Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Trogir
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi Trogirin rantapromenadilla
Trogir on vähän tylsä ja aikuismainen paikka. Se on perheille hyvä päiväretkikohde, mutta koko loman viettäminen siellä ei välttämättä ole mukavaa.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa

Trogir on hyvä päiväretkikohde perheille, mutta koko loman viettäminen siellä ei välttämättä ole mukavaa ja Trogir on myös normaalia kalliimpi lomapaikka. Trogir on turvallinen lomakohde, ja miellyttävä vanhakaupunki on paras tutustumispaikka kenelle tahansa.

Vanhassakaupungissa on sen verran näkemistä, että Trogirissa on tietenkin mukava viettää ainakin yksi yö. Päiväretki Splitistä kuitenkin riittää useimmille, ja Keski-Dalmatiassa on huomattavasti monipuolisempia ja parempia vierailupaikkoja perheille kuin Trogir, joka on vähän tylsä ja aikuismainen paikka.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Trogirissa ei tarvitse miettiä sitä miten paikasta toiseen voi siirtyä, sillä kaikki tärkeä on pienellä alueella.

Julkisilla tänne siirtyvä saapuu linja-autoasemalle [kartalla], jolta on viiden minuutin kävelymatka vanhankaupungin pääpaikoille. Ei tarvitse kuin ylittää silta, ja vanhankaupungin laitamat ovat jo käsillä.

Linja-autoasemalta voi siirtyä usein kulkevalla bussilinjalla 37 lentoasemalle ja Splitiin, ja linja-autoaseman kautta kulkee myös jonkin verran pitkänmatkan bussilinjoja, joilla myös pääsee Splitiin ja suoraan moneen muuhunkin paikkaan. Saapuvia busseja ja lähtöjä on niin vähän, että asemalla on mahdollista selvittää nopeasti minne bussit kulkevat. Lippu ostetaan etukäteen aseman sisällä olevalta luukulta, ja sama pätee Splitissä, jossa bussiaseman ulkopuolella on lipputiski. Lippu pitää sitten leimata oranssissa laitteessa, joka on kuljettajan takana. Edestakainen lippu Trogirin ja Splitin välillä maksaa 33 kunaa, ja matkaan voi ruuhka-aikaan mennä 80 minuuttia suuntaansa mutta ajoittain matka taittuu alle tunnissa. Hitaus johtuu siitä, että bussi pysähtyy joka tolpalla, ja erilaisia tietöitä ja ruuhkia on usein Splitin ja Trogirin välillä.

Linja-autoasema Splitissä, jolta pääsee Trogiriin
Splitissä bussi Trogiriin lähtee paikallisbussiasemalta (Sukoišan - Autobusni Kolodvor).

Splitistä bussi lähtee paikallisbussiasemalta [kartalla] (Sukoišan - Autobusni Kolodvor, engl. Suburban bus station) laiturilta 4 tai 5 ma–la klo 8–20 aina 20 minuutin välein, mutta muulloin puolen tunnin välein. Jos bussiin nousee pysäkiltä, jolla ei ole lipunmyyntiä, voi lipun ostaa kuskilta, mutta hintaa tulee enemmän. Näin ollen Splitistä päiväretkelle Trogiriin menevän kannattaa jo Splitissä ostaa edestakainen lippu.

Jos haluaa siirtyä lyhyitä tai pitkiä matkoja taksilla on Trogirissa monia eri yhtiöitä, jotka voi etukäteen hälyttää myös lentokentälle niihin aikoihin kun kone laskeutuu. Niihin kuuluvat Taxi Trogir, Trogir Taxi, jonka auton saa paikalle helposti verkkosivujen kautta, ja Lotus Taxi, joka on hyvä pitkillä matkoilla ja myös useammalle kuin kolmelle neljälle hengelle.

Jos Trogirista haluaa tehdä yksityisiä veneretkiä, on siellä taksivene, jonka sivujen kautta voi myös vuokrata vesiskootterin tai veneen.

Splitin ja Trogirin välin voi kulkea kesäkauden aikana myös laivalla. Matka kestää noin tunnin, ja laivayhtiö on Bura Line. Verkkosivuilla on aikataulu laivoille, jotka kulkevat Čiovo-saarella olevan Slatinen [kartalla] kautta, ja siellä voi matkan yhteydessä viettää jonkin aikaa. Matkustuskuukaudesta riippuen yhdensuuntainen matka maksaa 20–25 kunaa.

Siirtyminen Splitin lentoasemalta Trogiriin

Splitin lentoasemalta [kartalla] (Zračna luka Split) voi siirtyä Trogiriin melko usein kulkevilla busseilla, ja taksit ja muut yksityiskyydit voivat viedä perille asti. Matkaa lentoaseman ja Trogirin vanhankaupungin välillä on vain 6 kilometriä.

Matkan voi tehdä bussilinjalla 37, jolloin pitää kävellä lentoaseman edustalla olevalle tielle ja odotella lentoaseman puolella tietä olevalla pysäkillä bussia. Lipun voi ostaa kuskilta, mutta tällöin on hyvä olla pieniä seteleitä ja pitää mielessä, että Kroatiassa valuutta on kuna.

Lentoaseman viralliset taksit vievät nopeasti ja kohtuuhinnalla Trogiriin, ja siellä tietenkin pääsee lähemmäs majapaikkaa kuin bussilla. Taksit eivät pääse aivan joka kadulle, ja jos majapaikka on vanhankaupungin sokkeloissa, joutuu todennäköisesti ainakin jonkin verran kävelemään.

Muitakin mahdollisuuksia on, ja lentoasemalle voi niin halutessaan tilata taksin tai taksiveneen.

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Trogir on erinomainen omatoimikohde, ja Kroatian-kierroksella siellä voi hyvin yöpyä pari kolme yötä. Monet käyvät siellä vain päiväretkellä Splitistä, mutta Trogir on parhaimmillaan iltaisin kun päiväretkeläiset ovat lähteneet, ja niille, jotka haluavat nauttia Trogirin parhaasta tunnelmasta, suositellaan yön tai useamman viettämistä siellä.

Trogiriin voi mennä myös pakettimatkalle, tai sen voi yhdistää laivaretkellä useampaan eri kohteeseen.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Trogir on parhaimmillaan omatoimikohteena niille, jotka haluavat viettää aikaa useammissa eri rannikon paikoissa tai muualla Kroatiassa. Siellä on mukava viettää yö tai kaksi mutta sitä pidempään siellä kannattaa olla vain erityistapauksessa. Kaupunki on pääasiallisesti rauhallinen lomapaikka, mutta tuhoton määrä päiväretkeläisiä ja etenkin laivamatkustajia kulkee päivittäin sen kautta, ja etenkin kesäkauden aikana perjantaista sunnuntaihin kaupunki on päivisin melko tukossa. Trogirissa on parempi yöpyä viikolla kuin viikonloppuisin, ja vaikka se on vilkas paikka päivisin koko kesäkauden ajan, ovat huhti-, touko- ja jakso syyskuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle kaikkein ihanteellisimpia aikoja tutustua Trogiriin.

Trogiriin mielivän on paras lentää Splitiin, ja Trogir sijaitseekin aivan lentoaseman lähellä.

Norwegianin lennolla
Norwegian lentää Suomesta Splitiin, ja Splitin lentoasemalta voi siirtyä Trogiriin melko usein kulkevilla busseilla.

Suoraan Splitiin lentää Suomesta Norwegian, jonka halvimmat liput eivät sisällä matkalaukkua.

Myös Finnair lentää Splitiin, mutta suoria lentoja on vain kesäkuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle.

Myös Air Baltic lentää Helsingin ja Splitin väliä, mutta koneilla on välilasku Riiassa.

Lisää yhteyksiä Helsingin ja Splitin välillä voi katsella Skyscannerista.

Järjestetyt matkat

Suomaiset matkatoimistot järjestävät matkoja Trogiriin, mutta se ei välttämättä ole paikka, johon olisi pitkän lennon takia kannattavaa matkustaa muutaman päivän lomalle eikä se välttämättä ole kohde, jossa monetkaan viihtyvät viikkoa.

Tyypillisiä pakettimatkoja Trogiriin tekee Tjäreborg. Matkan pituuden voi valita neljästä päivästä kahteen viikkoon, ja matkaan voi lähteä koska haluaa. Matkat ovat kuitenkin suosittuja ja hotelleja on rajallinen määrä, joten matka kannattaa varata hyvissä ajoin, jopa puolisen vuotta etukäteen.

Adrianmatkat järjestää vähän erilaisia matkoja, joihin voi itse sisällyttää haluamiaan asioita.

Kalevan kautta voi varata Trogiriin kulkevia risteilyjä, jolloin näkee muitakin kohteita.

Trogirin vanhaakaupunkia
Trogirissa kannattaa majoittua vanhaankaupunkiin.

Hotellit ja muut majapaikat

Kroatian rannikolla ja saarilla on nykyisin melko vähän edullisia majapaikkoja, mutta edelleen majapaikkojen hinnat vaihtelevat matkustuskuukauden mukaan, ja usein melko rajustikin. Huone tai huoneisto, joka syyskuulta toukokuulle maksaa 30–40 euroa, voi kesäkuussa maksaa 60 euroa ja heinä–elokuussa 100 euroa. Jos Trogirissa tai muualla Kroatiassa haluaa pitää majoituskustannukset mahdollisimman alhaisina, kannattaa tännepäin tulla huhti–toukokuussa tai syyskuun puolivälin jälkeen. Trogir ei ole mikään varsinainen rantalomapaikka, joten täälläpäin voi hyvin vierailla myös maaliskuussa tai vielä marraskuussakin.

Ovi vanhassakaupungissa
Matkan kustannuksia voi alentaa yöpymällä hotellin sijaan huoneistossa, jossa on keittiö.

Toinen asia, jolla voi alentaa matkan kustannuksia, on yöpyä huoneistossa, jossa on keittiö. Jos aamu- ja iltapalan haukkaa majapaikalla, säästyy hyvin muihin menoihin, ja Kroatiassahan on erinomaisia leipiä, juustoja, kinkkuja, vihanneksia, hedelmiä ja muita elintarvikkeita. Jos majapaikassa on parveke tai muu ulkotila, voi myös säästää kustannuksissa, sillä alkoholi on erittäin edullista kaupoissa mutta Trogirin terasseilla oluesta ja viinilasista saa monissa paikoissa maksaa yli 3 euroa, jolla kaupasta saa litran aivan kelvollista viiniä.

Trogirissa kannattaa majoittua vanhaankaupunkiin, mutta tietysti jos viihtyy Trogirissa viikon, voi yöpyä muuallakin. Vanhaankaupunkiin majoittuva voi tutustua Trogirin parhaisiin paloihin päivässä parissa, ja muutenkin kaupungin luonne ja tunnelma käyvät siellä yöpyvälle tutuiksi muutamassa päivässä.

Trogirin hintavassa vanhassakaupungissa on myös jonkin verran edullisempia majapaikkoja. Niihin kuuluu Apartment Antonio, jonka hyvissä ajoin etukäteen varaava voi saada alkaen 40 eurolla.

Kohtuuhintainen on myös 1–3 hengen huoneita vuokraava Rooms Roso, josta voi parhaimmillaan saada yhden hengen huoneen 25 eurolla ja kahden hengen 40 eurolla.

Jos haluaa korkeaa laatua ja tyyliä kohtuuhinnalla, on romanttinen Guest House Tragurion yksi vanhankaupungin hinta-laatusuhteeltaan parhaista paikoista, jossa voi yöpyä alkaen 65–75 eurolla.

Kaikki Booking.comin majapaikat Trogirissa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti