Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Brac
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Zlatni Rat -ranta
Etenkin niille, jotka etsivät rauhaa, puhdasta luontoa ja rauhallista ilmapiiriä, Brač voi olla ihanteellinen paikka pitkällekin lomalle.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Bračissa

Brač on siisti, turvallinen ja puhdas lomakohde, joka on ihanteellinen paikka koko perheen lomalle. Sinne voi lähteä pienten lasten kanssa mutta myös varttuneiden, ja viikon parin lomalle saari tarjoaa paljon tekemistä ja nähtävää. Saari on parhaimmillaan pakettilomakohteena, sillä jotkut muut Kroatian lomapaikat ovat menevämpiä ja mielenkiintoisempia pitkälle oleskelulle kuin Brač. Saari voi kuitenkin hyvinkin olla ihanteellinen paikka pitkällekin lomalle, etenkin niille, jotka etsivät rauhaa, puhdasta luontoa ja rauhallista ilmapiiriä.

Bračissa ei ole suuria kaupunkeja, mutta Split on lyhyen, 20–60 minuutin katamaraani- tai lauttamatkan päässä Supetarista. Jos aikoo vierailla Splitissä, kannattaa pitää mielessä, että Supetariin on bussilla noin tunnin matka Bolista ja Milnasta. Matkaan kannattaa lähteä heti aamulla, sillä Splitiin tutustumiseen kuluu koko päivä. Joissain muissakin paikoissa on mahdollista vierailla, etenkin Hvarin saarella, jonne voi kulkea lautalla melko nopeasti Bolista Jelsaan. Jos kuitenkin haluaa tutustua Hvarin kaupunkiin (Grad Hvar), on sinne melko pitkä matka vain päiväretkelle. Hvarin saari on melko laaja kokonaisuus, ja jos haluaa nähdä muutakin kuin Jelsan ja sen lähellä olevia paikkoja, kannattaa paratiisimaisella Hvarin saarella yöpyä vähintään pari kolme yötä.

Bračin paras ranta on Bolissa oleva Zlatni rat, ja jos haluaa nimenomaan rantalomalle, on paras yöpyä rannan tuntumassa. Supetar on muuten mukava paikka, mutta sen lähistöllä ei ole kovin hyviä rantoja. Muualla saarella on rantoja, joille voi mennä omalla kulkuneuvolla, mutta liikkuminen koko perheen kanssa saarella ei ole välttämättä kovin mukavaa eikä ainakaan bussilla joutuisaa.

Zlatni rat on erinomainen ranta pienillekin lapsille, ja se on pikkukiviranta, jolla hiekka ei pöllyä keskikesälläkään.

Linja-auto
Sekä Bolissa että Supetarissa linja-autot lähtevät sataman läheltä.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Bračilla voi siirtyä paikasta toiseen linja-autolla, taksilla tai pyörällä, kuten myös joillain muilla vuokrattavilla kulkuneuvoilla.

Linja-auto

Brač on yllättävän laaja saari, jossa liikkuminen on aikaa vievää. Bussi Supetarin, Bolin ja Milnan välillä kulkee hitaasti, ja se pysähtelee jatkuvasti. Vuoroja on aina enemmän arkisin aikoihin, jolloin ihmiset ovat töissä ja koulussa, ja jo varhain alkuillasta vuorojen määrä vähenee. Tietenkin myös viikonloppuisin ja loma-aikoihin, kuten heinä- ja elokuussa, jolloin paikalliset lomailevat, vuoroja on vähemmän.

Lippu ostetaan yleensä asemilta erilliseltä kassalta, mutta jos nousee kyytiin paikasta, jossa ei ole lipunmyyntiä, lipun saa kuskilta. Sitä varten pitää olla pientä rahaa, mutta kaikkein kannattavinta on ostaa lippu etukäteen, ja jos palaa saman päivän aikana, on edestakainen lippu aina huomattavasti edullisempi kuin yhdensuuntainen lippu. Edestakainen lippu Bolin ja Supetarin välillä maksaa 50 kunaa, mutta yhdensuuntainen lippu 45 kunaa.

Sekä Bolissa että Supetarissa linja-autot lähtevät sataman läheltä. Aikataulut on merkitty Supetarin satamaan, asemille ja pysäkeille. Matka Supetarin ja Bolin välillä kestää noin tunnin.

Taksi

Taksilla voi hurauttaa nopeasti esimerkiksi Bolista Supetariin, mutta ne ovat Kroatian saarilla melko hintavia. Matka näiden kahden keskittymän välillä maksaa 350–400 kunaa, mutta kyyti on huomattavasti nopeampi kuin linja-auto. Taksin voi tilauttaa paikalle, ja niitä on aina bussiasemien ja satamien lähellä matkustajia odottelemassa.

Saarella olevia taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Brac Taxi ja Karoca.

Pyörät ja muut kulkuneuvot

Pyöriä vuokrataan monessa paikassa, ja mitä pidemmäksi ajaksi sellaisen ottaa, sen edullisemmaksi se suhteessa tulee. Tarjolla on myös sähköpyöriä, mopoja ja mönkijöitä, mutta niiden hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin normaalien pyörien.

Brač on ihanteellinen paikka pyöräillä normaalilla pyörällä, sillä siellä ei ole paljon mäkiä tai liikennettä, ja pyörän selästä verkakseen ajeleva näkee paljon lyhyessä ajassa.

Lautta satamassa Bracilla
Splitin lentoasemalta voi mennä bussilla ensin Splitiin, josta pitää mennä lautalla Bračiin.

Siirtyminen lentoasemalta tai muilta asemilta Bračiin

Splitin lentoasema [kartalla] on Trogirin lähellä, ja jos sieltä haluaa siirtyä suoraan Bračiin, on luvassa pitkä matkapäivä. Lentoasemalta voi mennä bussilla 40–60 minuutissa ensin Splitiin, josta pitää mennä lautalla parin tunnin matka Bračiin, ja siellä lautat saapuvat Supetariin. Jos mielii Supetarista Boliin tai muuallekin, liikkuvat bussit melko harvakseltaan ja taksikyyti on melko hintava. Jos haluaa siirtyä suoraan majapaikalle, luvassa on hyvälläkin tuurilla vähintään neljän viiden tunnin matka Splitin lentoasemalta etenkin Boliin.

Kaikkein järkevintä on yöpyä ensin Splitissä, josta voi sitten seuraavana päivänä tai myöhemmin siirtyä Bračiin. Brač onkin parhaimmillaan yhdistettynä muihin kohteisiin, joista Splitin lisäksi erityisen hyvä lomakohde yhdistää siihen on aivan saaren vieressä oleva Hvar. Jelsasta kulkee Boliin kesäisin lauttoja, ja näin Splitin edustalla olevassa saaristossa voi hyvin kierrellä loman aikana useammassa kuin yhdessä paikassa.

Tietoa kaikista Bolin kautta kulkevista aluksista saa Croatia Ferries -sivulta, ja samoilta sivuilta saa tietoa Splitin ja Supetarin välillä liikkuvista lautoista.

Matkustajia lautalla
Jos Bračiin lähtee omatoimimatkalle, kannattaa se ehdottomasti yhdistää muihin kohteisiin ja ainakin Splitiin.

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Jos Bračiin lähtee omatoimimatkalle, kannattaa se ehdottomasti yhdistää muihin kohteisiin ja ainakin Splitiin. Saarelle on hivenen hankala matkustaa, ja kuljetuksen järjestäminen yksityisesti voi tulla hyvin kalliiksi. Kaikkein paras on olla Splitin sataman tienoilla asemissa heti aamulla, ja näin sieltä on mukava siirtyä Bračiin ja Supetarin satamasta majapaikalle. Siirtymiseen Splitistä Supetariin kuluu lautalla 50 minuuttia, ja Supetarista on Boliin noin tunnin bussimatka. Bussit liikkuvat parhaiten arkisin ja nimenomaan koulu- ja työaikaan, ja näin ollen viikonloppuisin ja iltaisin on vuoroja vain vähän. Etenkin sunnuntai on päivä, jolloin kaikilla Kroatian saarilla ja rannikollakin on huono matkustaa julkisilla liikennevälineillä.

Jos haluaa nimenomaan Bračiin eikä mihinkään muualle, kannattaa katsoa pakettimatka, johon kuuluvat kuljetukset Splitin lentoasemalta. Tosin siinäkin tapauksessa, että matka lentoasemalta majapaikalle sisältyy matkaan, kuluu siirtymiseen monta tuntia.

Norwegianin lentokone
Bračiin mielivän on paras lentää Splitiin. Suoraan Splitiin lentää Suomesta Norwegian.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Bračiin mielivän on paras lentää Splitiin, mutta lentoasemalta on muutaman tunnin matka saarelle ja mahdollisesti saarella joutuu vielä siirtymään satamasta majapaikalle.

Suoraan Splitiin lentää Suomesta Norwegian, jonka halvimmat liput eivät sisällä matkalaukkua.

Myös Finnair lentää Splitiin, mutta suoria lentoja on vain kesäkuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle.

Myös Air Baltic lentää Helsingin ja Splitin väliä, mutta koneilla on välilasku Riiassa.

Lisää yhteyksiä Helsingin ja Splitin välillä voi katsella Skyscannerista.

Järjestetyt matkat

Muutama matkatoimisto järjestää matkoja Bračiin, ja matkan pituus voi olla viikko tai kaksi viikkoa. Kuljetukset Splitin lentoasemalta kuuluvat asiaan, satamassa voi joutua odottelemaan pitkänkin tovin ja jos haluaa suoriutua merimatkasta mahdollisimman nopeasti, voi keskikesällä käyttää kantosiipialusta. Bračissa lautat ja katamaraanit saapuvat Supetariin, ja sieltä on noin 45 minuutin matka Boliin ja Milnaan, joissa monet hotellit ovat.

Apollomatkat tekee matkoja Bračiin, ja hotellit ovat lomakeskuksia, joissa on uima-allas ja muita lomakeskuksille tyypillisiä palveluita. Hinnat vaihtelevat melkoisesti sen mukaan, ottaako kolmen vai neljän tähden hotellin, ja edullisimmillaan matkaan viikoksi pääsee noin 350 eurolla mutta osassa hotelleista yöpyville matka voi maksaa lähes 800 euroa.

Myös Aurinkomatkat ja Tjäreborg järjestävät matkoja Bračiin.

Huoneistoja
Tyypillisimpiä majapaikkoja Kroatian saarilla ovat pienet huoneistohotellit tai huoneistot, ja varsinaisia hotelleja on vähän.

Hotellit ja muut majapaikat

Bračilla on muutama suuri keskus, joista Supetar ja Bol ovat huomattavimmat, mutta siellä voi tietenkin viettää yönsä muuallakin. Saarella on lomakeskuksia, joita on etenkin suurimpien keskittymien lähellä, mutta ne ovat yleensä pakettimatkalaisten ja muiden seuramatkalaisten suosiossa.

Zlatni Rat -ranta Bolissa
Rannalle mielivien kannattaa yöpyä Bolissa, jonka lähellä on yksi Dalmatian saariston upeimmista rannoista (Zlatni rat).

Kaikkein tyypillisimpiä majapaikkoja Kroatian saarilla ovat pienet huoneistohotellit tai huoneistot, ja varsinaisia hotelleja on vähän. Monet lomakeskukset ja suuret hotellit ovat toiminnassa vain kesäkuun alusta syyskuulle, ja suurin sesonkiaika, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan, on heinä- ja elokuu. Juhannukselta syyskuun puoliväliin monet majapaikat voivat olla kaksin- tai kolminkertaisissa hinnoissa siihen nähden mitä ne maksavat muina vuodenaikoina.

Jos majapaikkakustannuksissa haluaa säästää, kannattaa matkaan lähteä huhti- tai toukokuussa tai sitten syyskuun lopulla tai lokakuussa, joka tosin on ainakin kuun loppupuolen osalta epävarma ajankohta rantalomalle. Tämän kiivaimman kesäkauden aikana kannattaa varaus tehdä mahdollisimman paljon etukäteen, vähintään pari kuukautta ennen matkan alkamista. Jos matkaan lähtee huhtikuussa, toukokuun alussa tai syyskuun loppupuolella, valinnanvaraa on enemmän vielä pari viikkoakin ennen matkan alkamista.

Rannalle mielivien kannattaa yöpyä Bolissa, jonka lähellä on yksi Dalmatian saariston upeimmista rannoista (Zlatni rat).

Yksi asia, joka Kroatiassa kannattaa ottaa huomioon, on se, että lähes kaikissa majapaikoissa sisäänkirjautuminen alkaa klo 14 ja uloskirjautuminen on viimeistään klo 10.

Edullisimmat majapaikat kahdelle hengelle maksavat esimerkiksi touko- tai syyskuussa vähän alle 40 euroa, eikä muulloin kuin keskikesällä kannata sen enempää maksaakaan.

Kaikki Booking.comin majapaikat Bračilla

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti