Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kööpenhamina ilmakuva
Kööpenhamina ilmakuva (täyskuva)
placeholder Kööpenhaminan Pieni Merenneito Värikkäitä taloja Kööpenhaminassa Tanskalaisia smorrebrod-voileipiä

Kööpenhamina, Tanska

Kööpenhamina, Tanskan pääkaupunki, on viehättävä ja eläväinen metropoli, joka sijaitsee Sjellannin saarella, Juutinrauman salmen länsipuolella. Kööpenhaminan pääkaupunkiseudulla asuu yli 1,4 miljoonaa ihmistä, ja se on paitsi yksi Euroopan kosmopoliittisimmista kaupungeista myös kaupunki, jolla on maineikas historia ja rikas kulttuuri.

Kööpenhamina tunnetaan pyöräilylle suotuisista kaduistaan, puistoistaan, arkitehtuuristaan ja Tivolista, joka on yksi maailman vanhimmista huvipuistoista. Eikä sovi unohtaa kotoisaa ja viihtyisää hygge-tunnelmaa, jota tanskalaiset luovat erityisen hyvin. Istuessaan pehmeillä tyynyillä tunnelmallisesti valaistussa nurkkauksessa kahvilassa ja nauttiessaan omasta rauhallisesta hetkestään, ei voi kuin ihastua tähän ainutlaatuiseen ilmapiiriin. Kööpenhaminassa ei ole tarvetta suorittaa mitään, vaan täällä voi keskittyä läsnäoloon ja ympäröivän maailman aistimiseen. Kööpenhaminaan on lähes mahdotonta olla rakastumatta.

Majoittuminen Kööpenhaminassa

Kööpenhaminassa on varaa valita yöpymispaikkansa, aina ylellisistä hotelleista yksinkertaisiin huoneistoihin ja leirintäalueeseen. Alue- ja hotellivinkeissä annetaan tietoa Kööpenhaminan kaupunginosista, jotka tarjoavat parhaan sijainnin ja palvelut miellyttävää oleskelua varten, sekä esitellään pidetyimpiä majoituspaikkoja näillä alueilla.

Opas Kööpenhaminaan

Kööpenhamina on kaupunki, jossa riittää tutkittavaa. Kattavissa matkaopasartikkeleissamme on yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä Kööpenhaminassa kannattaa tehdä ja nähdä. Niissä käsitellään nähtävyyksiä, museoita, gallerioita, ulkoilma-aktiviteetteja, puistoja, ostoksia, ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi artikkeleissa on käytännön vinkkejä siitä, miten Kööpenhaminaan kannattaa matkustaa ja miten perille tultua ja myöhemmin kannattaa paikan päällä liikkua.

Kööpenhamina pähkinänkuoressa

Kööpenhaminan sydämessä on pieni merenneitopatsas, joka istuu veden äärellä olevalla kivellä. Turistit kaikkialta maailmasta kerääntyvät katsomaan sitä joka päivä ja ottamaan kuvia sen kanssa, kun se katselee merta alakuloisin silmin. Sanotaan, että tämä ikoninen patsas on saanut inspiraationsa Hans Christian Andersenin sadusta "Pieni merenneito", ja se on ollut paikoillaan vuodesta 1913. Veistos on yksi tunnetuimpia Kööpenhaminan nähtävyyksiä.

Kööpenhamina sai alkunsa pienestä viikinkiajalla perustetusta kalastajakylästä, joka kuitenkin kasvoi nopeasti tärkeäksi kauppakeskukseksi, ja siitä tuli Tanskan pääkaupunki vuonna 1417. Nykyään Kööpenhamina ylpeilee rikkaalla kulttuuriperinnöllään, jossa moderni ja perinne yhdistyvät saumattomasti. Kööpenhaminasta on tullut huippuluokan muotoilun ja arkkitehtuurin synonyymi, mistä osoituksena Kööpenhamina nimettiin vuonna 2023 virallisesti Unescon maailman arkkitehtuuripääkaupungiksi. Tätä titteliä se pitää hallussaan kolmen vuoden ajan. Kööpenhamina on kuuluisa toimivista pyöräteistä ja kestävän elämäntavan aloitteista, kuten tuulivoimaloista, jotka tuottavat osan kaupungin sähkötarpeesta.

Hygge on tanskalainen käsite, joka on viime vuosina saavuttanut suosiota ympäri maailmaa, erityisesti siksi, että siinä korostetaan yksinkertaisista nautinnoista nauttimista ja kodikkaiden, viihtyisien ympäristöjen luomista. Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa hygge on olennainen osa jokapäiväistä elämää. Hygge tarkoittaa pohjimmiltaan lämpimän ja kutsuvan ilmapiirin luomista, jossa ihmiset voivat rentoutua ja nauttia toistensa seurasta. Vaikka monet yhdistävät hyggen aineellisiin mukavuuksiin, kuten hyvään ruokaan tai mukaviin vaatteisiin, se on näitä asioita laajempi ja käsittää yleisen hyvinvoinnin tunteen. Hygge-elämyksiä ovat ne, jotka tuovat iloa ilman suorituspaineita - niissä on kyse tyytyväisyyden löytämisestä pienistä hetkistä sen sijaan, että etsittäisiin suuria eleitä. Erityisesti Kööpenhaminassa on runsaasti mahdollisuuksia kokea tämä ainutlaatuisen tanskalainen elämäntapa. Kävelyretket kaupungin kauniissa kaupunginosissa voivat olla hyvä tapa hidastaa tahtia ja arvostaa ympäristöä, ja pysähtyminen johonkin Kööpenhaminan lukemattomista kahviloista kahville ja leivonnaisille voi olla toinen ihana tapa nauttia hygge-tunnelmasta.

Kööpenhaminassa toimii joitakin maailmankuuluja yrityksiä, kuten Carlsberg Groupin panimo, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti muun muassa korkealaatuisen oluen valmistuksesta. Carlsbergin olutpanimon perustaja, Carl Jacobsen, on myös Pieni merenneito -veistoksen takana. Hän piti tarinasta niin paljon, että tilasi veistoksen koristamaan Kööpenhaminan rantaa tanskalaiselta kuvanveistäjältä, Edvard Erikseniltä.

Värikkäiden talojen reunustama Nyhavn, ikoniset maamerkit, kuten Tivoli Gardens -huvipuisto, vilkas yöelämä, jossa on runsaasti baareja ja klubeja juhlijoille sekä lukuisat ravintolat, joissa tarjoillaan herkullisia perinteisiä tanskalaisia ruokia. tekevät tästä vilkkaasta metropolista ehdottomasti käymisen arvoisen matkakohteen, jonne on myös mukava palata uudestaan.

Nähtävää ja tekemistä

Kööpenhaminassa matkailijalla on runsaasti tekemistä. Historian ystävät voivat myös vierailla Rosenborgin linnassa tai Christiansborgin palatsissa, kun taas taiteen ystävät arvostavat varmasti Tanskan kansallisgalleriaa. Ny Carlsberg Glyptoteketissä on antiikin veistoksia Egyptistä Kreikkaan, tai Kansallismuseo, jossa esitellään Tanskan kulttuuriperintöä viikinkiajoista nykypäivään. Ajanvietteistä kanavakierrokset ovat suosittua ajanvietettä. Niiden aikana risteillään satamassa ja pitkin Kööpenhaminan vesiväyliä. Kierros kestää yleensä noin tunnin, ja sen aikana ihaillaan Kööpenhaminan kuuluisimpia maamerkkejä. Usein mukana on opas, joka kertoo paikoista matkan varrella. Laivoja lähtee Nyhavnista ja Ved Strandenista. Liput ovat kohtuuhintaisia.

Puistot

Kööpenhaminan puistot ovat ehdoton vierailukohde luonnon ystäville ja niille, jotka etsivät hengähdystaukoa kiireisestä kaupunkielämästä. Tanskan pääkaupungissa on useita kauniita puistoja, jotka tarjoavat monenlaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Kongens Have, joka tunnetaan myös nimellä Kuninkaallinen puutarha, on yksi Kööpenhaminan vanhimmista ja suosituimmista puistoista. Se sijaitsee kaupungin sydämessä, ja siellä värikkäitä kukkia, veistoksia, suihkulähteitä ja lampia. Churchillparken on toinen vihreä keskeinen keidas, joka sijaitsee noin puoli kilometriä Amalienborgin palatsilta. Se on nimetty Winston Churchillin mukaan. Lapsiperheille sopii erinomaisesti Fælledparken, joka on oiva paikka viettää iltapäivän ulkona. Samaan päiväretkeen Kööpenhaminan eläintarhassa vierailun kanssa voi yhtistää Frederiksberg Have -puiston, joka sijaitsee aivan eläintarhan vieressä. Niiden, jotka haluavat paeta kaupunkielämää kokonaan, kannattaa vaikka pyöräillen siirtyä Dyrehavnin rauhaan, kymmenisen kilometriä kaupungin rajojen ulkopuolella. Täällä peurat vaeltavat vapaina luonnon keskellä ja täällä on myös hevostalli, jolta voi lähteä ratsastusretkelle.

Lapsiperheet

Perheille, joilla on leikki-ikäisiä lapsia, kaupungissa on runsaasti leikkipaikkoja. Fælledparkenin puisto on yksi Kööpenhaminan suurimmista puistoista, ja siellä on lapsille leikkikenttiä, alueita jalkapallon ja muiden pallopelien pelaamiseen, piknik-alueita, vettä ja jopa eläimiä. Vaihtoehdoksi kaupallisille puuhapuistoille rakennettu Valbyparkenin leikkialue puolestaan tarjoaa luonnonmukaisia leikkimahdollisuuksia. Täällä on matalia kumpareita, joiden välissä puikkelehtii polkuja ja kävelyreittejä, isoja hiekka-alueita ja luonnonkasveja. Alueella on kiipeilypaikkoja, köysiratoja ja majoja, joissa lapset voivat leikkiä sekä maavalli, jonka laelta lapset voivat katsella ympäröiviä näkymiä. Nørrebrossa on Superkilen-puisto, joka jakautuu toiminnallisesti kolmeen osaan, joista jokaisella on oma nimikkovärinsä. Piknik-alueet ja lasten leikkipaikat löytyvät vihreästä puistosta, musta alue on tapaamispaikka, jossa voi pelata vaikka shakkia, ja punaiselle alueelle mennään urheilua ja kulttuuria varten.

Kaupunkikortti

Jos tarkoitus on vierailla monissa Kööpenhaminan nähtävyyksissä, kannattaa harkita Copenhagen Card -kortin hankkimista. Kortilla pääsee ilmaiseksi yli 80 museoon ja nähtävyyteen sekä saa alennuksia retkistä, lentokenttäkuljetuksista ja muusta. Kortin voi ostaa eri kestoajaksi (24, 48, 72, 96 tai 120 tuntia) matkasuunnitelmista riippuen. Kortti kattaa muun muassa seuraavat suositut nähtävyydet: Tivoli Gardens -huvipuisto, Tanskan kansallismuseo, Rosenborgin linna, Amalienborgin palatsi (Tanskan kuninkaallisten asuinpaikka), Christiansborgin palatsi, Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo ja monet muut. Näihin nähtävyyksiin on vapaa pääsy, ja lisäksi Kööpenhaminan julkisilla liikennevälineillä, kuten metrolla ja busseilla voi liikkua ilmaiseksi, ja kortilla saa myös alennuksia erilaisista aktiviteeteista.

Ostokset

Kööpenhaminassa on kaikkea huippuluokan designputiikeista trendikkäisiin katumuotiliikkeisiin ja vintage-kauppoihin. Kaupungissa on useita ostosalueita, jotka sopivat eri makuihin ja budjetteihin. Strøget on yksi tällainen alue; se on vain jalankulkijoille varattu kävelykatu, jonka varrella ja tuntumassa on muotimerkkejä, kuten Gucci, Prada, Mulberry ja Boss sekä tavarataloja, kuten Magasin du Nord.

Ainutlaatuisia löytöjä etsiville Vesterbron kaupunginosassa on monia itsenäisiä putiikkeja, joissa on tarjolla kaikkea käsityönä valmistetuista koruista paikallisesti suunniteltuihin vaatteisiin, joita tekevät nousevat tanskalaiset suunnittelijat. Toinen vierailun arvoinen alue on Nørrebro, jossa on vintage-vaatteita myyviä second hand -kauppoja tai kirpputoreja, joilla myydään antiikkia paikallisten käsityöläisten valmistamien uusien käsityötuotteiden rinnalla. Käydä voi myös Torvehallernen markkinoilla, joilla myydään tuoretuotteita merenelävistä leivonnaisiin.

Näiden tunnettujen alueiden lisäksi Kööpenhaminassa on myös vähemmän yltiökaupallisia paikkoja, kuten Jægersborggade, jossa on pikkukauppoja, jotka tarjoavat käsintehtyjä käsitöitä tai luomuruokaa, sekä viihtyisiä kahviloita. Monien mielestä kaupungin parasta kahvia tarjoaa täällä Coffee Collective, joka on kahvila ja erikoiskahvipaahtimo omaksuneena viralliseksi tehtäväkseen parantaa Tanskassa tarjottavan kahvin laatua.

Lego on tuotemerkki, joka on valloittanut ihmisten sydämet kaikkialla maailmassa, ja nämä kuuluisat palikathan keksi tanskalainen Godtfred Kirk Christiansen Billundin kaupungissa, jossa nykyään sijaitsee Legoland-teemapuisto. Legot ovat olleet olemassa sukupolvien ajan ja edelleen suosittuja. Jos olet Kööpenhaminassa lasten kanssa, vierailun Strøget-kadulla sijaitsevassa Legon lippulaivamyymälässä pitäisi ehdottomasti olla tekemisen arvoisten asioiden listalla. Osa täällä myytävistä tuotteista on yksinoikeudella myynnissä vain juuri tässä liikkeessä.

Ravintolat ja ruoka

Kööpenhamina on tunnettu monipuolisesta ravintolatarjonnastaan, joka tarjoaa herkullisia vaihtoehtoja niin rentoon brunssihetkeen kuin korkeatasoiseen illastukseenkin. Kaupungin ravintoloista löytyy varmasti jokaiselle jotakin, olipa sitten kyseessä kansainvälinen fine dining -kokemus tai rennon tyylikäs bistromenu. Kööpenhaminan ravintolat ovat tunnettuja myös innovatiivisuudestaan ja kekseliäistä, kulinaristista mielenkiintoa herättävistä makuyhdistelmistään.

Hienoja ruokailukokemuksia etsiville Kööpenhaminassa on useita Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita, kuten Noma, joka on ollut "maailman paras ravintola" viisi kertaa (2010, 2011, 2012, 2014 ja jälleen 2021). Muita merkittäviä ravintoloita ovat Geranium ja Alchemist. Perinteisten tanskalaisten ruokien lisäksi kaupungista löytyy myös kansainvälisiä ruokia italialaisista pastaruoista japanilaisiin sushi-baareihin. Trendikkäällä "meatpacking districtillä" (Kødbyen) on monia ajan hermolla eläviä ruokapaikkoja, jotka tarjoavat kaikkea hampurilaisista artesaanicoctaileihin. Torvehallernen kaltaiset ruokamarkkinat (Nørreport-aseman vieressä) tarjoavat kävijöille mahdollisuuden ostella lähituotannon elintarvikkeita ja maistella paikallisia makuja ruokakojuista edulliseen hintaan.

Kulttuurin yö (CC License: Attribution 2.5 Denmark)
Kulturnatten-tapahtuman aikana järjestetään satoja eri kulttuuritapahtumia.
Kuva: Silje Bergum Kinsten (CC BY 2.5 DK)

Tapahtumien Kööpenhamina – kulttuurista gastronomiaan

Kööpenhaminassa järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia ja festivaaleja, ja niiden teemat vaihtelevat rockista ja jazzista ruokaan, muotiin, arkkitehtuuriin, urheiluun, elokuviin, balettiin, designiin ja kuvataiteisiin.

Esimerkiksi Roskilde Festival on yksi maailman suurimmista rock-tapahtumista ja Pohjois-Euroopan suurin musiikkifestivaali. Se järjestetään suurella kentällä lähellä Roskilden kaupunkia, puolen tunnin ajomatkan päässä Kööpenhaminasta. Festivaali on ollut olemassa vuodesta 1971, mutta se ei ole vanhentunut lainkaan. Itse asiassa se näyttää vain tulevan yhä suositummaksi. Festivaali on suuri juhla, johon osallistuu vieraita kaikkialta maailmasta.

Kulttuurin yö (Kulturnatten) on toinen merkittävä tapahtuma, jonka aikana on yli 500 kulttuuritapahtumaa, ja jonka aikana perinteisesti yli 200 museota, kirkkoa, näyttelyhallia, galleriaa ja monet muut taiteen ja kulttuurin edustajat ovat mukana yössä ja pitävät ovensa auki.

CPH:DOX (Kööpenhaminan kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali) on yksi Euroopan tärkeimmistä kansainvälisistä dokumenttielokuvafestivaaleista. Se pyrkii irtautumaan valtavirrasta ja esittelemään aina jotain uutta ja innovatiivista. Festivaali perustuu laajaan, kansainväliseen ja kulttuurien väliseen yhteistyöhön, ja sen yhteydessä järjestetään monenlaisia oheistapahtumia, kuten seminaareja, elokuvaohjaajien omia tilaisuuksia, luentoja, keskusteluja, musiikkiesityksiä ja paljon muuta.

Kööpenhaminan ravintolaviikko (Copenhagen Cooking festival) on neljäs suosittu tapahtuma, jonka aikana on mahdollista tutustua kaupungin monipuoliseen ruokakulttuuriin. Tämän viikon aikana lukuisat ravintolat esittelevät erityisiä menuja, jotka antavat vieraille mahdollisuuden maistaa erilaisia ruokia monasti varsin edulliseen hintaan.

Kööpenhaminan-matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Matkustaminen Kööpenhaminaan on varsin helppoa. Riippumatta siitä, ottaako suoran lennon ja lähtee omatoimisesti vai valitseeko matkatoimiston järjestämän valmismatkan, se on houkutteleva vaihtoehto suhteellisen edullisten kustannustensa vuoksi. Kööpenhaminaan voi lentää Suomesta tai kulkemalla ensin autolautalla Tukholmaan ja jatkamalla sieltä maitse junalla tai bussilla Kööpenhaminaan.

Jos etsii edullisinta aikaa käydä Kööpenhaminassa, kannattaa harkita matkustamista muina vuodenaikoina kuin kesän huippusesonkina. Kannattaa myös selvittää järjestetäänkö Kööpenhaminassa tai lähistöllä juuri matka-aikaan suuria tapahtumia (Kööpenhaminan maraton, Pride-viikko, Roskilde Festival, tms.), ja jos ei erityisesti halua osallistua niihin, valita jokin toinen matka-ajankohta. Tällöin väkijoukkoja on vähemmän ja jonot ovat lyhyempiä, mikä tekee ajanvietosta paikan päällä miellyttävämpää.

Muita www-palveluita

Kööpenhaminan matkailusivut  |  Tanskan turvallisuustilanne (Ulkoministeriön matkustusiedote)  |  Suomen suurlähetystö, Kööpenhamina

Lukijoiden kommentteja

Paljon arvokasta tietoa. Kiitos! /Rasmus

Möns Klint Liitukalliot on upea nähtävyys. Sjaitsee kaakkoisosassa Tanskaa. Vaatii hyvää kuntoa kulkea, mutta on vaivan arvoinen. Taksi sinne tietysti maksaa "mansikoita". /Maija h

Paras yöelämä keski-ikäiselle on Kongens Nytorvin läheisyydessä. Baareissa voi sisällä tupakoida ja pöydillä voi tanssia iästä huolimatta. Ilta päättyy Kongens Nytorvin lähellä sijaitsevalla Strogetin sivukadulle. Paikka taitaa mennä kiinni siinä vaiheessa, kun kukaan ei jaksa enää juhlia. Kysyttäessä meille ei kukaan maininnut paikkoja, joita näkee virallisissa turistioppaissa. /Yökyöpeli

Polkupyörä on Kööpenhaminassa suosituin kulkuväline. Katujen kummallakin laidalla kulkee leveitä pyöräilyväyliä. Pyöräkaistojen lisäksi kaupungissa on myös pyöräilysiltoja ja kauniiden viheralueiden läpi kulkevia oikopolkuja (den gronne sti). Monet turistit, varsinkin jos he eivät tule pyöräilymaista, joutuvat ongelmiin, koska he eivät ymmärrä, että pyöräkaistaa ei vain ylitetä katsomatta. Säntäämällä pyörätielle saa parhaimmillaan vain kiukkuisia kommentteja mutta pahimmillaan joutuu vakavaan onnettomuuteen. Useimpia paikkoja, jonne ihmiset kerääntyvät, asemia, ravintola- ja ostosalueita yms. ympäröi rykelmä luovasti pysäköityjä polkupyöriä. Pyöräilyn osuus kaikesta työmatkaliikenteestä on 45 prosenttia, ja kun ihmiset lähtevät töistä kotiin, ja yrittävät ensin löytää ja sitten irrottaa pyöränsä kaikkien pyörien muodostamasta sekasotkusta, se ei aina ole kaunista katsottavaa, varsinkaan kun sää on huono ja sade samalla piiskaa kasvoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti