Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Riva on Splitin mieleenpainuvin katu
Riva on Splitin mieleenpainuvin katu (täyskuva)
Riva-rantabulevardi
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Markkinapaikka Merenrantakatu

Split, Kroatia

Kroatian rannikon suurin kaupunki Split on viime vuosikymmenen aikana kohonnut äärimmäisen suosituksi vierailupaikaksi, johon valtaosa kuitenkin edelleen matkustaa päiväretkelle saarilta tai muualta rannikolta. Split on kuitenkin varteenotettava lomakaupunki yksinäänkin, eikä vähiten siksi, että sieltä voi helposti vierailla mitä erilaisimmissa paikoissa, joita on sekä saaristossa, rannikolla että sisämaassa. Splitin muihin valttikortteihin kuuluvat erinomaiset ruoat, ystävälliset ja rennot paikalliset, äärimmäisen miellyttävät katunäkymät ja kaupungin merellinen luonne, johon sekoittuu niin tuttuja pohjoisia piirteitä kuin eksoottisia etelämaan tuulahduksiakin.

Tekemistä

Dalmatiassa on erinomaiset ruoat, ja Splitissä on paljon erinomaisia ravintoloita ja muitakin ruokapaikkoja. Ostosten teko on yksinkertaista, sillä suuri osa ostospaikoista on aivan ydinkeskustassa eli vanhassakaupungissa tai aivan sen liepeillä. Splitin tienoon rannat ovat usein joko pieniä tai sitten pikkukivirantoja ilman kookospähkinöiden myyjiä tai erilaisten härvelien vuokrausmahdollisuutta. Splitissä on tarjolla kulttuuria laidasta laitaan. Jalkapallon ystävien kannattaa mennä katsomaan HNK Hajduk Splitin ottelua. Yöelämä on laimeaa, mutta keskustan ulkopuolella on yökerhoja.

Kaupunkikuva

Nähtävää

Split on melko kookas kaupunki, mutta turistin näkökulmasta mielenkiintoisia osia ovat Riva eli merenrantapromenadi, sen vieressä oleva vanhakaupunki (Grad), Marjan-kukkula ja vanhankaupungin ympäristössä olevat kaupunginosat. Splitissä on nähtävyyksiä eli lähinnä palatseja, museoita ja kirkkoja sen verran, että siellä voi hyvin viettää päivän tai parikin niitä kierrellen.

Satama

Selviytymisopas

Split on hyvä kohde omatoimimatkailijalle, mutta sinne tehdään myös lennot ja hotellit sisältäviä pakettimatkoja. Splitin lentoasema sijaitsee kohtuullisen matkan päässä keskustasta, lähellä Trogiria, ja sieltä voi siirtyä edullisesti paikallisbussilla keskustaan. Splitissä pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen, mutta normaalia pidemmillä matkoilla siellä voi turvautua bussiin tai taksiin. Aurinko paistaa Splitin seudulla noin 2700 tuntia vuodessa, ja siellä sataa enemmän kuin monessa muussa Välimeren kolkassa. Perheen kannattaa Splitissä harkita majoittumista huoneistossa.

Manus-alue majoittumiseen

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Splitin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Split matkakohteena

Split on kaupunki, jossa viihtyvät lähes kaikki, mutta siellä ei kaikille ole tekemistä ja nähtävää kuin muutaman päivän ajaksi. Niinpä Splitiin kannattaa lähteä aktiivilomalle, jolla harrastaa jotakin, tai sitten lomalle, jonka aikana vierailee useassa eri paikassa. Monipuolisiin vierailupaikkoihin kuuluvat hyvin lähellä sijaitseva Trogir, saariston helmiä kuten Brač ja Hvar ja sisämaassa, Bosnian puolella olevat Mostar ja Sarajevo. Yksi mahdollisuus Splitiin matkustavalle on myös ottaa osaa erilaisille kierroksille, joita tehdään laivoilla, ja suosittua on keväällä tai syksyllä lähteä Splitin ympäristöön ja etenkin saaristoon pyöräilemään.

Split on sopiva lomakohde yksinäisille matkailijoille, minkäikäisille pariskunnille tahansa, perheille ja muille pienille ryhmille. Isonkin ryhmän kanssa Splitiin voi lähteä, mutta siellä ei ole kaikkein helpoin liikkua isossa porukassa ja kaikkein paras siihen on tutustua korkeintaan muutaman ihmisen ryhmässä. Splitissä kannattaa viettää ainakin pari yötä, mutta jos haluaa nähdä muitakin paikkoja, voi sinne hyvin lähteä viikoksi tai kahdeksikin.

Splitiin on helpointa matkustaa huhtikuun puolivälin tienoilta lokakuun loppupuolelle, ja rantalomaa ajatellen se on parhaimmillaan toukokuun puolivälistä lokakuun alkuun. Splitissä on kostea välimerellinen ilmasto, johon kuuluvat pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Aurinko paistaa Splitin seudulla noin 2700 tuntia vuodessa, ja siellä sataa enemmän kuin monessa muussa Välimeren kolkassa. Vähiten sataa kesäkuun alusta syyskuun alkuun, mutta keskikesälläkin sateita on luvassa viitisen kertaa kuukaudessa. Vaikka sadepäivät harmittavat lomalaisia, ovat ne loppujen lopuksi hyödyllisiä, sillä Splitin tienoo pysyy vehreänä koko kesäkauden ajan eikä maasto kuivu läheskään samalla tavalla kesän loppua kohden kuin monessa muussa Välimeren lomakohteessa.

Diocletianuksen palatsi on nähtävyys Splitissä
Gradin eli vanhankaupungin vanhin osa on Diocletianuksen palatsi.

Splitin nähtävyydet

Splitissä on nähtävyyksiä eli lähinnä palatseja, museoita ja kirkkoja sen verran, että siellä voi hyvin viettää päivän tai parikin niitä kierrellen. Valtaosa nähtävyyksistä on vanhankaupungin alueella tai aivan sen lähellä, mutta osa on myös ydinkeskustan ulkopuolella on jonkin verran nähtävää.

Gradin eli vanhankaupungin vanhin osa on Diocletianuksen palatsi, jonka eläkkeelle jäänyt Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Nykyään palatsialue on turistimagneetti, mutta mikään varsinainen antiikin ajan arkeologinen nähtävyys se ei ole. Palatsin yhteydessä on egyptiläisiä veistoksia 3500 vuoden takaa, ja rakennuksiin on tehty lisäyksiä vuosisatojen aikana, ja näin ollen se on paremminkin näyttelytila, jossa on piirteitä monilta eri aikakausilta.

Obala hrvatskog narodnog preporoda eli lyhyesti Riva on Splitin mieleenpainuvin katu, ja kylmiin säihin tottunut suomalainen lämpenee heti nähdessään tämän palmujen ja katukahviloiden reunustaman kävelykadun. Sen osat lähellä Diocletianuksen palatsia ja satamaa ovat kaikkein vilkkaimmat ja turistivoittoisimmat, ja ensimmäisille terasseille ei välttämättä kannata istahtaa kahville muiden turistien kanssa, etenkään jos kysymyksessä ovat kaikkein vilkkaimmat matkustusajat.

Kun Rivaa jatkaa kohti Marjanin niemimaata, alkaa paikallisia näkyä entistä enemmän, ja maisemat tuntuvat vain paranevan kohti Trg republike -aukiota kulkiessa. Aukion edustalla onkin Rivan paras tunnelma, ja täällä käyvät lähiseuduilta maaliskuusta marraskuuhun kaikki iltaisin kävelemässä ja istahtamassa drinkille jollekin tienoon kymmenistä terasseista.

Paikallisten lempipaikka Splitissä on Marjan, suuri niemimaa joka on ulkoilu- ja rentoutumisalue aivan kaupungin keskustan vieressä. Sinne on helppo kävellä Trg republike -aukion tuntumasta Senjska-katua pitkin ylös kukkuloille, joiden ensimmäinen etappi on Vidilica-kahvila. Kahvilan takaa alkavat Marjanin metsämaisemat, joiden läpi vie polkuja eri suuntiin. Tällä suurella metsäalueella voi vapaasti patikoida tai löntystellä, siellä ei ole kovin helppo eksyä, mutta esimeriksi Benen rannalle suorinta tietä haluavien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota karttaan ja menosuuntaan, sillä muuten kukkulalla kulkeminen voi sitä tuntemattomalle muodostua harmilliseksi harhailuksi.

Matkamuistokojuja
Pronssiportilta kohti Peristil-aukiota johtava kellari on nykyisin matkamuistomyyjien valtaama tila.

Ostokset

Splitissä ostosten teko on yksinkertaista, sillä suuri osa ostospaikoista on aivan ydinkeskustassa eli vanhassakaupungissa tai aivan sen liepeillä. Vanhankaupungin pääaukioiden tuntumassa on paljon liikkeitä, joista saa kaikenlaista, ja kannattavaa on myös koluta kujat, jotka ovat vanhankaupungin takaosissa. Yksi piirre vanhankaupungin liikkeille on se, että useimmat ovat korkeatasoisia ja ne myös myyvät korkeatasoisia tuotteita. Edullisia tuotteita myyviä liikkeitä on entistä vähemmän, ja jos mielii tehdä edullisia ostoksia, niitä on parempi katsella muualla kuin vanhassakaupungissa.

Split on erinomainen paikka tehdä elintarvikehankintoja, ja jonkin verran hintavat ravintolat ajavat pienellä budjetilla matkassa olevia toreille ja ruokakauppoihin. Kroatian rannikolla monissa majapaikoissa on automaattisesti keittomahdollisuus ja vaikka ei olisikaan, niin elintarvikkeita kannattaa silti ostaa naposteltaviksi. Kroatian omiin elintarvikkeisiin kuuluu esimerkiksi taateleita, kiivejä ja pähkinöitä, ja sellaiset tuotteet kuin hunaja, marmeladi, kuivatut hedelmät, viinit, oliiviöljyt ja juustot ovat hyviä hankintoja. Tavallisesta ruokakaupasta saa erinomaisia leipiä, joita on kaupan myös lukuisissa leipomoissa, mutta leipä on luomua eikä säily kovin pitkään. Niinpä ruokakaupassa on kannattavaa vierailla päivittäin, eikä tarvetta ole lähteä suureen kauppaan tekemään kerralla viikon ostoksia.

Vertailujen mukaan Splitin hintataso on 30–40 % Helsingin hintatasoa alhaisempi. Toreilla ja ruokakaupoissa paikalliset tuotteet ja muista entisen Jugoslavian maista tulevat tuotteet ovat yleensä edullisia, mutta tuontituotteet kuten italialaiset elintarvikkeet ja luksustuotteet maksavat lähes saman kuin Suomessakin. Splitissä kannattaakin ostella paikallisia tuotteita, etenkin elintarvikkeita, eikä siellä kannata katsella kansainvälisiä merkkituotteita tai ulkomaisia tuotteita, joita on tarjolla kaikkialla muuallakin.

Ravintola
Veli Varoksen alueella on myös useita hyviä ravintoloita.

Ravintolat ja ruoka

Ravintolan löytäminen ei ole Splitissä vaikeaa, joskin aina kannattaa selvittää etukäteen pari ravintolaa, joissa on normaalia parempi ruoka ja tunnelma. Ravintolat ovat lähes järjestään korkeatasoisia, ja Splitissä on mahdollista nauttia kaikkialla erinomaisia kalaruokia, mereneläviä, pitsoja, pastoja, pihvejä, keittoja ja salaatteja. Huonoja ravintoloita on vähän, mutta hinta-laatusuhde voi vaihdella sen mukaan missäpäin kaupunkia ravintola sijaitsee.

Splitin ravintolat tarjoavat Kroatian rannikolle tyypillisiä ruokia, kuten mereneläviä ja risottoja, samoin kuin varsin autenttisia italialaisia ruokia, etunenässä pitsoja ja pastoja. Kaupungin joissain ravintoloissa on tarjolla ympäri vuoden Kroatian sisämaan tyypillisiä ruokia, jotka ovat lähinnä tukevia keskieurooppalaisia annoksia, ja niitä on perinteisesti eniten tarjolla talvisaikaan, joulukuusta maaliskuuhun. Kaupungin ravintoloissa on aina kasvisruokailijoillekin sopivia ruokia, etenkin pastoja, risottoja ja salaatteja. Monessa ravintolassa on tavallista tilata useita eri ruokia, kuten keittoa, salaattia, liha- tai kalaruokaa, joten yhden aterian aikana on mahdollista ja kannattaakin maistella erilaisia herkkuja.

Split on kenties Kroatian kosmopoliittisin kaupunki, mutta tienoon erinomaisia ruokia tarjoavien ravintoloiden joukkoon ei juurikaan ole tarpeen lisätä muista maanosista peräisin olevia ruokia tarjoavia ravintoloita. Split on muun Kroatian rannikon tavoin vastustanut hyvin amerikkalaistyylisiä pikaruokapaikkojakin, ja toistaiseksi vain harva länsimainen roskaruokaravintola on onnistunut rantautumaan kaupunkiin.

Varsinaisia ravintoloita edullisemmin voi kaupungissa syödä kojuista ostamalla, ja bussi- ja rautatieaseman vieressä olevissa rakennuksissa on pisteitä, joista saa pizzapaloja ja burekia hyvin kohtuulliseen hintaan. Gradissa on pisteitä, kuten Narodni trg -aukion Fab Food, joista saa edullisia salaatteja ja voileipiä. Balkanilaisille pikaruoille, kuten ćevapille, voi mennä Kantun Paulinaan (Matosica 1), joka sijaitsee lähellä Trg republike -aukiota. Paras paikka kaikille pikaruoille kuitenkin on tori, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin naapurissa ja jossa on piiraita, lihoja ja muitakin hiukopaloja.

Kävelijöitä vanhassakaupungissa
Splitissä pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen.

Liikkuminen

Splitissä pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen, mutta normaalia pidemmillä matkoilla siellä voi turvautua bussiin tai taksiin. Valtaosa nähtävyyksistä sijaitsee vanhankaupungin ympäristössä, ja koko alueeseen on mahdollista tutustua yhden päivän aikana. Myös joihinkin keskustan ulkopuolella oleville vierailupaikoille voi kävellä, ja kauniilla ilmoilla Splitissä käveleminen onkin miellyttävää ja antoisaa.

Paras kävelypaikka kaupungissa on Riva eli merenrantapromenadi, joka on pitkä ja joka vuosi jonkin verran erilainen. Sen varrella on vilkasta aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan, mutta kuuman keskikesän aikana se on keskipäivän aikana hiljainen ja suosituimmillaan alkuillasta. Sitä voi saumattomasti jatkaa kohti Marjanin kukkulaa, jolloin sen nimi muuttuu (Trumbićeva obala), ja se johtaa alueille, jotka ovat melko uusia ja joihin kuuluu parikin puistoa ja huvipursisatama.

Splitin julkinen liikenneverkosto muodostuu busseista, joista voi olla turistille hyötyä. Olennaisia bussilinjoja ovat Trogiriin ja lentoasemalle kulkeva linja 37 ja linja 12, joka kulkee Rivan päästä Marjanin niemimaan Bene-rannalle. Lippuja voi ostaa kuskilta, jolloin pitää olla pientä rahaa, mutta edullisempia liput ovat kun ne ostaa erillisiltä lippukassoilta, joita on pysäkeillä ja paikallisbussiasemalla. Jos haluaa matkustaa monta matkaa yhden tai useamman vuorokauden aikana, on myynnissä myös 24 ja 72 tunnin lippuja.

Linja-autoasema
Splitin toinen linja-autoasema, jonne saapuu lähinnä busseja Trogirista ja lentoasemalta, on nimeltään Sukoišan.

Splitin-matkat

Splitiin voi matkustaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta päivittäin, mutta kesäkaudella matkustaminen Adrianmeren rannikolle on helpompaa kuin muina vuodenaikoina. Suorat lennot ovat yleisimpiä huhtikuulta lokakuulle, ja lento suuntaansa kestää noin kolme tuntia. Jos valitsee välilaskullisen lennon, kestävät ne yleensä vähintään 5–6 tuntia. Edullisimmillaan normaalihinnat ovat noin 100 euroa suuntaansa, mutta tarjouksia on ja hyvissä ajoin lentonsa varaava voi säästää matkakuluissa. Kaikkein hintavimpia matkustusaikoja ovat yleiset loma-ajat ja elokuu, ja jos pystyy matkustamaan Splitiin arjeksi mieluummin kuin viikonlopuksi, tulee matka todennäköisesti edullisemmaksi. Splitin lentoasemalta on melko lyhyt matka keskustaan, joten siellä päässä hankaluuksia majapaikalle siirtymisessä ei ole luvassa.

Splitiin tehdään myös lennot ja hotellit sisältäviä pakettimatkoja. Kuten muuallekin matkustettaessa hotellin taso vaikuttaa suuresti koko matkan hintaan, ja jos tyytyy kolmen tähden hotelliin neljän tai viiden tähden hotellin sijaan, voi lyhyelläkin matkalla säästää melkoisesti. Matkojen hinnat vaihtelevat melkoisesti lähtöajan mukaan, ja järjestetylle matkalle lähtevien kannattaa neuvotella matkatoimistojen kanssa tarkasta lähtö- ja paluupäivästä, joilla voi olla suuri vaikutus matkan hintaan. Matkatoimistojen Splitin-matkojen kausi on kiivaimmillaan silloin kun Finnair lentää suoraan Helsingistä Splitiin, ja se on yleensä huhtikuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle. Tällä välillä heinä-elokuu on kiireisin aika sekä Suomesta lähtevien että muualta maailmasta Splitiin matkustaville. Keskikesällä majapaikat ovat normaalia kalliimpia, ja edullisemman ja miellyttävämmän matkan kokee, jos lomailee kaupungissa touko-, kesä- tai syyskuussa. Monissa majapaikoissa hinnat ovat huipussaan heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, ja kun huone maksaa 30 euroa toukokuussa voi aivan sama huone heinä-elokuussa maksaa sata euroa.

Muita www-palveluita

Splitin viralliset matkailusivut  |  Split Wikipediassa  |  Kroatian turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  Google maps: Split, Kroatia

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Lukijoiden kommentteja

Splitissä pääsiäisenä 2017 - sää on kauniin kesäinen (Suomessa sataa lunta!) ja varsinkin sellaiselle, joka rakastaa luonnossa vaeltelua on Marjanin kukkula ehtymätön ihastuttava kohde! Marjanin kukkulan korkeimpaan kohtaan vievät portaat (suhteellisen helppokulkuiset) ja monet palaavat sieltä takaisin. Me jatkoimme asvaltoitua tietä kunnes tulimme uskomattoman upean kalkkikiviseinämän paikkeille, jossa oli Betlehemin kappeli (kannattaa kiivetä muutamat rappuset kappelin luo!) sypressien takana, kauempana saman tien päässä Jeren kappeli. Kauniit näköalat salpaavat henkeä! Kun tullaan lopulta hiusneulamutkia puiston portille (puomi); löytyi siisti bajamaja ja heti porttien takana paikallisbussin 12 pysäkki. Ei tullut bussi täsmällisesti, joten kävelimme pysäkinvälin alaspäin ja nousimme siitä bussiin. Suosittelen, koska alaspäin Splitiin vievä tie/katu on kapea ja vailla jalkakäytävää. Upea reissu oli myös Marjanin pohjoisranta uskomattoman kirkkaat vedet ja kalkkikivimuodostelmat rannalla! /Cornelia

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti