Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ratslaukums-aukio, Riika
Ratslaukums-aukio, Riika (täyskuva)
Siltaan kiinnitetty lukko Riiassa
Ravintola Riian vanhassakaupungissa Herma, Miss Art Nouveau

Riika, Latvia

Latvian pääkaupunki Riika on Baltian suurin ja merkittävin kaupunki. Kaupunki on jo pitkään ollut suosittu matkakohde, mutta Suomesta sinne on silti tehty yllättävän vähän matkoja.
Matkailijoita Riikaan vetävät mielenkiintoiset nähtävyydet, kohtuulliset hinnat, hyvää laatua edustavat palvelut kuten ravintolat ja ostospaikat, erilaiset tapahtumat ja harmittoman rento elämänmeno.

Pohjoisena kaupunkina Riikaan kannattaa matkustaa kesäkauden aikana, ja etenkin toukokuulta syyskuulle siellä voi nauttia kaikista kaupungin parhaista puolista. Muitakin hyviä vierailuaikoja kuten joulukuu ja keskitalvi on, sillä Riiassa on ennen joulua ja talvisina keleinä paljon mieltälämmittävää tunnelmaa.
Riika on ympäri vuoden varteenotettava matkakohde, jossa voi tehdä ostoksia, nauttia erilaisesta kaupunkiympäristöstä, mennä jääkiekko-otteluun tai seurata muita tapahtumia, kuten konsertteja ja näyttelyitä.

Ostoksilla Riikassa aukiolla

Tekemistä

Riiassa ostospaikat ja ravintolat sijaitsevat tietyillä alueilla, joihin kuuluvat vanhakaupunki, keskustan uusien osien vilkkaimmat korttelit ja toripaikan ympäristö, jonka tarjonta jatkuu aina rautatieasemalle ja Origo-ostoskeskukselle asti. Näillä alueilla voi tehdä suurin piirtein kaikki ostokset ja syödä valtaosan aterioista, eikä ole välttämätöntä kiertää koko kaupunkia ostosten tai ruokailun takia.

Riian ytimen tarjontaan kuuluu olennaisena osana myös kulttuuri, ja aivan ytimessä voi seurata konsertteja, oopperaa, balettia, tanssia ja muitakin esityksiä. Ympäri vuoden Riiassa on tapahtumia, joista monet ovat ilmaisia ja joita on etenkin keskustan puistoalueilla ja vanhassakaupungissa.

Riian yöelämä ei kenties ole yhtä hyvää kuin Tallinnassa, mutta sen ydin on eläväinen paikka iltaisinkin, ja siellä on erilaisia illanviettopaikkoja joka makuun. Yksi Riian valttikortteja on myös kovatasoinen jääkiekko, sillä Riian Dinamo on alusta asti ollut KHL-liigassa.

Jugendtyylinen talon yksityiskohta, Riika

Nähtävää

Riian nähtävyydet ovat lähinnä vanhassakaupungissa, sitä reunustavilla puistoalueilla ja niiden vieressä olevissa keskustan uusissa osissa. Tärkeimmät nähtävyydet ovat kirkkoja, kauniita rakennuksia ja museoita, joita on joka lähtöön.
Nähtävyydet voivat Riiassa olla vain kaunista ja Suomesta täysin poikkeavaa rekvisiittaa, mutta sinne voi lähteä myös kaupungin historiaan ja arkkitehtuuriin tutustumaan.

Osa nähtävyyksistä, kuten joenranta ja suuret puistoalueet, ovat olennaisia vain kesällä ja oikeastaan vain toukokuulta syyskuulle, mutta museoissa vierailu ja kirkkoihin tutustuminen käy yhtä hyvin niin kesällä kuin talvellakin.
Riian ympäristössä on paljon erilaisia vierailupaikkoja, jotka nekin ovat olennaisia kesällä, ja niihin kuuluvat rantapaikka Jürmala, toinen huomattavasti autenttisempi rantapaikka eli Saulkrasti ja kaupunkeja kuten Sigulda, joka on erityisen hyvä perheille ja jossa on tekemistä myös keskitalvella.

Liikkumista minibussilla Riiassa

Selviytymisopas

Riian on samantyylinen kaupunki kuin Tallinnakin siinäkin mielessä, että siellä voi vain kävellä paikasta toiseen eikä julkisia ole lainkaan pakko käyttää.
Taksit ovat kaupungissa kohtuullisissa hinnoissa, joten niillä voi siirtyä asemilta majapaikalle ja myös matkoja, joita ei halua kävellä. Jos mielii käyttää julkisia, ovat ne edullisia ja kulkevat tiuhaan tahtiin. Raitiovaunu ja paikallisjuna ovat parhaat liikennevälineet, mutta joillain matkoilla voi käyttää myös bussia.
Joitain voivat myös kiinnostaa turisteille suunnatut, sähköbussilla tehtävät kierrokset, joita tehdään vanhassakaupungissa ympäri vuoden.

Hotelli Riikassa

Hotellit ja majoittuminen

Riiaan suuntaavan kannattaa miettiä haluaako yöpyä vanhassakaupungissa vai keskustan uusissa osissa. Ensimmäisellä matkalla vanhakaupunki vaikuttaa parhaalta ratkaisulta, ja Riian vanhassakaupungissa kannattaakin viettää ainakin muutama yö.
Keskustan uudella puolella on paljon majapaikkoja, joista on lyhyt kävelymatka vanhaankaupunkiin, mutta puistoalueiden läpi käveleminen talvisin ei ole kaikkein mukavinta.

Edullisia majapaikkoja etsivä löytää niitä vähän syrjemmältä, mutta varsin keskeisiä, edullisia majapaikkoja on esimerkiksi keskustorin takana olevissa kortteleissa, joista on lyhyt kävelymatka vanhaankaupunkiin.


Riika pähkinänkuoressa

Riika tarjoaa hyvät puitteet kaupunkilomalle, johon voi yhdistää kaikenlaista muutakin, rantalomasta aktiivilomaan ja laajempaan Baltian-kierrokseen.
Riian monipuolisuutta lisäävät monet uudistukset ja parannukset, joihin kuuluvat lukuisat pienpanimot, entistä korkeampaan arvoon nostetut perinneruoat ja muut perinteiset latvialaiset nautinnot, paikallisten parantunut kielitaito ja parantuneet ajanvietteet, joihin kuuluu pelihalleja ja saunoja.

Brivibas Piemineklis on muistomerkki Riiassa

Riika on hyvä matkakohde kenelle tahansa, siellä on kannattavaa viettää ainakin pari kolme päivää ja matkaan voi helposti yhdistää muitakin kohteita, etenkin Latviassa ja Virossa. Riika on edelleen edullinen paikka viettää lomansa, ja hinta-laatusuhde on siellä noussut yhdeksi Euroopan parhaista.

Riiassa asuu nykyään reilut 700 000 ihmistä, kun siellä vielä vuonna 1990 asui yli 900 000. Riian väestöstä 46% on latvialaisia ja 38% puhuu venäjää äidinkielenään. Riiassa puhutaan sekä venäjää että latviaa, mutta venäjänkieliset ovat enemmistönä palvelualoilla, ja hotelleissa, ravintoloissa, baareissa, kaupoissa ja eritoten keskustorilla puhutaan pääasiallisesti venäjää.
Latvian ja venäjän lisäksi kaupungissa puhutaan entistä enemmän ja entistä parempaa englantia, ja siitä on tullut Riian kolmas virallinen kieli, jota käytetään paljon juuri turismiin liittyvissä asioissa.

Pikakatsaus Riian historiaan

Latvian pääkaupunki Riika perustettiin vuonna 1201, ja se on Baltian suurin kaupunki. Se on reilun kahdeksan vuosisadan aikana ollut osana montaa eri maata ja muuta liittoutumaa, 1600–1700-luvuilla se oli osa Ruotsia ja vuosina 1721–1917 osa Venäjää. Venäjän kaupungeista Riika oli sen pääasiallinen satamakaupunki ja maan kolmanneksi suurin, ja tältä ajalta on esimerkiksi peräisin kaupungin päänähtävään kuuluva jugendtyylinen arkkitehtuuri. Latvian pääkaupunkina Riika ei ole vielä ollut montaa vuosikymmentä, ja kaupunkikuvaa leimaavat nykyisin Venäjän imperiumin aikojen lisäksi eniten keskiaika ja neuvostovuodet (1944–1991).

Kuvituskuva
Latvian kansalliskirjasto sijaitsee Torņakalnsin alueella.

Riian nähtävyydet

Riian nähtävyydet ovat pääasiallisesti vanhassakaupungissa, jossa niiden kiertely on mukavaa. Kirkot, joista monella on korkea torni, upea jugendtyylinen arkkitehtuuri, lukuisat museot, Riian linnake, sellaiset kohokohdat kuin Mustapäiden talo ja kesäiset joenrantojen näkymät ovat vanhassakaupungissa.
Vanhaakaupunkia reunustavat puistoalueet ovat nähtävyyksiä sinänsä, ja niillä on myös varsinaisia nähtävyyksiä, kuten kaupungin paras taidemuseo, mutta niiden läpi on muulloin kuin kesällä vähän ikävä kulkea.

Keskustan uudella puolella on jonkin verran museoita, ja myös muualla kuin aivan keskustassa on jonkin verran nähtävää. Yksi vierailupaikka keskustan ulkopuolella, jossa kesäisin kannattaa vierailla, on joen toinen puoli, jossa aivan joenrannalla on Ķīpsala leirintäalueineen ja vähän kauempana keskustasta sijaitseva Kalnciema. Kalncieman viikonloppuisin pidettävä tori on joen toisen puolen kaikkein värikkäin ja hohdokkain vierailupaikka, mutta kaupunginosassa on myös kasvitieteellinen puutarha, kauniita maisemia ja aitoja asuinkortteleita, jotka tarjoavat tilaisuuden tutustua myös muuhun kuin nähtävyyksiin.

Reformacijas laukums

Riian ilmasto

Riian ilmasto ei aiheuta yllätyksiä suomalaiselle, mutta kaupungissa on jonkin verran pidemmät kesät kuin Etelä-Suomessa ja talvisin siellä on aivan yhtä kylmää ellei kylmempää kuin eteläisessä Suomessa. Kesäkausi on kuitenkin sama eli huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja varsinaista kesää koetaan korkeintaan toukokuulta syyskuulle.

Suurimpia eroja Suomeen ovat hivenen varhaisemmin alkava kevät ja jonkin verran myöhempään jatkuva kesä, niin että jo toukokuun alussa voi olla lämmintä ja vehreää ja vielä syyskuussa kesäistä. Riian ilmasto kuitenkin on monin tavoin ikävä ja yllätyksetön, eikä sinne kannata lähteä säiden takia, lukuun ottamatta keskikesällä Jürmalaan suuntautuvaa rantalomaa.

Bastejkalna parks -puisto

Matkat ja matkustaminen Riikaan

Riika on erinomainen kohde mitä erilaisimmille omatoimimatkoille, mutta sinne voi myös lähteä matkatoimiston järjestämälle matkalle.

Riian valttikortteihin kuuluvat sen sijainti alle tunnin lentomatkan päästä Etelä-Suomesta ja pieni keskusta, josta voi parissa päivässä nähdä melkoisen alan. Näin ollen sinne voi lähteä lyhyelle matkalle, jonka matkatoimisto järjestää, tai sitten pidemmälle lomalle, johon voi yhdistää monia eri kohteita. Tallinnan lisäksi sen ja Riian välimaastossa oleva Pärnu ja Riian lähellä oleva Jürmala soveltuvat erityisen hyvin saman matkan varrelle.

Kaiken kaikkiaan Riian voi mennä suoraan tai kierrellen lentäen, muutamalla eri risteilyllä ja laivamatkalla, joita kuitenkin on hyvin rajallinen määrä, bussilla Tallinnasta Riikaan tai sitten omalla autolla aina kotiovelta Riikaan asti. Mahdollista on myös yhdistää samaan matkaan Liettua, jossa etenkin pääkaupunki Vilnius ja entinen pääkaupunki Kaunas ovat kohteita, joihin voi Suomesta lentää ja joista on säännölliset, noin neljä tuntia kestävät bussiyhteydet Riikaan. Myös Virossa voi monessa paikassa ainakin poiketa, ja yksi kätevä vierailupaikka puolivälissä Riikaa ja Tallinnaa on Pärnu.

Kaupunkikanava
Pilsētas kanāls eli kaupunkikanava antaa kesäkauden aikana oivan tilaisuuden nousta veneen kyytiin.

Liikkuminen Riiassa

Riika on Baltian suurin kaupunki, mutta sen keskusta on pieni. Se muodostuu vanhastakaupungista, jossa voi vain kävellä tai siirtyä sähköbussilla tietyn kierroksen, ja keskustan uusista osista, jotka etenkin kesällä ovat laajoja mutta joista vain osa on talvikauden aikana oleellista maastoa.
Valtaosa vierailijoista pyörii keskustan uusien osien, vanhankaupungin ja asemien vieressä olevien ostospaikkojen eli Origo-ostoskeskuksen, Stockmannin ja keskustorin välimaastossa. Näillä matkoilla ei tarvitse julkisia, mutta aina on mahdollista siirtyä lyhyitäkin matkoja taksilla.
Jos aikoo vierailla joen toisella puolella, jossa etenkin kesäisin kannattaa käydä, keskustan uusien osien laitaosissa tai niitäkin pidemmällä tai merenrannalla Jürmalassa, on kaupungissa raitiovaunuja ja sekä joihinkin laitosiin että Jürmalaan voi kulkea nopealla ja edullisella paikallisjunalla.

Paikkavinkkejä

Perheen kanssa matkalla: [ Kartalla ] Ostoksia tekevälle Stockmann on hyvä katsastaa, ja sen vieressä, rautatieaseman yhteydessä oleva Origo on varsin hyvä mutta usein vilkas ostoskeskus perheille.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Tuomiokirkon vieressä oleva Doma laukums on yksi Vanhankaupungin kolmesta merkittävästä aukiosta.
Ajanvietettä ulkona: [ Kartalla ] Lapsiperheiden suosikki eli eläintarha, joka sijaitseekin sopivasti raitiovaunupysäkin vieressä.
Lähistön nähtävyydet: [ Kartalla ] Jürmalaan ja Saulkrastiin kannattaa mennä junalla Riian päärautatieasemalta, ja junista vastaa Pasažieru vilciens.
Perheen kanssa matkalla: [ Kartalla ] Yksi ehdoton vierailupaikka perheille ja kenelle tahansa on Centrāltirgus, joka sijaitsee linja-autoaseman vieressä, hyvin lähellä vanhaakaupunkia ja Stockmannia. Siellä on useita valtavia kauppahalleja, joissa ennen korjailtiin ilmalaivoja, ja niissä on teemoittain elintarvikkeita, niin että yhdessä hallissa on lähinnä lihatuotteita, toisessa kalatuotteita ja kolmannessa lähinnä säilöttyjä tuotteita.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Alue on tarjontoineen kuitenkin jakanut siellä vierailleiden mielipiteet, eivätkä kaikki ole pitäneet siellä vierailusta. Kalnciema on kuitenkin hyvä esimerkki perinteisestä riikalaisesta asuinalueesta, ja siellä on nähtävää Slokas ielan varrella.
Ostokset: [ Kartalla ] Suklaa ja etenkin riikalainen Laima on ehdoton ostos, ja sitä voi ostaa normaalista liikkeestä, kioskeista ja monista muitakin paikoissa. Esimerkiksi osoitteessa Kaļķu iela 28 on yksi yhtiön erikoisliikkeistä, joka on kuuluisan Laima-kellon vieressä.
Perheen kanssa matkalla: [ Kartalla ] Keskustan uudella puolella on paljon erilaisia ostospaikkoja, joista Galleria Riga -ostoskeskus on yksi parhaita.
Lapset ja nuoret: [ Kartalla ] Keskustan uusissa osissa Vērmanes-puiston vieressä sijaitseva Galleria Riga -ostoskeskus on hyvä vierailupaikka perheille, sillä siellä on Zinoo-tiedekeskus.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Eläväinen yöelämän ja kulttuurin keskipiste Līvu laukums on yksi Vanhankaupungin kolmesta merkittävästä aukiosta.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Yksi kaupungin kauneimmista kirkoista eli Ģertrūde on samannimisen kadun varrella, ja tässä kirkossa, joka on nimetty matkustajien suojeluspyhimyksen mukaan, on ajoittain konsertteja, joista kerrotaan ulkopuolella olevalla ilmoitustaululla.

Lennot Riikaan 10.6.2024 - 16.6.2024

Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Riikaan viime viikolla (viikko 24) tehdyt suorat lennot. Sen perusteella saa käsityksen, mitkä lentoyhtiöt lentävät kotimaan eri lentokentiltä Riikaan ja miten usein lentoja tehdään.
Listalla ei ole mukana välilaskullisia lentoja. Koska kaikki suorat lennot ovat mukana, listalta voi säännöllisten reittilentojen lisäksi löytyä myös kertaluonteisia tilaus/charter-lentoja, joita tekevät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot. Vihreä pallo kellonajan jälkeen merkitsee, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.

Lennot Helsinki-Vantaalta Riikaan

Air Baltic lensi viikon aikana Helsinki-Vantaalta 27 kertaa ja Finnair 25 kertaa.

MA 10.6TI 11.6KE 12.6TO 13.6PE 14.6LA 15.6SU 16.6
05:30
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
15:25
   
Air Baltic
BT304
16:20
Finnair
AY1075
20:40
Finnair
AY1077
21:20
   
Air Baltic
BT308
05:30
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
15:25
Air Baltic
BT304
16:20
Finnair
AY1075
21:20
   
Air Baltic
BT308
05:30
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
15:25
   
Air Baltic
BT304
16:20
Finnair
AY1075
21:20
   
Air Baltic
BT308
05:30
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
15:25
   
Air Baltic
BT304
16:20
   
Finnair
AY1075
20:40
   
Finnair
AY1077
21:20
Air Baltic
BT308
05:30
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
15:25
   
Air Baltic
BT304
16:20
   
Finnair
AY1075
20:40
   
Finnair
AY1077
21:20
Air Baltic
BT308
05:30
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
16:20
Finnair
AY1075
21:20
Air Baltic
BT308
05:25
   
Air Baltic
BT326
07:30
   
Finnair
AY1071
09:00
   
Air Baltic
BT302
12:30
   
Finnair
AY1073
15:25
   
Air Baltic
BT304
16:20
Finnair
AY1075
20:20
   
Finnair
AY1077
21:20
Air Baltic
BT308

Lennot Turusta Riikaan

Air Baltic lensi viikon aikana Turusta 7 kertaa.

MA 10.6TI 11.6KE 12.6TO 13.6PE 14.6LA 15.6SU 16.6
05:30
   
Air Baltic
BT360
05:30
   
Air Baltic
BT360
05:30
   
Air Baltic
BT360
05:30
   
Air Baltic
BT360
05:30
   
Air Baltic
BT360
05:30
   
Air Baltic
BT360
05:30
   
Air Baltic
BT360

Lennot Tampereelta Riikaan

Air Baltic lensi viikon aikana Tampereelta 7 kertaa.

MA 10.6TI 11.6KE 12.6TO 13.6PE 14.6LA 15.6SU 16.6
05:25
   
Air Baltic
BT358
05:25
   
Air Baltic
BT358
05:25
   
Air Baltic
BT358
05:25
   
Air Baltic
BT358
05:25
   
Air Baltic
BT358
05:25
   
Air Baltic
BT358
05:25
   
Air Baltic
BT358

Arkisto

Riian Pienen matkaoppaan vanhempia tekstejä voi lukea arkistosta.

Riikaan liittyviä www-palveluita

Riian viralliset matkailusivut  |  Riika Wikipediassa  |  Latvian turvallisuustilanne (UM:n matkustustiedote)  |  Suomen Riian suurlähetystö

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/03

Lukijoiden kommentteja

Miellyttävä kokemus, ruoka vaatteet ja juomat edullisia ja nähtävää on vaikka kuinka. Kannattaa käydä Jurmalan rannalla rantaviivaa riittää 33 km. Terasseja kyllä riittää Riian vanhassa kaupungissa ja Jurmalassa.

Kokemukseni Riiasta ovat pelkästää positiivisia, ihmiset ovat toden totta positiivisia ja mielellään kertovat kaupungin historiasta. Ainakin Riian vanha kirkko Church de Riga täytyy käydä tsekkaamassa! /turistimatkailija

Kävimme Riian eläintarhassa. Aivan mahtava paikka, kannattaa varata koko päivän siellä. Jurmalan ranta on toinen johon kannattaa mennä! Ranta on ihana ja siellä on paljon tekemistä. Sinne pääsee junalla. Vanhasta kaupungista ei ole pitkä matka keskustaan, meidän 4v tyttö käveli ihan reippaasti koko matkan. /pupu

Riiassa 4 päivää. erittäin hyvä regall elisabeth (radisson) hotelli ydinkeskustassa ison puiston naapurustossa. Junalla Jurmalaan puolessa tunnissa - hiekkarantaa ja merta. Vanhassa kaupungissa mm miehitysmuseo ja Riian (vai latvian) historiaalinen museo, tosi kiinnostavia paikkoja. Sadetta pidettiin lukuisissa kirkoissa joita siis ort,. kat ja lut. Kahviloita lukuisa määrä, puistoissa tekemistä myös lapsille! Englannilla selvisi hyvin, venäjälläkin pärjää. Useat puhuvat nimenomaan venäjää. /lg

Riiassa käyty syksyn aikana 5 kertaa, lentäen, moottoripyörällä ja autolla. Ei mitään ongelmia ja ihmiset auttavaisia ja varsinkin nuoret keskustelevat sujuvasti englanniksi. Taksit olleet kaikki luotettavia. Tullut useita tuttuja matkoilla. /Jamo

Kuten yleensä lentokentät kaikkialla, Riian lentokenttä on kallis ja sieltä ei kannata ostaa yhtään mitään.
Jos haluat kohtuuhintaista ruokaa, älä syö ainakaan vanhassa kaupungissa: hintataso "ison tien toisella puolella" eli 12 Janvara ielan puolella jossa lentokonehalli tori oleellisesti vanhaa kaupunkia halvempi.
Hotellien taso kehnompi Riiassa kuin yleensa: ***** tahden hotelliksi mainittu Grand Palace on huoneiltaan korkeintaan ****1/2, toki ulkoasu on koristeellinen.
Riiasta ei kannata ostaa mitään, ainostaan nauttia kauniista arkkitehtuurista, sillä kaikki on Suomen hinnoissa. /Riika mies

Olemme olleet kolme kertaa Ryanairin lennolla Riikassa. Jokainen matka on ollut täynnä uusia elämyksiä. Kaikki halpoja matkoja. Bussilla kentältä keskustaan, pysäkki parkkipaikan takareunalla, ensikertalaiselle vinkiksi. Stockmannin pysäkillä pois, jos asuu vanhassa kaupungissa tai lähellä asemaa. Hotelli Konventa Seta erittäin rauhallinen ja keskeinen paikka vanhassa kaupungissa. Hotelli Forums hyvä, aamiainen rajoitettu. Hotellli Irina aseman lähellä, hinta laatusuhde paikallaan. Kaikki nämä sopivia, ellei halua mitään luxusta. Jurmalaan kannattaa tehdä päivän tutustumismatka. Helppo ja halpa matka junalla. Riikassa kanavaristeily, jokiristily, puksujuna jne ensikertalaisille paras tapa nähdä lyhyessä ajassa enemmän. Puistot kauniita. Mm. ortodoksisen kirkon luona puisto upea ja terassi sen edessä suosittu juoma ja ruokapaikka. Liivin aukiolla peini viehättävä "kahvilakioski". Halpa ja monipioliset leivonnaiset. Ratikka-ajelu halpaa, paras tapa nähdä kaupunkia. Infosta raatihuoneen aukiolla saa tietoa kaikesta, mitä haluaa nähdä tai tehdä. /seniorireissaajat

Toista kertaa Riiassa. Nyt ollaan viiden hengen porukalla, vuokrattu netin kautta 85 neliön kämppä (kolme huonetta ja todella hyvin varustettu keittiö) vanhan kaupungin ytimestä, sata euroa vuorokausi. Kaupunki on todella hieno ja hintataso edullinen, kunhan ei mene Double Cafén kaltaisiin länsimaisuutta apinoiviin ketjukahviloihin. Söin aamiaisen paikallisessa vohvelibaarissa (Pannukas...), kaksi isoa pannukakkua (toinen juustotäytteellä) ja keitto maksoivat kaksi latia. Double Cafessa pelkkä kahvi saman verran. Ruuan laitto kämpällä huippuhalpaa, kun käy ainekset paikallisesta ruokakaupasta. Myös vanhassa kaupungissa on tosi edullisia ruokapaikkoja, esim. XL Pelmen. "Länsimaisuutta" tavoittelevat trendipaikat ovat tietenkin kalliita, mutta suosimalla paikallisia yrittäjiä saa hyvää halvalla. Paikallisen LIDO-ketjun ravintolat esimerkiksi aivan kelvollisia ja edukkaita.

Ainoa häiritsevä seikka viikonloppuisin on paikoittainen brittiörvellys, joka on - jos mahdollista - vielä kamalampaa kuin suomalainen örvellyshumalointi. Latvialaiset ovat tosi asiallista porukkaa, ja nuoret ihmiset puhuvat ravintoloissa ja kaupoissa jo ihan välttävästi englantia. Vanhempien ihmisten kanssa pärjää paremmin puhumalla saksaa, jos venäjä ei luonnistu. Kolmas päivä menossa, ja kolme päivää vielä jäljellä. Tosi hienoa kaikki tähän mennessä... /JusSi

Olimme mieheni ja 8-vuotiaan poikani kanssa juuri 3 yota Old Riga Palace hotellissa ja ei voi muuta kuin suositella lampimasti. Hotelli on erittain siisti ja kauniisti sisustettu, henkilokunta avuliasta ja ystavallista. Hotellin sijainti on loistava eli vanhan kaunpungin laidalla, alle puolen kilometrin paassa keskustan vilinasta. Tama oli muuten ensimmainen hotelli, missa aamupalalla tarjottiin kuohuviinia....mita luksusta :). Ja ilmaiseksi tottakai.

Aamupala oli muutenkin monipuolinen ja kaikkeen makuun. Kaikki saimme vatsamme tayteen. Hotellihuoneeksi olimme varanneet perus kahden hengen huoneen lisavuoteella. Iloiseksi yllatykseksi saimme kattohuoneiston, valtavan kokoisella ammeella.

Tasta reissusta jai ainoastaan positiivinen kuva kauniista ja ystavallisesta Riikasta.

Jos haluaa syoda huokeasti, mutta silti saada vatsansa tayteen, suosittelemme Chili Pica ravintolaketjua. Kolme henkea syo yhteensa 10 - 20 euroon. Hinta sisaltaa ruoat, juomat (siiderit, limut ja oluet) seka jalkkarit. Lampimat suosittelut siis Riikalle ja Old Palace hotellille. /Maailmanmatkaajat

Tiedoksi muillekin jaakiekon seuraajille: lippuja Dinamo Rigan KHL-peleihin saa mm. Stockmanin tavaratalon 4 kerroksesta asiakaspalvelusta. Huomenna menossa katsomaan Dinamo-AK Bars Kazan. Hallille paasee mukavasti ja edullisesti bussilla tai ratikalla.

Ainakin ruoka mita paivallla soimme oli edukasta ja maittavaa (puistokahvila lahella vapauden patsasta). /Lippuja Riga Arenalle

Jos pidätte baletista, niin sen kannattaa kokea Riiassa. Upea oopperatalo ja uskomattoman hyvät tanssijat. Liput kannattaa tilata jo etukäten netistä. /Dina

Olimme Dodo-hotellissa, joka oli n. 1,5km:n pässä makasiineista. Aika uusi hotelli; rauhallinen, pienehköt huoneet, asiallinen palvelu, niukka aamiainen verrattuna suomalaiseen tarjontaan. Hotellin vierestä kulki ratikka, jolla pääsi kätevästi keskustaan. Isäntä kävi vanhassa kaupungissa parturissa; palvelu erinomaista. Käytiin aina eri paikassa syömässä ja joka paikassa sai ystävällistä ja asiallista palvelua. Sää suosi toisena päivänä ja oli kiva kuljeskella ja istuskella terassilla. /porukkamatkalaiset

Kannattaa tehdä myös päivän retkiä riikan ulkopuolelle. Junat ja bussit ovat latviassa tosi edullisia. Nopeimmin pääsee bussilla. /justersone

Liikenne on maltillinen keskustassa, hyviä parkkihalleja, taksit luotettavia, maksettu aina käteisellä ja hinta ollut jopa alhaisempi mitä sanottu etukäteen. Otettu takseja lennosta ja otettu myös tilattuna, kummassakaan ei ongelmaa vaikka ei Venäjää puhuta. Vanha Kaupunki on todella turvallinen ollut kaikkinan kertoina, poliispartioita koko ajan ja olen tavannut vain ystävällisiä. Tosin jos olet vahvasti päihtynyt niin eri asia, sitä ei katsota hyvällä.

Tupakointikieltoa en ole huomannut missään muualla paitsi sisällä.

Katsoimme myös pelejä jäähallilla ja kaikki sujui hyvin, vaikka tilattiin liput ja maksettiin etukäteen. Toimii ja edullista Suomeen nähden.

Automaatista saa rahaa ihan normaalisti ja kortilla voi maksaa turvallisesti - tosin kaikki paikat ei huoli muuta kun käteistä.

Hyviä majapaikkoja sekä ruokapaikkoja vaikka millä mitalla. Edullista suomeen nähden ja suosittelen! /Usein matkustanut

Olimme 3 yötä Riikassa. Tallinnasta bussilla Riikaan joka kesti n.4 tuntia. Perillä yövyimme Tallink hotellissa, joka oli aivan hyvä. Aamiainenkin oli monipuolinen.

Ostimme bussikartan joista löytyi hyvin pysäkit.

Käsityöihmisenä löysimme Alfa ostoskeskuksessa kaksi lankakauppaa, 1 ja 2 krs.

Vanhasta kaupungista VECRIGA, Maza Pils iela 6 löytyi upea Hobbyvool käsityöliike joka oli jonkun suvun ylläpitämä.

Abaghan, iso kangas/lankaliike oli taas Lielgabalu 4.

Kokonaisuudessaan oli siisti kaupunki. Harmi vain kun joutui keskustassa kulkemaan usein tunnelissa katujen ali. Keskustan bussiaseman takana "joen" toisella puolen oli paikallinen tori. Hyvä reissu /käsityöihminen

Jurmalaan pääsee myös vesibussilla, jotka lähtevät rannasta. Isot mainokset ulkopuolella ja hinnat myös. Suunta taisi olla n. 15e/hlö eli junalippuun nähden melko kallis. Vesibussilla taisi kestää matka n.3h ja junalla takasin puoli tuntia. Jurmalan juna-aseman nimi on Major. Liput ostetaan sisältä asemalta. /kati

Bussimatkalta Riikasta kotiuduttiin eilen illalla. Riika peittoaa Tallinnan mennen tullen. Ei voi edes verrata...!

Hotellimme Radisson Blu Elizabete oli loisto valinta. Huoneessa pehmeät mukavat sängyt,ihanat vuodevaatteet, hyvät tyynyt yms. Liikenteen melu ei kuulunut huoneeseen ja käytävältäkään ei kuulunut pihahdustakaan. Ei edes hisseiltä kuulunut huoneeseen ääniä vaikka olimme ihan hissiaulan vieressä. Aamiainen ja palvelu erinomaista! Aamiaispöydässä oli kaikki mitä vaan voi kuvitella ja toivoa.

Kaupungin puistot kauniita ja hyvin hoidettuja. Talot kauniita ja hyvin entisöityjä. Ilmapiiri turvallinen ja lämmin. Päivisin söimme kevyitä lounas-salaatteja, joista olikin erinomainen tarjonta! Salaatit olivat hyviä ja palvelu ystävällistä. Iltaisin istuimme vanhan kaupungin ravintoloissa syömässä ja aivan kaikissa oli maittavaa ja edullista ruokaa ja todella ystävällistä palvelua hyvällä englannin kielellä. Tykästyimme kovasti pubi-ravintolaan nimeltään Augustin. Sijainti vapaudenpatsaalta vanhaankaupunkiin kävellessä toisen ison terassi-aukion jälkeen oikealla sivukadun varrella. Söimme siellä molemmat kermaista lihapataa ekana iltana, seuraavan kerran minä taisin syödä lohta ja mieheni söi mehukkaan pihvin ja viimeisenä iltana minä söin valkoista kalaa ( perch ) ja mieheni grillilammasta. Ja kaikki nämä ruuat oluen ja viinin kera olivat aivan mielettömiä makuelämyksiä!!!

Me olemme siis 50+ pariskunta ja matkustaneet aika paljonkin Euroopan kaupungeissa. Meille Riika oli erittäin positiivinen elämys ja voimme suositella sitä matkakohteeksi kaikille. /AnneTuuli

Tuoreita terveisiä Riiasta. Vanha kaupunki on kaunis ja hyvässä kunnossa. Hintataso ei ole mielestäni edullinen, vaikka euron tulon jälkeen (1.1.2014) hintojen luvattiin olevan siirtymäakauden ajan samat. Tosin enpä ole ennen käynyt Riiassa, joten hinnat ovat varmaan pikkuhiljaa kivunneet Suomen tasolle.

Liikkuminen on edullista ja matkalippuja on helppo ostaa mm. automaateista. Bussi 22 kulkee lentokentälle ja matka keskustaan kestää n. 20 min. Radisson Daugavaa voi suositella lämpimästi. Ystävällinen palvelu ja siisti huone, runsas ja monipuolinen aamiainen sekä hyvä kuntosali uima-altaineen kruunasivat oleilun.

Suositeltavaa käydä ratika-ajelulla radan toisella puolella, koilliseen päin. Maisemissa on neuvostoaikojen ankeutta ja kontrasti vanhaan kaupunkiin on hurja. Myös kauppahallien seutu tuo mieleen neuvostoaikaisen Itä-Euroopan. /Keski-ikäinen pariskunta

Ihan mukava paikka viettää kaupunkilomaa. Jos taksilla kulkeminen arveluttaa kannattaa lentokentältä ottaa baltic taxi ja maksaa menopaluu valmiiksi. Tiskiltä saa liput joka oikeuttaa kahteen matkaan keskusta - lentokenttä.

Jurmalassa kannattaa vierailla ehdottomasti jos reissussa on kesällä. Junamatka ottaa reilu puoli tuntia ja kesällä 2014 maksoi 2,40 € suunta/aikuinen. Aikataulut ja pysäkkien opasteet ovat todella selkeät.

Shoppailua haluavan kannattaa vierailla vanhan kaupunkin vieressä olevassa galleria kauppakeskuksessa. Hintataso monilla merkkituotteilla suomen veroinen, mutta valikoimat on hyvät. /j2w56

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti