Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Trogir
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terasseja
Jos haluaa nähdä paikallisia herkkuja ja muita tuotteita parhaimmillaan, on vanhassakaupungissa sijaitseva Delicium Nostrum hyvä liike.

Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Kroatian rahayksikkö on Kuna (HRK), jonka arvo kannattaa tarkastaa vaikka XE:stä. Kunan arvo on ollut tasaisesti noin yksi euro = 7,30 kunaa, joten 10 kunaa on noin 1,35 euroa, 20 kunaa 2,70 euroa ja 50 kunaa on 6,80 euroa.

Pankkiautomaatteja Trogirissa on hyvä määrä, mutta nykyään osa automaateista vaatii lisämaksun, joka voi olla jopa 5–10 euroa. Näin ollen rahaa on hyvä käydä nostamassa hyvissä ajoin ennen käteisen loppumista, niin ettei joudu turvautumaan maksun ottavaan automaattiin. Automaatin esittämää vaihtokurssia ei kannata hyväksyä, vaan noston kannattaa antaa mennä läpi kunissa. Tässä mielessä huonoimpia ovat Euronet-automaatit, ja kaikkein parhaita ovat virallisten pankkien automaatit, joita löytyy kyllä vanhastakaupungistakin mutta lähinnä sen laitamilta.

Rahanvaihto onnistuu joissain paikoissa, ja esimerkiksi pankeissa rahanvaihto onnistuu ilman stressiä. Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat lähellä toisiaan, eikä nykyisin kannata maksaa vaihtopalkkiota.

Maksukortit käyvät nykyään Kroatiassa hyvin mutta on paljon etenkin torikojuja, busseja ja muita paikkoja, joissa kortit eivät käy. Monissa kaupoissa voi ostotoimenpiteestä selvitä nopeammin, jos maksutapana käyttää kylmää käteistä.

Ostoksilla Trogirissa
Oliiviöljy on erinomainen hankinta, sillä kroatialaista oliiviöljyä pidetään yhtenä maailman parhaista.

Ostokset

Trogirissa on kauppoja linja-autoaseman vieressä, jossa on myös kaupungin tori, ja vanhassakaupungissa, jossa on lähinnä pieniä ja normaalia hienompia liikkeitä, jotka ovat yksinomaan turisteille suunnattuja.

Trogirin tori
Linja-autoaseman vieressä on tori.

Linja-autoaseman vieressä oleva tori [kartalla] on paras paikka monenmoiselle asialle, niin arkiselle kuin vähän juhlavammallekin. Monet myyjät kauppaavat matkustuskauden aikana oliiviöljyjä ja muita tuotteita, jotka on turisteille suunnattu. Oliiviöljy on erinomainen hankinta, sillä kroatialaista oliiviöljyä pidetään yhtenä maailman parhaista, ja se on erinomaista salaattien päällä ja ruoanlaitossa, jossa valmistuslämpötila ei nouse turhan korkeaksi. Tuotteiden joukossa on myös paljon muuta, ja lähes kaikki hedelmät ja eksoottisetkin tuotteet kuten pähkinät ovat paikallista alkuperää.

Torin vieressä, tien toisella puolella on suuri Konzum-ketjun valintamyymälä. Se on avoinna ma–la klo 7–21 ja su klo 8–13.

Vanhassakaupungissa on entistä enemmän turisteille suunnattuja putiikkeja, jotka ovat yleensä hienoja ja korkeatasoista tavaraa myyviä. Täälläpäin esimerkiksi laventeli-tuotteet, oliivituotteet kuten saippuat ja rasvat ja käsityöt ovat hyviä ostoksia. Jos haluaa nähdä paikallisia herkkuja ja muita tuotteita parhaimmillaan, on Delicium Nostrum [kartalla] hyvä liike, joka on avoinna ma–su klo 9–18.

Esimerkiksi kuumina keskipäivinä tai sadepäivinä voi suunnata melko lähellä toria olevaan ostoskeskukseen, nimeltään Marisa [kartalla]. Se on avoinna ma–su klo 8–21.

Ravintola Konoba Poon Pijat
Vanhankaupungin Ulica Hrvatskih mucenika -kadulla on muutama kohtuuhintainen ravintola, kuten Konoba Poon Pijat.

Ruoat ja ravintolat

Trogirin ravintoloiden hintataso on korkeimmillaan vanhassakaupungissa, jossa ateriat eivät ole paljon edullisempia kuin Suomessa. Ruokajuomien kohtuulliset hinnat tekevät siellä ruokailusta kuitenkin siedettävän hintaista, mutta jos haluaa syödä kohtuuhintaisen pitsan tai muun aterian, on torin ympäristö ja sen vieressä olevan linja-autoaseman ympäristö paikka, jossa paikalliset ruokailevat.

Cevapi-annos
Toripaikan laitamilta saa hyvin grillilihoja kuten ćevapia.

Jos aterian hinta ei ole kynnyskysymys, voi vanhassakaupungissa valita monen hyvän ravintolan joukosta. Yleisesti ottaen mitä aktiivisempia tarjoilijat asiakkaiden suhteen ovat, sitä hintavampi ja enemmän turisteille suunnatumpi paikka on. Jos henkilökunta ei millään tavalla yritä saada ohikulkijoiden huomiota saati seisoskele ravintolan edustalla ruokalista käsissään, on kyseessä luultavasti kohtuuhintainen paikka. Jos hintoja ei ole selkeästi esillä mutta erilaisia aterioita on kuvissa, on kysymyksessä yleensä täysin ylihintainen ravintola.

Trogirin vanhassakaupungissa on kuitenkin vaikea syödä halvalla hyvin, ja pitsat maksavat 60–80 kunaa, pääruoat 70–160 kunaa ja olut 20–25 kunaa, jonka hintainen on myös viinilasi. Kalleimpia ja halutuimpia ruokia ovat kalaruoat ja merenelävät, ja etenkin grillattua kalaa tai mereneläviä sisältävät ateriat voivat maksaa 130–160 kunaa.

Vanhankaupungin laitimmaisella kadulla (Ulica Hrvatskih mučenika) on muutama kohtuuhintainen ravintola. Niihin kuuluu Konoba Poon Pijat, joka on avoinna klo 9–21.

Tätä rantakatua vastapäätä, toripaikan laitamilla [kartalla] on kahviloita ja ruokapisteitä, ja ne ovat paikkoja, joissa paikalliset juovat kahvia ja olutta ja myös ruokailevat. Täältä saa hyvin pitsaa, grillilihoja kuten ćevapia, voileipiä ja perinteistä kebabia, joka tosin ei Kroatiassa ole parhaimmillaan. Parhaita ovat paikalliset grillilihat, joihin ćevapin lisäksi kuuluu ”Balkanin hampurilainen”, pjleskavica. Toria vastapäätä on pizzeria Big Mama’sBig Mama’s, josta pitsa irtoaa normaaliin kroatialaiseen hintaan, eli 35–45 kunalla.

TripAdvisor rankkaa ja esittelee Trogirin ravintoloita.

Tapahtumat

Trogirissa on kesäisin paljon kaikenlaista säpinää, ja siellä on jonkin verran myös tapahtumia, mutta ei tietenkään samalla tavalla kuin Splitissä.

Yksi kesäkauden kuuluisia tapahtumia on Moondance Festival, joka pidetään elokuun toisen viikonlopun aikana.

All Events esittelee tapahtumia, kuten myös Visit Trogir.

Yöelämä

Trogir on rauhallinen paikka aamusta iltaan, eikä siellä ole luvassa mitään suuria juhlia. Elo- ja heinäkuussa normaalia iloisempia ja äänekkäämpiä ryhmiä voi iltaisin tulla vastaan, mutta iltaisin, päiväretkeläisten lähdettyä, kaupunki on yleensä päiväsaikaa hiljaisempi. Jos Kroatiassa haluaa viettää kunnolla iltaa, ovat esimerkiksi Split ja Hvar sitä parempia lomakohteita.

Olut maksaa vanhankaupungin terasseilla 20–30 kunaa, mutta ulkomaiset oluet ovat kalliimpia. Juomien hinnat tuntuvat suomalaisesta vanhassakaupungissakin kohtuullisilta, mutta ne ovat kuitenkin sen verran hintavia, että paikalliset pysyvät vanhankaupungin terasseista kaukana. Sekä pääaukio että sen lähellä oleva rantapromenadi ovat turistien suuressa suosiossa, ja niiden välillä kulkevilla kujilla löytyy mitä viehättävimpiä ravintoloita ja muita illanviettopaikkoja.

Jos alkuillasta haluaa istuskella terassilla edullisella juomalla, ovat toripaikan baarit ja kahvilat juomiltaan kohtuuhintaisia. Normaali hinta puolen litran, noin A-oluen vahvuisesta oluesta on 14–18 kunaa, mutta mikä tahansa yli 18 kunaa maksava on liikaa paikallisille, joista vain harva tienaa 1000 euroa kuussa.

Vanhassakaupungissa on paljon terasseja, mutta se voi pidemmän päälle olla melko tylsä paikka viettää iltaa. Parhaimmillaan se on alkuillasta, jolloin niin rantakadulla kuin vanhankaupungin syövereissä olevilla aukioillakin on vielä paljon ihmisiä. Keskikesällä illat ovat aika vilkkaita pitkälle yöhön mutta muina kuukausina ja etenkin muulloin kuin viikonloppuisin on jo aikaisin hiljaista.

Lisää tapahtumia voi katsoa Visit Trogirista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti