Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Roskilde
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Esiintyjä Roskilden festivaaleilla (Credits: Krists Luhaers) (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kuva: Krists Luhaers /Flickr (CC BY 2.0)
Roskilden yleisöä oranssin lavan edessä (Credits: Krists Luhaers) (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Festareiden päälava on ”Orange Stage” jonka edessä täytyy käydä ainakin kerran, jos haluaa tuntea aidon Roskilde-elämyksen.

Roskilden festivaali

Roskilde on Pohjoismaiden suurin, ja yksi Euroopan suurimmista vuosittain, järjestettävistä musiikkifestivaaleista. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kööpenhaminasta pidettävä festivaali houkuttelee kävijöitä ympäri Eurooppaa.

Roskilden festarit on järjestetty vuodesta 1971 ja sen taustalla on voittoa tavoittelematon organisaatio, joten festivaalin voitto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2019 festivaali järjestetään 29.6.-6.7.

Festivaalilla on nykyään noin 130 000 kävijää. Lisäksi kymmenet tuhannet vapaaehtoiset mahdollistavat festivaalin toteutumisen.

Liput

Roskilden festareille voi ostaa joko yksittäisiä päivälippuja tai pääsylipun koko festivaalin ajaksi, josta jälkimmäisen hintaan sisältyy myös majoittuminen leirintäalueella. Kokonaisuudessaan festivaali kestää kahdeksan päivää, mutta neljä viimeistä päivää ovat ne. jossa suurin osa esiintyjistä ja täysi festariohjelma on käynnissä.

Liput vaihdetaan rannekeisiin sisäänpääsyn yhteydessä.

Saapuminen

ELMU ry myy yhteismatkoja Roskilden festivaaleille, jotka voivat olla hyvä tapa päästä festaritunnelmaan isommalla porukalla jo matkalla.

Suomesta kulkee useita lentoja päivässä Kööpenhaminaan, josta Roskildeen pääsee, joko junalla tai bussilla. Julkisella liikenteellä, lentokentältä Roskildeen, matka kestää noin 40–50 ja maksaa vajaat viisi euroa. muutamasta

Festareiden aikaan Kööpenhaminan lentokentältä kulkee myös tavallisen joukkoliikenteen lisäksi festaribusseja, joihin lipun voi ostaa etukäteen festareiden nettisivuilta. Roskilden festivaalien sivuilta pystyy myös varaamaan suoria bussimatkoja muusta Euroopan kaupungeista.

Lentokentältä festarialuelle pääsee toki myös taksilla. Edullisemman autokyydin voi myös löytää tanskalaisesta kimppakyytisovellus GoMoresta.

Alueella

Roskildessa on kahdeksan esiintymislavaa ja festivaaleilla nähdään niin Pohjoismaisia kuin kansainvälisiäkin artisteja ja bändejä. Festareiden päälava on ”Orange Stage” jonka edessä täytyy käydä ainakin kerran, jos haluaa tuntea aidon Roskilde-elämyksen.

Festarialueelta löytyy runsaasti eri ruokakojuja, ja vaatimuksena on, että joka kojusta saa ainakin yhden kasvisruokavaihtoehdon. Festareilla pyritään myös ekologisuuteen, muun muassa kierrätettävillä kertakäyttöastioilla.

Festivaaleilla ei ole erillisiä anniskelualueita vaan juomat saa kantaa mukanaan ympäri aluetta. Pulloista ja tölkeistä maksetaan festivaalialueella pantit.

Festarialueella voi maksaa ainoastaan kortilla, joten mukaan ei kannatta tuoda käteistä.

Alueelta löytyy Wifi-pisteet ja mahdollisuus kännyköiden lataamiseen.

Vesipisteitä löytyy ympäri festarialuetta. Perinteisten bajamajojen lisäksi alueella on nykyään myös vesivessoja.

Festarialuella on myös järvi ja valvottu uimaranta, jossa voi käydä viilentymässä.

Yleisöä Roskilden päälavan edessä (Credits: Stefan Ravn /Flickr) (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic) Telttoja leirintäalueella (Credits: Thomas Rousing) (CC License: Attribution 2.0 Generic) Kojuja (Credits: Stig Nygaard) (CC License: Attribution 2.0 Generic) Roskilden festariranneke (Credits: Stefan Ravn) (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Majoittuminen

Festareiden leirintäalueelle voi tuoda oman teltan. Alueelta löytyy suihkut, WC:t ja latauspisteet puhelimille. Lisäksi lähellä on ruokakauppa ja apteekki, sekä tietenkin runsaasti ruokakojuja. Leirintäalue on jaettu, pienempiin alueisiin. Joillakin alueilla on Quiet & Clean -käytäntö, jossa yöt ovat rauhallisia. Toiset alueet taas ovat enemmän bilealueita, joissa festarijuhlat jatkuvat läpi yön. Lähimpänä festarialueen esiintymislavoja sijaitsevat alueet ovat yleensä vilkkaimpia.

Roskilden festareille myydään myös muita majoitumisvaihtoehtoja, jotka tulevat myyntiin yleensä vuoden alussa festareiden omilla sivuilla. Jos haluaa löytää airbnb:n tai edullisen hotellin tai hostellin, festivaalien ajaksi, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Muita vinkkejä

Roskildessa kannattaa varautua vaihtelevaan säähän. Päivisin on hyvä pitää aurinkorasvaa mukana, mutta öisin sää voi olla viileää. Kumisaappaatkin on hyvä olla mukana sillä sadesäällä, alue muuttuu hyvin helposti mutapelloksi.

On hyvä suunnitella omaa festariohjelmaan hieman ennakkoon, jotta varmasti pääsee näkemään suosikkiartistejaan- festarialue on laaja ja lavalta toiselle käveleminen voi kestää odotettua kauemmin väkitungoksessa. Vaikka musiikkitarjonta on pääasiassa festivaalin viimeisinä päivinä, alulla on jo paljon oheisohjelmaa heti alussa ja alue täyttyy nopeasti hyväntuulista festarikävijöistä. Festivaali tarjoaa musiikkia moneen eri makuun mutta suurin osa konkarikävijöistä ovat Roskildessa, sen ainutkertaisen tunnelman vuoksi.

Kirjoittaja Stina Henriksson opiskelee ja työskentelee Tanskan Jyllannissa.
LinkedIn: Stina Henriksson ja Instagram: @stinkkih
Kuvat: Krists Luhaers /Flickr, Stig Nygaard /Flickr, Stefan Ravn /Flickr, Thomas Rousing /Flickr
2018/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti