Kahvila Riiassa
Tervetuloa kahvittelemaan Riikaan. Kaupunki on vain lyhyen lentomatkan päässä.

Lento- ja lentokenttäopas: Riika

Tätä vuonna 2008 kirjoitettua artikkelia ei enää aktiivisesti ylläpidetä ja se saattaa olla osin vanhentunut.

Tällä sivulla kerrotaan, mitkä lentoyhtiöt lentävät Suomesta Riikaan ja mikä oli edullisin lennon hinta, jonka tätä kirjoittaessamme löysimme kultakin lentoyhtiöltä. Lisäksi esitellään Riian kansainvälinen lentokenttä ja kerrotaan, miten kentän ja kaupungin välillä liikutaan.

Riika on Latvian pääkaupunki, joka sijaitsee Itämeren rannalla Daugavajoen suulla. Matka linnuntietä Helsingistä Riikaan on noin 360 kilometriä. Lentoaika Helsingistä on noin tunti. Riikaan voi matkustaa useilla tavoilla. Tämän sivun aiheena ovat lennot, mutta kuriositeettina mainittakoon, että kaupunkiin pääsee myös Viron kautta omalla autolla Via Balticaa pitkin tai Tallinnasta liikennöivien Ecolines:in tai Eurolines:in linja-autoilla (4-5 tunnin bussimatka) tai Tukholmasta Riikaan kulkevilla Tallink Silja:n laivoilla.

Riian lentokenttä

Riiassa on yksi lentokenttä, Riian kansainvälinen lentokenttä (Riga International Airport), jonka lyhenne on RIX. Lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kaupungista.

Lentokentältä pääsee kaupunkiin bussilla numero 22, joka liikennöi 10-30 minuutin välein lentokentän ja kaupungin keskustan väliä. Matkan hinta on 0,40 latia. Matkatavaroista joutuu maksamaan lisää 0,80 latia. Bussipysäkki sijaitsee terminaalin edustalla olevan parkkipaikan kulmalla. Bussimatka kestää puolisen tuntia.

Kaupunkiin pääse myös taksilla. Matkan hinnaksi keskustaan tulee noin 8 latia (laskettuna kaavalla: alkumaksu 1,50 latia + 0,50 latia/km). Taksin voi tilata tulohallista tai siirtyä siihen suoraan tolpalta. Taksimatka keskustaan kestää noin vartin.

Joidenkin hotellien palveluun kuuluu ilmainen kuljetus lentokentältä hotellille ja hotellilta takaisin lentokentälle hotellin omalla minibussilla. Tarkista etukäteen tarjoaako oma hotellisi tämän palvelun.

Lentokentän ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee "Welcome to Riga"-piste, jossa kannattaa pistäytyä. Sieltä voi esimerkiksi hankkia Riga Card:in, joka mm. toimii matkalippuna kaupungin julkisissa liikennevälineissä ja tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn moniin museoihin. Jos et jostain syystä ole varannut etukäteen hotelli- tai hostellimajoitusta, voit tiedustella majapaikkaa infopisteestä.

Lisätiedot: Riian lentokentän www-sivut (englanniksi ja latviaksi)

Riiaan lentävät lentoyhtiöt

Suomesta Riiaan lentäviä lentoyhtiöitä ovat Finnair, Air Baltic ja Ryanair. Näistä halvimmat lennot tarjoaa usein halpalentoyhtiö Ryanair, joka lentää Tampereelta. Toiseksi edullisimman vaikutelman antaa Air Baltic, joka lentää suoria lentoja Riiaan Helsingistä, Oulusta ja Kuopiosta. Usein hintavin, mutta suomalaisille tutuin Riiaan lentävä lentoyhtiö on Finnair. Finnair lentää vain Helsingistä, mutta tarjoaa kattavasti suomensisäisiä lentoja, joilla useasta Suomen kaupungista pääsee lentäen Helsinkiin ja sitä kautta edelleen Riiaan. Nämä lentoyhtiöt esitellään seuraavaksi tarkemmin.

Air Baltic: Helsinki/Oulu/Kuopio - Riika

Edullisin Air Balticilta kirjoitushetkellä löytämämme yhdensuuntainen lento Helsinki-Riika maksoi 86 euroa Economy-luokassa. Air Baltic lentää suoria lentoja Riikaan Helsingistä, Oulusta ja Kuopiosta. Riika on Air Balticin kotikenttä, josta se lentää runsaasti lentoja muualle Eurooppaan.

Air Baltic on Latvian kansallinen lentoyhtiö. Se on perustettu vuonna 1995 ja sen omistavat Latvian valtio ja Scandinavian Airlines System (SAS). Monet pitävät Air Balticia eräänlaisena perinteisen ja halpalentoyhtiön välimuotona. Hinnat ovat edulliset (ainakin ennakkovaraajille) mutta joustoa löytyy pyydettäessä (ja siitä maksettaessa) halpalentoyhtiöitä enemmän. Air Baltic aloitti lentonsa Suomesta Vilnaan vuonna 2005. Vuodesta 2006 Air Balticin reittivalikoimaan ovat kuuluneet myös lennot Riikaan.

Ryanair: Tampere - Riika

Edullisin Ryanairilta kirjoitushetkellä löytämämme yhdensuuntainen lento Tampere-Riika maksoi 35 euroa. Ryanair lentää Riikaan Pirkkalan lentoasemalta Tampereella. Ryanairilla on ajoittain erittäin edullisia tarjouslentoja eri kaupunkeihin tyyliin hinnat alkaen 1 euro. Niitä kannattaa pitää silmällä.

Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö, joka aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2003 ja jonka valikoimiin halpalennot Riikaan ovat kuuluneet muutaman vuoden ajan. Ryanair on halpalentoyhtiö sanan varsinaisessa merkityksessä sillä sen toiminnassa kaikki tähtää kustannuksien karsimiseen. Koneessa ole varattuja paikkoja puhumattakaan ilmaisista juomista tai ruoista. Matkatavaroiden painorajoja syynätään tarkasti ja ylityksistä napsahtaa maksu. Omat eväät ja lukemiset siis mukaan lennolle.

Finnair: Helsinki - Riika

Edullisin Finnairilta kirjoitushetkellä löytämämme yhdensuuntainen lento Helsinki-Riika maksoi 89 euroa "Turisti säästöhinta"-luokassa. Finnair lentää Riikaan Helsingistä.

Finnair on suomalainen lentoyhtiö, jonka valikoimiin kuuluu reittejä niin kotimaassa ja ulkomailla. Yhtiö perustettiin jo vuonna 1923 (nimellä Aero O/Y), mikä tekee siitä yhden maailman vanhimmista edelleen toimivista lentoyhtiöistä. Suomen valtio omistaa valtaosan Finnairista. Finnairin kotipaikka on Helsinki.

2008/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti