Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Porec
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe polkupyöräilee
Pyörän saa helposti vuokrattua. Hinnat alkavat noin kahdeksasta eurosta per päivä, ja eri vuokrauspaikoilla voi olla melko erilaisia hintoja.

Perheen kanssa Porečissa, liikkuminen, Porečin-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Porečiin

Poreč on lasten ja nuorten kanssa erinomainen lomapaikka, ja siellä on kaikkein paras lomailla alku- tai loppukesästä. Heinä- ja elokuu ovat paitsi äärimmäisen vilkkaita ja äänekkäitä kuukausia olla lähelläkään Porečia myös kuumia ja kalliita. Touko-, kesä- ja syyskuu ovat parhaita kuukausia perhelomalle Istrian niemimaan suurimmassa turistimagneetissa, ja se on vähemmän vilkkainakin aikoina hyvin kosmopoliittinen ja menevä lomapaikka. Perheiden kuten muidenkin on päätettävä, haluavatko he keskustaan etelään sijaitseville lomapaikoille, jonne mennään yleensä pakettimatkalle, vai haluavatko he mieluummin olla vanhassakaupungissa tai sen lähellä, mikä on kaupungissa vain muutaman päivän viihtyville omatoimimatkailijoille kätevin ratkaisu.

Yksi mielenkiintoinen ja opettavainen paikka vierailla vanhassakaupungissa on Aquarium & Terrarium [kartalla]. Se on Decumanus-pääkadun varrella oleva akvaariomaailma, jossa automaattisesti oppii Adrianmeren värikkäästä elämästä ja myös tienoon muista luonnollisista ominaisuuksista. Siellä on paitsi Välimeren kaloja ja mereneläviä myös trooppisia kaloja kuten piraijoita, ja siellä on kalojen lisäksi muitakin elämiä, kuten krokotiileja ja kameleontteja.

Akvaariomaailma on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun, vähän erilaisin ajoin mutta aina vähintään klo 10–17, useimpina kesäkuukausina klo 9–21. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, alle 13-vuotiailta otetaan 20 kunaa ja sitä vanhemmat eli aikuiset maksat 40 kunaa kukin.

Istria.hr esittelee aluetta perheille

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Poreč on melko pieni paikka, mutta siellä on jonkin verran busseja, joilla pääsee linja-autoasemalta [kartalla] Plava Lagunaan ja Zelena Lagunaan. Asemalla kuten muuallakin kaupungissa on myös takseja, joilla liikkuminen on kohtuuhintaista, ainakin 2–4 hengen porukoille. Taksin voi tilata etukäteen ja hintojakin voi katsella, ja takseilla pääsee muualle Istrian niemimaalle tai vaikka nähtävyyskierrokselle. Paikallisia taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Taxi Miro ja Taxi Dotto.

Porečin vanhassakaupungissa on paras kävellä paikasta toiseen, mutta muualle menevä voi käyttää erilaisia kulkuneuvoja. Satamasta (Marina) [kartalla] lähtee veneitä kohti Plava Lagunaa ja Zelena Lagunaa sekä kaupungin edustalla olevalle Sveti Nikola -saarelle. Jos mieluummin siirtyy jonnekin yksityiskyydillä, on satamassa taksiveneitä, jotka voivat viedä jonnekin ja jotka myös vuokraavat veneitä. Yksi tällainen palvelu on Blue Boat.

Pyörällä ei ole kannattavaa viilettää vanhassakaupungissa, sillä siellä on toukokuulta lokakuun alkupuolelle lähes aina vilkasta, mutta jos mielii jonnekin keskustan ulkopuolelle tai haluaa pyöräillä vaikka Vrsariin, saa pyörän helposti vuokrattua. Hinnat alkavat noin kahdeksasta eurosta per päivä, ja eri vuokrauspaikoilla voi olla melko erilaisia hintoja. Yksi edullisimpia on keskustan ulkopuolella (Rovinjska 1), Rovinjiin kulkevalla tiellä sijaitseva Rent a Bike, josta pyörän saadakseen on oltava henkilöllisyystodistus ja käteistä mukana. Huomattavasti kalliimpi on Fiore Tours, josta tosin saa ammattitason pyöriäkin.

Marina-satamasta kulkee kaupunkijuna Bruloon, Hotel Mediteranaan, Plava Lagunaan ja Zelena Lagunaan, ja matkat maksavat 10–20 kunaa.

Saapuminen Porečiin

Jos Porečiin saapuu muualta Istriasta tai Kroatiasta päiväretkelle tai pidemmäksi aikaa linja-autolla, on linja-autoasema [kartalla] lähellä vanhaakaupunkia ja satama-alueita. Asemalta pääsee helposti lähelle oleviin paikkoihin, kuten keskustasta etelään sijaitseville lomapaikoille nimeltään Plava Laguna ja Zelena Laguna. Asemalta pääsee myös suhteellisen tiuhaan tahtiinläheiseen Vrsariin ja pidemmän matkan päässä sijaitseviin Rovinjiin, Pulaan ja Rijekaan, kuten tietysti myös Zagrebiin, Sloveniaan ja Italiaan. Asemalla on yleensä takseja odottelemassa, mutta se on kävelymatkan päässä vanhankaupungin majapaikoista.

Kroatiassa linja-autoasemien lippupisteet ovat yhtiökohtaisia, eikä ole olemassa mitään yleispistettä, josta saisi tietää kaikkien eri yhtiöiden aikatauluja tai ostaa niiden lippuja. Hyviä apuvälineitä bussimatkoja suunnitellessa ja myös lippuja varatessa ovat esimerkiksi Bus Croatia ja Get by Bus. Jos liput ostaa verkkosivujen kautta etukäteen, mikä on edullisinta, ne pitää yleensä tulostaa, jotta ne käyvät lipuista. Jos bussikuski pyytää lisää rahaa noin euron verran tai korkeintaan 10 kunaa, on tämä maksu tavarasäilöön menevästä laukusta.

Matkat Porečiin

Porečiin voi hyvin matkustaa omatoimisesti, tai sinne voi mennä matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimimatkailija voi tehdä sinne päiväretken Pulasta tai Rovinjista, tai sinne voi tulla erikseen lomalle, jolloin kaupungissa on hyvä viettää ainakin pari päivää. Niin omatoimimatkailijalle kuin pakettimatkalaisellekin parhaita kuukausia matkustaa Porečiin hintojen, säiden ja vilkkauden puolesta ovat touko-, kesä- ja syyskuu.

Lähin suuri lentoasema, johon pääsee suorilla Norwegianin ja Finnairin lennoilla, on Pulan lentoasema [kartalla]. Norwegian lentää suoraan ympäri vuoden, mutta Finnair vain juhannuksen tienoilta koulujen alkamiseen. Jos lentoasemalta haluaa suoraan Porečiin, voi tulla bussilla tai taksilla, joista kaikkialle Istriaan vievät esimerkiksi Taxi Pula Airport ja Pula Airport Taxi Service.

Järjestettyjä pakettimatkoja, joihin kuuluvat lennot ja hotellit, tekee esimerkiksi Tjäreborg. Hotellit ovat ympäri kaupungin ja myös vanhassakaupungissa tai aivan sen vieressä, ja osa niistä on kalliita, niin että henkeä kohden hintaa yhdelle viikolle tulee neljän tähden hotellilla yli tuhat euroa. Vähemmän tähtiä vaativalle hotelli ja koko matkat tulevat huomattavasti halvemmaksi, ja vaatimattomuus on taloudellisesti kannattavaa. Myös Aurinkomatkat järjestää matkoja Keski-Istriaan, ja sen hotellit ovat pääasiallisesti keskustan eteläpuolella olevilla rantapaikoilla. Matkaan ei juuri pääse alle 900 eurolla, ja pakettimatkoja järjestetään oikeastaan vain silloin kun Finnair lentää suoraan eli keskikesällä.

Hotelli Porecissa
Jos Poreciin on menossa lyhyeksi ajaksi, kannattavinta on yöpyä vanhassakaupungissa tai linja-autoaseman lähimaastossa. Jos Poreciin on menossa pidemmäksi aikaa rantalomalle, ovat lomapaikat keskustasta etelään hyviä.

Hotellit ja muut majapaikat

Porečiin lomalle mielivän on etukäteen mietittävä, haluaako yöpyä vilkkaassa ja palveluiltaan erinomaisessa keskustassa, joka on vanhankaupungin ympäristössä, vai onko mieluummin sellaisilla lomapaikoilla kuin Plava Laguna tai Zelena Laguna. Jos Porečiin on menossa lyhyeksi ajaksi, osana Istrian tai Kroatian kiertomatkaa, kannattavinta on yöpyä vanhassakaupungissa tai linja-autoaseman lähimaastossa. Jos Porečiin on menossa pidemmäksi aikaa rantalomalle esimerkiksi matkatoimiston järjestämälle matkalle, ovat lomapaikat keskustasta etelään hyviä. Etenkin perheet viihtyvät hyvin lomapaikoilla, jotka tosin ovat hyvin vilkkaita keskikesällä.

Hotellien lisäksi tai sijaan kannattaa ehdottomasti katsella huoneita ja huoneistoja, jotka ovat erittäin hyviä, yleensä ammattimaisesti hoidettuja ja kohtuuhintaisia. Huoneen tai huoneiston saa kahdelle hengelle muulloin kuin keskikesällä 30–40 eurolla mutta niin keskikesällä kuin viikonloppuisinkin voi olla paitsi kalliimpaa myös niin vilkasta, että varaus pitää tehdä kuukausia etukäteen. Alku- tai loppukaudesta varaus on hyvä tehdä ainakin pari kolme viikkoa etukäteen, viikonlopuiksi mahdollisesti vähän tätäkin aikaisemmin, ja heinä-elokuussa matkustavan on hyvä katsoa majapaikka muutama kuukausi etukäteen.

Hotelleja ja asuntoja on kaikkein paras katsella Booking.comin sivuilta, sillä siellä on eniten valinnanvaraa ja kroatialaiset huoneistojen vuokraajat ovat kaikkein mieltyneimpiä siihen. Varausta tehdessä on hyvä kiinnittää tarkkaa huomioita sijaintiin, sillä keskustan ulkopuolella on paljon houkuttelevia ja edullisia majapaikkoja, joilta sitten voi olla pitkä tai hankala matka vanhaankaupunkiin ja muille tärkeille paikoille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti