Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Brac
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Satama Bracin saarella
Zlatni Rat -ranta Bracin saarella
Bračin keskus on Bol, jonka läheisyydessä lomaileva pääsee helposti nauttimaan saaren parhaista rannoista ja ajanvietteistä.

Brač, Kroatia

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Dalmatian suurin saari on Brač, joka on lyhyen lauttamatkan päässä Splitistä. Se on oiva päiväretkikohde, saari jolla voi hyvin viettää muutaman yön ja myös paikka, jossa monet viihtyvät yhden tai kahden viikon matkalla. Brač on monipuolinen ja vehreä saari, jolla on muulloin kuin keskikesällä rauhallista ja joka valtaosan matkustuskaudesta soveltuu monenmoiseen lomailuun.

Bračin ilmasto on ympäri vuoden hyvä, mutta matkustuskausi on melko lyhyt, huhtikuulta lokakuulle ja varsinainen rantakausi on toukokuun loppupuolelta syyskuun loppuun. Saaren keskus on Bol, jonka tuntumassa ovat saaren vähät nähtävyydet ja jonka läheisyydessä lomaileva pääsee helposti nauttimaan saaren parhaista rannoista ja ajanvietteistä. Brač on tunnettu oliiviöljyistään, viineistään ja Zlatni ratista, joka on Bolin lähellä oleva laaja ranta-alue.

Brač (”bratsh”) soveltuu ainakin muutaman päivän lomalle kenelle tahansa, ja jos Splitistä aikoo ainakin yhdelle päiväretkelle saarille, on Brač paras kohde. Saaren suurimpaan kaupunkiin (Supetar) on vain tunnin lauttamatka Splitistä, ja saaren toisesta suuresta keskittymästä (Bol) on lyhyt matka Hvariin, jossa voi helposti käydä päiväretkellä tai josta voi myös helposti vierailla Bračilla.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Bračissa tällä hetkellä

Sääennuste

Norjan meteorologisen tarkkana pidetty ennuste Bračin Supetariin.

Pilvikartta Adrianmeren rannikolle ja muualle alueelle.

Ilmasto

Bračilla on pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Siellä on ani harvoin pakkasta, mutta tästä huolimatta vain toukokuulta lokakuun alkuun on niin lämmin, että siellä maataan rannalla ja uidaan meressä.

Bračin kevät alkaa leudon talven jälkeen maaliskuussa, jolloin päivälämpötila nousee yleensä yli 15 asteen mutta öisin on vielä alle 10 astetta. Lämmintä alkaa yleensä tulla vasta huhtikuun puolella, jolloin yölämpötilat nousevat yli 10 asteen ja päivin ollaan lähellä 20:tä astetta. Huhtikuun jälkimmäinen puolisko voi olla helteinen, mutta joinain vuosina on koleaa ja sateistakin, ja on vuosia, jolloin vasta toukokuun puolivälistä eteenpäin on pääosin lämmintä ja aurinkoista. Toukokuun puolivälistä eteenpäin hellekelit ovat kuitenkin hyvin tavallisia, ja öisinkin alkaa olla 15–20 astetta.

Varsinainen hellekesä alkaa kesäkuussa, ja aina syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun on päivisin noin 30 astetta ja vain harvoin öisin alle 20. Kesä on kaikkein aurinkoisinta aikaa, ja sateita tulee kesäkuulta syyskuulle vähemmän kuin mihinkään muuhun vuodenaikaan. Saarella kuitenkin sataa huomattavasti enemmän kuin Kreikassa tai Espanjassa, ja siellä sataa kesälläkin ainakin muutaman kerran kuukaudessa. Tämä ei kuitenkaan ole paikan päällä huono asia, sillä saari pysyy vehreänä loppukesästäkin ja ajoittaiset sateet puhdistavat ilman.

Lokakuu on riskaabeli kuukausi lähteä ainakaan rantalomalle Bračiin. Kuun alkupuoli ja etenkin sen ensimmäinen viikko on vielä kesäistä, mutta tähän vuodenaikaan päivät lyhenevät nopeasti, sateet yleistyvät ja vaikka päivisin on koko lokakuun ajan yli 20 astetta ja öisin noin 15 astetta, ei lokakuun loppupuoli ole enää hyvä ajankohta lähteä rantalomalle.

Talvikausi on saarella leuto mutta ei mikään aivan lyhyt ajanjakso. Marraskuussa kolkutellaan vielä 20 asteen päivälämpötiloja mutta joulukuun alusta helmikuun loppuun päivisin on 12–14 astetta ja öisin 6–8 astetta. Eniten sataa marraskuun alusta tammikuun loppuun, ja merivesi on talvisin 13–15 asteista.

Bračin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Bračilla on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Aurinkoinen sää Bolin satamassa
Varsinainen hellekesä alkaa kesäkuussa, ja aina syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun on päivisin noin 30 astetta.

Parhaat matkustusajat

Bračiin on kannattavinta lähteä ranta- ja aktiivilomalle huhtikuun puolivälistä eteenpäin, mutta varsinaisia rantakelejä ei yleensä ole ennen kuun loppua. Jos saarella haluaa harrastaa kaikenlaista eikä helle ole pääasia, on huhtikuu varsin hyvä matkustuskuukausi ja samoin vielä toukokuun alkupuolisko. Uimaan mielivät varaavat huhti-, touko- ja lokakuussa hotellin, jossa on uima-allas.

Jos saarelle haluaa lähteä rantalomalle, kannattaa sinne mennä toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Varsinainen rantakausi on kesäkuun alusta syyskuun loppuun, ja tällöin lautat ja katamaraanit kulkevat parhaiten ja kaikki on täydessä toiminnassa.

Jos Bračissa haluaa lähinnä harrastaa, rentoutua tai vain lomailla vaikka uima-altaan äärellä, kaikkein paras sinne on matkustaa huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin ja syyskuun alusta lokakuun loppupuolelle.

Jos Kroatian rannikolle mielii muulloin kuin huhtikuun ja marraskuun välisenä aikana, kannattaa matkustaa Splitiin tai Dubrovnikiin, joissa on kaikenlaista tarjontaa talvikaudellakin.

Polkupyöräilijä lähdössä retkelle
Vidova gora on noin 780 metriä korkea kukkula, ja sinne voi lähteä pyöräily- tai patikointiretkelle.

Nähtävyydet

Bračilla ei oikeastaan ole lainkaan nähtävyyksiä, ja sellaisia on kaikkein paras lähteä katsomaan Splitiin. Saarella on kaunista arkkitehtuuria, joista kirkot ja asuintalot ovat silmää miellyttäviä, ja esimerkiksi Bolissa ja Supetarissa on varsin pienellä alueella kaunista ja mieleenpainuvaa arkkitehtuuria, joka luo upeat puitteet ainakin suomalaisnäkökulmasta eksoottiselle lomalle.

Bol

Bol on saaren merkittävin keskittymä, mutta sielläkin taajamaa on hyvin rajallisesti.

Taiteenystäville vierailun arvoinen paikka on Galerija Branislav Dešković [kartalla], joka on huvipursisataman laitamilla. Siellä on joidenkin Kroatian suurimpien kuvanveistäjien ja maalareiden taidetta esillä, ja kesäkaudella se on avoinna klo 17–23.

Taidegalleriasta jonkin matkan päässä sijaitseva dominikaaniluostari eli Dominikanski samostan [kartalla] on paikka, jonne on mukava kävellä. Matkan varrella on useita hyviä ravintoloita ja kahviloita, ja matkalla näkee myös kauniita maisemia. Tämän 1400-luvulta peräisin olevan luostarin kohokohta on museo, jossa on Tintoretton maalaus ja paljon etenkin kolikoita kreikkalaisten ajoilta niin Kreikasta kuin Kroatiastakin.

Sisämaassa, huomattavan matkan päässä rannikolta mutta Bolin kaupungin alueella, on saaren korkein kohta, Vidova gora [kartalla]. Tämä noin 780 metriä korkea kukkula on myös kaikkien Kroatian saarten korkein, ja pyöräily- tai patikointiretki sille kannattaa ajoittaa aamupäivälle alku- tai loppukaudesta.

Murvican kylä on rannikolla noin kuuden kilometrin päässä Bolin ytimestä, ja sen kohokohta on Paholaisen luola eli Uvala Dračeva [kartalla]. 1400-luvulla luolassa asunut munkki on kaivertanut seinään reliefejä, jotka muistuttavat pirua, ja luola on saanut nimensä niistä. Luolaan ei yleensä pääse noin vain, ja kaikkein paras sinne on mennä järjestetyn retken yhteydessä, mieluiten veneellä tai sitten muulloin kuin keskikesällä patikoiden.

Brac info esittelee jonkin verran lisää nähtävää.

Zlatni rat -ranta
Saaren kuuluisin ranta on Bolin satamasta parin kilometrin päässä sijaitseva Zlatni rat.

Ajanvieteet

Brač on paikka, jossa voi harrastaa lepolomaa tai sitten olla hyvinkin aktiivinen. Muina kuin kaikkein kuumimpina aikoina saarella on mukava pyöräillä, ja pyöriä saa vuokralle kaikista keskuksista ja myös muista paikoista. Saarella on tietenkin rantoja, joita on eniten saaren eteläpuolella ja joista valtaosa on pikkukivirantoja, mutta vain Bolissa oleva Zlatni rat on varsinainen helmi. Saarella on myös viinitiloja ja -kellareita, siellä on mukava patikoida ja muitakin ajanvietemahdollisuuksia löytyy.

Rannat

Bračilla on paljon rantoja, jotka ovat pikkukivirantoja mutta joiden kivet ovat niin pieniä, että ne tuntuvat hiekalta. Tällaiset rannat ovat erityisen hyviä kuivilla keskikesän säillä, sillä hiekka ei niillä pöllyä. Monet saaren rannat ovat myös ihanteellisia lapsiperheille, sillä mitään äkkijyrkkiä vesiä niillä ei ole ja rannat ovat melko rauhallisia. Jos haluaa vilkkainakin aikoina olla rannalla, jolla on rauhallista, kannattaa mennä kauas Bolista. Suojaisia rantoja löytyy, mutta niille on usein paras mennä veneellä, ja taksiveneitä saarella on paljon ja retkiä tehdään monelle rannalle etenkin kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Saaren kuuluisin ranta on Bolin satamasta parin kilometrin päässä sijaitseva Zlatni rat [kartalla] eli ”kultainen sarvi”. Se on valtaosan vuodesta rauhallinen mutta keskikesällä se on usein ääriään myöten täynnä. Rannalla voi vain makailla, uida tai istua lähellä sen kärkeä olevassa rantabaarissa, mutta sillä on myös ajanvietemahdollisuuksia. Rannalta saa vuokralle esimerkiksi polkuveneitä, ja alueen kirkkaat vedet ovat ihanteellisia snorklailulle. Rannalla voi keskikesällä myös liidellä nousuvarjolla, ja Nautic Center Bol järjestää myös muita ajanvietteitä ja vuokraa välineitä. Muihin ajanvietteisiin kuuluvat vesihiihto, erilaisilla veneillä kuten banaaniveneillä liikkuminen ja jotkut muutkin vesilajit.

Rannalle on mukava kävellä Bolin sataman ja ytimen suunnalta pitkin promenadiaPromenadi, joka vie rannalle, jolla myydään matkamuistoja ja kaikenlaista muuta ja jonka varrella on myös pyörävuokraamoita ja muita palveluita.

Viinitila Bolissa
Saarella on mahdollista osallistua järjestetyille kierroksille, joilla maistellaan viinejä ja vieraillaan eri paikoissa.

Viinitilat

Brač on kuuluisa viineistään, ja aivan ytimessäkin voi nähdä viinitarhoja. Saarella kannattaa maistella paikallisia viinejä, ja asiasta enemmänkin kiinnostuneille siellä on parikin vierailunarvoista viinikellaria.

Bolin sataman päälaiturin takana sijaitseva Stina [kartalla] on helposti lähestyttävä paikka, jossa kuka tahansa voi helposti vierailla. Viinit eivät kuitenkaan ole mitään pilkkahintaisia, vaan jos haluaa niitä mukaansa, maksavat pullot paristakymmenestä eurosta ylöspäin.

Toinen helposti lähestyttävä viinikellari on Wine Tasting Brač, joka myös on erikoistunut oliiviöljyihin. Siellä voi maistella sekä viinejä että oliiviöljyjä, sivuilla on kartta ja Nerežišćan kylä, joka on sisämaassa, on muutenkin hyvä vierailupaikka.

Saarella on mahdollista osallistua järjestetyille kierroksille, joilla maistellaan viinejä ja vieraillaan eri paikoissa. Niitä järjestää esimerkiksi Winerist, ja TripAdvisor listaa lisää kierrosten järjestäjiä.

Patikointi

Etenkin keväällä ja syksyllä patikointi on Bračilla suosittua ja mukavaa. Saari on oliivilehtojen ja mäntyjen peittämä, vehreä saari, ja yksi suosittu patikointireitti on Bolista Vidoca goran kukkulalle. Myös Murvican kylästä voi patikoida ns. paholaisen luolalle, ja myös saaren sisäosissa on mahdollista patikoida. Patikoida voi itsekseen tai sitten voi ottaa osaa opastetulle patikointiretkelle, mutta tärkeää on, ettei lähde itsekseen turhan kuumalla säällä patikoimaan. Aurinko on kuuma Dalmatiassa jo huhtikuun puolivälissä, ja lokakuussa sateet voivat hankaloittaa patikoimista, joten oikean ajankohdan valitseminen on tärkeää.

Patikointiretkiä järjestävät esimerkiksi Footsteps in Croatia, joka ei tee retkiä heinä- tai elokuussa, ja Dalmatia Trekking.

Lisää aiheesta:

Bračilla on paljon muitakin ajanvietemahdollisuuksia, yllä olevista ja muista kertoo lisää TripAdvisor.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti