Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Trg Petra Preradovica, Zagreb
Trg Petra Preradovica, Zagreb (täyskuva)
Ulica Ivana -kadun ravintoloita
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Kaptol Markkinat

Zagreb, Kroatia

Kroatian pääkaupunki on yksi Euroopan uusia suosittuja turistikohteita, joka on nauttinut entistä suuremmista turistivirroista vuoden 2013 EU-jäsenyyden jälkeen. Zagreb on entistä kansainvälisempi paikka, joka on karistanut 1990-luvun sotien ja sitä seuranneen eristäytymisen vuosien pölyt pois, ja se on valtaosan vuodesta varteenotettava kaupunkilomakohde.

Zagrebin valttikortteihin kuuluvat kroatialaiset ja muualta entisen Jugoslavian alueelta ja Italiasta peräisin olevat ruoat, joiden joukossa on niin mereneläviä rannikolta, muhennoksia sisämaasta, pitsoja ja pastoja kuin yleisbalkanilaisia grillilihojakin. Erilaisia herkkuja tulee Zagrebissa nautittua pikaruokapaikoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja majapaikassakin, ja Zagrebista on myös mukava tuoda jotakin kuten oliiviöljyä kotiin. Zagrebissa on myös paljon erinomaisia ostoskatuja, ja ostosten katselu on siellä yksi loman pääasiallisia ajanvietteitä. Myös yöelämä on siellä monipuolista.

Tekemistä

Zagrebissa ruokailu on yksi päivän kohokohtia, ja siellä parhaita ruokia ovat nimenomaan kroatialaiset ja muualta entisen Jugoslavian alueelta peräisin olevat ruoat. Ostoskaupunkina Zagreb on monin tavoin hyvä, ja ostosten katseleminen kuuluu siellä turistien pääasiallisiin huveihin. Zagrebin tapahtumista monet liittyvät kulttuuriin, ja kaupungissa on myös urheilutapahtumia, joista merkittävimmät ovat jalkapallo- ja koripallo-ottelut.

Nähtävää

Kroatian pääkaupunki ei ole suurten nähtävyyksien kaupunki, mutta siellä on muutama kirkko ja muu maamerkki. Kiinnostavimmat varsinaiset nähtävyydet ovat yläkaupungissa (Gornji grad) mutta alakaupungissa (Donji grad) on eniten museoita, puistoja ja muita vierailupaikkoja. Museoita Zagrebissa onkin väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muussa maailman kaupungissa. Ympäristön luonto on monipuolista ja tarjoaa puistoja, järviä ja vuoren. Ihan eri paikkakunnalle mieliville lähimmät päiväretkikohteet ovat noin 45 kilometrin päässä. Jos Zagrebissa haluaa etsiä tekemistä koko perheen kanssa, on siellä hyviä vierailupaikkoja kesät talvet.

Selviytymisopas

Zabrebiin voi matkustaa omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle, vaikkakaan se ei kuulu monenkaan kotimaisen matkatoimiston ohjelmaan. Zagrebiin saavutaan Suomesta yleensä lentäen, ja lentoasemalta pääsee eteenpäin bussilla, taksilla tai yksityiskyydillä. Jos majoittuu ytimeen, valtaosan matkoista voi tehdä kävellen, mutta jos haluaa siirtyä vähän pidemmän matkan, ovat raitiovaunut nopeita ja edullisia liikennevälineitä. Säiden ja vilkkauden puolesta parhaita ajankohtia matkustaa kaupunkiin ovat aika huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun ja aika syyskuun alusta lokakuun loppupuolelle. Zagreb on varsin hyvä kaupunkilomakohde perheille.

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Zagrebin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Zagreb matkakohteena

Zagreb on on edullinen, siisti, turvallinen ja suuresta koostaan huolimatta rauhallinen ja paljon pikkukaupungin piirteitä säilyttänyt paikka. Kaikki nähtävyydet sijaitsevat pienellä alueella keskustassa, mutta jos haluaa siirtyä keskustan ulkopuolelle vaikka Jarun-järvelle tai Maksimir-puistoon, käy se edullisesti ympäri vuorokauden liikkuvilla julkisilla liikennevälineillä tai kohtuuhintaisella taksilla.

Ulica Ivana Tkalcica Ulica Ivana Tkalcica (täyskuva)
Zagreb on on suuresta koostaan huolimatta paljon pikkukaupungin piirteitä säilyttänyt paikka.

Zagreb on lomakohteena parhaimmillaan keväällä, syksyllä ja talvella, ja vain keskikesä on ajankohta, jolloin siihen ei ole mukava tutustua. Kevät alkaa yllättävän myöhään mutta se yltyy nopeasti kesäksi, ja syksy on pitkä ja mukava aika lomailla Zagrebissa. Parhaimmillaan Zagreb on lomakohteena yhdistettynä johonkin Adrianmeren rannikon lomakohteeseen, kuten Istriaan, Splitiin tai Dubrovnikiin. Zagrebiin on mahdollista tulla päiväretkelle tai lyhyelle visiitille myös maan pohjoisrannikolta, ja sellaiset paikkakunnat kuin Zadar, Rijeka, Opatija ja Pula ovat siitä vain parin kolmen tunnin matkan päässä.

Zagreb on oiva lomakohde yksinäisille seikkailijoille, pariskunnille, perheille ja suurillekin ryhmille. Siihen voi pintapuolisesti tutustua päivässä parissa mutta sen elämänmenoon pääsevät kunnolla kiinni siellä vähintään kolme neljä päivää viettävät.

Historiaa

Zagreb mainittiin ensimmäisen kerran 1100-luvulla, mutta pitkään se oli pieni kaupunki. Vuosisatojen saatossa sitä runtelivat monet onnettomuudet, kuten ruttoepidemiat, tataarien hyökkäykset, tulipalot ja maanjäristykset, joista vuoden 1880 maanjäristys oli kaikkein suurin. Maanjäristys myös tasoitti maata uudenlaisen Zagrebin rakentamiselle, ja 1890-luvulta lähtien sinne alkoi ilmestyä Kansallisteatterin tyylisiä monumentaalisia rakennuksia.

Kaupunki muuttui 1900-luvun alussa melkoisesti, ja siltä ajalta ovat peräisin monet muutkin kauniit rakennukset. Vuonna 1918 Kroatiasta tuli osa Jugoslavian kuningaskuntaa, ja 1920-luvulla kaupungin väkiluku kasvoi voimakkaasti. Kun 1880-luvulla asukkaita oli 30 000, vuonna 1910 niitä oli 80 000 ja 110 000 asukasta vuonna 1921, asui Zagrebissa vuoteen 1953 mennessä 350 000 ja vuonna 1991 peräti 935 000 asukasta. Samalla kaupungin pinta-ala on laajentunut 25 neliökilometristä nykyajan 640 neliökilometriin, mutta asukkaita kaupungissa on enää vähän alle 800 000, sillä sieltä kuten muualtakin maasta on lähtenyt pois muita eteläslaaveja, etenkin sloveeneja ja serbejä.

Crkva svetog Marka
Crkva svetog Marka on yksi Zagrebin suosituimpia vierailupaikkoja.

Zagrebin nähtävyydet

Kroatian pääkaupunki ei ole suurten nähtävyyksien kaupunki, mutta siellä on muutama kirkko ja muu maamerkki, jotka kiinnostavat siellä vierailevia. Yläkaupungin viehättävin paikka on Gradec (eli “Grič”), jonka keskusaukio on Pyhän Markuksen kirkon ympäristössä. Siellä on monenmoista korttelia, ja sen suurinta antia ovat lukuisat museot, monet hienot kirkot ja kujat, jotka pysyttelevät valtaosan vuodesta rauhallisina. Gradeciin voi nousta montaa eri reittiä pitkin, ja yksi turistien suosima tyyli mennä ylös on käyttää funikulaaria.

Jos alakaupungista nousee funikulaarilla tai niiden vierestä kulkevia portaita pitkin ylös Gradeciin, tulee vastaan ns. varkaiden torni eli Kula Lotrščak. Torni rakennettiin 1200-luvulla osaksi vanhankaupungin suojamuureja, mutta nykyisen nimensä se sai vasta 1600-luvulla, jolloin sen kelloa alettiin soittaa merkiksi sille, että päivä on päättymässä ja että kaupungin portit suljetaan. 1800-luvulla tykki asennettiin tornin yläosiin, ja vuodesta 1877 lähtien tykki on laukaistu puolenpäivän aikaan, ja tämä on nykyäänkin ajankohta, jolloin tornilla käy suurin kuhina.

Crkva svetog Marka (engl. Saint Mark’s Church) on yksi Zagrebin vanhimpia pystyssä olevia rakennuksia ja nykyään myös yksi suosituimpia vierailupaikkoja. Aukiolla, jolla myös on Kroatian parlamentti (Sabor) ja muita tärkeitä hallintorakennuksia, käy jatkuva kuhina, ja sinne tullaan bussilasteittain ihmettelemään kaunista aukiota ja kirkkoa, joka on monin tavoin hämmästyttävä rakennus.

Lue lisää: Zagrebin nähtävyydet

Dolac-markkinapaikka
Dolac on sekä kauppahalli että sen sisäpihalla pidettävä tori, ja se on ykköspaikka lähteä ostelemaan kaikenlaista.

Ostokset

Zagrebissa parhaat ostospaikat ovat kätevästi ydinkeskustassa, ja pääaukion (Trg bana Jelačića) tuntumassa voi hyvin suorittaa kaikki ostokset elintarvikkeista tuliaisiin. Lähes kaikki pääaukiolta lähtevät kadut ovat hyviä ostoskatuja, ja ostosten katselu kannattaa aloittaa nimenomaan siltä. Torit ja kauppahalli ovat parhaita paikkoja katsella paikallisia tuotteita, mutta myös valintamyymälät ja erikoisliikkeet, joita Zagrebissa on sen verran että niitä ei tarvitse erikseen etsiskellä, myyvät pääasiallisesti paikallisia tuotteita.

Zagreb on hyvä paikka hankkia etenkin elintarvikkeita, muodikkaita vaatteita, asusteita, käsitöitä, paikallista muotoilua ja antiikkia. Kaupungin hintataso on etenkin paikallisten tuotteiden osalta melkoisesti alhaisempi kuin kotimaassa, mutta tuontitavarat ja esimerkiksi muualta tulevat muodikkaat vaatteet ovat usein kotimaan hinnoissa. Elintarvikkeista kotiin tuotaviksi sopivat hyvin etenkin oliiviöljyt, ja asiantuntijoiden mukaan paikallinen oliiviöljy on vähintään yhtä hyvää kuin kreikkalainen oliiviöljy. Monet muutkin elintarvikkeet ovat hyviä kotiin tuotavaksi, ja paikan päällä syötäväksi erityisesti leivät, juustot, vihannekset ja merenelävät ovat erityisen hyviä.

Mereneläviä ja perunoita
Ravintoloissa Kroatian rannikolta tulevat grillatut merenelävät ja muut kalaruoat ovat erittäin yleisiä.

Ravintolat ja ruoka

Zagrebissa on paljon ravintoloita, kahviloita ja pikaruokapisteitä, joista yleisimpiä ovat leipomot ja pitsapaloja myyvät pisteet. Ravintolan löytäminen ei ole keskustan alueella hankalaa mutta ylhäällä vanhankaupungin tyylisessä Gradecissa ei ole oikeastaan lainkaan ravintoloita. Parhaat tienoot ravintoloille ovat pääaukion ympäristössä, eikä siltä tarvitse kovin kauas syömään lähteä.

Kaikkein parhaiten Zagrebista saa Kroatian sisämaalle tyypillisiä tukevia ruokia, joihin kuuluu paljon possua, grillilihaa, keittoja ja muhennoksia. Näiden joukossa on yleensä štruklia eli pohjoiskroatialaista, lasagnen tyylistä piirasta, grahia eli sianliha- ja papumuhennosta ja muita, usein possua sisältäviä tukevia ruokia. Kroatian rannikolta tulevat grillatut merenelävät ja muut kalaruoat ovat erittäin yleisiä, aivan kuten risotot ja monet italialaistyyliset ruoat, jotka ovat täällä vähän muunneltuina hyvin tarjolla ja yleensä erinomaisia. Näistä varsin hyvä on crni rižot eli musta risotto, mutta muutkin risotot ovat hyviä, etenkin mereneläviä sisältävät ja myös kasvissyöjille soveltuvat sieni- ja muut lihattomat risotot.

Liikkuminen

Zagrebin keskusta on melko mukava käveleskelypaikka, ja etäisyydet siellä ovat lyhyitä. Ainoa ongelma kävelyn kannalta on kukkula, jonka päällä Gradec-kaupunginosa sijaitsee, mutta sinne voi kiivetä melko verkkaiseen tahtiin tai sitten nousta sinne köysijunalla (uspinjača), joka kulkee pitkin päivää Tomićeva-kadulta 10 minuutin välein.

Raitiovaunut ovat kätevin liikkumismuoto keskustassa ja sen lähistöllä. Lippuja voi ostaa pysäkkien lähellä olevilta kioskeilta, joihin kuuluu sekä liikennelaitoksen virallisia lippukassoja että Tisak-kioskeja. Lippujen määrä on viime vuosina lisääntynyt ja mahdollisuudet monipuolistuneet, ja huhtikuun alusta 2019 lähtien kuskilta on alkanut saada entistä paremmin lippuja. Taksiyhtiöitä Zagrebissa on lukuisia, ja osa niistä on luotettavampia kuin muut. Taksin tilaaminen on helpointa erityisen sovelluksen avulla, ja kaikilla yhtiöillä on sovellus, jolla voi älypuhelimella tai tabletilla tilata mistä tahansa taksin paikalle. Pyöräily on Zagrebissa entistä yleisempää, ja pyöräteitä on nykyään entistä enemmän.

Zagrebin-matkat

Omatoimimatkailijan kannattaa ensin varmistaa, että aiottuna matkustusaikana on tarjolla hyviä majapaikkoja ja että ajankohta ei ole turhan vilkas tai kallis Zagrebissa. Kroatian pääkaupunki on rannikkokaupungeista poiketen aivan normaali kaupunki, mutta siellä on ajoittain tapahtumia, jotka voivat viedä hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat. Omatoimimatkailijan on aina kannattavaa olla liikkeellä hyvissä ajoin ennen matkaa, ja sekä lento että majapaikka kannattaa varata vähintään kuukausi pari ennen matkan alkamista. Suora lento Zagrebiin kestää noin 2 tuntia 40 minuuttia, ja matkan voi edullisimmillaan tehdä vähän alle 100 eurolla suuntaansa.

Kotimaiset matkatoimistot tekevät tällä hetkellä vähän matkoja Zagrebiin, sillä Kroatian-matkojen pääpaino on rannikon ja saariston lomapaikoissa. Monet pienet kotimaiset matkatoimistot voivat kuitenkin tehdä räätälöityjä matkoja, joihin ainakin kuuluu myös Zagreb, ja tällaisia matkoja voi tiedustella oman kaupungin matkatoimistoista.

Muita www-palveluita

Zagreb Wikipediassa  |  Kroatian turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Zagreb  |  Google Maps: Zagreb

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti