorelta
Alanyan elämän keskus turistille on linnakkeen juurella olevat alueet, joihin itäpuolella kuuluvat rannat, ostos- ja ravintolakadut ja pääasiallinen hotellialue.

Alanyan kaupunginosia ja alueita

Alanya ei ole mikään pieni kaupunki, sillä se on laajalle levittäytynyt ja siellä on entistä enemmän uusia asuinalueita. Varsinainen Alanyan keskusta ei sekään ole mikään aivan pieni, mutta turistin näkökulmasta kaupungissa on vain muutama tienoo, johon kannattaa tutustua. Ne ovat linnakukkulan eri puolilla: länsipuolella ovat suosituimmat rannat ja hotellikorttelit, itäpuolella satama, rantoja ja paljon illanviettopaikkoja ja takana basaarialue. Basaarialueen ohi kulkee kaupungin pääkatu, joka on osa Turkin etelärannikkoa pitkin kulkevaa pitkää valtatietä. Majapaikka, ruokapaikat, illanviettopaikat ja muut paikat, joissa vierailee, kannattaa valita näiltä tienoilta, ja yleisesti ottaen kaikkein lähimpänä linnakukkulaa on eniten mielenkiintoisia vierailupaikkoja.

Yleistä

Alanyassa hotelleja ja asuintaloja on laajalla alueella, ja kukkulalta katsottuna ne jatkuvatkin silmänkantamattomiin. Alanyan elämän keskus turistille on linnakkeen juurella olevat alueet [kartalla], joihin toisella puolella kuuluvat rannat, ostos- ja ravintolakadut kuten Atatürk Caddesi ja Damlataş Caddesi ja pääasiallinen hotellialue.

Toisella eli itäpuolella linnakukkulaa ovat Punainen torni, satama-alueet ja Iskele Caddesi, jolla on hyviä ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Näiden kahden alueen ja myös basaarin lähialueiden välillä kulkeva Damlataş-katu on hyvä reitti, sillä sitä käyttävä lyhentää matkoja linnakukkulan ympäristössä liikkuessaan.

Matkoista tulee Alanyasta helposti painajaismaisen pitkiä, jos lähtee tuntemattomaan suuntaan tai ei etukäteen tutustu nopeimpiin reitteihin. Alanyassa on paljon mäkiä ja loputtoman pitkiä asuinkortteleita, joita on eniten Atatürk Caddesilta kohti sisämaata mennessä, eikä niille kannata missään nimessä lähteä harhailemaan. Loman aluksi kannattaa joko turisti-infosta [kartalla] tai hotellista pyytää paperinen kartta, ja sitä kannattaa välillä tutkailla.

Puisto Damlatas-rannan vieressä
Linnakukkulan länsipuolella lomailijat pyörivät rantakadulla, rannalla ja sen vieressä olevalla puistoalueella.

Linnakukkulan länsipuolella olevat rannat ja rannan läheisyydessä olevat korttelit

Alanyan pääasiallinen lomapaikka tuntuu ensi näkemältä olevan linnakukkulan länsipuolella olevien rantojen hallitsema korttelisto, joka jatkuu kilometrien matkan ja joka on samansuuntainen pääkadun (Atatürk Caddesi) kanssa. Rannat ovat hienohiekkaisia ja vetävät puoleensa valtavia määriä lomailijoita, ja sekä ranta, sen vieressä oleva puistoalue että rantakatu ovat paikkoja, joilla valtaosa lomailijoista loman aikana pyörii. Rantakadun ja pääkadun välisissä kortteleissa on tuhottomasti hotelleja, joissa yleensä on uima-allas, ja sekä rantakadulla että monella sivukadulla on kauppoja, ravintoloita ja muita kiinnostavia vierailupaikkoja.

Ataturk Caddesi
Atatürk Caddesi on kaupungin pääkatu, joka kulkee aivan kaupungin läntisimmistä osista sen itäisimpiin.

Parhaat kadut rannan ja pääkadun välillä ovat kaksi viimeistä, jotka kulkevat vesipuiston [kartalla] molemmilta puolilta, ja näillä kaduilla ovat parhaat kaupat ja ravintolat, mukaan lukien Migros-valintamyymälä. Jos majoittuu tälle tienoolle, kannattaa varata hotelli tai muu majapaikka, joka on mahdollisimman lähellä sekä rantaa että linnakukkulaa, sillä mitä lähempänä Damlataş-kadun kulmausta on, sitä vaivattomampi on siirtyä kävellen niin pääkadulle, basaarille kuin satama-alueiden lähistöllekin, kuten myös linnakkeelle.

Pääkadut: Atatürk Caddesi ja Damlataş Caddesi

Rannan edustalla kulkevista teistä Damlataş- ja Atatürk-kadut [kartalla] kuuluvat kaupungin pääkatuihin. Niillä on paljon ravintoloita, hotelleja, illanviettopaikkoja ja kauppoja, mutta ne ovat luonteeltaan aivan erilaisia katuja.

Atatürk Caddesi on kaupungin pääkatu, joka kulkee aivan kaupungin läntisimmistä osista sen itäisimpiin. Jos lähtee sitä pitkin länteen, saapuu lopulta Antalyaan ja jos lähtee itään, saapuu ensin Gazipaşaan, jossa sijaitsee alueen lähin lentoasema, ja sitten sellaisiin kaupunkeihin kuin Adana, joka on melko lähellä Syyrian rajaa.

Atatürk Caddesi on jonkin verran erilainen kuin vielä muutama vuosi sitten, ja se on nykyään enemmänkin liikekeskusta kuin ravintola- tai illanviettokatu. Ravintolat ja illanviettopaikat ovat osin siirtyneet muualle, mutta kadun varrella on edelleen paljon erilaisia kauppoja. Sen varrella on myös entistä enemmän muita kuin englantilaisia pubiruokia tarjoavia ravintoloita, ja jos mielii jotakin muuta kuin turkkilaista ruokaa, esimerkiksi sushia tai kiinalaista, löytyy kadun varrelta etenkin läheltä basaaria paljon niitä.

Pääkatu ei ole mikään miellyttävä katu, eikä sillä loppujen lopuksi tule vietettyä paljon aikaa. Se on kuitenkin käytännöllinen ja kätevä katu, sillä sen varrella ja tuntumassa ovat kaikki palvelut ja monet tärkeät vierailupaikat.

Basaari-alue [kartalla], joka yleensä tunnetaan nimillä Grand Bazaar tai Big Bazaar, on paikka, josta saa samanlaisia tuotteita kuin Atatürk-kadun varrelta ja muualtakin. Vastaan tulee yhtä ja samaa piraattituotetta ja lipeviä myyjiä, mutta tänne kannattaa kuitenkin lähteä perjantaisin, jolloin lähinnä elintarvikkeita myyvä tori vetää puoleensa niin paikallisia kuin turistejakin. Muulloin tänne tullaan sen takia, että täällä olevalta bussiasemalta pääsee etenemään minibussilla muihin suuntiin. Lähellä basaaria on myös Atatürk-talo [kartalla], joka on pääsymaksuton nähtävyys.

Alue erottuu edukseen siinä mielessä, että täällä on autenttisia paikallisia ravintoloita, jotka myyvät edullisesti kaupungin parhaimpiin kuuluvia ruokia. Täällä käyvät syömässä paikalliset hotellityöntekijät ja vain harvat turistit. Alueella on kuitenkin suositeltavaa käydä syömässä ruokia vitriinin takaa lounasaikaan tai sitten kebabeja. Muutenkin tämä on paikallisten leikkikenttää, jolla turistejakin pyörii, ja täälläpäin on entistä enemmän pikaruokapaikkoja ja asuinkortteleita, jotka eivät kuitenkaan ole kannattavia oleskelupaikkoja.

Damlataş-katu on yksi kaupungin pääkatuja, ja se kulkee Damlataş-rannan ja sataman välissä. Se on yksi parhaita ravintolakatu, mutta se on täysin turisteille suunnattu ja meininki sen varrella on sen mukaista. Euro on yleisin valuutta, englanti yleisin kieli ja oluttarjoukset ja mainokset tulevista jalkapallo-otteluista kuuluvat olennaisena osana katukuvaan. Kaupat myyvät samoja tuotteita kuin muuallakin, mutta kadun varrella on muutama normaalia parempi ravintola. Katu on paras reitti sataman ja rantojen välissä, ja karttaa tutkimalla voi löytää nopean reitin paitsi satama-alueelle myös basaarin tienoille.

Linnake eli Kale
Näkymät linnakukkulalta ovat kirkkaalla ilmalla huikaisevat, ja parhaat niistä löytää vähän kiertelemällä kukkulaa.

Linnakkeen ympäristö

Kaikki linnaan (Alanya Kalesi) liittyvä on viime vuosina muuttunut, sillä sinne kulkee nykyään köysijuna ja muut keinot nousta ylös ovat tulleet tarpeettomiksi. Damlataş-rannalta noustaan köysijunalla muutamassa minuutissa linnakkeen edustalle, ja näin ollen linnaan ja sen vieressä oleviin paikkoihin voi tutustua ilman pitkää siirtymistä linnan ja rantojen välissä.

Linnakkeen tienoilla on paljon ravintoloita, joissa voi syödä, ja myös kaduilla, jotka kulkevat linnakkeen ja muun kaupungin välillä, on edelleen hyviä näköalaravintoloita. Jos niihin mielii syömään, kannattaa linnakkeelle nousta tai tulle sieltä alas muilla keinoin kuin köysijunalla, ja taksi, bussi ja apostolinkyyti antavat tuntumaa linnakukkulan katuihin ja maisemiin, jotka ovat parhaimmillaan huikaisevia.

Sataman tienoot

Linnakukkulan itäpuolella olevat tienoot ovat kaikesta huolimatta jopa rauhattomampia kuin linnakukkulan länsipuolella olevat, sillä alue on kaikkein paras illanviettopaikka ja alueella on nuorekasta ja vuodesta toiseen erilaista elämänmenoa.

Satamaa
Satama-alueen vieressä on promenadi, jonka varrella on kymmeniä merirosvolaivoja ja muita aluksia, jotka tekevät retkiä merelle.

Iskele Caddesi [kartalla] on sataman tuntumassa katu, jolla on hyviä ravintoloita ja illanviettopaikkoja, ja tänne on hyvä tulla niin päivällä kuin illallakin. Damlataş-kadulta on suora pääsy Iskele Caddesille, ja näiden kahden kadun kulmaus on yksi parhaita illanviettopaikkoja. Kadulla on baareja, kahviloita, ravintoloita ja yökerhoja, ja jos mielii riekkua pubeissa, kannattaa majapaikka katsoa tienoilta, jotka ovat lähellä tätä aluetta, eli lähinnä Damlataş-kadun puolivälistä satama-alueille. Rauhaa rakastavien ei kannata koskaan majoittua tänne, vaan sillä mielellä lomaileville linnakukkulan länsipuoli tai alueet, jotka ovat yli kilometrin päässä satamasta, ovat rauhallisia lähes aina.

Iskele-kadun varrella, aivan sataman vieressä on Punainen torni [kartalla] ja vanha satama-alue, jolla nykyisin on kaikenlaisia aluksia purjeveneistä risteilyaluksiin. Varsinaisen satama-alueen vieressä on promenadi, jonka varrella on kymmeniä merirosvolaivoja ja muita aluksia, jotka tekevät retkiä merelle. Promenadi on melko laimea paikka, ja kaikenlainen jännittävä on lähinnä siitä ylämäkeen, mutta täälläpäin on hyvä käväistä.

Sataman jälkeen vastaan tulevat rannat, jotka jatkuvat yli sata kilometriä itään, ja ne ovat kaikkein paras paikka harrastaa vesilajeja ja tehdä kaikenlaista sellaista mitä aktiiviseen rantaelämään kuuluu. Jos jatkaa muutama sata metriä eteenpäin, alkavat rauhallisemmat alueet ja resortit, joista on pitkä matka Alanyan pääpaikoille ja jotka ovat lepolomaa viettävien suosiossa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Todella hyvin tietoa ja kartta ISO plussa. Emme ole koskaan käyneet Turkissa, ja tämä auttaa valitsemaan hotellin sijaintia :) /Jenni

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti