Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Audeju Iela
Vanhassakaupungissa sijaitseva katu, jolla on paljon turisteille suunnattuja, usein hampurilaisia, sushia, pihvejä tai italialaisia ruokia, on Audēju iela.

Ruoat ja ruokailu Riiassa

Riika on ruoiltaan ja ravintoloiltaan kohtuuhintainen ja monipuolinen kaupunki, ja eniten hyviä ravintoloita siellä on vanhassakaupungissa ja sen lähistöllä. Kaupungin ravintoloiden hintahaitari on melkoinen, siellä on ravintoloita avoinna öisinkin ja kaupungista saa niin tuttuja kuin vähän eksoottisempiakin ruokia.

Riian parhaat tienoot ravintolalle

Riiassa ravintoloita on eniten vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä. Keskustan uudella puolella on eniten ravintoloita kortteleissa, jotka ovat lähimpinä vanhaakaupunkia ja rautatieasemaa. Rautatieaseman lähistöllä on paljon ravintoloita, jotka tosin ovat melko yllätyksettömiä, mutta sen lähellä olevan keskustorin liepeillä on mielenkiintoisia ruokapaikkoja ja erilaisia ruokailumahdollisuuksia. Yleisesti ottaen paikallisten suosimissa ravintoloissa on hinta-laatusuhde kohdallaan ja ne ovat vakiintuneita ruokapaikkoja, mutta turisteille suunnatut ravintolat ovat usein ylihintaisia ja niiden vaihtuvuus on suurta.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa muutama katu on ravintoloiltaan parempi kuin muut. Galerija Centrs -ostoskeskuksen [kartalla] vierestä kulkevat kadut ovat niitä, joilla on paljon ravintoloita mutta osa niistä on paikallisten suosiossa vain lounasaikaan.

Katu, jolla on paljon turisteille suunnattuja, usein hampurilaisia, sushia, pihvejä tai italialaisia ruokia, on Audēju iela. Sitä jatkava Grēcinieku iela on käytännössä sama katu, ja sen varrella on paljon ravintoloita, joista osa on avoinna yömyöhään. Sushi, hampurilaiset, kansainväliset ruoat kuten pihvit ja italialaiset ruoat ovat tämän tienoon suosituimpia ruokia. Hinnat ovat kalliita, lähes kotimaan tasoa, mutta lounastarjoukset viikolla puolestapäivästä klo 15–17 asti tuovat edullisia, 3–10 euroa maksavia aterioita tai ateriakokonaisuuksia ravintoloihin. Osa eli edulliset paikat mainostavat lounastarjouksia vain latviaksi, turisteille suunnatut englanniksi, ja turisteille suunnatuista ravintoloista saa lounaan 8–10 eurolla. Yksi tasokkaimpia ja pidetyimpiä ravintoloita kadulla on vuonna 2014 perustettu Locale, jonka alakerran ravintolan kaasu-uunissa valmistetut pitsat ovat eräitä kaupungin maukkaimpia. Hinnat ovat muulloin kuin lounasaikaan korkeita, mutta kaikki on kohdallaan ja tämä on hyvä paikka juhlistaakin jotakin. Yläkerran georgialainen ravintola on tasokas, ja sieltä saa vanhassakaupungissa harvinaisiksi käyneitä kaukasialaisia ruokia.

Ravintola vanhassakaupungissa
Vanhankaupungin ravintoloiden hinnat ovat korkeita mutta taso on kohtuullisen hyvä.

Toinen huomionarvoinen ravintola, jota pidetään yhtenä kaupungin parhaista, on Folkklubs Ala Pagrabs (Peldu iela 19) [kartalla], joka sijaitsee hyvän kahvilan eli Fashion Cafe and Museumin takana, sisäpihalla. KahvilaFashion Cafe on yksi edullisimpia vanhassakaupungissa, ja sieltä saa erinomaisia leivonnaisia retrorekvisiitan ympäröimänä. Ala Pagrabs puolestaan on oluttupa, joka aukeaa klo 12 (sunnuntaisin klo 14) ja josta saa lihavoittoisia, latvialaistyylisiä erinomaisia ruokia.

Wok to Walk [kartalla], joka on tuttu itsepalveluravintola Tallinnasta ja muistakin Euroopan kaupungeista, on hyvin avoinna oleva, nopea ja edullinen paikka nuudeli- ja riisiannoksille. Aasialaistyylisiä annoksia voi itse valita annoslistasta, ja kasvissyöjille on tofua ja muita lihattomia aineksia.

Kauppakeskuksen ohi kulkee myös Vaļņu iela, jolla on muutama ruokapaikka. Mielenkiintoinen nopeaa ja edullista ateriaa etsiville on Turkebab (Vaļņu 26), josta saa kunnon kebabia, falafelia ja linssikeittoa, klo 23 asti ja viikolla klo 12–15 lounaan reilulla kolmella eurolla.

Vanhassakaupungissa on kauppakeskuksen ympäristöäkin turistivoittoisempia alueita, joilla ei ole lounastarjouksia ja joilla sisäänheittäjät ovat ympäri vuoden asiakkaita houkuttelemassa. Nykyisin nämä ovat yleensä nuoria naisia, jotka tarjoavat kadulla ruokalistoja turistien näköisille ohikulkijoille. Ravintolat ovat monasti latvialaisia ruokia tarjoavia, niissä on kielitaitoinen palvelu mutta ruokien taso ei ole taattu ja hinnat ovat korkeita. Yksi tällainen katu on Kungu iela [kartalla], joka kulkee kaupungintalon ja Mustapäiden talon vieressä.

Koko tämä varsinainen vanhankaupungin alue, jolla on paljon turisteille suunnattuja ruokapaikkoja, on Pietarinkirkon ympäristössä, ja toinen turistivoittoinen katu on Kaļķu iela. Näiltäkin kaduilta kuitenkin löytyy kohtuuhintaisia ja tasokkaita ravintoloita, kuten Province (Kungu iela 2), josta ranskalaistyylisestä nimestä huolimatta saa latvialaisia ruokia ja jossa on mahdollista maistella tyypillisiä paikallisia perinneruokia.

Toinen poikkeus näillä lähes ympäri vuoden turistien kansoittamilla kujilla on Muusu (Skārņu iela 6), joka on hieno ja kallis ravintola. Sitä vastapäätä oleva Peter’s Brewhouse on saanut normaalia parempaa palautetta, ja siellä on monipuolisesti erilaisia ruokia, kuten t-luupihvejä, ja siellä on usein elävää musiikkia ja muuta ohjelmaa.

Riian vanhankaupungin ravintolatarjonta on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut melkoisesti, ja vanhassakaupungissa tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että halvat ravintolat ovat kaikonneet, kaukasialaisia ruokia ei juuri enää löydy ja tarjonta on pääosin tasapaksua ja tylsää sushia, pihviä, hampurilaista ja italialaista. Hinnat ovat korkeita, pääosin korkeampia kuin Tallinnan vanhassakaupungissa, mutta ravintoloiden taso on kohtalaisen hyvä. Yksi perinteinen paikka, jossa on paljon kaikenlaisia ravintoloita, on Līvu laukumsLivu laukums [kartalla], yksi vanhankaupungin kansainvälisimpiä ja kesäisin eläväisimpiä aukioita. Sen ohi kulkeva Kaļķu iela on monipuolinen ravintolakatu, jolla on entistä enemmän turisteille suunnattuja ravintoloita. Edullisia lounaita tarjoava, menevä Beer House No.1 on varma valinta onnistuneelle ravintolakokemukselle, ja tasokas mutta hintava Kaļķu vārti on tasokas paikka latvialaisille ruoille.

Torna Iela
Ruutitornin ohitse kulkevalla Torņa iela -kävelykadulla on jonkin verran hyviä, tunnelmallisia aterioita.

Mielenkiintoinen alue, jolla on jonkin verran hyviä, tunnelmallisia aterioita, on ns. ruutitornin ohitse kulkevalla Torņa iela -kävelykadulla-kävelykadulla [kartalla]. Erittäin hyvää palautetta on saanut 3 Pavāru restorāns, joka tosin on hintava paikka.

Vanhassakaupungissa on siellä täällä lähes kaikenlaisia ravintoloita, ja yksi sellainen, jonkalaisia Suomessa ei juuri ole, on keskiaikainen ravintola Rozengrāls (Rozena iela) [kartalla]. Keskiaikaiset ruoat tunnetusti jakavat mielipiteitä, eivätkä lapset ja nuoret useinkaan pidä niistä.

Tasokkaiden ja taatusti turistillekin sopivien ravintoloiden lisäksi vanhassakaupungissa on muunkinlaisia paikkoja, kuten itsepalveluravintoloita, pikaruokaravintoloita ja lettupaikkoja, joista kerrotaan lisää alempana.

Keskustan uusi puoli ja keskustorin ympäristö

Keskustan uusi puoli alkaa vanhankaupunkia reunustavien puistoalueiden jälkeen, ja puistoalueilla on kesäisin terasseja ja tasokkaitakin ravintoloita. Puistoalueiden vieressä oleva Elizabetes ielaElizabetes iela [kartalla] on keskustan uuden puolen pääkatuja, ja sen varrella on kaikenlaista Lido-ketjun itsepalveluravintolasta kaupungin hienoimpaan ravintolaan, nimeltään Vincents. Ravintoloita on myös lähellä rautatieasemaa olevissa kortteleissa, monilla sivukaduilla ja myös syvemmällä uusien osien kortteleissa.

Jos alueelle kävelee vanhastakaupungista erikseen syömään, on Elizabetes-katu vielä varsin kohtalaisen matkan päässä mutta uudella puolella on muualla sen verran harvakseltaan kunnollisia ravintoloita, että on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma sen suhteen, minnepäin aluetta on menossa. Ostoskeskuksissa on jonkin verran ravintoloita, ja eniten erilaisia ruokapaikkoja on sellaisilla kaduilla kuin Ģertrūdes iela, Lāčplēša iela ja Krišjāņa Barona iela, jota pitkin raitiovaunut kulkevat ja jonka ostoskeskuksen yläkerrassa [kartalla] on food court -tyylisesti useita, klo 23 asti avoinna olevia ruokapaikkoja.

Keskustan uuden puolen vilkkain ja monin tavoin myös rasittavin osa on rautatieaseman ympäristössä [kartalla]. Origo-kauppakeskuksessa on monenmoista ruokapaikkaa, kuten Lido-ketjun piste ja XL Pelmeni.

Erilaisia ruokapaikkoja, joista valtaosa on edullisia, osa eksoottisia, on Centrāltirgus-torin [kartalla] alueella, jolla on ruokapaikkoja sekä sisällä Zeppelin-halleissa että sen ulkopuolella, kaikkialla torin alueella ja sen ympäristössä. Hallien anti on viime aikoina parantunut mutta myös tylsistynyt, sillä niistä on kadonnut vanhoja kahviloita ja muita edullisia paikkoja ja niiden tilalle on tullut food court -tyylinen Centralaiskuva ]. Sieltä löytyy monipuolisesti monenmoisia ruokia, ja näin jokainen porukan jäsen voi valita täysin erilaisen aterian mutta kaikki voivat silti syödä yhdessä. Se on avoinna paremmin kuin hallit, ja siellä on perjantai- ja lauantai-iltaisin ohjelmaa, kuten tiskijukkia. Se on avoinna klo 11–22 paitsi pe ja la klo 01 asti, ja siellä on mahdollista myös juoda pienpanimo-oluita ja muitakin juomia.

TripAdvisor esittelee ja rankkaa Riian ravintoloita

Itsepalveluravintola
Itsepalveluravintolat ovat usein edullisia mutta tasokkaita ruokapaikkoja, jotka ovat paikallisten suosikkeja.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Riian ravintoloista saa parhaiten latvialaisia ruokia, kansainvälisiä ruokia ja ruokia, joita saa lähes mistä tahansa turistien suosiota nauttivasta kaupungista. Pihvit, italialaiset ruoat, sushi ja jotkin muut ruoat ovat jo jonkin aikaa olleet trendikkäitä, ja niitä on yleensä vähän ylihintaisina tarjolla niin vanhassakaupungissa kuin sen lähiympäristössäkin.

Tyypillisimpiin elintarvikkeisiin, aineksiin ja juomiin kuuluvat ruisleipä, ympäri vuoden marjat, etenkin syksyisin sienet ja kvassi, kotikaljan tyylinen juoma, joka on hyvin suosittua Latviassa. Myös olut (alus) on edelleenkin suosittu ruokajuoma, vaikka sen hinta onkin baareissa ja ravintoloissa suurin piirtein tuplaantunut viimeisen vuosikymmenen aikana.

Itsepalveluravintolat

Itsepalveluravintolat ovat Latvian ja myös Riian perinteisimpiä ravintoloita, ja ne ovat usein edullisia mutta tasokkaita ruokapaikkoja, jotka ovat paikallisten suosikkeja. Niitä on kaikkialla kaupungissa, myös vanhassakaupungissa, ja ne ovat aina varteenotettavia ja suositeltavia paikkoja saada maukkaasti mutta mukavasti mahansa täyteen. Niiden määrä on viime vuosina vähentynyt, vanhastakaupungista ei oikein enää löydy itsepalveluravintoloita mutta Origo-ostoskeskus ja rautatieaseman käytävät ovat edelleen paikkoja, joissa on useita itsepalveluravintoloita.

Latvialaisia lettuja
Letut ja pannukakut ovat Baltiassa kaikkialla suosittuja.

Lido on tunnettu, nykyään Virossakin toimiva ketju, jonka alkuperäinen ravintola (Krasta iela 72) [kartalla] on jonkin verran keskustan ulkopuolella. Turistien keskuudessa suosituin on vanhankaupungin Lido, eli Alus sēta [kartalla], joka tosin on melko ahdas ja kiireinen paikka syödä erinomaisia ruokia, joiden joukossa on kaikille jotakin. Paras Lido lienee Elizabetes-kadun piste (Elizabetes iela 62), joka on soveltuu erityisen hyvin myös aamiaiselle. Lähellä oleva Ģertrūde-piste [kartalla] on melko pieni, siellä on hyvin vähän ruokia illalla jäljellä mutta se on viikonloppuisin avoinna ympäri vuorokauden. Origo-keskuksen Lido on tietenkin usein melko vilkas paikka, mutta muulloin kuin alkuillasta ja lounasaikaan siellä yleensä on tilaa.

Letut ja pannukakut ovat Baltiassa kaikkialla suosittuja, ja Latviassa ne ovat eräitä parhaita ruokia. Täytteet ovat suolaisia ja makeita, ja tavallista on ottaa yksi tai kaksi suolaisella täytteellä ja päälle yksi tai kaksi makeaa lettua. Maito on Latviassa suosittu ruokajuoma, ja letut on tapana huuhdella alas tuhdilla maidolla. Vanhastakaupungista on kadonnut yksi perinteinen letturavintola, mutta Lidon ravintoloista saa lettuja ja rautatieaseman laitureille johtavan käytävän varrella on paikka, jossa on hyvät valikoimat lettuja.

Entisen Neuvostoliiton alueen ruokia tarjoavat ravintolat

Entisen Neuvostoliiton alueen ruokia tarjoavat ravintolat ovat Latviassa perinteisesti olleet kaikkein suosituimpia ja monasti tasokkaimpia ruokapaikkoja. Tällä hetkellä ne kuitenkin edustavat ”väärää” ilmansuuntaa, ja niitä on kadonnut keskustasta ja etenkin vanhastakaupungista. Edelleenkin nämä ruoat kuitenkin nauttivat suurta suosiota, erilaiset kojut ja kioskit puistoissa myyvät niitä ja niitä saa jonkin verran myös Riian keskustan uudelta puolelta ja Centrāltirgus-torialueelta.

Lula-kebab
Entisen Neuvostoliiton suosituimpiin ruokiin kuuluvat kaukasialaiset grillilihat, joiden kuningas on Lula–kebab.

Azerbaidžanilaiset, armenialaiset, georgialaiset, uzbekistanilaiset ja venäläiset ovat yleisimpiä entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia tarjoavia ravintoloita. Niitä löytyy ympäri Riian mutta nykyisin ne ovat vanhassakaupungissa ja keskustan uusissa osissa tasokkaita ja usein myös hivenen normaalia kalliimpia ruokapaikkoja. Entisen Neuvostoliiton suosituimpiin ruokiin kuuluvat kaukasialaiset grillilihat, joiden kuningas on Ljula–kebabLjula-kebab, georgialainen kharcho-keitto, georgialainen hatšapuri-piiraskuva ] ja yleisvenäläinen ja -kaukasialainen šašlik eli lihavarraslihavarras. Niitä on parhaiten ja edullisimmin hinnoin tarjolla keskustorilla, jolla on parikin kaukasialaista ravintolaa ja pistettä ja myös Centralais-pisteessä on georgialaisia ruokia tarjolla.

Helpoin ja halvin paikka nauttia pelmeneitä eli venäläisiä nyyttejä, joissa on erilaisia täytteitä, on aamuneljään asti avoinna oleva vanhankaupungin XL Pelmeni (Kaļķu iela 7). Sillä on piste myös Origo-kauppakeskuksessa, joka tosin on melko vilkas ainakin lounasaikaan ja alkuillasta.

Uzbekistanilaiset ravintolat eivät ole juuri missään tavallisia, mutta Riiassa niitä on muutama. Keskustorilla oleva uzbekistanilainen on helppo ja edullinen paikka lounaalle, ja keskustan uudella puolella oleva uzbekistanilainen ravintola (Bruņinieku iela 33) on tasokas illallispaikka.

Azerbaidžanilaisia ruokia ei niitäkään tule enää Riiassa paljon vastaan, mutta uuden puolen pääkadulla sijaitseva Apsheron (Elizabetes 7) on paikka, josta niitä saa jonkin verran, kuten myös muita kaukasialaisia ruokia.

Keskustan uudella puolella on myös tasokas, hintava armenialainen ravintola, Armenia (Dzirnavu iela 62), joka on aivan Galleria Rigan naapurissa.

Centrāltirgus-keskustorin viimeisen hallin takana on päivisin avoinna oleva uzbekistanilainen ravintola, mutta jotkut muut alueen kaukasialaiset ravintolat on viime vuosina lopetettu. Jos toria kiertelee, tulee kuitenkin vastaan edullisia kahviloita, joissa aina on myös ruokia, ja osassa niistä on kaukasialaisia ruokia.

Keskustan ulkopuolella, Mežaparks-puiston vieressä sijaitseva Šašliki Mangaļos (Mores iela 22) [kartalla] on paikallisten suurta suosiota nauttiva paikka, josta saa kaukasialaisia grillivartaita ja muita ruokia. Tämä on hyvä vierailupaikka, jos esimerkiksi on pyörällä täälläpäin kesäaikaan liikkeellä.

Ravintola Fellini
Riiassa on paljon hienoja ravintoloita.

Hienot ravintolat

Riiassa on paljon hienoja ravintoloita, joissa on totuttu kuuluisuuksiin, kuninkaallisiin ja poliitikoihin. Niitä on kaikkialla keskustassa, mutta tyylikkäät keskustan jugendkorttelit ovat tietenkin kaupungin hienostuneinta aluetta ja tarjoavat ylittämättömät puitteet huippuluokan ravintolalle.

Vincents (Elizabetes 19) on Riian hienoin ja arvostetuin ravintola, joka ei esittelyjä kaipaa. Kaikki Riiassa käyneet silmäätekevät ovat ruokailleet siellä, ja sinne he suuntaavat taas kaupunkiin palattuaan. Pöytävaraus on välttämätön, ja ravintola on samoissa hinnoissa kuin Helsingin hienoimmat ravintolat. Ravintola on yleensä avoinna vain klo 18–24, ja sen on tapana olla kiinni su ja ma.

Uuden puolen ja vanhankaupungin välillä olevissa puistoissa on perinteisesti ollut kesäterasseja, mutta nykyisin siellä on yksi kaupungin korkeatasoisimpia ravintoloita. BIBLIOTĒKA №1 Restorāns (Tērbatas iela 2) ei ole mikään vanha ravintola, mutta se on kaupungin kalleimpia ja pidetyimpiä ravintoloita, ja sen vetonauloihin kuuluvat esimerkiksi laaja samppanja-valikoima ja sunnuntaibrunssi.

Keskustan uudella puolella, lähellä rautatieasemaa sisäpihalla sijaitseva Milda (Dzirnavu iela 113) on yksi kaupungin pidetyimpiä ravintoloita. Se on pieni, eikä se ole puitteiltaan ja yleiseltä olemukseltaan kaikkein hienoimpia ravintoloita, mutta siellä on lyömätön hinta-laatusuhde. Milda on suljettu su ja ma ja muina päivinä avoinna koko päivän.

Kasvisruoat

Riiassa on kasvisruokia melko hyvin tarjolla. Valtaosassa ravintoloita on jonkinlaisia kasvisruokia, ja erityisen hyvin niitä on aasialaisissa ravintoloissa, italialaisissa ravintoloissa ja itsepalveluravintoloissa. Hienoissa ravintoloissa on aina kasvisruokia, ja halvoissa paikoissa esimerkiksi letut ovat parhaimmillaan lihattomina.

Varsinaisia kasvisravintoloita Riiassa ei ole keskitetysti, mutta niitä on pari vanhassakaupungissa ja useita keskustan uuden puolen laajoissa ja vilkkaissa kortteleissa.

Perinteinen kasvisravintola on hare krishna -paikka Rāma (Krišjāņa Barona iela 56), joka on avoinna päivittäin klo 10–20 (la ja su klo 11 alkaen). Samalla kadulla on numerossa 21 The Beginnings, joka soveltuu vegaaneillekin. Siellä on edullinen lounastarjous viikolla klo 11.30–16, ja sen erikoisuuksiin kuuluu viikolla klo 8.30–11.30 tarjottava aamiainen. Näin ollen a la cartesta voi syödä vain viikolla klo 16–20.30 ja viikonloppuisin, joskin sunnuntaisin klo 11–16 tarjotaan brunssi.

Vanhassakaupungissa on muutama kasvisravintola, joista pidetyimpiä on Fat Pumpikin (Grēcinieku iela 11), jossa suosittuja ovat vegaaneille soveltuvat hampurilaiset. Toinen varma valinta on intialainen ravintola Raja (Skārņu iela 7), joka on aivan Pietarinkirkon vieressä.

Happy Cow listaa kaikki Riian kasvisravintolat ja terveyskaupat

Hinnasto ruokapaikan ulkopuolella
Riiassa voi syödä edullisesti, mutta tällöin kannattaa suosia itsepalveluravintoloita ja vältellä trendikkäitä ravintoloita ja räikeästi turisteille suunnattuja ravintoloita.

Hintataso, juomarahat ja ruokailuajat

Riian ravintoloiden hintataso on kauttaaltaan kotimaata alhaisempi, ja myös alkoholipitoiset ruokajuomat ovat melkoisesti edullisempia, usein vain puolet siitä mitä kotimaassa. Edullisimpia aterioita ovat lounaat, joita saa alkaen 3–4 eurolla viikolla myöhäisestä aamupäivästä alkuiltaan. Itsepalveluravintoloissa on edullista jokaisena viikonpäivänä aamusta iltaan, ja niissä voi syödä ja juoda kunnollisen illallisen alle 10 eurolla. Varsinaisista ravintoloista kauppahalleissa ja niiden ympäristössä olevat ravintolat ja muut ruokapaikat ovat samoissa hinnoissa kuin itsepalveluravintolat, mutta ne ovat yleensä käypiä vain lounaalle.

Varsinaisissa keskustan ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, saa aterian joskus alle 10 eurolla juomineen, mutta nykyisin hinta voi nousta yli 15 euron ja hienoimmissa ravintoloissa hinnat voivat olla korkeita, 20–30 euroa yhdeltä annokselta. Vanhankaupungin turisteille suunnatuissa ravintoloissa ei ole erityisen halpaa, mutta suomalainen voi etenkin edullisten ruokajuomien takia mieltää aterian kohtuuhintaiseksi. Riiassa voi syödä edullisesti, mutta tällöin kannattaa suosia itsepalveluravintoloita ja vältellä trendikkäitä ravintoloita ja räikeän selkeästi turisteille suunnattuja ravintoloita.

Riiassa ei tarvitse juurikaan pohtia juomarahoja muissa kuin hienoimmissa ravintoloissa. Itsepalvelu on tavallista, eikä silloin tietenkään tarvitse jättää mitään. Pöytiintarjoilupaikoissa voi summaa pyöristää seuraavaan euroon tai viiteen, ja tietysti kielitaitoisesta ja asiantuntevasta palvelusta kannattaa palkita 5–10 % tipillä.

Riiassa on ruokia tarjolla aamusta iltaan, ja siellä on myös ympäri vuorokauden avoinna olevia ravintoloita. Ensimmäiset ravintolat kuten XL Pelmeni avaavat ovensa jo klo 9–10, samoin Lidot, joiden joukossa on myös ympäri vuorokauden avoinna olevia. Valtaosa ravintoloista on avoinna klo 10–22, klo 11–23 tai klo 12–24, mutta osa sulkee ovensa vasta klo 02 ja avaa ovensa sunnuntaisin klo 14. Vaikka ruokia on tarjolla yölläkin, varsinaista ruokailua ei kannata jättää liian myöhäiseksi, vaan syömään kannattaa suunnata viimeistään klo 21 aikoihin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tervehdys! Tulimme juuri TGI Fridaysistä, enkä missään ole saanut niin hyvää kylkeä! En edes jenkkilässä ja sielläkin olen muutaman annoksen syönyt... Joten vaikkei olekaan kovin paikallista ruokaa tuo Fridays, suosittelen kovasti Jack Danielsissä marinoitua hampurilaista ja kylkeä. Sijaitsee vapauden patsaalta noin 400m päässä, Kalku iela 6. /Riiassa juuri nyt

Yhden parhaista syömistäni aterioista söin pienessä ravintola Felicitassa, Skarnu iela 22, aivan vanhan kaupungin keskellä. Siellä oli kynttilä pöydässä, nuori nainen lauloi ikivihreitä ja tarjoilija nimeltään Santa oli ystävällinen ja osasi kertoa ruuista ja viineistä. Ravintolasta tullessani kenkäni hajosi kadulla. Ravintolan miestarjoilija huomasi sen ja haki pikaliimaa ja korjasi kengän pohjan. Voiko parempaa palvelua olla? /Outi

Steiku Haoss'issa söimme maittavat kanat ja possut. Jälkkäriksi omenastruudelia. Vastaanotto oli miellyttävä ja henkilökunta osasi hyvin englantia. Suosittelemme.

Noissa Alus seta LIDO -seisovissapöydissä saa kyllä hyvää mättöä ja varmasti jokainen mieltymyksensä mukaan. On kaloista, kasviksiin ja lihoihin. Muuta kuin mätät ja annos maksetaan painon mukaan. Nam! Keskustassa pienempiä, yksi myös Tallinnassa ja iso LIDO Riigan huvipuistossa. Suuri hirsirakennnus. Makeaa ruokaa oli myös Riigassa valkosipuliravintolassa. Edullisesti mättöä reppureissaajalle bliniravintolassa aivan Vapaudenpatsaan ja mäkkärin lähellä. /blin blin

Olin mieheni kanssa Riiassa kesälomalla 3 yötä. Kävimme kovin mainostetussa Lidossa syömässa, pettymys! Rasvaista ja raskasta ruokaa, valikoima kovin suppea ja pöpperöinen. Eikä hinta erityisen halpa. Ympäristö hälyinen ja mieluinen. Ravintoloissa muuten hyvä palvelu ja maukas ruoka. Suosittelemme ja menemme varmasti uudistan. /Maarit

Kahvihetkiin Jugend/Art Nouveau tyylisten talojen kupeessa Art Cafe Sienna, Strelnieku iela 3. Miljööltään ranskalainen, tyylikäs taustamusiikki, iso kasa muotilehtiä ja kirjoja loistava cappuccino. Hinnakas.

Ruokailuun, Salve, Ratslaukums 5, perinteisessä miljöössä latvialaisia paikallisia ruokia. Palvelu oli sujuvaa loistavalla englannilla nuoren mieshenkilön toimesta. Illansuussa oli henkilökunnalla meno päällä ja tarjoilu pelasi hoilaten eri hitticovereja ilman säestystä -jotkut pitää, jotkut ei-.

Viinien maisteluun ja ostoksiin, Vinastudija, Elizabetes iela 10. Hyvä viinivalikoima, josta voi ostaa pullon mukaanviemiseksi tai nauttia ravintolassa Riedelin laseista, viinejä saatavilla myös laseittain. Ravintolasta sai myös paikanpäällä tehtyä pikkusyötävää. Henkilökunnalla hyvä tietämys, palvelu vähän tylyä aluksi, mutta parani kyllä. Sisustus loftmaista ja tyylikästä. /Minna

Netistä voi tulostaa latviankielisen lapun missä lukee ettet voi syödä gluteenia sisältäviä elintarvikkeita, aika hyvin tämä on heilläkin tiedossa kun saavat lukea omalla kielellään mistä on kyse :) Ainakin paikallisen jäätelötehtaan jätskit ovat täysin vehnättömiä (suurin osa ainakin) ja aivan loistavan makuisia! /Gluteeniton

Felicita-ravintola (Skärnu iela 18) on vaatimaton ulospäin, mutta sisältä todella viihtyisä ja kauniisti sisustettu italialaistyyppinen ravintola. Ruoka oli taivaallista, kävimme siellä lounaalla syyskuussa 2016 ystäväporukalla. Kaikki ruuat maittavia ja kauniisti esille aseteltuja. Palvelu oli todella hyvää. Oleg piti huolen, että kaikki toimi moitteettomasti. Hinta- laatusuhde oli kohdallaan. Suosittelemme lämpimästi. /Klubi-7

Me olemme ruokailleet ravintola Lasitessa kahdella eri reissulla, viimeksi 2016, ja kummallakin kerralla saatu erinomaista palvelua ja erittäin maukkaat ateriat. Hinta/laatu suhde on ollut kummallakin kerralla ihan hyvä.
Pitkän kaavan mukaan syöty kummallakin kerralla. Jatkossakin menemme varmasti sinne ainakin kerran syömään. /Pirpana

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti