Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Korcula
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Trg Pomirenja Korculan vanhankaupungin ulkopuolella
Ravintola Korculan kaupungissa
Erinomaiset ruoat kuuluvat Korculan saaren valttikortteihin.

Korčula, Kroatia

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Dalmatian saariston monista vierailupaikoista Korčula on yksi tunnetuimpia ja suosituimpia, ja se on ihanteellinen päiväretkikohde Dubrovnikista tai Mljetistä ja myös loistava paikka viettää aikaa niille, jotka kiertelevät saaristossa. Korčula ei kenties ole kovin suosittu matkakohde suomalaisille, mutta monet muut eurooppalaiset lomailevat siellä hyvinkin paljon, eniten keskikesän aikana. Saaren valttikortteihin kuuluvat hyvät rannat, puhdas turkoosinsininen Adrianmeri, vehreänä kesälläkin pysyttelevä luonto, erinomaiset ruoat ja monipuoliset vierailupaikat.

Saaren suurimmat keskittymät ovat Korčulan kaupunki ja Vela Luka, jotka ovat aivan vastakkaisilla puolilla saarta. Vela Luka on pieni kaupunki, jossa on vähän nähtävää, ja Grad Korčula on maailmanluokan vierailupaikka, jonne on suhteellisen lyhyt matka Dubrovnikista ja vain tunnin katamaraanimatka Mljetistä. Korčulan kaupunki on yksi Dalmatian saariston viehättävimmistä kaupungeista, ja sen unohtumaton vanhakaupunki on yksi Adrianmeren ihmeistä. Korčulan kaupungissa on mukava kävellä, tutustua tarjontaan, istahtaa syömään tai istua iltaa terasseilla.

Korčula soveltuu vierailupaikaksi parhaiten yksinäisille matkailijoille, pariskunnille ja pienille porukoille. Se on hyvin vilkas ja majapaikoiltaan hintava lomapaikka heinä- ja elokuussa, mutta jos sinne matkustaa huhti–kesäkuussa tai syys-lokakuussa, on siellä ihanteelliset olosuhteet lomalle. Korčula on hyvä omatoimikohde niille, jotka viettävät aikaa muillakin saarilla, ja jos aikaa riittää, kannattaa yöpyä sekä Korčulan kaupungissa että Vela Lukassa.

Aurinkoinen sää Orebic Peljesac -niemimaalla
Kuten muuallakin Dalmatian saaristossa Korčulan saarella on lyhyet leudot talvet ja pitkät kuumat kesät.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sääennuste:

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty ennuste Korčulan alueelle

Pilvikartta Adrianmeren alueelle

Ilmasto

Kuten muuallakin Dalmatian saaristossa Korčulan saarella on lyhyet leudot talvet ja pitkät kuumat kesät. Eteläisestä sijainnistaan huolimatta saarella ei ole niin lämmin, että siellä voisi uida meressä ja viettää perinteistä rantalomaa kuin toukokuun loppupuolelta syyskuun loppupuolelle tai lokakuun alkuun.

Korčulan kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin on joinain vuosina ollut hellettä mutta jolloin normaalisti on 16–20 asteen päivälämpötiloja. Yöt ovat huhtikuun alussa vielä viileitä, mutta kuun loppuun mennessä on öisinkin yleensä 12 astetta. Huhtikuu on vielä melko sateinen kuukausi, mutta sateita on luvassa huomattavasti talvikautta vähemmän.

Kesä alkaa toukokuussa, jolloin alkukuu voi olla epävakaa ja sateinenkin mutta jolloin päivälämpötilat alkavat kuun loppupuolta lähestyttäessä olla lähellä hellelukemia. Öisin on kuun loppupuolella jo yli 15 astetta, ja aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin talvikauden aikana.

Kesäkuun alusta elokuun loppuun aurinko paistaa reilusti yli 300 tuntia kuukaudessa, sateet ovat suhteellisen harvinaisia ja päivän korkein lämpötila on lähes päivittäin lähellä 30:tä astetta. Heinä- ja elokuu ovat vuoden kuumimmat kuukaudet, jolloin aurinko paistaa eniten, ja ne ovat myös vuoden kiireisimpiä ja kalleimpia kuukausia oleskella Korčulalla.

Syyskuu on vielä kesäinen kuukausi, mutta päivät alkavat lyhetä ja aurinko paistaa keskikesää vähemmän. Sateet yleistyvät kuun loppupuolella, mutta päivälämpötilat ovat yleensä hellelukemissa eikä öisinkään yleensä ole paljon alle kahdenkymmenen asteen.

Lokakuu on huhtikuun tavoin epävarma kuukausi olla Dalmatian saaristossa, sillä sateita on luvassa varsinaisia kesäkuukausia enemmän eikä aurinko paista yhtä paljon kuin touko- tai syyskuussa. Öisin on kuitenkin yleensä yli 15 astetta, ja lokakuun alussa on lähes joka vuosi rantakelejä.

Marraskuu on vielä varteenotettava kuukausi viettää aikaa saarella, sillä päivisin on yleensä 16–20 astetta ja öisinkin on lähes poikkeuksetta yli 10 astetta. Kuun loppupuolella alkaa talvikausi, päivät ovat lyhyitä ja marraskuu on myös vuoden sateisin kuukausi.

Korčulan talvikausi on pahimmillaan joulukuun alusta maaliskuun alkuun. Päivälämpötila on siedettävät 13–15 astetta ja öisinkin on yleensä yli 6 astetta, mutta rajut tuulet ja kovat sateet piiskaavat saarta tavan takaa. Joulukuu on vuoden pilvisin kuukausi, mutta jo helmikuussa aurinko alkaa paistaa keskitalvea enemmän ja maaliskuussa päivälämpötilat yleensä nousevat yli viidentoista asteen.

Kuten muuallakin Dalmatian saaristossa paistaa aurinko Korčulassa lähes 2800 tuntia vuodessa. Pakkasta voi talvisin olla pahimmillaan muutama aste, mutta lunta täälläpäin tulee vain kerran pari vuosikymmenessä.

Turistiryhmä Korculan vanhassakaupungissa
Korčulalle voi lähteä tutustumaan pääkaupunkiin suurin piirtein ympäri vuoden.

Parhaat matkustusajat

Varsinainen matkustuskausi on huhtikuulta lokakuun loppuun, mutta usein myös maaliskuun loppupuolella ja marraskuun alussa on säitä, joiden aikana voi tutustua saareen ja ainakin käväistä siellä päiväretkellä esimerkiksi Dubrovnikista. Jos käyttää lyhyttä merireittiä välillä Orebić-Dominče, voi saarella ja etenkin sen pääkaupungissa vierailla Dubrovnikista myös talvikauden aikana. Merenkäynti on lokakuun loppupuolelta tai marraskuun alusta aina pitkälle maaliskuuhun sen verran arvaamatonta, että saarelle siirtyälähteä lautalla tai katamaraanilla Splitistä tai Dubrovnikista, vaan kannattaa mennä Orebićin kautta.

Kaikkein parhaat ilmat rantalomaa ajatellen ovat toukokuun loppupuolelta tai kesäkuun alusta aina syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun. Heinä- ja elokuu ovat kuitenkin vilkkaita ja kaikkein kalleimpia kuukausia yöpyä saarella. Jos haluaa oleskella Korčulassa silloin kun siellä on kaikkein parhaat ilmat mutta ei suurimpia turistimääriä, kannattaa matkustaa touko-, kesä- tai syyskuussa.

Jos Korčulalla säät eivät ole niin tärkeitä ja jos siellä haluaa esimerkiksi pyöräillä tai jollakin muulla kyydillä tutustua saaren parhaisiin paloihin, voi sinne hyvin matkustaa huhti- tai lokakuussa. Kaikkein parhaat kuukaudet ovat touko- ja syyskuu, mutta etenkin toukokuun loppu ja syyskuun pari ensimmäistä viikkoa ovat sekä säiltään että turistimääriltään paljolti keskikesän tyylisiä aikoja.

Saarelle voi lähteä tutustumaan pääkaupunkiin suurin piirtein ympäri vuoden, jos vain ei saavu sinne pitkällä lauttakyydillä, joka voi talvikauden aikana olla melkoista vuoristorataa. Jos matkan ja etenkin yöpymisen ajoittaa maalis-toukokuulle tai loka-marraskuulle, ovat majapaikat huomattavasti kesäkuukausia edullisempia ja säät voivat myös alku- ja loppukaudesta olla hyvällä tuurilla erinomaisia.

Meriportti
Korčulan kaupungin vanhakaupunki on saaren ykkösnähtävyys, ja se on monin tavoin saariston unohtumattomin vierailupaikka.

Nähtävyydet

Korčulan kaupunki on paikka, jossa on nähtävyyksiä, mutta saaren suurimpia houkutuksia eivät ole nähtävyydet vaan saari on kokonaisuutena hyvin kiehtova paketti. Pääkaupungissa tulee automaattisesti vastaan upeita rakennuksia ja katunäkymiä, mutta kaupungista on väittämän mukaan kotoisin Marco Polo, jonka jalanjälkiä voi ainakin jonkin verran kulkea, ja siellä on muutama normaalia hienompi kirkko ja museo.

Grad Korčula

Korčulan kaupungin vanhakaupunki on saaren ykkösnähtävyys, ja se on monin tavoin saariston unohtumattomin vierailupaikka. Se vetää monin tavoin vertoja jopa rannikon vanhoillekaupungeille, mutta se on pieni paikka ja siihen voi nopeasti ainakin pintapuolisesti tutustua.

Vanhankaupungin pääpiirteet

Vanhankaupungin pääportti [kartalla] on Kopnena vrataMaaportti eli “maaportti” ja sen yhteydessä on myöhemmin lisätty Revelin eli vartiotorni, ja tätä porttia rakennettiin 1300- ja 1400-luvuilla vuosisadan ajan.

Portti vie vanhankaupungin pääkadulle, jonka varrella on useita nähtävyyksiä, ja tämä monella nimellä tunnettu pätkä on suurimman tutustumisen arvoinen. Viimeinen osuus on nimeltään Roca, ja se laskeutuu vanhaakaupunkia kiertävälle promenadilleŠetalište Petra Kanavelića (Šetalište Petra Kanavelića), joka on turistien lempipaikka ottaa kahvit, syödä tai juoda jotakin. Nimen sille on antanut Petar Kanavelić, saarella syntynyt runoilija, joka eli 1600-luvulla.

Kaikkein hohdokkaimmat ravintolat ja illanviettopaikat ovat näillä kulmin, joka tulee tutuksi torninKula Zakerjan (Kula Zakerjan) takia. Jos rantakatua kävelee takaisin kohti muuta kaupunkia, tulee vastaan ensin turisti-info [kartalla], sitten Morska vrata eli meriportti, jota pitkin pääsee alas merenrannalle, ja sitten vielä suuri Velika kneževa kula. Sitä on paras ihailla Trg PomirenjenTrg Pomirenjen aukiolta, jolla on pieni hiekkaranta, kalastajien veneitä ja erästä parasta tunnelmaa koko Korčulan saarella.

Tuomiokirkko ja museo

Korčulan tuomiokirkko on vanhankaupungin pääkadulla, monen muun nähtävyyden vieressä oleva Sveti Marko [kartalla], joka itse asiassa on kaupungin pääaukiolla (Trg svetog Marka). Kirkon ulko-osissa on monenmoista koristetta, jota jotkut innostuvat lähemmin tutkimaan, ja myös sisäosissa on kaikenlaista huomion arvoista, kuten saarnastuoli ja muutama taideteos, joista yksi on Tintoretton maalaus.

Riznica-museo
Riznica-museossa on Carpaccion ja Bassanon töitä, mutta myös vähemmän tunnettujen dalmatialaisten taiteilijoiden maalauksia ja muuta taidetta.

Kirkon vieressä on pieni museo (Riznica), joka on yleensä avoinna vain muutaman tunnin päivässä, ja siellä on yllättävän paljon merkittävää taidetta. Museossa on Carpaccion ja Bassanon töitä, mutta myös vähemmän tunnettujen dalmatialaisten taiteilijoiden maalauksia ja muutakin taidetta, kuten veistoksia.

Tuomiokirkon kellotorniin voi kavuta 25 kunan pääsymaksua vastaan, mutta sinne on kiipeämistä ja kenkien ja kunnon on oltava hyvät.

Kaupunginmuseo

Tuomiokirkkoa vastapäätä sijaitsee kaupunginmuseo, joka on sijoitettu Venetsian ajoilta peräisin olevaan palatsiin. Museossa on materiaalia kreikkalaisten siirtokuntien ajalta ja myös havainnollistava näyttelytila, jossa oppii miltä paikallisen maatyöläisen asumus keskiajalla näytti. Museoon on sekalaisia aukioloaikoja, ja ne kannattaa katsastaa verkkosivuilta. Pääsymaksu on 20 kunaa, mutta lapset ja ryhmät saavat alennuksia.

Marco Polon kotitalo

Vuosina 1254–1324 elänyt tutkimusmatkailija Marco Polo syntyi paikallisten mukaan silloin Venetsiaan kuuluneessa Korčulassa (Curzola), jossa hän 1200-luvun lopulla myös jäi genovalaisten vangiksi. Vankeudessa hän saneli matkoistaan kirjan, joka toi hänen matkansa suuren yleisön tietoisuuteen. Marco Polon matkojen kartta on taloa vastapäätä, ja kaupungissa on liikkeitä, jotka myyvät Marco Polo -aiheista tavaraa. Tästä huolimatta ei ole täysin varmaa, että Marco Polo syntyi täällä, mutta Korčula mainostaa häntä omana poikanaan ja hänen vaiheisiinsa voi vanhassakaupungissa tutustua.

Pololla ei ilmeisesti ollut mitään tekemistä hänen kotitalokseen nimetyn rakennuksen kanssa, eikä sen suojissa ole paljon mitään merkittävää, mutta sieltä voi hyvin ihailla maisemia ja nähdä näkymiä, joita ei muualta näe. Näkymistä huolimatta talo ei ole arvostettu vierailupaikka, ja ihmisten kokemuksista siellä voi lukea TripAdvisorista. Taloon on 20 kunan pääsymaksu, ja se on avoinna klo 9–15 paitsi heinä- ja elokuussa klo 9–21.

Peljesacin niemimaata
Pelješacin niemimaa näkyy Korčulan kaupunkiin, ja sinne on helppo mennä vene- tai lauttakyydillä.

Ajanvietteet

Ajanvietteet ovat Korčulassa oleellisempia kuin nähtävyydet, jotka on pääkaupungista nopeasti katsottu. Niihin kuuluu helppoja ajanvietteitä, kuten vene- tai laivamatka lyhyen matkan päässä olevaan Orebićiin ja rannalla oleskelua, mutta myös muita veneretkiä, snorklausta ja vierailua muissa paikoissa. Korčula ei sinänsä ole paikka, jossa olisi pakollista koko ajan tehdä jotain, sillä aika kuluu siellä itsestään, mutta niiden, jotka haluavat jotakin ohjelmaa loman aikana, on sellaista helppo löytää.

Ravintolan terassi Orebicessa
Orebić ei ole paikka, jossa olisi nähtävyyksiä tai mitään ihmeellistä, vaan siellä voi kävellä rantapromenadia, istahtaa kahville tai mennä syömään.

Vierailu Orebićissa

Pelješac-kanaalin (Pelješki kanal) toisella puolella oleva Pelješacin niemimaa näkyy Korčulan kaupunkiin, ja sinne on helppo mennä vain noin vartin kestävällä vene- tai lauttakyydillä, jonkalainen lähtee myös aivan vanhankaupungin vierestä. Niemimaa vie kohti mannerta ja Dubrovnikia, ja mahdollista on siirtyä kohti mantereella olevia paikkakuntia busseilla, joita kulkee sekä Korčulan läpi että Orebićin satamasta [kartalla], jonne sekä vene että lautta saapuvat.

Orebićiin pääsee helpoiten kulkemalla noin vartissa vanhankaupungin meriportin vierestä [kartalla] lähtevällä aluksella, johon lippu maksaa 15 kunaa ja joka valtaosan vuodesta liikkuu parhaiten klo 7–14.30 eikä paluuta kannata lykätä klo 15 jälkeen. Varsinaisen kauden aikana eli toukokuun lopusta syyskuun loppuun vuoroja on eniten, mutta silloinkin iltaisin ei juuri kuljeta. Toinen mahdollinen kyyti on Dominčesta kulkeva autolautta, mutta satamaan [kartalla] on sen verran matkaa, että sinne ei ainakaan vanhastakaupungista kannata lähteä.

Orebić ei ole paikka, jossa olisi nähtävyyksiä tai mitään ihmeellistä, vaan siellä voi kävellä rantapromenadia (ensin Obala Pomoraca ja sitten Šetalište Kneza Domagoja) pitkin niin kauan kuin sitä riittää, istahtaa kahville tai mennä syömään. Ravintolat eivät ole edullisia, mutta niillä on mukavia, merelle antavia terasseja ja ruokien taso on erinomainen.

Orebićissa kannattaa myös maistaa viiniä, josta koko tämä kaunis niemimaa on kuuluisa, ja sellaista on etenkin Plavac Mali -rypäleistä valmistettu punaviini, ja kaikkein arvostetuin viini on Dingač. Yksi mahdollinen ajanviete niemimaalla onkin vierailu viinitiloilla.

Jos satamasta lähtee toiseen suuntaan, eli vasempaan, näkee pikkukivirantoja, joilla on keskikesällä enemmän tilaa kuin Korčulan kaupungin lähellä olevilla rannoilla. Škvar on lähin ranta, ja siltä voi vaikka vuokrata veneen tai muun vesipelin ja paikan päällä on myös taksiveneitä, joilla voi vaikka matkustaa takaisin Korčulaan.

Nähtävästä ja tekemisestä saa lisätietoa rantapromenadin varrella olevasta turisti-infosta [kartalla].

Banje beach
Korčulan kaupungin lähimpiin rantoihin kuuluu Banje, joka on pikkukiviranta.

Rannat

Korčulan kaupungin lähimmät rannat ovat linja-autoasemasta jonkin matkan päässä, ja niihin kuuluu Banje [kartalla], joka tosin on hyvin vilkas kesän kuumina kuukausina. Sen lähellä on muitakin rantoja, mutta nämä pikkukivirannat eivät ole hyviä ainakaan keskikesän vilkkaina viikkoina.

Lisää rantoja tulee vastaan niemimaalla nimeltään Punta Križa, ja sen ympäri kulkevaa merenrantapromenadia on mukava kävellä. Sen päässä on Dominčen rantaDomincen ranta [kartalla], jonka ympäristössä on lomakyliä ja hotelleja. Se onkin paras paikka lähellä pääkaupunkia viettää rantalomaa, mutta nämäkin rannat ovat melko täynnä keskikesän aikana.

Saaren parhaat rannat ovat Lumbardassa, jonne voi siirtyä linja-autoasemalta yleensä tunnin välein kulkevilla busseilla. Sinne on vain 7 kilometrin matka, joten sen voi hyvin taittaa polkupyörälläkin, ja on selvää, että bussit ovat keskikesän aikana tupaten täynnä. Lumbardaan pääsee myös yksityisillä taksiveneillä, joita lähtee linja-autoaseman ja vanhankaupungin välissä olevasta satamasta.

Hyviä rantoja on myös saarilla, joista lähin ja suurin on Badija [kartalla]. Sinne voi mennä taksiveneillä, joita lähtee linja-autoaseman lähellä olevasta satamasta, ja niillä voi mennä myös muualle, kuten Stupeen.

Korcula Explorer esittelee rantoja.

Visit Korcula esittelee rantoja.

Matkailijoita lähdössä veneretkelle
Korčulassa on helppo tehdä erilaisia veneretkiä, ja siellä voi myös ottaa osaa järjestetyille laivakierroksille.

Meriretket ja niihin liittyvät ajanvietemahdollisuudet

Korčulassa on helppo tehdä erilaisia veneretkiä, ja siellä voi myös ottaa osaa järjestetyille laivakierroksille. Niitä järjestävät monet paikalliset matkatoimistot, jotka ovat täysin omistautuneet ulkomaisille turisteille, ja niitä voi varata sekä verkkosivuilta että paikan päällä. Yksi tapa siirtyä muualle tai nähdä muita paikkoja on ottaa käyttöön taksivene, jonkalaisia on linja-autoaseman ja vanhankaupungin välissä olevassa satamassa. Yksi yhtiö, joka myös tekee nopeita reittimatkoja saarille ja Lumbardaan, on Yellow Taxi Cat.

Korkyra Info järjestää mitä erilaisimpia meriretkiä, ja heillä on toimisto [kartalla] aivan vanhankaupungin vieressä. Esimerkiksi Sightseeing Riviera on puolentoista tunnin mittainen risteily, jonka yhteydessä vieraillaan Badija-saarella ja jonka aikana voi myös uida. Vaikka veneretki kestää puolitoista tuntia, menee koko reissuun viisi tuntia. Heillä on myös snorklausretki, joka kestää kolme tuntia, ja Riviera Fish Picnic eli kalastuspiknik. Matkatoimistolla on myös monenmoisia retkiä, kuten retki Dubrovnikiin tai Mostariin, mutta niiden pituus ja se kuinka kauan joutuu istumaan bussissa tai laivassa kannattaa tarkkaan selvittää.

Muita ajanvietteitä:

Korcula info esittelee ajanvietemahdollisuuksia.

TripAdvisor esittelee saaren ajanvietteitä.

Vela Luka Rent järjestää kaikenlaisia ajanvietteitä laitevuokrauksesta retkiin saaren toisella puolella olevassa Vela Lukassa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti