Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Brac
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Torikojuja joista voi tehdä ostoksia
Kroatiassa elintarvikkeet, oliiviöljyt, erilaiset muut oliivituotteet kuten saippuat ja voiteet, herkut viikunoista pähkinöihin, viinit ja monet muut elintarvikkeet ovat hyviä ostoksia.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Kroatian rahayksikkö on Kuna (HRK), jonka arvo kannattaa tarkastaa vaikka XE:stä. Kunan arvo on ollut tasaisesti noin yksi euro on 7,30 kunaa, joten 10 kunaa on noin 1,35 euroa, 20 kunaa on 2,70 euroa ja 50 kunaa on noin 6,80 euroa.

Pankkiautomaatteja Bračin keskittymissä kuten Bolissa ja Supetarissa on etenkin satamien tuntumassa, mutta nykyään osa automaateista vaatii lisämaksun, joka voi olla jopa 5–10 euroa. Näin ollen rahaa on hyvä käydä nostamassa hyvissä ajoin ennen käteisen loppumista, niin ettei joudu turvautumaan maksun ottavaan automaattiin. Automaatin esittämää vaihtokurssia ei kannata hyväksyä, vaan nosto kannattaa antaa mennä läpi kunissa. Tässä mielessä huonoimpia ovat Euronet-automaatit, ja kaikkein parhaita ovat virallisten pankkien automaatit, joita löytyy kyllä vanhastakaupungistakin mutta lähinnä sen laitamilta.

Rahanvaihto onnistuu joissain paikoissa, ja esimerkiksi pankeissa rahanvaihto onnistuu ilman stressiä. Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat lähellä toisiaan, eikä nykyisin kannata maksaa vaihtopalkkiota.

Maksukortit käyvät nykyään Kroatiassa hyvin mutta on paljon etenkin torikojuja, busseja ja muita paikkoja, joissa kortit eivät käy. Käteisellä maksava voi monessa kaupassa ostotoimenpiteestä selvitä nopeammin kuin kortilla maksava.

Ostokset

Brač on paikka, jossa on varsin rajallisesti ostospaikkoja, ja jos saarella vietetyn loman aikana mielii tehdä ostoksia, kannattaa käydä Splitissä ostoksilla.

Kroatiassa elintarvikkeet, oliiviöljyt, erilaiset muut oliivituotteet kuten saippuat ja voiteet, herkut viikunoista pähkinöihin, viinit ja monet muut elintarvikkeet ovat hyviä ostoksia. Niin elintarvikkeet kuin monet muutkin tuotteet, kuten öljyt, voiteet ja muut kauneudenhoitotuotteet ovat luomua ja täysin puhtaita, joten niitä on hyvä Kroatiassa katsella. Samoin käsityöt, korut, koristeet, taide, laventelituotteet ja monet muut vastaan tulevat tuotteet ovat erinomaisia mutta harvoin pilkkahintaisia ostoksia.

Bolissa hyvä paikka katsella tyypillisiä tuotteita ja kaikenlaisia matkamuistoja on promenadi (Put Zlatnog rata), joka kulkee Zlatni rat -niemelle. Muualla Bolissa on melko vähän ostospaikkoja, mutta sataman vieressä olevan kirkon tuntumassa on valintamyymälä ja kirkon [kartalla] takana tori, joista saa elintarvikkeita, kuten myös joitain muita paikallisia tuotteita.

Supetarissa on sataman yhteydessä parikin valintamyymälää ja myös muuallakin sataman ympäristössä on valintamyymälöitä. Normaali aukioloaika valintamyymälöille on ma–la klo 7–20/21 mutta sunnuntaisin vain osa valintamyymälöistä on avoinna ja siinäkin tapauksessa rajallisemman ajan, kuten klo 13 asti.

Ravintolan terassi
Bračin toinen keskus, jossa lomailijat viettävät paljon aikaa, on Bol. Myös siellä on paljon ravintoloita sataman vieressä.

Ruoat ja ravintolat

Kuten muillakin Kroatian saarilla on Bračissa hintavaa sekä syödä että juoda. Ainoa lähes kaikkialla edullinen ruoka tai juoma on kahvi, joka maksaa 8–15 kunaa. Kahvi on Kroatiassa miltei aina erinomaista, ja paikalliset istuvat jatkuvasti kahvilla. Jäätelö on suosittua ja melko kohtuuhintaista, mutta senkin hinta vaihtelee melkoisesti riippuen siitä missäpäin on.

Varsinaiset ravintolat ovat yleensä hintavia, mutta jokaisesta keskuksesta löytyy vähintään yksi vähän edullisempi ravintola. Kalaruoat ja muut merenelävät ovat yleensä erinomaisia, mutta ne ovat yleensä hintavia. Pitsat ja pasta-annokset ovat varsin hyviä ja lähes aina kaikkein edullisimpia ruokia. Tästä huolimatta pitsasta voi joutua pulittamaan 60–90 kunaa, ja joissain paikoissa se on kalliimpaakin. Pienellä matkakassalla liikkeellä olevat ja paikalliset käyvätkin paljon leipomoissa, jotka ovat kohtuuhintaisia. Jos haluaa säästää ruokamenoissa, kannattaa paitsi vierailla leipomoissa myös varata majapaikka, jossa voi vähintäänkin syödä aamu- ja iltapalaa tai jossa on kunnon keittiö.

Supetar

Supetarin sataman vieressä olevan rantapromenadin varrella on useita terassiravintoloita, joiden hinnat ovat melko korkeita. Lähimpänä laivasatamaa oleva Laterna [kartalla], joka on kahvila-ravintola, on kuitenkin hintatasoltaan maltillisin. Lisää kohtuuhintaisia ruokia, joiden joukkoon kuuluu leipomotuotteita (kuten pitsapaloja) on linja-autoaseman [kartalla] ympäristössä.

Jos haluaa syödä hinta-laatusuhteeltaan hyvässä pizzeriassa, joka tarjoaa muitakin ruokia, on hivenen satama-alueen ulkopuolella oleva Peperoncin normaalia parempi.

Jos haluaa syödä vaikka pihvin, kalaruokia tai muita ruokia kuin pitsaa, on jonkin matkan päässä satamasta sijaitseva Punta yksi Supetarin parhaina pidetyistä ravintoloista.

Bol

Bračin toinen keskus, jossa lomailijat viettävät paljon aikaa, on Bol. Siellä on myös paljon ravintoloita sataman vieressä, ja se on mukava paikka kahville, koktailille tai aterialle. Jos kuitenkin haluaa syödä normaalia paremmin, kannattaa siirtyä siltä vähän poispäin. Mendula on ravintola, jossa on hinta-laatusuhteeltaan hyviä kalaruokia ja myös jonkin verran kasvisruokia.

Jos viettää aikaa Zlatni ratissa, ovat ruokapaikat vähissä, ja promenadin varrella oleva ravintolaRavintola promenadin varrella on hintava mutta monen suosima paikka, jossa olut maksaa 32 kunaa ja pizza 70–90 kunaa. Jos energiaa riittää, kannattaa kävellä rannalta jonkin matkan päässä olevaan ravintolaan, nimeltään Aria, joka on erikoistunut kalaruokiin ja mereneläviin.

Lisää ravintoloita Bračilla:

TripAdvisor esittelee saaren ravintoloita.

Tapahtumat

Bračilla ei ole kovin paljon tapahtumia, mutta joka keskiviikko Bolin Riva-rantakadulla on kesäfestivaalit. Niillä on kaikenlaista musiikkia ja myös klassisen musiikin konsertteja, ja tietoa niistä saa parhaiten paikan päällä mutta myös verkkosivuilta. Festivaalit pidetään toukokuun alusta lokakuulle.

Tietoa muista tapahtumista saa lähinnä paikan päällä, ja siellä silmiin voi hyvinkin sattua julisteita ja mainoksia konserteista ja muista tapahtumista, joita on eniten kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Baarin terassi
Brač on pääasiallisesti rauhallinen ja jopa seesteinen paikka. Siellä on silti paljon terasseja.

Yöelämä

Brač ei ole mikään yöelämän keskus, ja se on pääasiallisesti rauhallinen ja jopa seesteinen paikka. Siellä on paljon terasseja, joista suurin piirtein kaikki tarjoavat alkoholipitoisia juomia, ja kuten muillakin Kroatian saarilla, ovat ne kalliimpia kuin Zagrebissa tai joissain muissa normaaleissa kroatialaisissa kaupungeissa. Hyvällä tuurilla voi löytää paikallisen suosiota nauttivan terassin, josta tuopin paikallista olutta saa 15–20 kunalla, mutta yleensä puoli litraa olutta tai lasi viiniä maksaa 25–35 kunaa. Esimerkiksi Zlatni ratissa oleva terassi on melko hintava mutta mukava paikka ottaa jotakin, ja siellä on kesäiltaisin hyvää tunnelmaa.

Parhaiten terasseja on keskittymissä, joista Bolin ja Supetarin satamien vieressä olevat terassit ovat suosituimpia ja parhaita juomalle aamusta iltaan. Kovin myöhään monet paikat eivät ole avoinna, ja jos haluaa ottaa jotakin klo 22–23 jälkeen, ovat baarit muualla kuin siellä missä ihmiset asuvat. Rantojen yhteydessä olevat baarit ja muut vähän syrjemmällä olevat klubit ovat niitä, joissa on ihmisiä iltaisin ja osassa ainakin keskikesällä tiskijukkiakin.

Brac info listaa baareja, joita on sekä Bolissa että Supetarissa, ja jos haluaa viettää iltaa, kannattaa katsoa sivuilta baari tai klubi.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti