Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Trogir
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Merenrantapromenadi Trogirissa
Ihmisiä rantabulevardilla
Trogirin parhaisiin puoliin kuuluvat hieno rantapromenadi, erinomaiset ruoat ja juomat sekä ystävällinen, kielitaitoinen palvelu.

Trogir, Kroatia

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Lähellä Splitin lentoasemaa sijaitseva Trogir on yksi Dalmatian hienoimpia kaupunkeja, ja siellä käydään sankoin joukoin lähistöltä päiväretkellä. Trogir onkin etenkin Splitissä lomaileville ehdoton vierailupaikka, ja siellä voi hyvin viettää koko päivän mutta muutama tuntikin riittää. Trogir on myös kaupunki, jonne voi tulla yöksi, ja jos siellä viettää vähintään yön tai kaksi, pääsee kaupungin luonteesta paremmin selville kuin muutaman tunnin visiitillä on mahdollista päästä.

Trogir on erinomainen matkakohde aikuisille ja pienille ryhmille, mutta se on melko hintava paikka etenkin ravintolaruokien puolesta. Trogirissa kuitenkin yhdistyvät monet Kroatian rannikon parhaat piirteet, ja vaikka jotkut asiat ovat ylihintaisia, on taso aina korkea ja lomailu äärimmäisen miellyttävää. Trogirissa on paljon kohtuuhintaisia majapaikkoja, joissa voi pitää etenkin ruoka- ja juomamenoja kurissa, ja iltaisin, kun päiväretkeläiset ovat kaikonneet, vanhakaupunki on parhaimmillaan.

Trogirin parhaisiin puoliin kuuluvat hieno rantapromenadi, lukuisat upeat kirkot ja palatsit, erinomaiset ruoat ja juomat, tasokkaat terassit ja ystävällinen, kielitaitoinen palvelu. Trogir on monin tavoin normaalia hienompi lomakohde, ja sinne suuntautuvalla matkalla voi hyvin juhlistaa jotakin tärkeää tapahtumaa.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Trogirissa tällä hetkellä

Tuleva sää

Sääennuste: Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty ennuste Trogiriin

Aluksia meriretkiä varten
Kesäkausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja varsinainen matkustuskausi toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Ilmasto

Trogirissa on samanlainen ilmasto kuin Splitissä: kesäkausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja varsinainen matkustuskausi toukokuun alusta syyskuun loppuun. Huhtikuun pari ensimmäistä viikkoa ja lokakuun loppupuoli ovat säiltään arvaamattomia, mutta toisaalta Trogir ei ole mikään varsinainen rantalomapaikka eikä siellä ole takuuvarmasti helteistä ja sateetonta kuin heinä- ja elokuussa.

Päivälämpötila nousee yli 15 asteen maaliskuun aikana, mutta yöt ovat yli kymmenen asteisia vasta huhtikuussa. Huhtikuun aikana päivälämpötila alkaa lähennellä 20:tä astetta, mutta yleensä vasta toukokuun puolella ollaan päivittäin yli 20 asteen. Huhti- ja toukokuu ovat vielä melko sateisia kuukausia, eikä ole epätavallista, että vielä toukokuun alussakin sataa rankasti ja ajoittain montakin päivää peräkkäin.

Kesäkuussa sateet vähenevät huomattavasti, päivisin on hellettä ja öisin alkaa olla lähes 20 astetta. Heinä- ja elokuu ovat kuumia kuukausia öitä myöten, eivätkä ne ole hyviä kuukausia nauttia Trogirin parhaista paloista. Syyskuun alku on aina helteinen, mutta kuun loppupuolella lämpötilat jäävät usein alle hellerajan. Yöt ovat syyskuussa lämpimiä, ja sateet yleistyvät keskikesästä huomattavasti. Lokakuun alkupuoli on vielä yleensä lähes helteinen, mutta sateita tulee entistä enemmän ja illat pimenevät varhain. Koko lokakuun ajan yöt ovat vielä melko lämpimiä, ja sekin on hyvä kuukausi tutustua Trogiriin.

Marraskuussa sataa melkoisesti, päivälämpötilat laskevat noin 15 asteeseen ja öisin on noin 10 astetta. Talvikauden aikana päivälämpötilat ovat yleensä yli 10 astetta ja öisin on 6–7 astetta, ja ajoittain sateet tulevat lumena, joka sulaa yleensä nopeasti pois. Trogirissa on ajoittain ollut pakkasta, ja pahimmillaan siellä on ollut -8 astetta.

Trogirissa paistaa lähes 2700 tuntia vuodessa, ja sateita tulee heinä- ja elokuuta lukuun ottamatta 8–12 päivänä kuukaudessa. Alueen sateisuus on rantalomalaisten mielestä ikävää, mutta se pitää keskikesälläkin ilman raikkaana ja alueen vehreänä.

Turisteja pääaukiolla
Kaikkein miellyttävintä on matkustaa silloin kun ulkona voi syödä ja istua kahvilla mutta ei ole tarpeettoman kuumaa ja vilkasta.

Parhaat matkustusajat

Jos Trogiriin ei halua yhdistää mitään rantaloman piirteitä vaan haluaa nimenomaan tutustua Trogiriin ja sen lähellä olevaan Splitiin, voi sinne matkustaa lähes milloin tahansa. Kaikkein miellyttävintä on matkustaa silloin kun ulkona voi syödä ja istua kahvilla mutta ei ole tarpeettoman kuumaa ja vilkasta, ja tällaisia aikoja ovat maalis–kesäkuu ja syys–lokakuu. Talvikauden aikana auringossa on päivisin lämpimän oloista, mutta käytännössä sateisuus ja päivien lyhyys aiheuttavat omia ongelmiaan.

Jos haluaa Trogirin lisäksi tutustua saariin ja kenties muihin rannikon rantalomapaikkoihin, kannattaa sinne matkustaa huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun ja syyskuun alusta lokakuun puoliväliin. Lokakuun aikana myrskyt yleistyvät, eikä lautalla tai muulla aluksella ole mukava matkustaa lokakuun loppupuolelta maaliskuulle.

Jos säät eivät ole kovin tärkeitä eikä pieni kylmyys tai sateet haittaa, voi Trogiriin matkustaa myös talvikauden aikana. Tässä mielessä joulukuu on kuukausi, jolloin on normaalia värikkäämpää, mutta tammikuun ensimmäisellä viikolla on normaalia enemmän matkustajia. Sama pätee pääsiäiseen, joka ei ole kaikkein parhaita aikoja olla Trogirissa.

Jos haluaa olla Trogirissa silloin kun siellä on lämmintä mutta majapaikkojen hinnat eivät ole aivan huipussaan, kannattaa matkaan lähteä huhti-, touko-, syys- tai lokakuussa. Näistä kuukausista syys- ja lokakuu ovat sateisimmat, mutta silloin on myös jonkin verran kevättä lämpimämpää, etenkin öisin.

Vanhankaupungin kujia
Vuodesta 1420 alkaen Trogir oli osa Venetsiaa, ja se tunnettiin venetsialaisten nimellä ”Trau” neljän vuosisadan ajan.

Trogirin historia

Trogirin asuttivat kreikkalaiset siirtolaiset, jotka tulivat tänne 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua Vis-saarelta, ja Trogirista muodostui nopeasti tärkeä satamakaupunki. Rooman aikoina läheisen Salonan merkitys kuitenkin siirsi Trogirin taka-alalle, mutta Rooman romahdettua ja eteläslaavien alettua asuttaa aluetta 500-luvulta lähtien salonalaiset olivat muuttaneet Trogiriin ja kaupunki alkoi kasvaa. 800-luvulta lähtien Trogir oli osa sekä Unkarin ja Kroatian liittoa että Bysanttia, ja 1100-luvulla se sai autonomisen aseman.

Autonominen asema jatkui kaupungin tultua osaksi Venetsiaa, ja keskiajalla kauppaa käytiin kiivaasti. Vuodesta 1420 alkaen Trogir oli osa Venetsiaa, ja se tunnettiin venetsialaisten nimellä ”Trau” neljän vuosisadan ajan. Venetsian-ajalta, joka kesti aina sen vuonna 1797 tapahtuneeseen romahdukseen asti, ovat peräisin monet kirkot ja palatsit, joita turistit vanhaankaupunkiin tulevat sankoin joukoin ihmettelemään.

1800-luvun ja 1900-luvun ensimmäiset vuodet se oli Habsburgien imperiumin eli Itävalta-Unkarin osana, mutta aloittamansa ensimmäisen maailmansodan seurauksena koko maa katosi ja vuonna 1918 Trogirista tuli yhdessä lähes koko nykyisen Kroatian kanssa osa Jugoslavian kuningaskuntaa. Toisen maailmansodan aikana Marsalka Tito vapautti kaupungin italialaisilta valloittajilta, ja aina vuoteen 1991 se oli osa Jugoslaviaa. Viime vuosikymmenet se on ollut osa Krotiaa, ja 1990-luvun sotien jälkeen kaupungin merkittävin tulonlähde on ollut turismi.

Trg Ivana Pavla II -pääaukio ja kaupungintalo
Pääaukiolla on kaupungintalossa turisti-info, joka on parhaiten avoinna aamupäivisin.

Nähtävyydet

Trogirin nähtävyydet ovat lähes poikkeuksetta peräisin Venetsian ajalta, ja siksi se on kovin samantyylinen kuin monet muutkin Kroatian rannikkokaupungit ja myös monin tavoin muistuttaa Venetsiaa. Kaikki nähtävyydet ovat pienellä alueella vanhassakaupungissa, ja niihin voi pintapuolisesti tutustua tunnissa parissa. Nähtävyyksien kiertelyä tärkeämpää turisteille onkin istuskella terasseilla, joita on sekä pääaukiolla (Trg Ivana Pavla II) että rantakadulla (Riva) kahvilla tai virvokkeella, ja nauttia kauniiden rakennusten luomasta unohtumattomasta tunnelmasta. Pääaukiolla on kaupungintalossakaupungintalossa turisti-info, joka on parhaiten avoinna aamupäivisin, ja sieltä kannattaa hakea paperikartta ja muuta tietoa kaupungista ja sen ajanvietemahdollisuuksista.

Tuomiokirkko

Trogirin päänähtävyys lienee pääaukiolla [kartalla] sijaitseva tuomiokirkko, Crkva svetog Lovre (engl. Cathedral of Saint Lawrence). Sen rakentaminen sai alkunsa vuonna 1213, ja nykyään sen silmiin pistävin osa on goottilaistyylinen tornitorni, jonka yläosista on parhaat näkymät ympäri kaupungin. Kirkossa on monia muitakin osia, jotka ovat läheisen tutustumisen arvoisia, ja kirkon sisäosat ovat suosittu vierailupaikka.

Tuomiokirkon sisälle ei saa mennä rantavaatteet päällä tai ylipäätään turhan rennosti pukeutuneena, eikä sinne saa mennä alkoholipitoinen juoma kädessä. Sekä kirkkoon että torniin on 25 kunan pääsyliput muulloin kuin messun aikaan (klo 7.30 ja su klo 8, 9, 10.30 ja 19). Turistit voivat mennä kirkkoon tutustumaan muina aikoina eli ma–la klo 8–18 ja su klo 12–18. Viikonloppuisin ja muina vilkkaina aikoina kirkkoon on sen verran menijöitä, että siihen tutustumiseen kannattaa valita vähemmän suosittu ajankohta kuten aamupäivä viikolla.

Pääaukion pylväskäytävä ja taidemuseo

Pääaukiolla on myös loggia eli pylväskäytävä (Gradska loža), jonka vieressä on pinakoteekki eli pieni taidemuseo, jossa on esillä Trogirin kirkoista pelastettua taidetta.

Loggia on nopea vierailupaikka, joka kellotorneineen toimii lähinnä rekvisiittana aukion terasseilla lomastaan nauttiville ihmisille. Pylväskäytävässä käy jatkuva kuhina, monet ryhmät saapuvat kuulemaan sen katoksen alle opastaan muutaman minuutin ajaksi ja sen pääantia ovat veistokset ja muut raamattuaiheiset taideteokset. Jotkut myöhemmät lisäykset, jotka tehtiin itsenäisyyden koittaessa italialaisten sortovallan alta, rumentavat kokonaisuutta, mutta ne ovat lähinnä rakennuksen takaosissa.

Taidemuseoon on 20 kunan pääsymaksu, ja se on parhaiten avoinna kesäkauden aikana (ma–la 9–20 ja su klo 15–19).

Kamerlengon linnake
Kamerlengon linnakkeen kohokohtiin kuuluvat näkymät, jotka saa etenkin sen tornista.

Nikolainkirkko ja sen taidekokoelma

Lähellä pääaukiota, kohti rantapromenadia kuljettaessa vastaan tulee Nikolainkirkko ja -luostari, eli Samostan svetog Nikole [kartalla] (engl. The Convent of St Nicholas). Se on barokkityyliä edustava kirkko, joka rakennettiin 1500-luvulla, ja sen sisustus on melko erilainen kuin tuomiokirkon eleetön sisus. Nikolainkirkon parasta antia ovat sekä sisäosien että sisäpihan raamattuaiheinen taide, jota on monessa muodossa ja joka on saanut englanninkielisen nimen Kairos collection. Kirkkoon on 20 kunan pääsymaksu, ja se on avoinna parhaiten kesäkauden aikana (klo 10–12 ja klo 16–18).

Kamerlengon linnake

Jos rantapromenadia (Riva) pitkin kävelee sen loppuun asti, tulee vastaan komea linnake, nimeltään Kamerlengo [kartalla], joka rakennettiin vuosina 1420–1437. Linnake on sinänsä varsin tavallinen, massiivinen linnoitus, jonka sisäpihalla on kesäisin konsertteja ja muita esityksiä. Linnakkeen kohokohtiin kuuluvat näkymät, jotka saa etenkin sen tornista, ja linnakkeeseen voi mennä maisemia ihailemaan toukokuulta lokakuulle klo 8–22 ja pääsymaksu on 10 kunaa.

Lisää aiheesta:

Visit Trogir esittelee perinteisiä nähtävyyksiä.

Laiva rantabulevardin varrella
Suhteellisen suosittua on mennä jonkinlaiselle veneretkelle, joista osaan voi yhdistää pyöräilyä.

Ajanvieteet

Trogirin suosituimmat ajanvietteet ovat tutustua vanhaankaupunkiin, istahtaa alas kahville tai jäätelölle ja käydä pari kertaa päivässä syömässä. Jos haluaa tutustua vanhankaupungin ulkopuolella oleviin osiin, kannattaa hakea kartta ja tietoa turisti-infosta, joka on pääaukiolla olevassa kaupungintalossa, ja sitten voi patikoida, ajaa pyörällä tai tutustua muilla keinoin ympäristöön. Suhteellisen suosittua on myös mennä jonkinlaiselle veneretkelle, jotka voivat myös viedä saarilla oleville rannoille.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Trogirin ympäristössä voi harrastaa pienimuotoista patikointia tai pyöräillä, mutta aurinko helottaa siellä taivaankannen lakipisteestä jo toukokuun alkupuolelta lähtien ja vielä syyskuussakin päivät ovat hyvin lämpimiä. Jos tulee pilvisiä ilmoja tai tuulee jonkin verran, voi pyöräily olla mukavaa, mutta käytännössä auringossa on kesällä hankala tehdä mitään sen vaativampaa noin klo 11–15. Jos lähtee patikoimaan tai pyöräilemään, kannattaa se tehdä heti aamulla tai sitten vähän illemmalla.

Trogirista ei ole vaikea saada pyörää vuokralle. Niitä vuokraavat monet matkatoimistot ja majapaikat, ja kaupungissa on monia pyörävuokraamoita. Mitä pidemmäksi ajaksi pyörän ottaa vuokralle, sen edullisemmaksi se suhteessa tulee. Puoli päivää maksaa noin 75 kunaa ja koko päivä 100 kunaa, mutta sähköpyörästä joutuu maksamaan paljon enemmän. Trogirin pyörienvuokraajiin kuuluvat Atlas, Ventos Nautic ja Adriagate.

Toinen alus meriretkeä varten
Paikallisia toimijoita on paljon, ja veneretket kannattaa varata suoraan heiltä, eikä jonkun välikäden kautta.

Meriretket

Filip’s Marina tekee koko päivän kestoisia laivaretkiä moniin eri paikkoihin, ja saarilla pidetään piknik, voi uida ja juoda viiniä. Mahdollista on myös ottaa charter-tyylisesti koko 14-metrinen vene käyttöönsä, jolloin voi tietenkin mennä muuallekin. Retket suuntautuvat sekä rannikolle että saarille, mutta niiden joukossa on nykyään paljon hintavia, monille ihmisille tarkoitettuja viikon matkoja. Niiden sijaan kannattaa katsella veneretkiä, joilla voi katsella lasipohjaisesta veneestä Adrianmeren värikästä elämänmenoa tai joilla mennään Splitiin tai kalastamaan.

Trogirissa on paljon muitakin mahdollisuuksia veneretkille, ja 30–40 euron hintaisia retkiä siniselle laguunille (Blue Laguna) ja kolmelle saarelle (three islands). Ne saattavat kestää vain tunninkin, ja kaikilla meriretkillä on säävaraus. Parhaat säät ovat ehdottomasti alkukesästä loppukesään, ja nimenomaan huhtikuulta lokakuun alkuun on varmimmat säät. Sateita kuitenkin esiintyy etenkin muulloin kuin heinä- ja elokuussa, joten säätiedotuksen seuraaminen on järkevää.

Melko suosittu on myös puolipäivää kestävä veneretki Splitiin, jolla näkee myös sinisen laguunin. Ne tehdään pikaveneellä, jonka kyytiä ei suositella huonoselkäisille tai raskaana oleville naisille.

Paikallisia toimijoita on paljon, ja heiltä kannattaa varata matkat suoraan, eikä jonkun välikäden kautta. Ambis on yksi sellainen, ja toinen on Mayer.

TripAdvisor esittelee risteilyjä ja veneretkiä.

Rannat

Jos Trogirista mielii lähteä rannalle, on kaupungin ympäristössä niitä ja myös monessa lähellä olevassa paikassa.

Pantan [kartalla] on sen verran lähellä, että sinne voi pyöräillä, ja tämän 1,5 kilometrin matkan voi kävelläkin. Ranta on Splitiin johtavan tien varrella, ja rannalle voi tulla myös bussilla, jos jää pois toisella pysäkillä. Tämä on 500 metriä pitkä hiekka- ja soraranta, jolla ei kovin paljon keskikesälläkään pöllyä. Rannalla on terassi, jolta saa virvokkeita ja välipaloja.

Aivan toisella suunnalla on Medena [kartalla], jolla on paremmat palvelut, useita ravintoloita ja myös olutterassi. Tämä kolme kilometriä pitkä pikkukiviranta sijaitsee neljän kilometrin päässä Trogirin keskustasta, ja se on myös paikka, jossa voi pelata tennistä, rantalentistä ja muitakin lajeja. Tänne voi pyöräillä 10 minuutissa, kävellä puolessa tunnissa tai tulla paikallisbussilla, jolloin jäädään pois pysäkillä nimeltään ”Hotel Medena”.

Trogirin ympäristössä on paljon muitakin rantoja, joista monet ovat saarilla ja joista kertoo lisää Split GG.

Lisää aiheesta:

TimeOut esittelee näkemistä ja tehtävää Trogirissa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti