Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Sibenik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintoloita Riva-rantabulevardilla
Jos mielii syödä turistien ja juhlatuulella olevien paikallisten kanssa, on lähellä linja-autoasemaa ja vierailijasataman edustalla oleva merenrantapromenadi eli Riva siihen hyvä ratkaisu.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Šibenikissä

Ostokset

Šibenikistä kannattaa ostaa paikallisia tuotteita ja elintarvikkeita, ja niitä on mukava katsella vanhassakaupungissa. Siellä on kaksi pääkatua, Zagrebačka ja sen vieressä samansuuntaisesti kulkeva Kralja Tomislava. Niiden varrella on kaikkea muuta kuin elintarvikkeita, joskin viiniä ja muita alkoholijuomia voi ostaa hyvästä erikoisliikkeestä (Zagrebačka 7). Osa liikkeistä pitää iltapäivätauon, ja normaali aukioloaika tällaiselle liikkeelle on ma–pe klo 9–13 ja klo 17–20 ja la klo 8–13. Osa liikkeistä ei pidä taukoa, ja tällöin varsin normaali aukioloaika on tyypillinen kroatialainen ma–la klo 9–20.

Elintarvikkeet ja viinit ovat hyviä ostoksia Dalmatiassa. Elintarvikkeista juustot (sir) ja etenkin vuohenjuustot, joista parhaat tulevat Pag-saarelta, ovat hyviä ostoksia ihan paikan päällä maisteltaviksi. Paikallinen leipä on hyvää, ja juustoa voi laittaa sen päälle, ja leivän kanssa voi syödä myös toista paikallista erikoisuutta eli dalmatialaista kinkkua (Dalmatinski pršut). Paikallinen oliiviöljy on maailman parasta, joskaan se ei ole edullista vaan normaali hinta litralta on 10 euron tietämissä. Hyvää Kroatiassa on lähes kaikki muu sellainen, mikä siellä kasvaa, ja kuivatut hedelmät ja etenkin viikunat ovat erinomaisia. Pähkinät, kiivit ja monet muut luonnontuotteet ovat kaikki luomua ja paikallista alkuperää, ja kaikkia tuotteita on hyvä katsella torilla. Ruokien ja herkkujen lisäksi viinit ovat erinomaisia ostoksia Kroatiassa, ja jos Šibenikissä juo viiniä, kannattaa juoda kroatialaista tai ainakin entisen Jugoslavian alueelta tulevaa viiniä.

Elintarvikeostoksilla

Šibenikissä on paljon valintamyymälöitä, ja kaikkein monipuolisin paikka tehdä elintarvikeostoksia on lähellä linja-autoasemaa sijaitseva tori [kartalla]. Sinne voi siirtyä linja-autoaseman vierestä, jolloin kuljetaan ylös portaita tähän sosialistisen aikakauden luomukseen, tai sitten sinne voi mennä Poljana-aukiolta pitkin Ante Starčevića -katua, jolloin näkee erilaisia liikkeitä ja myös City Life -ostoskeskuksen (avoinna ma–la klo 8–21) [kartalla]. Tori, joka kroatialaiseen tyyliin on avoinna päivittäin ja joka on parhaimmillaan aamupäivisin, on paikka, jossa on elintarvikkeita, tyypillisiä dalmatialaisia tuotteita laidasta laitaan ja myös viiniä, oliiviöljyä ja kaikenlaista muuta. Sen ympäristössä on valintamyymälöitä, kuten Ante Starčevićalla oleva Konzum.

Paras paikka löytää nopeasti valintamyymälä on vanhankaupungin yläpuolella oleva eräänlainen pääkatu, Kralja Zvonimira [kartalla], jolla on useita valintamyymälöitä. Konzum löytyy numerosta 12 ja Tommy on teatteria vastapäätä. Tyypillinen aukioloaika valintamyymälälle on ma–la klo 7–21 ja su klo 7–20.

Ruoat ja ravintolat

Dalmatiassa on erinomaiset ruoat, ja Šibenikissä on ravintolan löytäminen on helppoa. Siellä on lähes yksinomaan tarjolla kroatialaisia, balkanilaisia ja italialaisia ruokia, ja muualta tulevat ruoat, mukaan lukien hampurilaiset, sushit, aasialaiset ruoat ja tacot ovat siellä lähes tuntemattomia. Ravintoloita on eniten rantapromenadilla ja vanhassakaupungissa, ja muualla kaupungissa on vain hajanaisesti ruokapaikkoja.

Ravintoloissa tarjottavat ruoat ja niiden hinnat

Ruoista kalaruoat, balkanilaiset grillilihat ja italialaiset ruoat kuten pasta-annokset ja pitsat ovat kaikki erinomaisia. Dalmatialainen kinkku soveltuu hyvin lihasta pitäville, samoin kuin balkanilaiset grillilihat, kuten čevapčičicevapi-grillilihaa, ja pjleskavica eli balkanilainen hampurilaispihvi. Kalat ja merenelävät ovat tietenkin hyviä, ja niitä voi maistella grillattuna, mikä on kesällä suosittua, mutta myös pitsan päällä tai pastan kanssa, ja “frutti di mare“ on aina oiva valinta. Yksi hyvä annos kokeilla Dalmatiassa on myös “musta risotto“Mustaa risottoa, joka on mustekalan musteella värjättyä riisiä ja yleensä myös jonkin verran jonkinlaista merenelävää höysteenä. Ruokien hinnat ovat pääosin kohtuullisia, mutta turistien suosimilla alueilla ja vanhassakaupungissa on kalliimpaa kuin paikallisten suosiossa olevissa perusravintoloissa, joissa ruoat ovat usein parempia kuin turistipaikoissa.

Parhaat alueet ravintolalle

Šibenikissä ravintolan tai muunlaisen ruokapaikan löytäminen on helppoa. Jos mielii syödä turistien ja juhlatuulella olevien paikallisten kanssa, on lähellä linja-autoasemaa ja vierailijasataman edustalla oleva merenrantapromenadi eli Riva [kartalla] siihen hyvä ratkaisu. Ravintoloilla on sisäänheittäjiä ja mainoskuvia annoksista, mutta yleensä hintoja ei ole laitettu näkyville ja palvelu pelaa hyvin monella eri kielellä. Ruoat ovat kuitenkin melko hyviä, ja esimerkiksi Konoba Kanela on monessa matkaoppaassa ja muussakin yhteydessä mainittu terassiravintola. Näissä ravintoloissa ateria maksaa yleensä vähintään 10 euroa mutta siellä voi kulua ruokajuomien kanssa 15–20 euroa tai enemmänkin. Hintojen puuttuminen tai se että pieni juomien hintalista ei ole kahvilan pöydällä tarkoittaa aina sitä, että paikka on kallis ja luultavasti ylihintainen. Jos hintoja näkyvästi mainostetaan, kysymyksessä on edullinen tai ainakin kohtuuhintainen paikka.

Merenelävillä höystetty spagettiannos
Merenelävillä höystetyn spagettiannoksen voi syödä vaikka Kikessä, joka on yksi luotettava terassiravintola.

Lisää vähän samantyylisiä ravintoloita on vanhassakaupungissa, aivan tämän rantapromenadin osan takana, missä on paljon myös kahviloita ja illanviettopaikkoja. Rauhallisella paikalla oleva Kike [kartalla] on yksi luotettava terassiravintola, ja sieltä saa vaikka merenelävillä höystetyn spagettiannoksen 7 eurolla ja alkoholipitoisen ruokajuoman saa parilla, korkeintaan kolmella eurolla. Muualla vanhassakaupungissa on ravintoloita siellä täällä, mutta etenkin tuomiokirkon ympäristössä on hintavia, vain turisteille suunnattuja paikkoja, joissa ruoat eivät välttämättä ole hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Tällä alueella on kuitenkin hyviäkin ravintoloita, kuten Pelegrini [kartalla], joka on yksi kaupungin arvostetuimpia ja pidetyimpiä ravintoloita.

Jos haluaa syödä hinta-laatusuhteeltaan parhaita aterioita, on kannattavaa mennä muualle kuin rantapromenadille tai vanhaankaupunkiin. Kroatialaiseen ja jugoslavialaiseen tyyliin torin lähistöllä on kaikenlaisia ruokapaikkoja leipomoista pikaruokapisteisiin ja ravintoloihin, ja näin on Šibenikissäkin. Fra Jerolima Milete [kartalla] on katu, jolle pitää vähän patikoida ja suunnistaa, mutta siellä on ravintoloita, jotka ovat pääosin paikallisten mutta iltaisin myös monien turistien suosiossa. Siellä on kaksi ravintolaa, jotka molemmat tarjoavat samantyylisiä ruokia. Niihin kuuluvat lähes kaikki tyypilliset kroatialaiset, jugoslavialaiset ja myös balkanilaiset ruoat, kalaruoista keittoihin ja balkanilaisiin grillilihoihin. Hinnat ovat vain puolet siitä mitä rantapromenadilla, ja palvelu pelaa englanniksi ja ruokalistat ovat nekin englanniksi. Šimun on terassilla varustettu paikka, joka on turistien suosiossa iltaisin, ja sisätiloiltaan mukava Zvone on ravintola, jossa on kannattavaa maistaa pastitčadaapasticada-annos Zvone-ravintolassa eli dalmatialaista pihvintyylistä liharuokaa, jonkalaisen sieltä saa reilulla viidellä eurolla. Kummastakin ravintolasta saa myös kasvissyöjille soveltuvia annoksia, jotka ovat yleisiä muissakin kaupungin ravintoloissa. Ravintolat ovat avoinna varsin tyypilliseen ravintoloiden tyyliin, eli ma–la klo 9–22. Sunnuntaisin ei kannata lähteä seikkailemaan ateriaa etsimään kauas rantapromenadilta tai vanhastakaupungista, sillä silloin monet keskustan ulkopuolella sijaitsevat ravintolat ovat kiinni.

TripAdvisor esittelee Šibenikin ravintoloita

Yöelämä

Šibenikissä on kolme pääasiallista illanviettoaluetta, jotka ovat kaikki vanhassakaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä. Niiden lisäksi muualla on paljon erilaisia anniskelupaikkoja, kuten kahviloita, joilla on terassit. Alkoholia tarjotaan Kroatiassa ilman sen kummempia rajoituksia, humalaisia ei katukuvassa tule vastaan ja oluen ja muiden alkoholijuomien hinnat ovat kohtuullisia. Tuopin saa alkaen 15 kunalla eli parilla eurolla, mutta valtaosassa turistien suosimia paikkoja hinta on 20–25 kunaa. Iltaa ei Šibenikissä kuitenkaan tarvitse viettää alkoholia lipitellen, sillä monet paikalliset ovat välimerelliseen tyyliin iltaisin ulkona, ja pääasiallinen huvittelu paikallisille perheille on ottaa jäätelö ja mahdollisesti jokin virvoke yhdellä kaupungin kymmenistä terasseista.

Eniten turistien suosiossa on vanhankaupungin edustalla, linja-autoaseman puolella oleva merenrantapromenadi [kartalla], joka on vierasvenelaiturien edustalla. Siinä on monenmoista terassia, joista osa on räikeästi turisteille suunnattuja ja osa eli matalaa profiilia pitävät ovat enemmänkin paikallisten suosiossa. Olut maksaa siinä vähän enemmän kuin muualla, mutta Rivalla on kansainvälistä tunnelmaa, siihen tulee hienoja purjeveneitä, joita voi katsella, ja muutenkin tämä on hyvä alkuillan paikka etenkin porukoille, perheille ja varttuneemmalle väelle.

Merenelävillä höystetty spagettiannos
Vanhan kalastajien asuttaman kaupunginosan (Dolac) edustalla on hyvää tunnelmaa päivisin ja iltaisin.

Vanhassakaupungissa, melko lähellä merenrantapromenadia, on yksi alue, jolla on useita terasseja, ja niihin kuuluu kahviloita, baareja ja ravintoloita. Alue on aivan teatterin ja pääkävelykadun vieressä [kartalla], ja terasseja on useilla eri aukioilla. Myös täällä voi syödä, ottaa kahvit tai juoda oluen, jonka hinta vaihtelee paikasta toiseen. Paikallisten suosimissa baareissa oluen saa 15 kunalla, mutta jos paikassa ei ole näkyvissä juomalistoja ovat hinnat korkeampia. Tämä on aluetta, joka on sekä paikallisten että turistien suosiossa, ja tämä on hyvää maastoa istahtaa alas niin päivällä kuin illallakin.

Vanhassakaupungissa on terasseja siellä täällä, mutta ne ovat yleensä melko turistivoittoisia ja etenkin tuomiokirkon [kartalla] tienoo on täyttä turistialuetta. Jos haluaa lähteä paikallisen nuorison ja myös kaupungissa vierailevien kanssa meneville terasseille, kannattaa siirtyä tuomiokirkolta merenrantapromenadille ja lähelle paikallisten veneiden piensatamaa [kartalla]. Tämä on merellinen illanviettoalue linnakkeen ja vanhan kalastajien asuttaman kaupunginosan (Dolac) edustalla. Siellä on hyvää tunnelmaa päivisin ja iltaisin, ja juomien hinnat ovat paikallisen nuorison suosion takia kohtuullisia. Tämä on erinomaista aluetta myös vain kahville, ja tähän voi pysähtyä myös aterialle, vaikka kun on matkalla Mihovilan linnakkeelle tai keskustan päärannalle. Öisin tämä on paras paikka juhlia railakkaastikin, ja tämä on aluetta, johon kunnolla bailaamaan mielivien on hyvä tutustua.

Tästä voi jatkaa vielä Banj-rannalle [kartalla], joka on kaupungin pääranta ja jonka yhteydessä on Makari-yökerho. Päivisin se on ravintola, kahvila ja baari, ja sen suuret sisätilat ovat toiminnassa talvisinkin. Tämäkin on hyvä paikka niin päivisin kuin illan pimettyäkin.

Tapahtumat

Šibenikissä on paljon tapahtumia, joista parhaat ovat kesällä. Musiikki on usein pääosassa tapahtumissa, ja musiikkitapahtumia on laidasta laitaan. Kaupungin suuriin tapahtumiin kuuluvat myös vuodesta 1958 järjestetyt lastenfestivaalit.

Kaupungissa oleskelevien on hyvä olla tietoisia siitä, että se on Dalmatian urkumusiikin pääpaikka, ja koko kesän siellä voi kirkoissa kuulla urkumusiikkia (Šibenik Organ Music School). Musiikkia on etenkin Pyhän hengen kirkossa (engl. Church of Holy Spirit) [kartalla], jonka urut ovat kaupungin vanhimmat, vuodelta 1640. Toinen kirkko, jossa on hyvät urut ja musiikkiesityksiä, on Sveti Frane [kartalla], joka on aivan rantapromenadin vieressä.

Verkkosivuilta voi kuulla musiikkia ja siltä saa tietoa konserteista, joskin vain kroatiaksi.

Muita merkittäviä tapahtumia ovat pääsiäinen, joka tosin on jo ennen varsinaista matkustuskautta, ja useat eri musiikkifestivaalit. Musica Apassionata on klassisen musiikin festivaali, joka pidetään heinä- ja elokuussa noin kuukauden ajan, ja Off on jazz- ja bluesfestivaali, joka perinteisesti pidetään heinäkuun ensimmäisen viikonlopun aikana.

Muista kuin musiikki- ja kulttuuritapahtumista kiinnostuneille kesäkuun alun Taste the Mediterranean on erinomainen tapahtuma niille, jotka haluavat päästä maistelemaan tienoon ruokia ja nauttimaan Välimeren mauista.

Šibenikissä on paljon muitakin tapahtumia, ja kiivaimman kesäkauden aikana eli heinäkuun alusta syyskuun loppuun tapahtumia on paljon. Niitä voi katsella etukäteen kaupungin virallisilta turistisivuilta.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti