- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Riian lähellä, Latvian rannikolla sijaitseva Jūrmala on Baltian legendaarisin rantalomakohde, joka toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin on yksi Baltian railakkaimpia rantalomapaikkoja. Pitkä hienohiekkainen ranta, lukuisat harrastus- ja ajanvietemahdollisuudet, monipuoliset ravintolat, houkuttelevat terassit ja yleinen kesän lomailmapiiri vetävät lomailijoita puoleensa niin läheltä kuin kaukaakin.
Alueelle, jonka keskuksia ovat Bulduri, Dzintari ja Majori, voi myös saapua muulloinkin kuin kesällä, sillä rantapaikan lisäksi Jūrmala tunnetaan kylpylälomapaikkana, jonne matkustetaan rentoutumaan ja hoitoihin talvisinkin.
Jūrmala on hyvä lomakohde kaiken ikäisille, ja sinne voi lähteä omatoimiselle matkalle, jonkalaisen järjestäminen on yksinkertaista, tai matkatoimiston järjestämälle matkalle, joiden joukossa on paljon erilaisia. Matkat ovat kohtuuhintaisia mutta paikan päällä hinnat ovat nousseet, eikä Jūrmala enää ole mikään kaikkein halvin lomapaikka. Kaiken taso on kuitenkin noussut suhteessa hintoihin, ja nykyään Latvian rannikolla voi viettää kansainväliset mitat täyttävää lomaa, josta voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Jūrmalaan on kaikkein paras matkustaa perinteiselle kesälomalle toukokuulta syyskuulle, ja kylpylälomalle sinne voi lähteä koska tahansa.
Sääennuste: Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty sääennuste Jūrmalaan.
Latvian rannikon säät eivät tule suomalaiselle yllätyksenä: kesät ovat lyhyitä ja valoisia, ja talvet pitkiä ja pimeitä. Kesäkausi on toukokuun alusta syyskuun loppuun, ja varsinainen kesä on kesäkuun alusta elokuulle. Varsinainen rantakausi ja Jūrmalan kesä, jolloin kaikki palvelut pelaavat ja ilmat voivat ainakin teoriassa olla kesäisiä, on toukokuun puolivälistä syyskuu puoliväliin.
Terminen kevät koittaa Latviaan yleensä maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa, ja kesäkausi lähtee nikotellen liikkeelle huhtikuun aikana. Missään määrin kesäistä on kuitenkin vasta toukokuussa, jolloin lämpötilat kuun puoliväliin mennessä yleensä kohoavat päivisin lähelle 20:ta astetta. Öisin on normaalisti koko kesän melko viileää, ja vain harvoin yöllä on yli 15 astetta, useimmiten hädintuskin 10. Kesän päivälämpötilat ovat yli 20 asteen kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle, ja syyskuussa ne ovat vielä siedettäviä, yleensä yli 15 astetta.
Talvikausi on lokakuun alusta huhtikuun loppuun, mutta monina vuosina sekä huhti- että lokakuu voivat olla siedettäviä ajankohtia vierailla Latvian rannikolla. Talvista voi olla joulukuulta maaliskuulle, ja siirtymäkuukaudet kuten lokakuu, marraskuu ja huhtikuu voivat olla ikäviä aikoja oleskella Jūrmalassa. Parhaimmillaan Jūrmala on kesähelteillä, joita on varmimmin juhannuksen ja elokuun alkupuolen välisenä aikana, ja sitten talvella, jolloin tammi- ja helmikuu ovat parhaimmillaan hyviä aikoja nauttia Jūrmalan kylpylöistä.
Aurinko paistaa erityisen hyvin toukokuun alusta elokuun loppupuolelle, mutta ikävä kyllä kesä on myös vuoden sateisinta aikaa. Heinä-, elo- ja syyskuu ovat sateisimmat kuukaudet, ja myös kesäkuussa sataa enemmän kuin muina kuukausina. Latvian rannikko on muutenkin sateinen paikka, sillä vaikka sademäärät eivät joka kuukausi ole kovin suuria, on sateita luvassa ainakin puolet ajasta. Vähäsateisimmat kuukaudet ovat kevätkuukaudet, ja lunta sataa veden sijaan marraskuun lopulta maaliskuun alkupuolelle.
Jos Jūrmalaan lähtee rantalomalle, kannattaa sinne mennä toukokuun lopun ja elokuun lopun välisenä aikana. Jos rannalla oleminen ei ole yhtä tärkeää kuin lomatunnelma ja jos Latvian rannikolle mielii vierailemaan päiväksi Riiasta, voi sinne hyvin matkustaa toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana, joskaan toukokuun alussa ja syyskuun lopussa kaikki palvelut eivät ole toiminnassa. Päiväretkelle Riiasta rannikolle on hyvä lähteä käymään tämän kesäjakson lisäksi tammi-maaliskuussa, jolloin etenkin helmikuun loppupuolella rannikolla on autenttista talvitunnelmaa. Tällöin vierailijoita on melko vähän, mutta kylpylät ovat suosittuja ja tilaa niissä riittää.
Kylpylälomalle Jūrmalaan voi lähteä lähes koska tahansa, mutta keskikesä ei ole kaikkein paras ajankohta olla kylpylässä. Aika joulusta loppiaiseen ja helmikuun hiihtolomaviikot tuovat normaalia enemmän ihmisiä kylpylöihin, ja tällöin huonevaraus kylpylähotelleihin on hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen.
Jos Jūrmalassa lomailee kesäkuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana, kannattaa majapaikka varata useita viikkoja tai jopa kuukausia etukäteen.
Valtaosa merkittävästä nähtävästä, jota Jūrmalassa on vähän, on Majorissa ja Dzintarissa. Niiden välillä kulkeva Jomas iela on alueen pääkatu, jonka varrella on paljon kaikenlaista oleellista. Jos Jūrmalassa mielii syömään, ostoksille, kahvilaan tai iltaa viettämään, on tämä katu kaikkein paras paikka. Kun Majoriin saapuu, kannattaa käydä turisti-infossa [kartalla], joka on aseman lähimmän bussipysäkin edessä, puisessa rakennuksessa.
Majorin ja Dzintarin lisäksi paljon kaikenlaista nähtävyyksistä ajanvietemahdollisuuksiin ja ravintoloihin on Dzintarin vieressä olevassa Buldurissa, joka tunnetaan myös sen ohi kulkevan joen (Lielupe) mukaan.
Buldurin vetonauloihin kuuluvat ajanvietemahdollisuudet vesihiihdosta tennikseen ja golfiin, mutta eivät nähtävyydet.
Neljäs normaalia merkittävämpi paikka on taidetta esittelevästä juna-asemastaan tunnettu Dubulti, joka on Majorin vieressä. Sen suurin nähtävyys on museo nimeltään Aspazijan talo (Aspazijas māja) [kartalla].
Majorin turisti-infon lähellä sijaitsee Jürmalan ytimen helpoiten vierailtavissa oleva museo, Jūrmalan kaupunginmuseo [kartalla], joka on Jomas ielan kulmauksesta sadan metrin päässä. Tässä pääsymaksuttomassa museossa oppii alueen ensimmäisen kylpylähotellin vuoden 1838 avaamisesta alkaneesta taipaleesta rantalomakohteena, Latvian merenkulun historiasta ja naisten 1900-luvun uimapuvuista. Siellä on myös postimerkkejä, maalauksia ja osia haaksirikkoisista laivoista. Museo on avoinna ympäri vuoden vain ke–su, ja kesän aikana toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin se on avoinna klo 10–18, muulloin klo 17 asti.
Varsinaisia nähtävyyksiä alueella ovat toisen Majorin ja Dzintarin välillä kulkevan kadun, Jüras ielan [kartalla] varrella olevat puutalot. Jüras iela kulkee Jomas ielan vieressä Majorin aseman tienoilta Dzintarissa olevalle merenrannalle, ja tällä alueella on valtaosa alueen 4000 hienosta puutalosta. Monet ovat jugendtyylisiä, värikkäitä ja koristeellisia, ja taloja on viime vuosina maalailtu ja korjailtu ennätystahtiin. Muunkinlaisia taloja on, ja Jüras iela onkin hyvä paikka nähdä läpileikkaus 1900-luvun puutalojen tyyleistä. Yksi erityisen hieno talo on numerossa 13, ja tämä “Benjaminin talo” valmistui vuonna 1939. Talon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota aitaan, joka on yksi alueen kuuluisimpia taideteoksia.
Aivan Jomas ielan Majorin puoleisessa päässä, numerossa 35 sijaitseva kulttuurikeskus on paikka, jossa on näyttelyitä, elokuvaesityksiä, tanssiesityksiä ja muitakin tapahtumia. Sen edessä olevaan puistikkoon (Horna dārzs) kannattaa kiinnittää huomiota, koska se oli Jomas ielan ensimmäiseksi kehitetty osa. Pihalla oli aikoinaan jopa 2000 ihmistä kuulemassa konsertteja, täällä näytettiin vuonna 1896 Latvian ensimmäinen elokuva ja vuonna 1905 Latvian sinfoniaorkesteri esitti täällä ensimmäistä kertaa Latvian kansallislaulun. Vuonna 1970 nykyinen kulttuurikeskus valmistui, alun perin elokuvateatteriksi, ja 1990-luvulla sen viereen ilmestyi muistomerkkejä.
Toinen rakennus, johon täälläpäin voi kiinnittää huomiota, on lähellä rautatieasemaa oleva kaunis rakennus, jonka sekä junalla että autolla Riian suunnalta saapuvat Majoriin saapuessaan näkevät. Se on kuuluisa Hotelli Majori, joka valmistui vuonna 1925, ja alun perin hotellissa oli 100 huonetta. 1930-luvulla siellä oli tanssiaisia, jazz-konsertteja ja muita tilaisuuksia, mutta ikävä kyllä rakennusta voi nykyään ihailla vain ulkoapäin, sillä se on ollut jo vuosia suljettuna.
Jomas iela on kesäisin vilkas katu, jolla on kaikenlaista mielenkiintoista, ja oli alueella sitten kuinka lyhyen aikaa tahansa, kannattaa se kävellä päästä päähän. Sen ilme on vuosikymmenten kuluessa muuttunut melkoisesti, ja nykyisen tyylinen se on ollut vuodesta 2003 lähtien. Yksi kadun kohokohtia on “Jūrmalan maapallo”, joka on ollut Turaidas-kadun kulmauksessa 1970-luvulta lähtien. Se on Latvian suurin karttapallo, ja se on nykyisin hyvässä iskussa, sillä sen remontti valmistui vuonna 2016.
Maapallon vieressä kannattaa kääntyä Turaidas-kadulle, joka johtaa kohti hiekkarantaa. Sen varrella, juuri ennen rantaa on Dzintarin konserttitalo, joka on kauniissa, vuonna 1936 valmistuneessa rakennuksessa. Vuodesta 1960 lähtien sen pihamaalla on ollut tilaa 2000 katsojalle, ja kesäisin täällä on usein konsertteja. Konserttisali remontoitiin vuonna 2015, joten sinne on entistä parempi mennä kuuntelemaan jotakin mielenkiintoista.
Lähellä tätä olevassa metsäpuistossa (Dzintaru mežaparks) on 34 metriä korkea, pääsymaksuton näköalatorni [kartalla], johon voi kiivetä puiston aukioloaikoina (klo 9–22, paitsi kesällä klo 23 asti). Puistossahan on Tarzan-seikkailupuisto ja skeittipuisto, joten se on kesäaikaan perheille erityisen sopiva vierailupaikka.
Visit Jurmala esittelee aluetta suomeksi.
Jūrmalan vetonaulat ovat sen ohi kulkeva pitkä, hienohiekkainen ranta ja kaksi suurta varsinaista kylpylähotellia, jotka vetävät ihmisiä paikalle ympäri vuoden. Niiden lisäksi alueella on vesipuisto, jossa viihtyvät erityisen hyvin lapsiperheet. Muitakin asioita Jūrmalassa voi tehdä, ja siellä voi kesällä pyöräillä paikasta toiseen ja harrastaa esimerkiksi golfia, tennistä, vesihiihtoa tai wakeboardingia.
Jūrmalan edessä kulkeva hienohiekkainen ranta on 25 kilometriä pitkä, se on leveydeltään juuri sopiva ja se on parhaimmillaan palveluiden ja kulkuyhteyksien suhteen Majorin ja Dzintarin kohdalla. Se on erityisen sopiva lapsiperheille, mutta säät ovat epävarmoja eikä kesällä ole aina luvassa kesäisiä ilmoja. Parhaat rantakelit ovat heinäkuussa, ja usein myös kesäkuun jälkimmäinen puolisko ja elokuun alkupuolisko ovat käypää aikaa lähteä Latviaan rantalomalle. Tekemistä kannattaa kuitenkin suunnitella myös pilvisille, sateisille ja koleille päiville, ja säiden puolesta lomaan Latviassa kannattaa suhtautua samoin kuin Suomen kesälomaan.
Rantakeskus [kartalla] on Majorin ja Dzintarin välimaastossa, lähellä Baltic Spata, ja se on paikka, jossa on parhaat palvelut ja ajanvietemahdollisuudet. Siellä on kuusi rantalentiskenttää, joilla voi pelata myös rantatennistä, kolme rantafudis- ja rantakäsipallokenttää, katsomot, pukuhuoneet ja suihkut.
Lähellä rantakeskusta on vuonna 1909 valmistunut meripaviljonki [kartalla], joka on jugendtyyliä edustava ja joka on rannan kaunein rakennus. Siinä oli alun perin ravintola ja yökerho, jossa vieraili aikansa kuuluisuuksia kuten Ruotsin kuningas. Rakennuksen vieressä on myös kilpikonna-veistos, joka on peräisin vuodelta 1995, ja tämän veistoksen vieressä räpsätään perinteiset lomakuvat.
Latvia Travel kertoo suomeksi lisää Latvian hiekkarannoista.
Majorissa ja Dzintarissa on kaksi suurta kylpylähotellia, jotka ovat maailmanluokan tasoa ja monipuolisia paikkoja uida, saunoa, ottaa hoitoja ja rentoutua muinkin tavoin. Jūrmalassa on muitakin kylpylähotelleja, ja niistä voi lukea Visit Jurmalasta.
Niiden, jotka matkustavat Latviaan ensisijaisesti kylpylälomalle, kannattaa harkita kylpylähotellissa yöpymistä. Jos ei halua olla kaikkein vilkkaimmilla paikoilla Majorissa ja Dzintarissa, kannattaa katsoa syrjäisempi kylpylähotelli.
Pääkatu Jomas ielan varrella oleva suuri kylpylähotelli Hotel Jūrmala Spa [kartalla] on viidellä saunallaan ja yleiseltä ilmapiiriltään alueen paras kylpylä. Se on paras vierailupaikka niille, jotka haluavat uimaan ja saunaan, ja sinne meneminen on helppoa ja miellyttävää. Kahden ja puolen tunnin oleskelu uima-altailla ja saunoissa maksaa 25 euroa viikolla ja 30 euroa viikonloppuisin ja yleisinä lomapäivinä. Lapset saavat alennuksia 12 ikävuoteen asti, ja vain alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. On olemassa myös perhe- ja ryhmälippuja, ja uinnin ja saunomisen lisäksi täällä voi käydä kuntosalilla ja ottaa osaa vesiaerobiciin. Paikka avataan viikolla klo 7 ja viikonloppuisin klo 8, ja se suljetaan klo 22 muulloin paitsi pe ja la iltaisin. Lauantait on varattu täysin hotellin asiakkaille, joten silloin ei muiden kannata paikalle lähteä.
Ne, jotka haluavat myös yöpyä kylpylässä, voivat katsoa tarjontaa esimerkiksi Booking.comista.
Majorin rannan vieressä oleva Baltic Beach Hotel [kartalla] on kalliimpi ja monipuolisempi kuin Jomas ielan kylpylähotelli, eikä sinne ole yhtä helppo mennä. Yksi tärkeä asia on se, että kaikilla uimaan ja saunaan haluavilla pitää olla uimalakki, jonkalaisen voi ostaa paikan päältä.
Kylpylässä on 25 metriä pitkä merivesiallas, sauna ja erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia kuten kuntosali. Jos haluaa viikolla uimaan ja saunaan, maksaa se 29 euroa.. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä sama maksaa 39 euroa, ja eläkeläiset ja alle 14-vuotiaat pääsevät viikolla uimaan 24 eurolla. Uimisen ja saunan lisäksi tarjolla on aerobicia ja erilaisia hoitoja, joille on välttämätöntä ilmoittautua etukäteen. Tämä onkin hyvä paikka niille, jotka ovat kiinnostuneita hoidoista, mutta ei kovin hyvä niille, jotka haluavat saunoa kunnolla.
Ne, jotka haluavat yöpyä kylpylähotellissa, näkevät huoneet ja hinnat esimerkiksi Booking.comista.
Līvu Akvaparks [kartalla] on Buldurissa (eli Lielupessa) lähellä Majoria, oleva valtava vesipuisto. Se on Pohjois-Euroopan suurin katettu vesipuisto, joka on ympäri vuoden avoinna ja jossa on eniten kaikenlaista kesäaikaan. Se on suosittu paikka, jossa viikonloput ja loma-ajat voivat olla vilkkaita.
Vesipuistoon on lukuisia erilaisia lippuja ja eri kuukausina on erilaisia aukioloaikoja. Hinnat ja aukioloajat kannattaa tarkastaa verkkosivuilta, ja huomionarvoinen asia on se, että muulloin kuin kesällä se on suljettu osan viikosta ja syyskuisin lähes kokonaan.
Vesipuistolle voi saapua muualta alueelta julkisilla niin, että kulkee junalla Buldurin asemalle ja kävelee sieltä. Jos saapuu Riiasta ja haluaa suoraan vesipuiston eteen, voi Riian rautatieaseman edustalta nousta minibussilinjaan 7021 tai 7023.
Jūrmala Golf Course [kartalla] on Buldurissa, lyhyen matkan päässä Majorista. Verkkosivuilta voi varata ajan, ja 9-reiän reitti on aloittelijoille erityisen hyvä.
Tennis on Latviassa suosittua, ja maalla on nykyään Grand Slamin voittanut naispelaaja, Jelena Ostapenko. Tennistä on paras pelata toukokuulta syyskuulle, mutta ikävä kyllä sateita on luvassa keskikesälläkin, joten pelaamaan ei ulkona aina pääse.
Latvian suurin tenniskeskus on Buldurissa sijaitseva Lielupe-tenniskeskus [kartalla], ja se sijaitsee lähellä Buldurin vesipuistoa. Siellä voi pelata ympäri vuoden, mutta hinnat eivät ole kaikkein edullisimpia.
Hivenen edullisempi ja paljon paremmalla paikalla on Majorin rannan vieressä sijaitseva Jüra-tenniskeskus [kartalla], jossa pelataan kesäisin.
Visit Jurmala kertoo lisää tenniskentistä.
Jurmala Waterski & Wakeboard park [kartalla] on Buldurissa sijaitseva monipuolinen paikka. Siellä voi mennä veneen perässä suksilla tai sitten harrastaa wakeboardingia eli vesilautailua [ kuva ]. Tämä on hyvä paikka perheille, rämäpäille ja yleensäkin muille vesiurheiluun mieltyneille. Täältä voi vuokrata veneen, ja täällä on runsaasti hyviä piknik-paikkoja ja myös telttapaikkoja. Keskus on toiminut vuodesta 1973 lähtien, ja nykyisin varauksia voi tehdä verkkosivujen kautta. Etukäteen tehty varaus onkin parempi kuin vain mennä suurin odotuksin paikan päälle, sillä etenkin juhannuksen ja elokuun puoliväliin jäävän keskikesän aikana siellä on usein tungosta ja jonoja.
Jūrmalassa on hyvä pyöräillä paikkakunnalta toiselle, ja siellä voi pyöräillen sekä nähdä enemmän että samalla kohottaa kuntoaan. Pyörän voi vuokrata monesta eri paikasta, ja sillä voi hyvin ajella kaikkialla rannikon alueella.
Majorissa on useita pyörävuokraamoita, ja turisti-infon edessä kuten myös 27 muussa paikassa Latvian rannikolla on kaupunkipyöriä, joista on vuodesta 2020 vastannut Nextbike. Kaupunkipyörän saa käyttöönsä kunhan rekisteröityy verkkosivuilla, ja pyörien käyttäminen on helppoa ja edullista. Samalla jäsenyydellä voi pyöräillä myös Riiassa ja joissain muissa paikoissa.
Jos haluaa vuokrata pyörän vuokraamosta, on Majorissa sellaisia. ABC (Jūras iela 24) on puutalojen koristamalla rantakadulla, ja se on monipuolinen vuokraamo, jossa on pyöriä lapsillekin.
Buldurissa on VeloPark, joka sijaitsee sen keskustassa, lähellä Rimiä ja muita palveluita.
Visit Jurmala esittelee mahdollisuuksia aktiiviseen lomanviettoon.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/03