Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Herning
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelykatu Bregade
Herningissä voi nauttia pienen kaupungin ostoskadun tunnelmasta. Nähtävää löytyy myös niin lapsiperheille, kuin taiteesta ja designista kiinnostuneille.

Herning, Tanska

Herning on oiva esimerkki keskikokoisesta tanskalaisesta kaupungista kävelykatuineen ja värikkäine pienine taloineen. Keski- Jyllannilla sijaitseva Herning on alun perin ollut tanskalaisen vaateteollisuuden ydin, ja vaikka nykyään itse tehtaat ovat siirtyneet pois Tanskasta, Herning on vieläkin monen muotiyrityksen kotipaikka. Herning on myös suosittu tapahtuma ja konferenssikohde, ison messukeskuksen ja tapahtuma-areenan ansiosta.

Tänä vuonna (2018) Herning jakoi jääkiekon MM-kisojen isännyyden yhdessä Kööpenhaminan kanssa ja tapahtuma olikin yksi suurimmista ikinä n. 45 000 asukkaan kaupungissa. MM-kisojen yhteydessä kaupungissa oli paljon erikoistapahtumaa, niin jäähallin ulkopuolella kuin kaupungin keskustassakin.

Nähtävyyksiä

Herningissä voi nauttia niin kulttuurista, pienen kaupungin ostoskadun tunnelmasta kuin maalaismaisemista keskustan ulkopuolella. Nähtävää löytyy niin lapsiperheille, kuin taiteesta ja designista kiinnostuneille.

Taiteen ystäville Herningstä löytyy kaksi taidemuseota aivan vierekkäin; HEART nykytaidemuseo esittelee tanskalaista ja kansainvälistä nykytaidetta, kun taas värikkäästä Carl-Henning Pedersenin & Else Alfeltin museosta löytyy kyseisten taiteilijoiden teoksia sekä vaihtuvia näyttelyjä.

Museoiden ulkopuolelta löytyy myös veistoksia, jota voi käydä ihailemassa maksutta. Kivenheiton päässä on valtava Elia veistos, jonka portaat voi kiivetä huipulle ja josta näkee hyvinkin pitkälle Tanskan tasaisen maaston ansiosta. Elia koostuu neljästä teollisuuspiipulta näyttävästä pilarista, jotka syöksevät tulta satunnaisesti - onnekas voi sattua paikalle juuri oikeaan aikaan ja nähdä teoksen tuliesityksen.

Ruokailu

Kuten useimmissa tanskalaisissa kaupungeissa Herning keskustassa on kauniiden eri väristen talojen reunustama kävelykatu. Noin kilometrin päässä kävelykadusta sijaistee myös HerningCentret ostoskeskus, josta löytyy lisää kauppoja ja ravintoloita.

Kävelykadulta löytyy muun muassa Suomenkin tv:stä tuttujen kokkiveljesten, Price:ien ravintola [kartalla] ja live- musiikkia ruokailun lomassa tarjoava Piano Bar [kartalla]. Jos tekee mieli lähteä keskustan ulkopuolelle, kannatta käydä Hereford Beefstouw- pihviravintolassa [kartalla], joka on tunnelmallinen pihviravintola maalaisympäristössä.

Ravintoloiden hintataso on sunnilleen sama kuin Suomessa, joskus kalliimpi, mutta kaupungista löytyy toki myös edullisempia pizzerioita ja take-away ruokaa.

Herkuttelijoille tanskalasia suklaasuukkoja flødebolle:ja myyvä Frellsen ja Angelina’s kahvila, jossa voi luoda oman unelmien frozen yougurth- jäätelöannoksensa, ovat vierailun arvoisia.

Kaikki baarit ja pubit sijaitsevat lähekkäin kävelykaduilla ja useimmilla ravintoloilla on terassi, jossa voi nauttia lämpiminä vuodenaikoina.

Ostokset

Herningistä löytyy niin ketjuliikkeitä kuin erikoisliikkeitä. Tanskalaista designia voi shoppailla niin vaatekaupoista kuin sisustusliikkeistä. Tuliaisisiksi voi ostaa vaikkapa paikallista keramiikkaa, tanskalaisittain minimalistisia koristeesineitä tai makeita herkkuja. Second-hand liikkeiden ystäville löytyy useita vapaaehtoisvoimin toimivia kirpputoriliikkeitä, nämä löytyvät parhaiten hakusanalla genbrug kartalta. ReShoppit ja suomalaisen nimen omaava, Kirppu, ovat hiukan hintavampia second-hand kauppoja mutta niissä voi tehdä mahtavia designlöytöjä.

Nähtävää ja tehtävää

Taidemuseoiden lisäksi kaupungissa on museona toimiva, 1500-luvulla, rakennettu kartano Herningholm, jonka läheisyydessä sijaitsee myös puisto. Puistoja löytyy useita muita aivan kävelykadun läheisyydestä, joissa voi nauttia, vaikka piknikkiä kesäisin tai keväällä puiden puhjetessa kukkaan, huhti-toukokuussa.

ranta
Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Fuglesang-järvi ja uimaranta.

Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Fuglesang-järvi ja uimaranta. Kun sää ei suosi, DGI- hotelli ja liikuntakeskuksesta [kartalla] löytyy kuntosalin lisäksi kylpylä ja uima-allasosasto, jossa on myös uima-altaita lapsille. Lisäksi Hammerum-kaupunginosassa sijaitsee maauimala [kartalla].

Herningin messukeskuksessa järjestetään erilaisia tapahtumia tiheään ja viereisessä areenassa, jossa jääkiekon MM-kisatkin pidetään, esiintyy kansainvälisenkin tason artisteja säännöllisesti.

Kun haluaa luonnonläheisempää aktiviteettia, kaupungin ulkopuolella sijaistee Løvbakken-puisto, jossa voi käydä katsomassa vapaana puistossa käveleviä kauriita.

Saapuminen ja liikkuminen

Lähin kansainvälinen lentokenttä sijaistee Billundissa, johon sekä Finnair että Norwegian lentää Suomesta. Billundista pääsee Herningiin junalla ja bussilla, sekä toki autolla. Lennot Suomesta Kööpenhaminaan ovat suhteellisen edullisia. Kööpenhaminasta Herningiin on kolmen tunnin matka autolla tai junalla (junaliput täältä). Kööpenhaminasta kulkee myös linja-autoja Herningiin (esim. Flixbus ja Sortbillet ), joilla matka kestä tunnin pidempään, mutta hintakin on junaa edullisempi.

Herningin sisällä kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä, mutta jos haluaa nähdä enemmän ympäristöstä auto tai pyörä on kätevä kulkuväline. Bussillakin pääsee kaupungissa suosituimpiin kohteisiin ja bussimatka kaupungin sisällä maksaa yleensä 20 kruunua, eli hieman alle 3 euroa. Herningistä on myös hyvät yhteydet läheisiin kaupunkeihin junalla esim. Århusiin tai Silkeborgiin.

Auton voi vuokrata usealta eri yritykseltä ja pyöriä voi vuokrata esim. täältä. Julkisen liikenteen reitit ja yhteydet löytyvät helposti Rejseplanen- sivustolta, jonka voi ladata myös applikaationa puhelimeen.

Herning on suhteellisen pieni kaupunki, mutta täynnä elämää ja aktiviteettia kaikenikäisille. Varsinkin keväisin ja kesäisin kaupunki on täynnä tunnelmaa ja vierailun arvoinen.

Teksti ja kuvat: Stina Henriksson
Kirjoittaja opiskelee ja työskentelee Tanskassa.
LinkedIn: Stina Henriksson, Instagram: @stinkkih
2018/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti