- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Keski-Dalmatian suurin kaupunki Šibenik kuuluu Kroatian rannikon parhaisiin vierailupaikkoihin. Kaupunki tunnetaan linnoituksistaan, vanhastakaupungistaan ja muista puitteistaan, jotka antavat lomalle ensiluokkaiset lähtökohdat. Šibenikin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat kirkot ja linnakkeet, sen rantapromenadilla on unohtumatonta merellistä tunnelmaa ja kaupungissa on miellyttävää ja mieleenpainuvaa viettää aikaa. Kaupungin lukuisiin valttikortteihin kuuluvat erinomaiset ruoat, hyvät mutta kohtuuhintaiset ravintolat, kaikkialle levittäytyvät kahviloiden terassit ja lukuisat päiväretkikohteet. Šibenikin ympäristössä on useita houkuttelevia vierailupaikkoja niin sisämaassa kuin Adrianmerelläkin, ja kaupungin ympäristössä on useita rantalomapaikkoja, joissa kaupunkiloman voi ainakin osin yhdistää rantalomaan.
Šibenik ympäristöineen on unohtumaton lomapaikka kenelle tahansa, ja sinne voivat matkustaa yksinäiset seikkailijat, pariskunnat, perheet ja muut porukat. Se on hyvä kohde muutamaksi päiväksi omatoimimatkailijalle, ja sen ympäristön lomapaikoille voi matkustaa perinteiselle viikon tai kahden kesälomamatkalle. Šibenikiin matkustetaan huhtikuulta lokakuulle, parhaimmillaan se on touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta keskikesä voi olla turhan kuuma, vilkas ja kallis aika lomailla siellä. Šibenikissä ja sen ympäristössä pääsee nopeasti ja vaivattomasti kiinni Dalmatian parhaisiin puoliin, ja moneen muuhun rannikon kaupunkiin verrattuna se on rauhallinen ja helposti lähestyttävä lomakohde.
Dalmatian rannikon säitä tunteville Šibenik ei tuota yllätyksiä. Kesäkausi on pitkä ajanjakso mutta kuumia rantakelejä siellä on vain nelisen kuukautta vuodessa. Talvikausi on lyhyt ja leuto ajanjakso, jolloin kaupungissa on vähän vierailijoita. Matkustuskausi on huhtikuulta lokakuulle, ja parhaat ajat matkustaa kaupunkiin ovat alku- ja loppukesästä.
Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkänajan sääennuste Šibenikiin
Dalmatian rannikon pilvikartta seuraaville päiville
Šibenikin kesäkausi alkaa huhtikuun aikana, jolloin loppukuusta alkaa olla päivisin 18–20 astetta ja öisin ollaan 10 asteen paikkeilla. Varsinainen kesä alkaa toukokuussa, jolloin päivisin on lähes poikkeuksetta yli 20 astetta, öisin ollaan lähellä viittätoista astetta mutta merivesi on vielä melko viileää, alle 20-asteista.
Varsinainen kesän matkustuskausi alkaa toukokuun loppupuolella, mutta vasta kesäkuussa merivesi on yli 20-asteista ja öisinkin alkaa jo olla hyvin lämmintä. Kesäkuun loppupuoli tuo kaupunkiin jatkuvia lähes 30 asteen lämpötiloja, ja kuuma kesä jatkuu pitkälle syyskuuhun. Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia kuukausia, ja tällöin päivälämpötila on usein yli 35 astetta ja öisin on silloinkin lähes 20 astetta.
Merivesi on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin lämpimimmillään, ja silloin meressä voi uida lähes 25 asteen vesissä. Aurinko, joka Šibenikissä paistaa 2700 tuntia vuodessa, porottaa juhannukselta syyskuun puoliväliin ja joskus pidempäänkin lähes tauotta. Keskikesä on myös vähäsateisin vuodenaika, eikä silloin ole luvassa sateita kuin noin 5–7 päivänä juhannukselta syyskuun alkuun.
Syyskuu on vielä hyvin kesäinen ja usein kuumakin kuukausi, jolloin merivesi on kuun loppupuolellakin vielä hyvin lämmintä ja aurinko paistaa lähes elokuun tavoin. Lokakuu on sekin useimpina vuosina ainakin kuun alkupuolen osalta kesäinen kuukausi, mutta joinain vuosina syysmyrskyt saapuvat Šibenikiin jo lokakuun alkupuolella. Keskimääräisesti lokakuussa kuitenkin on vielä ainakin kuun puolivälin paikkeille päivisin yli 20 astetta, öisin on yli 10 astetta ja merivesikin on lokakuun loppupuolelle yli 20-asteista. Aurinko ei kuitenkaan enää lokakuussa paista samoin tavoin kuin kesällä, päivät alkavat lyhentyä Dalmatiassakin ja sateita on luvassa enemmän kuin kesällä.
Talvikausi alkaa Šibenikissä marraskuussa, jolloin sataa usein ja paljon. Korkein päivälämpötila laskee 15 asteen tuntumaan, ja öisin on joinain vuosina jo pakkastakin. Talvikausi jatkuu aina maaliskuun alkupuolelle, ja joulukuusta helmikuun loppuun on normaalia sateisempaa eikä aurinko paista kovinkaan paljon. Keskitalvella normaalina päivänä on kymmenen asteen tienoilla, öisin on muutama aste lämmintä eikä kaupungissa ole tähän aikaa turisteja.
Kevät alkaa pikkuhiljaa taas maaliskuun aikana, aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin talvella mutta öisin on edelleen viileää. Maaliskuun aikana päivälämpötilat kuitenkin kohoavat 15 asteen tienoille, auringossa alkaa olla lämmintä ja niin terassit kuin vierailijatkin tekevät paluun kaupunkiin maaliskuun loppupuolen ja huhtikuun alkupuolen aikana.
Šibenikiin matkustetaan Kroatian sisämaasta ja muualta entisen Jugoslavian alueelta maaliskuulta marraskuulle, mutta varsinaisia turisteja siellä käy oikeastaan vain huhtikuulta lokakuulle. Turisteja on melko vähän vielä huhtikuussa ja toukokuun alkupuolellakin, mutta kesäkuuta lähestyttäessä kaikenlaisia vierailijoita on entistä enemmän. Kiivain matkustusaika on juhannuksen tienoilta syyskuun puolivälin paikkeille, ja tällä ajalla heinä- ja elokuu muodostavat vuoden vilkkaimman ja majapaikkojen suhteen kalleimman matkustuspiikin. Lokakuu on ainakin rantakelien suhteen epävarma matkustusajankohta, silloin voi olla pahojakin myrskyjä mutta lämpötilat ovat kuitenkin vielä suomalaisittain täysin kesäisiä.
Šibenik on matkakohteena parhaimmillaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin ja syyskuun alkupuolelta lokakuun puolivälin tienoille. Jos haluaa mennä rannalle ja uida, kannattaa sinne matkustaa toukokuun loppupuolen ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana. Jos ei halua maksaa kaikkein korkeimpia hintoja majapaikoista eikä taistella tilasta tuhansien ja tuhansien turistien kanssa, sinne ei kannata matkustaa heinäkuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana.
Šibenikin nähtävyydet ovat pääosin vanhassakaupungissa (Grad) ja sen ympäristössä, mutta osa on korkeilla mäillä ja muutenkin nähtävyyksiin tutustuminen vaatii kaupungissa normaalia enemmän tarmoa. Huomattava piirre Šibenikissä on se, että siellä ei ollut pysyvää asutusta Rooman valtakunnan aikoina, ja kaikki merkittävä on peräisin keskiajalta. 1300-luvun loppupuolelta 1600-luvun puoliväliin oli kaupungin kulta-aika, jolloin se vaurastui etenkin suolan ja viinin takia mutta sai osansa myös merenkulusta ja Krkan kansallispuiston joen myllyistä. Kulta-aika kuitenkin loppui kuin seinään, sillä 1600-luvun puolivälissä rutto iski kaupunkiin ja yli 90 % sen asukkaista menehtyi.
Jos kaupunkia haluaa kierrellä nähtävyyksiä katsellakseen, kannattaa hankkia kartta joko majapaikasta tai rantapromenadilla, lähellä tuomiokirkkoa olevasta turisti-infosta [kartalla].
Pääasiallisia nähtävyyksiä ovat kirkot ja muut rakennukset, joista kuuluisimpia on suunnitellut Juraj Dalmatinac (Giorgio da Sebenico tai Georgius Mathei Dalmaticus). Hän syntyi Zadarissa, ja hänen patsaansa Šibenikissä on hänen itsensä suunnitteleman tuomiokirkon edustalla. Katedrala sv. Jakova (engl. St James Cathedral) on kaupungin kaunis tuomiokirkko [kartalla], jonka ympäristössä pyörii enemmän turisteja kuin muualla kaupungissa. Vuosina 1431–1536 rakennettu tuomiokirkko on kuuluisa monestakin eri syystä, kuten siitä, että rakennusmateriaalina on käytetty vain kiveä.
Huomionarvoisia yksityiskohtia ovat Trg Republike Hrvatske -aukion puolella olevat kasvokuvat 72 kaupunkilaisesta, ja niiden lisääminen julkisivuun kertoo niin tieteissä kuin taiteissakin 1400-luvulla alkaneesta humanistisesta suuntauksesta. Kasvokuvia vastapäätä on näyttävä kaupungintalo, jonka terassi kuuluu kaupungin houkuttelevimpiin, ja kirkon takana on myös kaupunginmuseo. Sinne on 30 kunan pääsymaksu, ja se on avoinna ma–la klo 10–15 ja klo 17–20. Museossa oppii kaikenlaista kaupungin historiasta ja merkittävistä rakennuksista, ja se on oiva tunnin parin vierailupaikka niille, jotka haluavat ottaa Šibenikin historiasta ja arkkitehtuurista kaiken irti.
Vanhassakaupungissa on lukuisia kirkkoja ja luostareita, joista osassa on kesäisin urkumusiikkia ja joita siellä kannattaa ainakin yhtenä päivänä kierrellä. Eniten kirkkoja ja muita merkittäviä rakennuksia on tuomiokirkon ympäristössä ja kadulla, joka on vanhankaupungin pääkatu ja joka alkaa teatterin [kartalla] edustalta Zagrebačka-nimisenä mutta jonka nimi matkan varrella muuttuu parikin kertaa. Se johtaa kaupungintalon taakse, aivan tuomiokirkon viereen, ja sen varrella on useita kauniita kirkkoja, sv. Lucen luostari ja monia upeita rakennuksia. Katu on vanhankaupungin toinen pääkatu, ja sen varrella on kaikkea mahdollista kaupoista pankkiautomaatteihin ja myös nähtävyyksiin. Toisella pääkadulla, eli vieressä samansuuntaisesti kulkevalla Kralja Tomislavalla on nähtävyyksiä vain tuomiokirkon takana, missä on Rossini-palatsi ja sen vieressä kaunis sv. Barbare -kirkko.
Kirkkojen lisäksi Šibenikin päänähtävyyksiä ovat viime vuosina entisöidyt linnoitukset, joista toinen on vanhankaupungin vieressä ja toinen ylhäällä kukkuloilla, Varoš-kaupunginosassa. Niiden lisäksi kaupungissa on kaksi muutakin linnoitusta, mutta sv. Mihovila -linnakkeeseen ja Barone-linnakkeeseen pääsee yhteislipulla ja kummastakin on erinomaiset näkymät eri puolille kaupunkia.
Tvrđava Sveti Mihovil (engl. St Michael’s Fortress) [kartalla] sijaitsee korkean mäen päällä, Dolac-kaupunginosan syövereissä, ja sinne on melkoinen kapuaminen pariakin eri reittiä pitkin. Hyvin sinne pääsee kulkemalla kalastajasatamaan linnakkeen edustalle ja kiipeämällä siitä ylös viitoitettua reittiä pitkin.
Venetsialaiset rakensivat linnakkeen 1200–1600-lukujen aikana, tarkoituksenaan estää ottomaanien hyökkäykset, ja linnoitus rakennettiin 70 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vain muutama vuosi sitten koko komeus remontoitiin täysin, ja vuonna 2014 valmistuneen kunnostuksen jälkeen siellä on katsomo, josta voi seurata lukuisia kesäkauden tapahtumia. Yksi suurimpia vetonauloja linnakkeelle on näkymä, jonka muurilta saa yli vanhankaupungin ja kaupungin ympäristöön.
Linnake on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun avautuen klo 9 ja sulkeutuen klo 20–22. Talvisin se on avoinna klo 9–16, mutta kaikki aukioloajat voivat muuttua ja ovat viime vuosina muuttuneetkin. Kannattavinta niin sääolosuhteiden kuin vilkkaudenkin takia siellä on vierailla aamupäivisin, ja esimerkiksi keskikesällä iltapäivällä sinne kiipeäminen ja siellä oleskeleminenkin on kuumaa puuhaa.
Toinen linnake eli Tvrđava Barone [kartalla] on noin 650 metrin päässä päälinnakkeelta, ja sinne pääsee viikon sisällä samalla yhteislipulla, jolla pääsee Mihovilin linnakkeeseen. Se maksaa 50 kunaa aikuisilta, 30 kunaa 5–18-vuotiailta ja 110 kunaa perheeltä. Se on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun samoihin kellonaikoihin kuin toinenkin linnake, ja sinne on helpompi kävellä tai mennä taksilla kuin toiselle linnakkeelle. Linnake valmistui vuonna 1646, se on 80 metriä merenpinnan yläpuolella ja myös sieltä on upeat näkymät vanhaankaupunkiin ja kaupungin edustalla oleville saarille.
Turistisivut kertovat kirkoista, museoista ja linnakkeista
Šibenik Region -sivusto kertoo Krkan kansallispuistosta ja muista alueen vierailupaikoista
Šibenik ei ole mikään rantalomapaikka saati rantaresortti, mutta kaupungissa on yksi pikkukiviranta, jonka yhteydessä olevalla suurella terassilla on mukava silläkin viettää aikaa. Plaža Banj [kartalla] eli kaupunkiranta on noin vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista, ja siellä on melko rauhallista muulloin kuin keskikesällä.
Jos Šibenikin-matkalla haluaa oleskella rannalla, kannattaa hotelli varata Solaris-keskuksesta, Vodicesta tai Brodaricasta, joissa on rantoja ja ranta-aktiviteetteja. Solariksen hiekkaranta on varsin ainutlaatuinen Dalmatian rannikolla, jolla rannat lähes poikkeuksetta ovat pikkukivirantoja.
Jadrolinijan reittilaivat vievät linja-autoaseman vieressä olevasta satamasta [kartalla] ihmisiä saarille, joita on melkoinen määrä. Edulliset ja nopeat matkat suuntautuvat kesäisin Vodiceen ja ympäri vuoden Solaris-keskuksen edustalla olevalle Zlarin-saarelle ja vähän kauempana olevalle Žirje-saarelle, jonne matkaa tehdään tunti suuntaansa. Satamasta, aivan linja-autoaseman edustalta, lähtee myös yksityislaivoja, jotka voivat viedä vaikka puoli päivää kestävälle risteilylle. Kiinnostuneiden kannattaa vain mennä kuikuilemaan linja-autoaseman tuntumaan ja vaihtoehtoja katselemaan vaikka päivää ennen kuin haluaa lähteä johonkin.
Rantapromenadilla, vierasvenelaiturin vieressä on taksiveneitä ja muitakin aluksia, jotka vievät ihmisiä saarille tai rannikon muille paikkakunnille. Jos pienellä porukalla haluaa lähteä tutustumaan Adrianmeren saariin tai rannikkoon, voi siitä lyhyelläkin varoajalla päästä lähtemään taksiveneellä minne sitten haluaakin.
Enso Travel tarjoaa mahdollisuuden katsella taksiveneiden hintoja ja vaihtoehtoja etukäteen. Yhtiön avustuksella voi mennä taksiveneen kyytiin, vuokrata veneen tai sitten ottaa osaa risteilylle. Jos Šibenikistä haluaa lähteä johonkin, on esimerkiksi saarilla sijaitseva Kornatin kansallispuisto erittäin hyvä retkikohde.
Šibenikin keskusta ei ole hyvä pyöräilypaikka, eikä siellä paljon pyöräilijöitä näekään. Kaupungin ympäristö kuitenkin on kroatialaiseen tyyliin erittäin hyvä paikka pyöräillä, ja siellä voivat pyöräillä kaikki vasta-alkajista ammattilaisiin. Kaikkein paras ratkaisu on ottaa yhteyttä ammattimaiseen pyörävuokraamoon, ja Bike Tours Šibenik on paikka, josta saa paitsi pyörän vuokralle myös voi tehdä opastettuja pyöräilyretkiä.
Muitakin pyörävuokraamoita on, ja esimerkiksi Venturo vuokraa pyöriä
Jos lomalla mielii sukeltamaan, kannattaa joko lähteä sitä varten Solaris-keskukselle tai sitten lomailla tässä kuuden kilometrin päässä Šibenikistä sijaitsevassa lomakeskuksessa. Vertigo [kartalla] on monipuolinen sukelluskeskus, joka on toiminnassa toukokuun alusta lokakuun loppuun ja joka myös järjestää retkiä saarille, esimerkiksi Kornatin kansallispuistoon.
Šibenik Tourism esittelee lisää harrastuksia niin kaupungissa kuin sen lähistölläkin
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05