Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Porec
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Trg Slobode
Kuva: Peter Forsberg
Merenrantapromenadi
Porečin satamasta voi lähteä erilaisille risteilyille, veneretkille tai reittimatkoille. Satamalaiturit ovat Riva-nimisen rantapromenadin varrella.
Kuva: Peter Forsberg

Poreč, Kroatia

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Keski-Istriassa sijaitseva Poreč on pieni, historialtaan mielenkiintoinen kaupunki, joka on muodostunut tämän Pohjois-Kroatiassa sijaitsevan niemimaan suosituimmaksi lomapaikaksi. Se on paikka, jossa vierailu ainakin päiväretkellä kuuluu olennaisena osana Istriassa vietettyyn lomaan, ja se on myös varteenotettava kaupunki viettää muutamaa tuntia pidempi aika.

Poreč on viime vuosien aikana muuttunut melkoisesti, turisteja on huomattavasti enemmän kuin ennen ja kaikenlaisia palveluita ja mahdollisuuksia on aivan eri tavalla kuin 2000-luvulla. Hintataso ei kuitenkaan ole merkittävästi noussut, ja Poreč voi olla edullinen lomakohde, joskin siellä voi hyvin laittaa paljon rahaa menemään. Poreč on tyylikäs ja varsin ajaton lomapaikka, jonka vanhakaupunki tarjoaa nähtävyyksiä, ruokia ja ostoksia, ja valtaosa siellä lomailevista viettää yönsä keskustasta etelään olevilla lomapaikoilla, joista suosituimpia ovat Plava Laguna eli sininen laguuni ja Zelena Laguna eli vihreä laguuni.

Porečin valttikortteihin kuuluvat erinomaiset kesäsäät, monipuolinen määrä erilaisia ajanviete- ja harrastusmahdollisuuksia, päiväretkikohteet Istriasta Venetsiaan, erinomaiset ruoat ja välitön, harmiton ilmapiiri. Poreč sopii lomakohteeksi kenelle tahansa, ja sen turvallisessa mutta aina mielenkiintoisessa otteessa viihtyvät niin perheet, porukat, pariskunnat kuin yksinäiset sudetkin. Kaupunki ei ole mikään yöelämän keskus, mutta heinä- ja elokuussa niin melutaso kuin hinnatkin ovat korkeampia kuin muina kuukausina. Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Poreč on kohde, jossa käydään vain kesäkauden aikana, ja kesä Istrian niemimaalla kestää huhtikuulta lokakuulle.

Sää, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan sääennuste Porečiin

Pilvikartta Välimerelle seuraavien päivien ajaksi

Aurinkoinen terassi
Jos mielii Porečiin takuuvarmasti kuumaan ja aurinkoiseen aikaan mutta niin että paikalla ei ole tuhottomasti turisteja, kannattaa sinne matkustaa toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun tai syyskuussa.
Kuva: Peter Forsberg

Ilmasto

Keski-Istrian ilmasto on leuto ja matkailulle suotuisa, ja kesäkausi on siellä pitkä, aurinkoinen ja kuuma ajanjakso. Siellä on kesäisen lämmintä huhtikuun loppupuolelta lokakuun puolivälin paikkeille, ja tämä ajanjakso on myös se, jolloin Porečiin kannattaa matkustaa.

Porečin kesäkausi alkaa pikkuhiljaa maalis- ja huhtikuun aikana, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 15 asteen ja jolloin öisinkin alkaa jo olla 10 astetta. Huhtikuu on ensimmäinen kuukausi, jolloin ulkomaisia matkailijoita alkaa näkyä taas katukuvassa, mutta rannalle päästään vasta toukokuussa. Huhtikuu on arvoituksellinen kuukausi, jolloin kaikki palvelut eivät vielä ole toiminnassa eikä Porečin eteläpuolella oleville lomapaikoille kannata vielä mennä.

Kesän kuuma matkustuskausi alkaa toukokuun aikana, jolloin päivisin on 20–25 astetta ja öisinkin ollaan jo reilusti yli 10 asteen. Merivesi on kuitenkin vielä alle 20 asteen, ja vasta kesäkuussa uimavesi nousee kesälukemiin, eli 22–25 asteeseen. Heinä- ja elokuu ovat hyvin vilkkaita, äänekkäitä ja kuumia kuukausia matkustaa Porečiin, mutta silloin on takuuvarmasti kuumaa ja aurinkoista. Merivesi on yli 25 asteen, ja ajoittain siellä on kesäisin Kroatian rannikon lämpimimmät uimavedet, jotka voivat lämmetä lähelle 30 astetta. Heinä- ja elokuu ovat myös kuumimmat kuukaudet, ja tällöin on usein 30 astetta päivisin ja öisin on harvoin paljon alle 20 asteen.

Kesäkausi jatkuu syyskuussa vähemmän vilkkaana mutta yhä helteisenä ja öitä myöten kuumana. Syyskuussa Istriassakin päivät alkavat kuitenkin lyhetä, pimeä tulee entistä aikaisemmin ja yöt alkavat loppukuusta viiletä. Lokakuun alkupuoli on vielä yleensä hyvin lämmin, jopa helteinen loma-aika, mutta joinain vuosina jo lokakuun alussa on myrskyjä ja ilmassa alkaa olla selviä syksyn merkkejä. Viimeiset rantalomamatkat Porečiin tehdään lokakuun alkupuolen aikana, eikä sinne ainakaan rantalomalle matkusteta enää lokakuun loppupuolella.

Syksy on leuto jakso, mutta marraskuussa sateet yleistyvät ja rankentuvat ja aurinko paistaa entistä vähemmän. Päivälämpötilat laskevat alle 15 asteen, öisin on tavan takaa alle 10 astetta ja varsinainen talvikausi alkaa joulukuussa. Tammi- ja helmikuu ovat joulukuun tavoin pilvisiä ja melko viileitä kuukausia, ja maksimipäivälämpötilat liikkuvat talven aikana keskimääräisesti 8–10 asteessa. Ajoittain on hyvinkin lämpimiä päiviä, mutta toisinaan taas kylmä bura-tuuli tuo todella talvisia ilmoja Istrian niemimaalle. Vasta kevät kuitenkin tuo tullessaan pysyvästi lämpimiä ilmoja, mutta se alkaa vuodesta toiseen vähän eri aikaan, maalis- tai huhtikuun aikana.

Parhaat matkustusajat

Porečiin matkustaminen on varsin suoraviivaista, ja sinne kannattaa normaalissa lomamielessä matkustaa vain huhtikuulta lokakuulle. Jos sinne mielii rantalomalle ja nimenomaan nauttimaan kesän kuumista antimista, kannattaa sinne matkustaa toukokuun puolivälin ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana. Jos haluaa vältellä kaikkein kalleinta ja rasittavinta loma-aikaa, sinne ei kannata matkustaa heinä- tai elokuun aikana.

Jos mielii paikalle takuuvarmasti kuumaan ja aurinkoiseen aikaan mutta niin että paikalla ei ole tuhottomasti turisteja, kannattaa sinne matkustaa toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun tai syyskuussa. Lokakuu on epävarma kuukausi perinteistä rantalomaa ajatellen, mutta silloin yleensä pääsee muutaman kerran viikossa rannallekin. Lokakuu on huhtikuun tavoin hyvä matkustusaika niille, jotka haluavat tutustua Porečiin ja muuhun Istriaan silloin kun siellä on suhteellisen väljää ja jolloin majapaikkojen ja pakettimatkojen hinnat ovat keskikesän piikkiä alempia.

Nähtävyydet

Poreč on helppo kaupunki nähtävyyksien suhteen, sillä niitä on siellä hyvin vähän. Siellä kuitenkin on Istrian kenties kuuluisin nähtävyys, ja siellä on muutama museo, joissa pääsee kärryille alueen historiasta. Poreč on tyypillinen lomapaikka, jossa ei päätään tarvitse paljon vaivata, mutta jos mielii nähdä lisää vanhoilta ajoilta peräisin olevia nähtävyyksiä, niitä on hyvä lähteä katsomaan Pulaan tai Rovinjiin.

Eufrazijeva bazilika - Eufrasiuksen basilika

Porečin ja koko Istrian niemimaan nähtävyyksien helmi on 500 -luvulla, Bysantin aikaan alkuun pantu ja basilikatyyliin rakennettu kirkko, joka englanniksi tunnetaan nimillä ”Euphrasian Basilica” ja ”Basilica of Euphrasius”. Kirkko tunnetaan myös Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kirkkona [kartalla].

Eufrasiuksen basilika
Porečin ja koko Istrian niemimaan nähtävyyksien helmi on 500 -luvulla, Bysantin aikaan alkuun pantu ja basilikatyyliin rakennettu Eufrasiuksen basilika.
Kuva: Peter Forsberg

Nykyisin kaupungin pääkirkko on kokonainen kompleksi, jossa on useita eri osia, ja niistä ensimmäistä alettiin rakentaa vuonna 535. Paikalla oli aikaisemmin niin Bysantin kuin Rooman valtakunnan aikaisiakin temppeleitä, ja niistä on jäljellä mosaiikkeja ja kaikenlaita muuta, mikä muodostaa kirkon pääasiallisen annin. Kirkosta löytyy niin geometristä roomalaista mosaiikkia kuin jylhää bysanttilaistakin, ja näiden kopiot ovat kaupungin yksiä suosituimpia tuliaisostoksia.

Eufrasius oli tunnetusti hyvin turhamainen hallitsija, ja näin kirkon eri tiloissa on kaikenlaista muutakin sellaista mitä mielellään tutkii tunnin tai pari. Kompleksissa on eri tiloja, kuten kappeleita ja muita huoneita, ja siellä on paitsi 500-luvulla rakennettuja osia myös 1500-luvulta peräisin oleva kellotorni ja muistotilaisuuksia varten 1600–1800-luvuilla rakennettu kappeli. Kaiken kruunaa se, että aivan viime vuosina koko komeus on saanut uudenlaisen ilmiasun, joka on tehnyt kirkosta aivan erilaisen vierailupaikan kuin se oli vain muutama vuosi sitten.

Kirkkokompleksiin aikovan on ensin ostettava 40 kunaa maksava lippu pääportinPääportti takana olevasta kaupasta. Kirkko on avoinna ma–la klo 9–18, ja sinne meneville on järjestys- ja pukeutumissääntöjä. Sinne ei saa mennä hihaton paita, uima-asu tai bikinit päällä, eikä sinne saa mennä puhelin, tupakka tai jäätelö kädessä.

Muita vanhankaupungin nähtävyyksiä

Stari Grad eli Porečin viehättävä vanhakaupunki on nähtävyys sinänsä, ja siellä tulee vastaan Rooman aikaisia rakennelmia, muutama museo ja paljon kaikenlaista kauniista rakennuksista Rivan eli satamaa reunustavan promenadin varrella oleviin laivoihin ja näkymiin.

Jos keskustaan saapuu bussilla toisesta kaupungista tai Lagunoilta, kannattaa kävellä heti Marinaa eli huvipursilaitureita kohti, ja näin näkee paitsi mukavia katunäkymiä myös Narodni trg -aukion [kartalla], jolla on kauniita palatseja ja pyöreä, vuonna 1448 Venetsian vallan aikaan rakennettu torni. Siltä kannattaa kävellä Trg Sloboda -aukiolle [kartalla], jolla on kaunis kirkko ja hyvää eläväistä tunnelmaa, josta ei puutu paikallisväriä. Siellä voi istahtaa vaikka kahville, ja kannattaa myös vierailla aivan sen vieressä olevassa turisti-infossa (Zagrebačka 9). Sieltä saa kartan, kaikenlaisia esitteitä kaupungin lukuisista ajanvietemahdollisuuksista ja tietoa mistä sitä sitten haluaakin saada.

Aukiolta kannattaa suunnata vanhankaupungin pääkadulle, jolla on monta nimeä. Yleisesti Decamanus-nimellä kulkeva katu on erinomainen oleskelupaikka monesta eri syystä, ja sen varrella ja sivukaduilla on kaikenlaista kaupoista ravintoloihin, Eufrasiuksen basilikaan ja lukuisiin kauniisiin rakennuksiin. Aivan kadun alussa olevassa viisikulmaisessa tornissa [kartalla] on tunnelmallinen mutta ei muuten kovin tasokas ravintola. Kadun numerossa 9 on seuraava nähtävyys, eli kaupungin ja sen ympäristön historiaa ja nykypäivää esittelevä museo, joka toistaiseksi on korjaustöiden takia suljettu. Numerossa 24 oleva goottilaistyylinen, venetsialaisten vuonna 1473 rakennuttama talo on merkittävä kahden kolmiosaisen ikkunansa takia. Seuraava merkkipaalu eli Trg Marafor on kolmionmuotoinen aukio, joka aikoinaan oli forum eli roomalaisen julkisen elämän keskipiste. Sillä on nykyisin hyviä terasseja, joille on mukava istahtaa koska tahansa, mutta Rooman ajoista sen vaiheilla on hyvin enää vähän mitään jäljellä. Aukion jälkeen kohti niemimaan kärkeä kulkiessa vastaan tulee vielä Euroopassa harvinaiseksi käynyttä romaanista rakennustyyliä. Sitä suosittiin Välimerellä vuosina 1000–1250, ja kadun varrella on tätä harvinaista tyylisuuntausta edustava talo, joka englanniksi tunnetaan nimellä Romanesque House.

Baredine-luola (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Baredine-luola on Keski-Istrian suosituimpia vierailupaikkoja. Siellä vieraileva näkee viileässä luolassa tippukiviä ja kaikenlaista erikoista, mitä tällaisessa karstimaan luolassa voi olla.

Jama Baredine – Baredinen luola

Baredine-luola (engl. Baredine Cave) [kartalla] on Keski-Istrian suosituimpia vierailupaikkoja, joka avattiin yleisölle vuonna 1995. Siellä vieraileva näkee viileässä luolassa tippukiviä ja kuulee oppaalta englanniksi tarinoita esimerkiksi legendaarisista 1200-luvulla eläneistä rakastavaisista nimeltään Gabriel ja Milka, jotka eksyivät luolaan ja jäivät sinne ikuisiksi ajoiksi toisiaan etsimään. Siellä myös näkee oikeita salamantereita, ja muutenkin kierroksen aikana näkee kaikenlaista erikoista, mitä tällaisessa karstimaan luolassa voi olla.

Baredine -luola sijaitsee lähellä Višnjania, noin 7 kilometrin päässä Porečista, ja sinne voi mennä taksilla, pyörällä pitkin Parenzana-reittiä tai bussilla, jolloin kuljetaan Višnjaniin menevällä bussilla mutta jäädään pois Nova Vas -nimisessä paikassa ja kävellään perille noin kilometrin matka. Aukioloajat sinne ovat sekavat, ja ne on hyvä selvittää verkkosivuilta etukäteenb. On hyvä olla myös tietoinen siitä, että luolaan pääsee vain tiettyinä aikoina ja opastetun kierroksen yhteydessä, joka kestää noin 40 minuuttia. Alle 5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, alle 16-vuotiaat maksavat 45 kunaa ja aikuisten lippu maksaa 70 kunaa.

My Porec esittelee kaupungin nähtävyyksiä

Ajanviete

Rannat

Porečin vanhankaupungin ympäristössä olevat rannat ovat aika onnettomia, ja jos yöpyy vanhassakaupungissa tai sen lähistöllä, on parempi lähteä rannalle muualle.

Suosituinta keskustassa on lähteä lautalla kaupungin edustalla olevalle Sveti Nikola -saarelle, jossa on Valamar-yhtiön hotelleja. Niiden asiakkaat kuitenkin täyttävät rannat keskikesällä, ja Sveti Nikola on parhaimmillaan alku- tai loppukaudesta ja mieluummin aamu- kuin iltapäivisin. Sinne pääsee Marina-huvipursisataman vieressä olevalta päälaiturilta 15–30 minuutin välein, parissa minuutissa.

Plava Laguna (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Plava Laguna (kuvassa) ja Zelena Laguna ovat kumpikin paikkoja, joissa on tuhottomasti rantoja ja harrastusmahdollisuuksia.

Jos Porečiin haluaa perinteiselle rantalomalle, jonka yhteydessä voi harrastaa kaikenlaista vesilajeista pyöräilyyn, kannattaa ainakin pakettimatkalle lähtevän mennä keskustan eteläpuolella oleville lomapaikoille. Plava Laguna ja Zelena Laguna ovat kumpikin paikkoja, joissa on tuhottomasti rantoja ja harrastusmahdollisuuksia. Jos yöpyy Porečin vanhassakaupungissa tai sen ympäristössä, on Lagunoille helppo lähteä linja-autolla, taksilla tai pyörällä koska tahansa, mutta keskikesällä siellä on hyvin vilkasta ja hinnat ovat muita vuodenaikoja korkeampia.

Nudisteille eli naturisteille huomioksi, että Porečin lähistöllä on kokonainen kylä ja rantaresortti, jossa kaikki hommat voi hoitaa Aatamin ja Eevan asussa. Koversada perustettiin vuonna 1961, ja siellä on leirintäalue, hotelli ja kaikki mahdolliset palvelut. Tämä eräänlainen nudistikaupunki sijaitsee lähellä Vrsaria, melko lyhyen matkan päässä Porečista.

Porečin ympäristössä on muitakin rantoja ja myös nudisti-rantoja, jotka tunnetaan lyhenteellä ”FKK”. Muista rannoista kertoo kattavasti Istria Sun.

Risteilyt ja veneretket

Sveti Nikolalle veneellä tai laivalla menemisen lisäksi Porečin satamasta voi lähteä erilaisille risteilyille, veneretkille tai reittimatkoille. Satamalaiturit ovat Riva-nimisen rantapromenadin varrella, ja se kulkee Marinasta eli pienveneiden käyttämistä laitureista aina niemen kärkeen asti, mistä lähtee katamaraani Venetsiaan. Riva on oikealta nimeltään Obala Maršala Tita (eli ”Marsalka Titon rantakatu”), ja se on kaupungin yksi eläväisimpiä paikkoja.

Taksiveneet ovat täälläpäin yleisiä, ja niillä voi useampikin henkilö mennä juuri sinne minne haluaa mennä. Yksi vaihtoehto on Plavi Taxi, jolta voi myös vuokrata veneen.

Erilaisia risteilymahdollisuuksia on melkoisesti. Reittilaivoilla pääsee Lagunoille, ja niille suuntaa keskikesän aikana melkoinen määrä veneitä ja ihmisiä. Satamasta voi nousta lasipohjaisen veneen kyytiin, ns. panoraamaveneeseen, josta on hyvät näkymät kaikkiin ilmansuuntiin, tai sitten monenmoisille risteilyille, jotka voivat mennä vaikka Limski Kanal -kanaalille tai jotka tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden nauttia Adrianmeren auringonlaskusta ja muista antimista.

Lasipohjavene
Porečin satamasta voi lähteä erilaisille risteilyille, veneretkille tai reittimatkoille. Satamalaiturit ovat Riva-nimisen rantapromenadin varrella.
Kuva: Peter Forsberg

Nopeilla laivoilla voi mennä vaikka Venetsiaan asti, ja Rovinjista lähtevä, Porečista Venetsiaan alle kolmessa tunnissa kulkeva katamaraaniKatamaraani Venetsiaan lähtee yleensä kerran päivässä, aamupäivällä. Liikenteestä vastaavat Adriatic Lines ja Venezia Lines.

Jos mielii minkälaiselle merimatkalle tahansa, kannattavinta on aina itse suoraan mennä satamaan ja selvittää hinnat ja aikataulut. Venetsiaan mieliville paras ratkaisu on itse varata matka verkkosivuilta, eikä sinne kannata mennä esimerkiksi matkatoimiston järjestämälle päiväretkelle. Matkatoimistojen ja suurten hotellien järjestämät risteilyt ja kaikki muut retket ovat täysin ylihintaisia, eikä niillä näe läheskään kaikkea sitä, mitä omin nokin tulee retkillä tai risteilyillä nähtyä.

Vesilajit

Paras paikka harrastaa erilaisia vesilajeja ovat Porečin eteläpuolella olevat lomapaikat, kuten Plava Laguna ja Zelena Laguna. Niillä on hotellikomplekseja ja leirintäalueita, jotka tarjoavat kaikenlaisia mahdollisuuksia, ja niillä on myös yksityisiä laitevuokraamoita ja vierailupaikkoja. Siellä voi sukeltaa, surfata, hiihtää vesisuksilla ja tehdä kaikenlaista muutakin, mikä on kuuman kesän aikana kaikkein mukavinta. Keskikesällä Istrian niemimaalle saapuvat huomaavat pian, että sellaiset asiat kuin patikointi ja pyöräily ovat heinä- ja elokuussa kuumien säiden ja armottoman auringon takia jopa vaarallisia lajeja, ja tällöin vesilajit kuten uiminen ja vesihiihto nousevat arvoonsa.

Yksi paikka, johon Zelena Lagunalla on hyvä mennä kenen tahansa, on hiihtohissi eli The Ski Lift [kartalla]. Sillä on hyvä terassi, jolla voi nauttia niemimaan maisemista ja kesätunnelmasta, ja siellä voi harrastaa vesihiihtoa ilman venettä ja oikein sielunsa kyllyydestä. Mitä useamman kierroksen tekee tai mitä pidemmän aikaa vedessä on, sitä edullisemmaksi vesihiihto suhteessa tulee. Vuokralle saa myös kypärän ja erilaisia lautoja ja suksia, ja koko viikon voi rajattomasti olla vedessä 170 eurolla.

Sukellus on parhaimmillaan Adrianmeren kristallinkirkkaissa vesissä, ja siellä asiaa voivat kokeilla ne, jotka eivät ole ikinä sukeltaneet, ja siellä myös vaativat harrastajat ja ammattilaisetkin löytävät haasteita ja upeita maisemia. Sukeltamaan mielivien on hyvä tutustua eri yhtiöiden tarjontaan. Niihin kuuluvat Diving Center ja Plava Lagunan Diving Center, jolla on myös sukelluskoulu.

Laguna Porec -sivusto esittelee Lagunan vesiurheilumahdollisuuksia

Vesipuisto

Jos mielii suureen vesipuistoon, on sisämaassa, melko lähellä Plavi Lagunaa AquaColors-vesipuisto [kartalla]. Se on tietysti perheiden suosikki, ja välimerelliseen tyyliin se on avoinna vain vuoden kuumimpina kuukausina. Kesä- ja syyskuussa vesipuisto on avoinna päivittäin klo 10–18, heinä- ja elokuussa klo 19 asti. Alle 100 senttiä pitkät pääsevät ilmaiseksi sisään, ja aikuisten lippu on melko kallis mutta perhelippu tuo säästöjä. Paikalle voi tulla kävellen, pyörällä, taksilla ja Vrsarin kautta kohti Pulaa kulkevilla busseilla.

Lisää nähtävyyksiä sekä ajanviete-, aktiviteetti- ja harrastusmahdollisuuksia Keski-Istriassa

TripAdvisor esittelee näkemistä ja tekemistä laidasta laitaan

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Shadowgate /Flickr, Heather Cowper /Flickr
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti