Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pantheon, Akropolis, Ateena
Pantheon, Akropolis, Ateena (täyskuva)
Kauppa Ateenassa
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Plaka, Monastraki Ravintola

Ateena, Kreikka

Ateena on Kreikan sykkivä sydän ja miljoonakaupunki, joka on kasvanut ja kehittynyt huomattavasti viime vuosikymmeninä. Kukkulat ja vuoret rajaavat kaupungin laajenemista, mikä luo tiheään asutun ja dynaamisen ympäristön. Ateena on ottanut haasteekseen liikenteen ja ilmansaasteiden ongelmat, ja on tehnyt 2000-luvulla merkittäviä parannuksia infrastruktuuriinsa, mukaan lukien uuden lentokentän ja metron rakentamisen sekä yksityisautoilun vähentämisen keskustassa.

Ateenan arkkitehtuuri on sekoitus erilaisia suuntauksia, kuten kreikkalais-roomalainen, uusklassinen ja moderni. Kaupungin rakennusbuumi alkoi 1950- ja 60-luvuilla, jolloin moderni arkkitehtuuri alkoi saada jalansijaa. Vanha kaupunki, Plaka, on säilynyt pitkälti uudisrakentamiselta. Muutenkin, Ateenan kaupunkisuunnittelussa on pyritty yhdistämään kaupungin arkeologiset kohteet moderniin kaupunkikuvaan. Tämä on johtanut siihen, että kaupungin sokkeloisilta pikkukaduilta saattaa yllättäen avautua näkymä siihen, mitä antiikin ajan rakennuksista on jäljellä.

Majoittuminen Ateenassa

Ateenan majoitusvaihtoehdoista löytyy jokaiselle jotakin, luksushotelleista ja suurista hotelliketjuista huoneistoihin, budjettihotelleihin ja hostelleihin. Alue- ja hotellivinkeissä annetaan tietoa Ateenan alueista, jotka tarjoavat parhaan sijainnin ja palvelut miellyttävää oleskelua varten, sekä esitellään pidetyimpiä majoituspaikkoja näillä alueilla.

Ateena pähkinänkuoressa

Ateena, Kreikan pääkaupunki ja sen suurin kaupunki, on kiehtova sekoitus muinaista ja nykyaikaista. Se on Euroopan yksi vanhimmista kaupungeista, jonka historia juontaa juurensa yli 3400 vuoden taakse.

Ateenan kaupunki on kuuluisa sen merkittävästä roolista antiikin Kreikan historiassa, erityisesti filosofian ja taiteen keskuksena. Tässä kukoistavassa metropolissa syntyi demokratia, ja sen kadut ovat kulkeneet sellaiset merkittävät filosofit kuten Sokrates, Platon ja Aristoteles. Ateenan Akropolis, joka kohoaa ylväänä kaupungin yllä, on yksi maailman tunnetuimmista historiallisista kohteista. Tämä upea, Unescon maailmanperintökohde sisältää useita rakennuksia, joista tunnetuin on Parthenon, merkittävä muistomerkki antiikin kreikkalaiselle sivilisaatiolle.

Moderni Ateena on yhtä houkutteleva, koska sen monipuolinen kulttuurikenttä tarjoaa runsaasti museoita, taidegallerioita ja teattereita. Ateenalaisten elämäntyyli on yhtä lailla sekoitus perinteitä ja nykyaikaisuutta. Kreikkalainen vieraanvaraisuus on syvästi juurtunut kaupungin kulttuuriin, jossa ruokailu on tärkeä sosiaalinen tapahtuma ja kaupungin lukuisat tavernat, ouzeriat ja kahvilat kuhisevat toimintaa myöhään yöhön.

Ateenan ilmapiiri heijastaa sen ainutlaatuista kulttuuriperintöä, yhdistäen huolettoman Välimeren elämäntyylin ja vilkkaan kaupunkielämän. Ihmiset tulevat Ateenaan nauttimaan sen historiallisista nähtävyyksistä, lämpimästä ilmapiiristä, herkullisesta ruoasta ja laajasta kulttuuritarjonnasta. Se on myös merkittävä yliopistokaupunki, jossa toimii arvotettuja korkeakouluja.

Kaiken muun lisäksi Ateena toimii erinomaisena tukikohtana Kreikan saaristoon tutustumiselle, sillä kaupungista on säännöllisiä lautta- ja pikavenevuoroja suosituille saarille, kuten Saronisten saariryhmän Aeginalle, Porokselle ja Hydralle. Aegina hurmaa matkailijat herkullisilla pistaasipähkinöillä ja antiikin aikaisella Afaian temppelillä, kun taas Hydra tarjoaa ainutlaatuisen lomakokemuksen autoista vapaana saarena. Saarikierrokset, joko päiväretkien muodossa tai pidempinä lomina, ovat suosittuja ja tarjoavat unohtumattoman yhdistelmän rentoutumista, kulttuurimatkailua ja luonnonkauneutta.

Kaiken kaikkiaan, Ateenan syvä historiallinen merkitys, eloisa nykyhetki ja sen sijainti Välimeren kauneuden ytimessä tekevät siitä vastustamattoman matkakohteen kaikille, jotka etsivät kulttuurin ja historian sävyttämää kaupunkilomaa.

Agora Ateenassa
Agorat olivat antiikin ajan tärkeitä kokoontumispaikkoja, joissa käytiin kauppaa, keskusteltiin päivänpolttavista aiheista.

Ateenan historialliset nähtävyydet

Ateenan historialliset nähtävyydet ovat enemmän kuin vain kiviraunioita. Ne ovat paikkoja, joissa antiikin kreikkalaiset elivät, työskentelivät, palvoivat jumaliaan ja kehittivät demokratiaa. Kun vierailet näissä paikoissa, olet osa tuota pitkää ja rikasta historiaa. Ateenan historialliset nähtävyydet ovat parhaiten avoinna huhtikuusta lokakuuhun. Niistä moniin käy yhteislippu, joka kattaa useita nähtävyyksiä ja on voimassa useita päiviä. Tarkista aina ajankohtaiset tiedot lipuista ja aukioloajoista ennen vierailua.

Akropolis – Antiikin ajan majesteettinen linnavuori

Akropolis, 150 metriä korkea kukkula, on Ateenan sydän ja sielu. Tämä historiallinen linnavuori on ollut asutuksen keskus jo 7000 vuotta sitten, ja se on nähtävyyksistä ehdottomasti suosituin. Akropoliksella sijaitsevat muun muassa kuuluisa Parthenon-temppeli, Erekhtheionin temppeli sekä Dionysoksen teatterin jäänteet. Akropolikselta avautuvat myös huikeat näkymät yli Ateenan. Asia, millä voi paikan päällä yllättää kaverit on, että Akropoliksen Parthenon-temppeli, joka on omistettu viisauden jumalattarelle Athenalle, on rakennettu niin, että sen pylväät näyttävät suorilta, vaikka ne ovat itse asiassa hieman kaarevia. Tämä optinen harha on suunniteltu korjaamaan ihmisen silmän luonnollista taipumusta nähdä suorat linjat kaarevina etäisyyden kasvaessa.

Ateenan agora ja roomalainen agora – antiikin ajan kokoontumispaikat

Agorat olivat antiikin ajan tärkeitä kokoontumispaikkoja, joissa käytiin kauppaa, keskusteltiin päivänpolttavista aiheista ja jopa luotiin demokratia. Ateenan agora ja roomalainen agora ovat molemmat säilyneet hyvin, ja niiden raunioista voi aistia menneiden aikojen tunnelman. Ateenan agoralla kokoontuivat monet antiikin ajan filosofit ja muut merkkihenkilöt. Roomalaisella agoralla sijaitsee tuulten torni, joka on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista monumenteista Ateenassa.

Olympeion – Zeuksen temppelin jäänteet

Olympeion, Zeuksen temppeli, oli roomalaisella aikakaudella Kreikan mahtavin temppeli. Vaikka temppeli on kärsinyt vuosisatojen saatossa, sen suuret osat ovat yhä jäljellä ja houkuttelevat vuosittain suuren määrän vierailijoita. Olympeionin rakentaminen aloitettiin jo 500-luvulla eKr., mutta se valmistui vasta roomalaisella aikakaudella keisari Hadrianuksen aikana 130-luvulla jKr.

Kerameikos – antiikin ajan kaupunginosa

Kerameikos on yksi Ateenan antiikinaikaisista kaupunginosista, joka tunnetaan erityisesti sen hautausmaasta. Alueella on suoritettu runsaasti arkeologisia kaivauksia, ja se on yksi Ateenan upeimpia antiikinaikaisia nähtävyyksiä. Kerameikos-nimi juontaa juurensa kreikkalaisesta sanasta, joka tarkoittaa keramiikkaa. Alueella olikin antiikin aikana paljon savenvalajia, minkä vuoksi se oli tärkeä keramiikan tuotannon keskus.

Ateenan historialliset nähtävyydet ovat suosittuja, joten ne voivat olla ruuhkaisia erityisesti päivän kuumimpina tunteina. Suosittelemme vierailua varhain aamulla tai myöhään iltapäivällä, jolloin paikat ovat vähemmän ruuhkaisia ja sää on miellyttävämpi. Jos liikut perheenä, pidä huolta lapsista, sillä alueilla on paljon korkeita paikkoja, joissa voi loukata itsensä.

Plaka on Ateenan vanhimpia kaupunginosia, ja sen ravintoloissa voit nauttia perinteisistä kreikkalaisista ruoista.

Ateenan ravintolat ja ruokakulttuuri – muutama vinkki herkulliseen lomaan

Plaka ja Monastiraki – perinteistä kreikkalaista ruokaa

Plaka ja Monastiraki ovat Ateenan vanhimpia kaupunginosia, joiden ravintoloissa voit nauttia perinteisistä kreikkalaisista ruoista, kuten moussakasta, souvlakista ja tuoreista merenelävistä. Alueen ravintolat ovat suosittuja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa, joten varaudu mahdolliseen jonotukseen ruokailuaikoina. Plakan ja Monastirakin alueella sijaitsee myös useita historiallisia nähtävyyksiä, kuten Akropolis ja vanha roomalainen agora, joten alueella on paljon nähtävää ruokailun ohessa.

Psiri – Trendikäs ruokakulttuurin keskus

Psiri on trendikäs kaupunginosa, joka tunnetaan sen monipuolisesta ravintolatarjonnasta. Alueella on useita moderneja ravintoloita, jotka tarjoavat innovatiivisia tulkintoja perinteisistä kreikkalaisista ruoista. Psirin alueella voit myös kokeilla erilaisia kansainvälisiä ruokia, kuten italialaisia pastoja tai aasialaisia dumplingseja. Psiri on myös tunnettu sen vilkkaasta yöelämästä, joten alueella voit nauttia illallisen jälkeen myös paikallisesta musiikista ja tanssista.

Omonia ja Vathis – edullista ja monipuolista ruokaa

Omonia-aukion ja Vathis-aukion alueet tarjoavat edullista ja monipuolista ruokaa. Alueella on useita paikallisia gyrospaikkoja, joissa voit nauttia herkullisen gyros-aterian edulliseen hintaan. Alueella on myös useita kahviloita, joissa voit nauttia perinteisiä kreikkalaisia leivonnaisia ja kahvia.

Omonia-aukion eteläpuolella sijaitsevat korttelit ovat tunnettuja niiden monipuolisesta etnisen ruoan tarjonnasta, joten alueella voit kokeilla myös esimerkiksi arabialaisia ruokia.

Pireus – Satamakaupungin ruokaelämyksiä

Pireus on Ateenan satamakaupunki, jossa on runsaasti ravintoloita. Vaikka Pireus ei olekaan tunnettu merenelävistään, alueella on laaja valikoima perinteisiä kreikkalaisia ruokia, kuten musakaaja gyrosia. Pireuksen ravintolat ovat erityisen suosittuja lauttamatkailijoiden keskuudessa, joten alueella on myös paljon pikaruokapaikkoja ja kahviloita. Pireuksen satama on Euroopan vilkkain satama, joten alueella on aina vilkasta ja eläväistä. Sataman läheisyydessä on myös useita kauppoja ja markkinoita, joissa voit tehdä ostoksia ruokailun lomassa.

Exarchion – Vaihtoehtoinen ruokakulttuuri

Exarchion-aukion alue tarjoaa edullisia ja monipuolisia ruokavaihtoehtoja. Alueella on useita gyrospaikkoja, joissa voit nauttia perinteisiä kreikkalaisia gyros-annoksia. Exarchion on tunnettu myös sen vaihtoehtoisesta kulttuurista, joten alueella voit kokea erilaisen puolen Ateenasta. Exarchion on tunnettu myös sen taidegallerioista ja kirjakaupoista, joten alueella voit yhdistää ruokailun ja kulttuurin nauttimisen.

Kahvilakulttuuri Ateenassa

Ateenassa kahvilakulttuuri elää vahvana, ja kaupungista löytyy kahviloita joka kulman takaa. Kreikkalaiset tuntuvat nauttivan usein kahvinsa istuen kahvilassa jopa tuntikausia, keskustellen ja viettäen aikaa ystävien tai perheen kanssa. Ateenan kahviloissa voit maistaa perinteisiä kreikkalaisia kahveja, kuten elliniko kafea tai jäähdytettyä frappea. Kahvilat ovat Ateenassa melko kalliita, erityisesti turistien suosimilla alueilla. Kuitenkin, esimerkiksi Omonia-aukiolla voit löytää edullisempia kahviloita.

Ruokailuajat Ateenassa

Kreikkalaiset syövät ateriansa myöhemmin kuin suomalaiset. Lounaalle mennään aikaisintaan klo 13-14 ja päivällisaika alkaa noin klo 21. Kuitenkin, Ateenassa on mahdollista nauttia aterioita silloin, kun nälkä yllättää. Ateenassa on myös useita ravintoloita, jotka ovat avoinna myöhään yöhön, joten voit nauttia illallisen myös päivän jo painuessa mailleen.

Kauppa Ateenassa
Käytä aikaa paikallisten kauppojen ja torien tutkimiseen.

Ostoksilla Ateenassa

Olitpa sitten etsimässä korkealaatuisia vaatteita, tuoreita elintarvikkeita, vintage-vaatteita tai kirjoja, Ateena on oikea paikka sinulle. Ostoksilla käyminen on myös erinomainen tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Käytä aikaa paikallisten kauppojen ja torien tutkimiseen, nauti paikallisista herkuista ja nauti Ateenan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Ja muistathan, että parhaat ostokset ovat usein niitä, jotka kertovat tarinan paikasta, jossa olet vieraillut.

Parhaat ostosalueet

Ateenan ostosalueet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita, mukaan lukien vaatteet, kengät, korut, käsitöitä, taide ja paljon muuta. Lisäksi Ateenan ostosalueet ovat tunnettuja niiden ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kulttuurista, joka tekee ostoskokemuksesta vieläkin mielenkiintoisemman. Syntagma, Monastiraki ja Omonia ovat kaikki hyviä paikkoja aloittaa ostosretkesi. Syntagma on ydinkeskustan hienoin alue ostoksille, jossa on paljon korkeatasoisia pieniä tai keskisuuria putiikkeja. Monastiraki tarjoaa valtavan määrän pieniä ja suuria kauppoja, jotka ovat pääosin metroaseman välittömässä läheisyydessä. Omonia-aukion tienoo, missä kauppahalli sijaitsee, on hyvää ostosseutua, mistä saa etenkin edullisia ja paikallisten suosimia tuotteita.

Kauppahallit ja torit ovat erinomainen paikka kokea paikallista kulttuuria ja elämäntapaa. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden ostaa tuoreita ja laadukkaita tuotteita suoraan tuottajilta. Lisäksi kauppahalleissa ja toreilla on usein myös kahviloita ja ravintoloita, joissa voit nauttia paikallisista herkuista. Ateenan kauppahalli on ehdottomasti vierailun arvoinen. Se tarjoaa laajan valikoiman tuotteita, kuten tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, lihaa, kalaa, juustoja ja mausteita. Aamupäivät ovat yleensä parhaita vierailuaikoja.

Vintage, retro ja vanhat vaatteet

Jos olet kiinnostunut vintage- ja retrovaatteista, Ateena on oikea paikka sinulle. Kaupungissa on useita kauppoja, jotka myyvät vintage- ja retrovaatteita, ja ne ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa. Monastirakin alueella on useita tällaisia kauppoja, ja ne tarjoavat laajan valikoiman vintage- ja retrovaatteita sekä asusteita. Vintage- ja retrovaatteiden ostaminen ei ole vain tapa löytää ainutlaatuisia ja persoonallisia vaatteita, vaan se on myös ympäristöystävällinen valinta. Ostamalla käytettyjä vaatteita voit auttaa vähentämään vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia. Lisäksi vintage- ja retrovaateliikkeiden koluaminen voi olla hauskaa ja jännittävää, koska et koskaan tiedä, mitä aarteita voit löytää.

Parhaat matkustusajat säiden puolesta

Matkakohteen valinta on usein helppoa, mutta oikean ajankohdan löytäminen matkalle voi olla haastavampaa. Säät vaikuttavat suuresti matkan onnistumiseen, ja ne voivat määrittää, mitä aktiviteetteja voi harrastaa, kuinka paljon aikaa voit viettää ulkona ja millaisia vaatteita sinun tulisi pakata.

Monien mielestä paras aika matkustaa Ateenaan on kevät (touko-kesäkuu) tai syksy (syys-lokakuu). Tällöin sää on lämmin, muttei liian kuuma, mikä tekee esimerkiksi kaupungin nähtävyyksien, kuten Akropoliin, tutkimisesta miellyttävämpää. Keväällä ja syksyllä on myös mukava istua ulkona Ateenan ravintoloissa ja kahviloissa. Syksy on erityisen hyvä aika, jos haluaa vierailla Ateenan lähirannoilla, koska rannat ovat hiljaisempia kuin kesällä ja merivesi on ehtinyt lämmetä kesän aikana.

Kesä- ja talvi eivät ole yleisesti yhtä suositeltavia, mutta matkan tarkoituksesta riippuen aivan mahdollisia ajankohtia nekin. Kesäaikaan, erityisesti heinä- ja elokuussa, Ateenassa on hyvin kuuma, lämpötilat pysyttelevät päivällä yli 30 asteessa. Tämä aika vuodesta sopii hyvin niille, jotka nauttivat kuumasta säästä vaikka rantaloma mielessään ja haluavat ehdottomasti välttää sateet. Kuitenkin, koska tämä on tyypillinen lomakausi Euroopassa, kaupunki voi olla hyvin täynnä turisteja. Talvi Ateenassa on lempeä, ja lämpimämpi sää saattaa jatkua jopa joulukuuhun asti. Talvi on Ateenan sateisin aika, mutta se on myös aika, jolloin kaupunki herää henkiin uudella tavalla ja yöelämä on vilkkaimmillaan.

Muita www-palveluita

Ateenan matkailusivut  |  Kreikan turvallisuustilanne (Ulkoministeriön matkustustiedote)  |  Google maps: Ateena

Lukijoiden kommentteja

Kannattaa tosiaan varoa tätä surullisenkuuluisaa kreikan liikennettä, kun olin kreikassa lomalla oli liikennekulttuuri aivan sekopäistä. Kreikassahan on tapana aina kuollonkolarian sattuessa pystyttää kirkko tienviereen. Kirkkoja olikin sitten 50-200m välein tiheästi joten siinä todisteet liikenteen vaarallisuudesta. /Pasi Viheraho

Olipas Pasin teksti aika paksua juttua. Olisit nyt kertonut missä päin Kreikkaa jouduin liikenteen säikyttämäksi. Ei Kreikassa joka kuolonkolarin paikalle rakenneta huom! kirkkoa ja jos rakennettaisiinkin eihän se kerro liikenteen vaarallisuudesta yhtään mitään. Kuskit taitavat olla vaarallisia tai sitten muut tiellä liikkujat. Onko kyseessä Kreikan tarpeeton mollaus? /Jineka

Olen asunut Kreikassa jo lähemmäs vuoden, ja tiekappeleilla on monia merkityksiä, ei ainoastaan kuolonkolarin muistomerkkinä näitä pienoiskirkkoja käytetä. Kappeli saatetaan laittaa myös kiitokseksi alueen suojeluspyhimykselle, merkittävälle henkilölle joka on auttanut kyseistä kylää/aluetta rahallisesti, tai ennen vanhaan kappelit ovat toimineet jopa eräänlaisina matkamittareina. Ei aina kannata uskoa kaikkea mitä kuuluu paikallisilta tai muilta matkalaisilta. /Noora

Ateenan osalta en tunne Kreikkaa, mutta olen viimeksi saanut sieltä kortin sekä kaupunkiin että maalle. Ensin mainitussa oli monta kuuluisaa paikkaa, kuten vuoden 1896 olympiastadion. /Atro Niiniluoto

Mitä kautta Ateenaan voi löytää paikallisen, englantia osaavan "oppaan " helmikuulle 2014? Tytär ja äiti kaipaavat taustatukea. /first visit

Niitä muistomerkkejä ei pystytetä ainoastaan kuolonkolarin paikalle, vaan suurin osa niistä sijaitsee paikalla, jossa joku pelastui onnettomuudesta! Onnettomuudesta hengissä selviämisen merkiksi on sitten pystytetty jollekulle itselle tärkeälle tai kyseistä aluetta suojelevalle suojeluspyhimykselle kiitos. Liikennekulttuuri on aika hurjaaa, vaikka viime vuosina onnettomuuksien määrä on lopultakin kääntynyt laskuun. /Kreikan suomalainen

Hyvät Ateenaan matkustavat. Hankkikaa kartta niin selviätte ilman hössöttävää "opasta". Nähtävää löytyy kun katselee ympärilleen. /mummo

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti