Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Pääsisäismarkkinat Prahassa
Keski-Euroopan itäosissa on värikkäitä pääsiäistapahtumia, ja niissä hinnat ovat pääosin edullisempia kuin Saksassa ja Itävallassa.

Keski-Euroopan pääsiäismarkkinoilla

Saksassa, Itävallassa ja itäisessä Keski-Euroopassa pääsiäinen on suuri juhla, johon valmistautuminen kestää pitkään ja josta värikkäimpiä merkkejä ovat lukuisat pääsiäismarkkinat. Niitä aletaan availla pari kolme viikkoa ennen pääsiäistä, ja yleensä ne jatkuvat pääsiäismaanantaihin ja joskus siitä vähän eteenpäin.

Pääsiäismarkkinoille voi hyvin lähteä Saksaan, jossa niitä on jonkin verran, ja myös Itävalta on Wienin johdolla ehdoton vierailupaikka pelkästään pääsiäismarkkinoidensa takia.

Keski-Euroopan itäosissa on värikkäitä pääsiäistapahtumia, ja niissä hinnat ovat pääosin edullisempia kuin Saksassa ja Itävallassa.

Markkinoiden lisäksi luvassa on muutakin ohjelmaa, niin että sekä ennen pääsiäistä että sen aikana on luvassa erityisen hyviä pääsiäiskonsertteja. Lisäksi Saksassa on runsaasti muutakin pääsiäiseen liittyvää ohjelmaa, kuten meneviä kevätjuhlia. Muissakin maissa on paljon huvipuistoja juuri keväisin, ja vuonna 2019 pääsiäinen ajoittuu huhtikuulle, jolloin on mahdollista mennä Saksan kevätkarnevaaleihin tai Prahan tivoliin.

Pääsiäinen aloittaa matkustuskauden

Pääsiäisen on tapana aloittaa kesän matkustuskausi, ja siitä aina lokakuun loppupuolelle suosivat säät parhaiten Keski-Eurooppaan matkustavia. Kesäkauden alusta kertovat paitsi pääsiäinen ja luonnon antamat kevään merkit myös puutarhojen puhkeaminen kukkaan, terassien ilmaantuminen katukuvaan ja talvikaudesta täysin poikkeava elämänmeno, joka tuo elämän uudelleen ulkosalle. Erilaiset ulkotorit ja muut ulkoilmatapahtumat yleistyvät, ja etenkin Saksassa kevät on vuoden energisintä aikaa.

Keski-Euroopassa kevät ja kesä pääsevät vauhtiin aikaisemmin kuin kotimaassa, niin että jo huhtikuun alussa voi olla kesäisen lämmintä. Tästä huolimatta kaikkialle alueelle on Suomesta lyhyt lentomatka, ja parissa tunnissa pääsee esimerkiksi Berliinin pääsiäishumuun ja kahdessa ja puolessa tunnissa Prahaan, Wieniin tai Budapestiin.

Alexanderplatz, Berliini
Itä-Berliinin Alexanderplatzilla on kaikkien juhlien aikaan ja muulloinkin tapahtumia ja juhlatunnelmaa.

Saksan pääsiäismarkkinoita ja muita tapahtumia

Saksa on EU:n suurin maa ja Keski-Euroopan kehto. Siellä ei kuitenkaan ole niin paljon pääsiäismarkkinoita kuin voisi kuvitella, ja niitä näkemään haluavan on hyvä valita sieltä kaupunki, joka on tunnettu pääsiäistapahtumistaan. Saksassa monet pienet kaupungit ovat kunnostautuneet tällä saralla paremmin kuin isommat, ja usein pikkupaikkakunnilla on enemmän pääsiäistunnelmaa kuin suurissa.

Perinteisesti Saksassa on juhlittu pääsiäistä enemmän kevään koittamista tivolimaisin kevätjuhlin (Frühlingsfest), jotka ovat noin kuukauden mittaisia, mutta siellä on jonkin verran myös pääsiäismarkkinoita (Ostermärkte). Useimpien kevätmarkkinoiden yhteydessä on pääsiäiskojuja ja -tunnelmaa, mutta kevätjuhlat ovat yleensä Saksassa riehakkaita ja värikkäitä tapahtumia, joiden yhteydessä on huvipuistolaitteita, hattaroita ja äänekkäitä musiikkiesityksiä. Ne ovat sekä lasten että aikuisten juhlapaikkoja, ja molemmille on niissä tekemistä.

Markkinatavaraa (CC License: Attribution-Share Alike 3.0 Unported)
Kevätmarkkinat (Frühlingsfest), joiden yhteydessä on enemmänkin kevät- kuin pääsiäistunnelmaa, ovat lähinnä lapsiperheiden mieleen.

Berliini ja Nürnberg ovat suurista kaupungeista parhaita hyville pääsiäismarkkinoille. Kaikissa Saksan kaupungeissa on kuitenkin kaikenlaista pääsiäiseen liittyvää, kuten konsertteja ja muita tapahtumia, joita pidetään nimenomaan pääsiäisen aikana palmusunnuntaista toiseen pääsiäispäivään.

Berliini

Berliinissä on suuria joulumarkkinoita, mutta ennen pääsiäistä siellä on vain muutamat markkinat, joista osa on melko uusia. Itä-Berliinin keskus eli Alexanderplatz on aina oiva vierailupaikka, ja siellä on kaikkien juhlien aikaan ja muulloinkin tapahtumia ja juhlatunnelmaa. Vuonna 2019 monet Berliinin pääsiäismarkkinat pidetään 19.4.–28.4., ja näin ollen Saksan pääsiäismarkkinat alkavat myöhemmin kuin muualla.

Länsi-Berliinississä pääsiäishumua on eniten Breitscheidplatz-aukiolla [kartalla], jolla on kannattavaa muutenkin vierailla, sillä se on läntisen Berliinin parhaita alueita ostoksille. Aukiolla pidetään Breitscheidplatzin pääsiäismarkkinat 19.4.–28.4.2019, ja ne ovat avoinna klo 11 alkaen joka päivä ja jatkuvat ma–to klo 21 ja pe–su klo 22 asti.

Itä-Berliinin ydin eli Alexanderplatz [kartalla] on paikka, jossa on pääsiäisaikaan teeman mukaisia kojuja, pääsiäiskoristeita ja myös kaupungin ensimmäisiä terasseja. Se on aina erinomainen vierailupaikka monestakin eri syystä, ja myöhäisen pääsiäisen aikaan siellä on mukava ottaa terassilla jotakin. Pääsiäismarkkinat pidetään samaan aikaan kuin Breitscheidplatzin markkinat, eli ne alkavat vasta pitkänäperjantaina ja jatkuvat seuraavaan sunnuntaihin.

Varsinaiset kevätmarkkinat (Frühlingsfest), joiden yhteydessä on enemmänkin kevät- kuin pääsiäistunnelmaa, ovat lähinnä lapsiperheiden mieleen olevaa humua, ja 29.3.–21.4 luvassa onkin pääsiäisaiheisen tarjonnan lisäksi myös railakasta ajanvietettä. Berliner Frühlingsfest on pääsymaksuton tapahtuma Zentraler Festplatz -aukiolla [kartalla], lähellä Tegelin lentoasemaa. Se pidetään päivittäin klo 14 alkaen, lukuun ottamatta sunnuntaita ja pääsiäispäiviä, jolloin alue avataan jo klo 13. Kannattaa pitää mielessä, että karkeloita ei pidetä pitkänäperjantaina, eikä alueelle ole pääsymaksua. Juhla-aukiolle ei ole kaikkein helpoin päästä, mutta metroasema Kurt-Schumacher-Platz on kohtalaisen lähellä ja sieltä tulevat kohti aukiota bussilinjat 128 ja M21.

NuBerlin kertoo mitä pääsiäisenä tapahtuu, mitkä paikat ovat silloin avoinna ja mitä pääsiäisenä voi Berliinissä tehdä.

Nürnberg (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Nürnbergissä on vuotuiset kevätjuhlat, jotka pidetään suurella Volksfestplatz-festivaalialueella.

Nürnberg

Nürnberg, joka sijaitsee melko lähellä Müncheniä, on tunnettu hyvistä joulumarkkinoista ja siellä on myös kuuluisat Nürnberger Ostermarkt -markkinat 5.4.– 22.4.2019, jotka pidetään vanhankaupungin pääaukiolla (Hauptmarkt) [kartalla]. Ne ovat Saksan vanhimmat markkinat, jotka saivat alkunsa vuonna 1318. Täällä on nykyisin noin 80 kojua, joista voi ostella tuliaisia, herkkuja ja kaikenlaista muuta. Täällä on myös esityksiä, jotka näyttävät nykyajan ihmisille kuinka perinteiseen tyyliin leivotaan, ja joka vuosi täällä on myös parin päivän kestoiset taide- ja käsityöläismarkkinat.

Nürnbergissä on myös vuotuiset kevätjuhlat, jotka pidetään 20.4.–12.5.2019 suurella Volksfestplatz-festivaalialueella [kartalla]. Nämä ovat Nürnbergin suurimmat vuotuiset juhlat, joiden yhteydessä juodaan valtavasti olutta mutta joilla lapsetkin viihtyvät.

Münchenin kevätkarkelot

Vuonna 2019 Münchenissä pidetään kevätkarkelot 26.4.–12.5. eli pian pääsiäisen jälkeen. Ne pidetään samassa Theresienwiese-puistossa [kartalla], jossa syys-lokakuussa pidetään Oktoberfest. Paikan päällä on luvassa railakasta kevään vastaanottoa, ja siellä on huvipuistolaitteita, oluttelttoja ja joinain vuosina jopa täysin kesäistä tunnelmaa.

Vastaavanlaisia kevätjuhlia on odotettavissa Saksassa huhti–toukokuussa lähes kaikissa kaupungeissa, niin pienissä kuin suurissakin, mutta Münchenin kevätjuhlat ovat niistä suurimpia ja tunnetuimpia. Kevätjuhlien yhteydessä on kaikenlaista muutakin kuin ruoka- ja juomakojuja, kuten kaupungin suurimmat vuotuiset kirpputorit ja eri vuosina eri näyttelyitä, kuten autonäyttelyitä. Usein on myös päivä pari, jolloin ostoksia voi tehdä vanhoilla Saksan markoilla.

TripSavvy esittelee Saksan pääsiäismarkkinoita ja -perinteitä.

Wien
Schönbrunn-palatsin alueella pidetään Wienin suurimmat ja eniten turisteja paikalle vetävät pääsiäismarkkinat.

Itävallan pääsiäismarkkinat ja -konsertit

Itävalta on paikka, joka on tunnettu pääsiäismarkkinoistaan, ja etenkin Wienin pääsiäismarkkinat ovat kenties Euroopan parhaita. Pääsiäistoreja on myös Salzburgissaja Innsbruckissa, ja kaikissa näissä kaupungeissa on myös erinomaisia klassisen musiikin konsertteja pääsiäisen aikaan.

Wien

Wienissä on vuonna 2019 jälleen useita pääsiäismarkkinoita, ja aivan ytimessä on useita erinomaisia pääsiäistoreja. Wienin pääsiäismarkkinoista hienoimmat puitteet ovat Schönbrunnin palatsilla, mutta keskustan pääsiäistoreilla on paljon tunnelmaa eikä Schönbrunniin ole mikään täysin välttämätöntä lähteä markkinoiden takia. Monet markkinat ovat avoinna suurin piirtein klo 10–20, joskin osa avautuu viikolla vasta klo 11 ja osa suljetaan jo klo 18–19.30.

Wienin pääsiäismarkkinat
Wienin Freyung-aukion pääsiäismarkkinat on tunnettu siitä, että sinne rakennetaan joka vuosi Euroopan ja kenties maailman suurin pääsiäismunakasa.

Wienin keskustassa on erinomaisia pääsiäismarkkinoita. Ne tulevat vastaan aika lailla automaattisesti, ja ne ovat paikallisten suuressa suosiossa. Niillä syödään makkaraa ja juodaan viiniä, eikä meininki ole mitenkään kovin kaupallista tai hienostelevaa.

Kenties monipuolisimmat ja värikkäimmät keskustan pääsiäistoreista ovat Freyung-aukiolla [kartalla], joka on vuosi toisensa jälkeen tunnettu siitä, että sinne rakennetaan Euroopan ja kenties maailman suurin pääsiäismunakasa. Täällä voi ostiskella perinteisiä, tyypillisiä pääsiäisostoksia, ja täällä on tarjolla kaikkein perinteisimpiä pääsiäisherkkuja kuten Osterpinze-pääsiäisleipää ja lammasta. Täällä aikuiset viihtyvät pitkin päivää viinilasillisella, ja lapsia viihdyttävät erilaiset tapahtumat ja pienet kurssit, nukke-esitykset ja pääsiäismunajahdit. Vuonna 2019 pääsiäismarkkinat pidetään 5.–22.4.

Lisää tapahtumia on viereisellä Am Hof -aukiolla, jonka pääantia ovat korkeatasoisia käsitöitä myyvät kojut. Ne kestävät saman ajan, ja aukioloajat ovat suurin piirtein samat eli viikolla klo 11–20 ja viikonloppuisin klo 10–20.

Wienin suurimmat ja eniten turisteja paikalle vetävät pääsiäismarkkinat pidetään vuonna 2019 6.4–23.4. Schönbrunn-palatsin alueella [kartalla], jonne pääsee nopeasti kaikkialta kaupungista U4-metrolinjalla. Täältä voi klo 10–18 ostella tyypillisiä pääsiäistuotteita kuten koristeltuja munia, ja täällä on hyvä myös syödä niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja ja maistella paikallisia viinejä ja oluita. Kevättunnelmaa parantavat musiikkiesitykset, jotka ovat lähinnä jatsia, ja niitä on luvassa klo 11–13 sunnuntaisin ja pääsiäispäivinä. Täällä on myös lapsille paljon erilaisia tapahtumia, kuten pääsiäispupukurssit, joilla lapset oppivat koristelemaan marsipaanista valmistettuja pupuja. Täällä on kaikenlaista lapsiperheille, etenkin palatsialueen yhteydessä olevassa lastenmuseossa, jonne on pääsymaksu.

Näiden lisäksi Prater-huvipuistossa [kartalla] on kulkueita, musiikkia ja lapsille ohjelmaa teatterissa. Vuonna 2019 sinne kannattaa suunnata pääsiäisenä, sillä kausi on jo alkanut, sisäänpääsy on ilmainen ja siellä on tunnelmaa koko kesäkauden ajan.

Tietoa Wienin kaikista pääsiäismarkkinoista aukioloaikoineen saa saksaksi Wien Infosta.

Stadtturm, Innsbruck
Innsbruckin pääsiäismarkkinat pidetään vanhankaupungin parhailla paikoilla, Stadtturm -tornin ympäristössä.

Salzburg

Wienistä reilun parin tunnin junamatkan päässä sijaitseva Salzburg tunnetaan Mozartin kotikaupunkina, ja tämä musiikkikaupunki on erinomainen vierailupaikka pääsiäisenä tai muulloinkin keväällä. Pääsiäinen päättää talvikauden ja aloittaa pikkuhiljaa kesäkauden, joka tuo kaupunkiin pian pääsiäisen jälkeen patikoitsijoita ja muita kesäisiin Alppeihin mieltyneitä.

Salzburgin suurin tapahtuma on “Salzburg Easter Festival”, joka vuonna 2019 pidetään 13.4.–22.4. Siellä on oopperaa ja muita esityksiä, ja tämä on yksi parhaita aikoja lähteä Salzburgiin konserttiin tai oopperaan.

Valtaosa Salzburgin suuremmista pääsiäismarkkinoista on ytimen ulkopuolella, mutta pääaukioilla ja muualla vanhassakaupungissa on pääsiäistunnelmaa ja kojut myyvät pääsiäisaiheista tavaraa.

Tietoa Salzburgin kaikista pääsiäismarkkinoista saa Austria Infosta.

Innsbruck

Alpeilla sijaitseva Innsbruck on kenties Salzburgiakin upeampi vierailupaikka. Sen vanhankaupungin parhailla paikoilla, Stadtturm -tornin [kartalla] ympäristössä on pääsiäismarkkinat 12.4.–22.4. Innsbruck on puitteiltaan paikka vailla vertaa, lähti sinne sitten laskettelemaan, patikoimaan tai muuten vain oleskelemaan.

Pääsiäisaikaan vuonna 2019 Innsbruckissa on muitakin tapahtumia, joihin kuuluvat 6.4.–21.4. pidettävä pääsiäisfestivaali. Kaunis musiikki, elokuvaesitykset ja tanssi kuuluvat helposti lähestyttävään ohjelmistoon, ja konsertteja ja muita esityksiä on mitä erilaisimmissa paikoissa.

Lisää asiaa Itävallan pääsiäismarkkinoista ja muista pääsiäistapahtumista:

Austria Info kertoo Itävallan pääsiäismarkkinoista ja -perinteistä.

Prahan pääsiäismarkkinat
Prahan perinteisimmät ja puitteiltaan upeimmat pääsiäismarkkinat ovat vanhankaupunginaukiolla.

Itäisen Keski-Euroopan pääsiäismarkkinat: Praha, Bratislava, Budapest, Krakova ja Zagreb

Entisissä sosialistimaissa pääsiäismarkkinat ovat yleisiä, ja etenkin hartaasti uskovaisessa Puolassa kuten myös Kroatiassa pääsiäishumuun sekoittuu pääsiäispäivinä paljon rauhaa, kulkueita ja kaunista musiikkia. Aivan kuten Saksassa ja Itävallassakin säät ovat kysymysmerkki, mutta jos pääsiäinen on huhtikuussa niin kuin se vuonna 2019 on, on pääsiäisenä yleensä jo aurinkoista ja melko lämmintä, joskus jopa helleasteita.

Praha

Wien on jo pitkään ollut paras ja perinteisin pääsiäiskohde toreineen ja tunnelmineen, mutta nykyisin siitä neljän tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Praha ei siitä paljon jää jälkeen. Prahan vanhakaupunki on pieni paikka, ja siellä ja sen aivan vieressä on useita pääsiäismarkkinoita, joilla lähes kaikki maksaa vähemmän kuin Itävallassa. Viinilasit ja oluttuopit maksavat 2–3 euroa, makkaran saa parilla eurolla ja toisin kuin Wienissä Prahassa ei ole tapana hienostella tai erottautua pukeutumisella muista vaan meininki on varsin kansanomaista. Ytimessä olevat torit ovat kaikkein hintavimpia, mutta jos haluaa nähdä kohtuuhintaiset pääsiäismarkkinat, ovat Rauhanaukiolla (Náměstí Míru) pidettävät markkinat hyvä vierailupaikka.

Pääsisäismarkkinat Namesti Miru -aukiolla
Náměstí Míru -aukion pääsiäismarkkinoilla Prahassa voi nauttia lähinnä paikallisten kanssa edullisempia ruokia ja juomia kuin ydinkeskustassa.

Prahan perinteisimmät, puitteiltaan upeimmat ja hinnoiltaan kalleimmat pääsiäismarkkinat ovat vanhankaupunginaukiolla (Staroměstské náměstí) [kartalla]. Vuonna 2019 aukiolla on kojuja, ohjelmaa ja pääsiäistunnelmaa 6.4.–28.4. päivittäin, aamusta iltaan.

Toiseksi suosituimmat pääsiäismarkkinat Prahassa pidetään Václavské náměstí -aukiolla [kartalla], jolla on viime vuosina ollut kojuja niin lähellä vanhaakaupunkia kuin sen päässä museon edustallakin, ja myös täällä pääsiäistunnelma on katossa 6.4.–28.4.

Kolmannet aivan ytimen markkinat ovat Palladium-ostoskeskuksen tienoilla. Náměstí Republiky [kartalla] on paikka, jolla on kesäkauden aikana joka arkipäivä tuottajatori ja aina erilaisten juhlien aikaan kojuja ja yleistä ilonpitoa. Sen kautta tulee automaattisestikin kierrettyä, mutta se voi keskeisen sijaintinsa takia etenkin viikonloppuisin olla yhtä tukossa kuin vanhankaupungin pääsiäismarkkinat.

Prahan ydinkeskustan markkinat avautuvat päivittäin klo 9, sulkeutuvat viikolla klo 19 ja viikonloppuisin klo 20, joskin ruoka- ja juomakojut ovat avoinna puoleenyöhön.

Jos Prahassa haluaa nähdä pääsiäismarkkinat, joilla ei vieraile paljon turisteja, on sellaiset Náměstí Míru -aukiolla [kartalla], kävelymatkan etäisyydellä ytimestä ja samannimisen metroaseman yläpuolella. Täällä voi 6.4–22.4. nauttia edullisempia ruokia ja juomia kuin ydinkeskustassa lähinnä paikallisten kanssa päivittäin klo 10–19.

Prahassa kaupat ovat pääsiäisenä avoinna parhaiten lauantaina ja sunnuntaina. Perjantai ja maanantai ovat yleisiä vapaapäiviä, jolloin monet liikkeet ovat kiinni. Yleisesti ottaen yli 200 neliötä suuret liikkeet ovat kiinni keskustassakin, mutta ytimessä on silti eniten kauppoja avoinna pitkänäperjantaina ja toisena pääsiäispäivänä.

Lisää asiaa Prahan pääsiäismarkkinoista

Bratislava

Jos haluaa nauttia keskieurooppalaisesta pääsiäistunnelmasta mutta ei maksaa siitä itseään kipeäksi, on Itävallalle hyvä vaihtoehto Bratislava, joka sijaitsee vain tunnin junamatkan päässä Wienistä itään.

Frantiskanske namestie, Bratislava (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Bratislavan vanhassakaupungissa Františkánske námestie -aukiolla myydään käsitöitä, perinteisiä pääsiäiskoristeita sekä ruokia ja juomia niin paikan päällä nautittavaksi kuin muualle vietäväksikin.

Bratislavan vanhassakaupungissa Františkánske námestie -aukiolla [kartalla] on 13.4.–22.4.2019 kojuja, jotka myyvät käsitöitä, perinteisiä pääsiäiskoristeita sekä ruokia ja juomia niin paikan päällä nautittavaksi kuin muualle vietäväksikin. Hinnat ovat edullisia ja käytössä on euro, niin että Bratislavassa ei tarvitse vaivata päätään muilla valuutoilla.

Vuonna 2019 pääsiäistä ja pääsiäismarkkinoita ennen pidetään 7.4. juostava Bratislavan maraton.

Budapest

Budapest sijaitsee niin Wienistä kuin Bratislavastakin parin tunnin junamatkan päässä, ja se kilpailee Prahan ja Krakovan kanssa itäisen Keski-Euroopan parhaasta pääsiäistunnelmasta.

Budapestissa ei ole varsinaista vanhaakaupunkia, mutta sen linna-alue on sen tyylinen ja siellä on 19.4.–22.4. eli pääsiäisviikonloppuna Várkert Bazár eli pääsiäismarkkinat. Linnalla on monenmoista ohjelmaa mutta myös melkoisesti vierailijoita.

5.4.–28.4. pidetän keskeisellä Vörösmarty tér -aukiolla hyvät perinteiset pääsiäismarkkinat ja oikeastaan myös kevätkarkelot, jotka jatkuvat jonkin aikaa pääsiäisen jälkeenkin. Vörösmarty tér on varsinaisen keskustan pääaukio, jonne pääsee metrollakin.

Kolmannet pääsiäismarkkinat pidetään laajalla, pääaukion tapaisella Erzsébet tér -aukiolla [kartalla] 19.4.–22.4. Paikan päällä on tarjontaa ja ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Pääsiäisen aikaan myös eläintarha järjestää ohjelmaa lähinnä lapsille, samoin etnografisessa museossa, joka sijaitsee upean parlamenttitalon vieressä, on ohjelmaa lähinnä lapsiperheille 21.4. eli palmusunnuntaina.

Krakova

Puolan eteläosissa sijaitseva Krakova ei jää puitteiltaan jälkeen Prahasta tai Budapestista, ja myös se on Keski-Euroopan edullisia kärkipaikkoja lähteä viettämään pääsiäistä.

Kaupungin vanhassakaupungissa sijaitseva pääaukio on maineeltaan Euroopan suurin. Se tarjoaa aivan ylittämättömät puitteet 13.4.–22.4. pidettäville pääsiäismarkkinoille, joiden yhteydessä on musiikkia, ohjelmaa lapsille ja puolalaisia juomia ja ruokia.

Krakovan hintataso on Budapestia, Bratislavaa ja Prahaa vastaava, ja kuten muuallakin Keski-Euroopassa sunnuntaisin voi olla kauppoja kiinni ja etenkin pääsiäismaanantai on päivä, jolloin harva kauppa on avoinna.

Zagreb

Vaikka Kroatian pääkaupunki sijaitsee syvällä etelässä, on se kuitenkin ilmastoltaan melko samantyylinen kaupunki kuin pohjoisempana sijaitsevat Praha ja Budapest. Kevät ei välttämättä ala vielä huhtikuun alussa, mutta koko talvikauden ajan siellä voi yhtäkkiä tulla hyvinkin lämmintä ja kevät yleensä alkaa yhtäkkiä ja muuttuu nopeasti kesäiseksi. Zagreb on erinomainen lomakaupunki noin kolmen tunnin bussimatkan päässä lähimmistä rannikkokaupungeista, eli Pulasta, Rijekasta ja Zadarista. Se on myös kaupunki, jossa voi hyvin tutustua sekä Kroatian subtrooppisen rannikon että maan ilmastoltaan ja kulttuuriltaan täysin toisenlaisen sisämaan ruokiin ja perinteisiin.

Zagrebissa on pääsiäismarkkinoita laajalla alueella. Niitä on ytimen ja rautatieaseman välissä olevalla aukiomaisella bulevardilla, pääaukiolla ja sen vieressä olevalla tori- ja kauppahalli-alueella (Dolac) on pääsiäiskojuja. Niitä on myös ylhäällä vanhassakaupungissa (Grad), ja kaupungissa on hyvää pääsiäistunnelmaa huhtikuun jälkimmäisen puoliskon aikana.

Zagrebissa paikat ovat huonosti avoinna pääsiäisenä, ja monet valintamyymälät ja muut liikkeet ovat suljettuja lauantaista tiistaiaamuun. Pääsiäismarkkinoita on luvassa huhtikuun alkupuolelta aina pääsiäismaanantaihin asti, ja erilaisia kojuja löytyy keskustasta sieltä täältä.

Pääsiäisajan klassisen musiikin konsertit

Keski-Euroopassa on valtava määrä erilaisia klassisen musiikin konsertteja, joita on erityisen paljon ja korkeatasoisia pääsiäisen tienoilla. Kaupungissa kuin kaupungissa voi kuunnella Bachin säveltämää, 150 minuuttia kestävää Matteus-passiota (Mätthaus-Passion), joka tosin on raskaansarjan esitys. Muita hyviä pääsiäiskonsertteja ovat etenkin Bachin Johannes-passio ja Heinrich Schützin Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä.

Berliini on pääsiäiskonserttiensa puolesta ylittämätön kaupunki, ja siellä on tietenkin kuuluisia konsertteja tuomiokirkossa (Berliner Dom) mutta myös monessa muussa paikassa. My Guide Berlin antaa tietoa tulevista konserteista.

Hyviä konsertteja on luvassa tietenkin myös Wienissä, Salzburgissa, Prahassa, Budapestissa ja Krakovassa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Ximeg/Wikimedia, Frank/Wikimedia, Jozef Kotulič/Wikimedia
2019/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti